Jump to content
Naimisiin.info

Naimisiin katolilaisen kanssa


Recommended Posts

Kiitos vastauksista! Ja emme siis ole menossa naimisiin katotilaisessa kirkossa, vaan luterilaisessa. Soitin vielä kirkkoherranvirastoon ja tarkastin asian.Sanottiin että sulhanen tarvitsee vain esteiden tutkintaa varten todistuksen ettei ole naimisissa ja sitten kirkko haluaa todistuksen että siippa on kristillisen kirkon jäsen (ja konfirmoitu).

Riittääkö muka vain tuo esteidentutkinta papereineen, eli eikö tarvitse suurlähetystön kanssa olla tekemisissä tms.? Kuulostaa jotenkin liian yksinkertaiselta :D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jos toisella puoliskolla on oleskelulupa Suomeen, ja vaestorekisterissa lukee, etta siviilisaaty on "naimaton", on se riittanyt parilla tutulla. Jos sulhanen/morsian tulee ulkomailta vihille, pitaa olla kotimaan viranomaisilta, yleensa virastosta joka vastaa vaestorekisteria pyytaa Apostillellinen todistus siviilisaadysta (hieman asian ohi, mutta mulla hoitui avioliiton rekisterointi Suomeen pyytamalla Washington Staten Department of Vital Statistics -virastosta puhelimitse maksua vastaan postitse tuo, samantapaisia systeemeja loytyy useimmista maista). Jos paperissa lukee etta henkilo on joko "naimaton", tai "edellisen liiton eropaperit lopulliset/viralliset"-tyyliset, niin pitaisi kelvata (en tieda virallista formaattia, mentiin mieheni kanssa naimisiin ekaa kertaa molemmat, ja hanen kotimaassaan). Katolista kirkkoa ei tarvitse valttamatta siviilisaadyn maarittamiseen ollenkaan.

Link to comment
Share on other sites

^^ Suomen päässä voi hakea tuolla apostile-leimalla varustetun paperin esteettömyydestä Yhdysvaltojen suurlähetystöstä. Eli siellä pitää käydä vannomassa, että ei ole naimisissa ja tuo paperi viedään mukaan esteidentutkintaan. Tai sitten paperin voi tosiaan saada omasta kotiosavaltiosta.

Omasta seurakunnasta pitää sitten saada jonkinlainen paperi siitä, että sulhanen on tosiaan katolisen kirkon jäsen ja monet ilmeisesti vielä edellyttävät, että pitää olla jonkinlaista mainintaa siitä, että on osallistunut seurakunan toimintaan, käynyt jumalanpalveluksissa tms.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Kauankohan tuo USA:n suurlähetystössä tehty paperi esteettömyydestä on voimassa? Siippani on nyt tulossa Suomeen ja naimisiin olisi tarkoitus mennä joulun hujakoilla. Mietin että onkohan sekin paperi sen 4kk voimassa?

Link to comment
Share on other sites

^Fiksuinta on kysyä lähetystöltä suoraan. Kokemukseni mukaan vastaavat nopeahkosti, mutta välillä ovat vähän tylyjä (taitaa suomensyntyinen väki hoitaa moisia kyselyitä siellä, jenkkiväki on ollut ystävällistä).

Link to comment
Share on other sites

Lydettiinkin paikka mistä tilata se "non-ompelement certificate". Eli todistus ettei ole naimisissa. Sen kun kiikuttaa oman luterilaisen kirkon virastoon sen toisen todistuksen josta käy ilmi että on kristitty (tässä tapauskessa katolilainen ja konfirmoitu) kanssa, niin ne pitäisi riittää. Sitten voviat tehdä sen esteettömyystutkimuksen. Meneeköhän kuitenkaan niin helpolla? Tässä kaikessa on tullut jo suht skeptiseksi :D

Link to comment
Share on other sites

^Pieni riski on, etta tarttet siihen sen Apostillen sulhasen kotimaan viranomaisilta. Helpoimmillaan lahetysto saattaa hoitaa todentamisen, mutta kannattaa tosiaan olla ajoissa liikkeella, ja kysya mielummin liian usein kuin olla sitten alttarilla vailla tarpeellisia papereita.

Link to comment
Share on other sites

^^ mina menin amerikkalaisen metodistin kanssa naimisiin Suomessa luterilaisessa kirkossa viime vuonna ja meilla oli apostillella varustettu todistus naimattomuudesta miehen koti-countysta ja aika epavirallisen nakoinen todistus miehen kotikirkosta, etta hanet on kastettu. Heilla ei kuulemma ollut todistuksia konfirmaatiosta. Ainakin minun seurakuntani Suomessa hyvaksyi nama paperit, mutta luulisin, etta on seurakuntakohtaista.

Link to comment
Share on other sites

Mäkin sanoisin, että parasta olisi hankkia tuohon naimattomuuspaperiin se apostile-leima.

Kirkkokuntaan kuulumisesta riittää seurakunnille varmaan epävirallisempikin lappu, mutta jotta tuo valtiollinen puoli eli laillinen vihkiminen tavalla tai toisella voidaan suorittaa, niin varmuuden vuoksi tosiaan hakisin sen apostilen. Ja nimenomaan sieltä Yhdysvaltojen puolelta mistä sen paperinkin saa. En ole varma suostuuko suurlähetystö sitten Suomen päässä vahvistamaan sellaisia asiakirjoja, jotka osavaltio on myöntänyt kotimaassa (kun ei voi olla täysin varma niiden aitoudesta). Ehkä, tästä en ole varma. Mutta sitäkin voi kysyä sieltä suurlähetystöstä sähköpostilla.

Hyvää hääsunnitteluaikaa!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Tämä ketju ei ole ollut pitkään aikaan hengissä, mutta jos jollain löytyy tuoreempaa tietoa tarvittavista dokumenteista kun menee ulkomailla naimisiin katolisessa kirkossa, niin olisin kiitollinen. Itse olen siis suomalainen ja ortodoksi, tuleva mieheni puolalainen katolilainen :) Tarkoitus mennä Puolassa naimisiin ensi vuonna. Onko se muuten katolinen vai katolilainen? Näyttäisi olevan kumpaakin käytetty sujuvasti sekaisin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...