Jump to content
Naimisiin.info

Musiikin poliittiset värit


Rottation

Recommended Posts

Olen kuullut että ainakin Akseli ja Elina sekä Kulkurin valssi olisivat vasemmistolaisia kappaleita.

Mitkä muut lavatanssikappaleet ovat historiassa poliittisesti leimautuneet joko oikeistolaisiksi tai vasemmistolaisiksi? Eipä tuolla nykypäivänä taida merkitystä juurikaan olla, mutta on mielenkiintoista kuulla miten musiikissa vaikuttaa edelleen historia.

Kerätään tähän ketjuun kukin parhaan tietämyksemme mukaan kappaleita :D

Akselin ja Elinan häävalssi

Kulkurin valssi?

Saarenmaan valssi

Marseljeesi

Nuoruustango Aulikki Oksasen laulamana

Jääkärimarssi Olisko tää kova sana alttarille astellessa ;D

Link to comment
Share on other sites

HAHAHA - anteeksi, mutta ei todella.

Kulkurin Valssi on muuten alun perin Ruotsalainen kansanlaulu

Olisiko sanoitukset kuitenkin poliittisia, sillä siinähän lauletaan että "Linnoissa kreivien häät vietetää, on morsiamell’ kruunattu pää. Siellä viihdyn suo viini ja shamppanja vaan, sydän kylmä voi olla kuin jää. Siks mieluummin maantiellä tanssin, kun metsien humina se soi, minä kultaisen kulkurin valssin, tule kanssani tyttö ohoi!" Tästä siis mieleen tulisi luokkasodan aikaisia asioita...  :-?

Toki jos jollain on tietoa niin voin laittaa sen pois :)

Link to comment
Share on other sites

No mä en myöskään tota Kulkurin valssia laskisi poliittiseksi lauluksi, siinä elokuvassa käsitellään (kepeästi) luokkaeroja, köyhän kulkurin ja rikkaan neidon tapaamista, mutta en löydä siitä oikein muuta...

Mutta tälle HA-HA-kaverille: Akselin ja Elinan häävalssi voidaan kyllä laskea hyvinkin poliittiseksi musiikiksi. Jos on lukenut Linnan kirjan tai kattonut kirjasta tehdyn leffan, niin tietää...

Ikävää, kerrankin kun joku keksii kiinnostavan aiheen, niin näitä Haha-hahmoja ilmestyy. Ei välitetä!  8-) Me jatketaan!

Lisäilen: Väinö Linnan kirjahan oli siitä kuuluisa, että siinä otettiin kantaa kansalaissotaan nimenomaan punaisten näkökulmasta, siihen mennessä sotaa oli käsitelty vain valkoisten kannalta. Akseli ja Elina olivat torppareiden lapsia, joiden rakkaustarina on aika oleellinen osa koko romaanitrilogiaa. HAHAHA.  ;)

Keksittekö muita? Musta tää on hurjan kiva aihe.

Link to comment
Share on other sites

Vastaan itselleni  :D

Olet oikeassa, kyllä Kulkurin valssi -elokuvaa (ja näin ollen ehkä myös musiikkikappalettakin) voidaan pitää poliittisena. Ote Jari Sedergrenin tekstistä Suomalainen propaganda ja vähän sensuuristakin:

"Suosituimmat elokuvat Moskovan rauhan aikana olivat miljoonan katsojan rajan toisena rikkonut Kulkurin valssi ja Kaivopuiston kaunis Regina, molemmat Toivo Särkän ohjaamia melodraamoja. Tämän kaltaisissa elokuvissa poliittiset teemat ovat mukana kätkettyinä: selvästi erottuvien kansallisuus- ja etnisyyskysymysten, monet viittaavat lisäksi arkipäiväisiin asioihin kuten säännöstelyyn tai esimerkiksi hedelmien puutteeseen, mutta niissä on löydettävissä myös virallista perhepolitiikkaa, äidin aseman sublimoimista - vastinparina pilkanteko lapsettomista äideistä - ja aika ajoin myös poliittisuskonnollista isänmaallista hartautta puhein ja symbolein esitettynä."

(Sedergren, VTT, tutkii Helsingin yliopistossa historiaa ja elokuvia)

Tietenkin voidaan halkoa hiuksia siitä, mistä laulun melodia on kotoisin (minulla ei aavístusta), mutta kyllähän elokuva on se, mistä laulu on merkityksensä saanut. Pitää muistaa, että tuona aikana asioita ei voinut sanoa suoraan, vaan ne piti kertoa kukkasten kielin...  ::)

Link to comment
Share on other sites

Nuoruustango Aulikki Oksasen laulamana.

Tunnetuin versio lienee Kiti Neuvosen esittämä. Sanoitus on Anu Kaipaisen, joka kirjoitti tekstin ollessaan tyyliin kymmenvuotias. Sävel Caj Chydenius. Miksi tämä kappale on poliittinen?

No, kuitenkin: Poliittisuus on vaikea käsite siinä mielessä, että poliittisesti kantaaottavaksi voi leimata sanoitus, esittäjä, säveltäjä tai käyttö. Esittäjän perusteella voidaan siis väittää poliittisiksi esim. kaikki Agit-propin, Kiti Neuvosen, Aulikki Oksasen jne. esittämät kappaleet. Säveltäjä Kaj Chydeniuksen biisit ovat varmaankin poliittisia...?  :-?

Vaikka Chydenius sävelsi paljonkin poliittisesti kantaaottavaa musiikkia, en kuitenkaan lähtisi tuomitsemaan esim. "Sinua, sinua rakastan" poliittiseksi. Entäpä "Kalliolle, kukkulalle", kun esittäjänäkin on vielä KOM-teatteri?

Itse laskisin poliittisiksi ainoastaan sanoitukseltaan voimakkaasti kantaaottavat kappaleet. Niinpä tässä ketjussa esitetyistä mikään ei täyttäisi kriteerejäni  ;)

Eli kerätään vaan hauskoja poliittisia mielleyhtymiä tähän ketjuun, mutta toivon todella, ettei näistä alettaisi kiistelemään. Poliittisesti latautuneen kappaleen määritelmä on varmasti vähintäänkin vaikea.

Link to comment
Share on other sites

Itse olisin sitä mieltä että jos kappale voidaan liittää vasemmistoon tahi oikeistoon, tai jompi kumpi sitä kuuntelee ahkerasti, pitää omanaan, on leimattu poliittiseksi jne. voisin sen tähän ketjuun liittää. Agit popin aikoihin nuoruustangoa ovat kuunnelleet enemmänkin taistolaiset.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...