Jump to content
Naimisiin.info

Erilaisia leipäreseptejä


omanlaatuinen

Recommended Posts

Soodaleipä on erinomaista ja hiivatonta.

Tämä löytyi leipätiedotuksen sivuilta:

Soodaleipä

1 kpl

6-7 dl sämpyläjauhoja

1 tl suolaa

1 tl soodaa

3½ dl piimää

Soodaleipä on nopea ja helppo valmistaa, koska se ei vaadi alustusta eikä kohottamista.

1. Mittaa vajaa 6 dl sämpyläjauhoja kulhoon, lisää suola ja sooda ja sekoita hyvin.

2. Tee keskelle jauhoja syvennys ja kaada piimä siihen ja sekoita lusikalla tai kauhalla jauhojen joukkoon.

3. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, jos taikina tuntuu liian löysältä. Jos taas jauhoja humpsahtaa liikaa, lorauta sekaan tilkka piimää.

4. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle vähän jauhoja ja muotoile jauhotetuin käsin pyöreäksi.

5. Vedä leivän pintaan terävällä veitsellä ristiviilto. Voit kypsentää leivän myös muotoilematta sitä ollenkaan.

6. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun kopsautat sitä pohjaan ja ääni on kumea.

7. Jäähdytä hetki ritilän päällä ennen leikkaamista.

Vinkki!

Irlantilaiset murtavat leivän neljään osaan viiltojen mukaan ja leikkaavat neljännekset edelleen viipaleiksi. Soodaleipä on perinteinen irlantilainen leipä, jonka leipomiseen käytetään sekä ruis- että täysjyvävehnää, mutta se voidaan leipoa myös vehnäjauhoista. Soodaleipä säilyy pari päivää.

Link to comment
Share on other sites

Hei omanlaatuinen!

Laitoin sulle yksityisviestinä ruisleivän ohjeen. Kone tuntuu takkuilevan oikein ekstrapaljon tänään, joten ilmoittele jos viesti ei jostain syystä tule perille niin laitan uuden tulemaan! Leipäohjeisiin suosittelen yleisesti sellaista leivontakirjaa kuin Seitsemän tähden leivontakirja tai Leivo itse hyvää leipää. Molempien ohjeet ovat osoittautuneet hyviksi. Muistaakseni noita myy Kirjatori ja Kirjapörssi, ovat ihan kohtuuhintaisia opuksia!

Link to comment
Share on other sites

Tässä rieskaohje toisesta luottoleivontakirjastani (Leivo itse hyvää leipää). En ole itse testannut tätä ohjetta, mutta muuten kirjan reseptit ovat olleet mielestäni tosi onnistuneita:

Rieskat 10 kpl

50 g tuorehiivaa

25 g leivontamargariinia tai voita

1/2 dl tummaa siirappia

5 dl maitoa

1 tl suolaa

7 dl sihtiruisjauhoja

5 dl ohrajauhoja

vehnäjauhoja leipomiseen

Murenna hiiva taikinakulhoon. Sulata rasva kattilassa tai mikroaaltouunissa täydellä teholla (max. 800 W) noin 30 sekuntia. Lisää joukkoon siirappi ja maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja kaada hiivan päälle. Sekoita niin että hiiva liukenee. Lisää suola, sihtiruisjauhot ja ohrajauhot. Vaivaa tai alusta taikina kimmoisaksi ja kohota sitä noin 30 min.

Kumoa taikina vehnäjauhoilla leivitetylle leivinpöydälle ja vaivaa uudelleen. Leivo taikinasta tanko ja jaa se kymmeneen osaan. Kaaviloi jokainen taikinapala isoksi, pyöreäksi ja litteäksi, paksuudeltaan noin 1/2 cm leiväksi. (Itse tykkään kaulia rieskat puisella "rösökaulimella", niitä saa muistaakseni ainakin Pinetasta. Antaa kivan pinnan rieskoille. )Nosta rieskat leivinpaperin päälle pelleille ja pistele haarukalla. Kohota rieskoja noin 20 min.

Kypsennä leipiä uunin yläosassa 250 asteessa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ristikolla. (Itse olen pinonnut rieskat päällekkäin ritilälle ja kietaissut vielä liinaan, niin eivät kovetu.)

Säilytä riskat muovipusseissa tai leipälaatikossa, jolloin ne pysyvät pehmeinä.

Kerro millainen lopputulos oli, jos satut tätä ohjetta kokeilemaan! :)

Link to comment
Share on other sites

Tällainen hapantaikinalimpun ohje sattui silmään tässä samalla tuota kirjaa selaillessa:

Hapantaikinalimput 2 kpl

Hyvin karkea ruisleipä, joka muistuttaa aitoa suomalaista maalaisruisleipää. Leipä on mehukkaimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua paistamisesta.

taikina 1 = hapantaikina

25 g tuorehiivaa

8 dl haaleaa vettä (37 astetta)

1 l karkeita ruisjauhoja

taikina 2

hapantaikina

25g tuorehiivaa

1 l karkeita ruisjauhoja

2 tl suolaa

1 rkl murskattuaja fenkolin tai aniksen siemeniä

n. 3 dl vehnäjauhoja

Murenna hapantaikinan hiiva isoon taikinakulhoon. Lisää haalea vesi ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Peitä kulho tuorekelmulla. Seisota taikinaa huoneenlämmössä kaksi vuorokautta tai kunnes taikina kuplii ja tuoksuu happamelta.

Lisää taikinaan uusi, murennettu hiiva ja sekoita kunnes se liukenee. Lisää ruisjauhot, suola, mausteet ja hiukan vehnäjauhoja.

Alusta taikinaa voimakkaasti niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin 30 min.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Alusta siihen loput vehnäjauhot. Muovaa taikinasta kaksi pyöreää limppua. Kohota niitä leivinpaperin päällä pellillä noin 30 min. Pistele leivät, voit mös ripottaa päälle karkeita ruisjauhoja.

Kypsennä limppuja 200 asteen lämmössä uunin alimmalla tasolla 45-50 min. Jäähdytä limput leivinpiinan sisällä ristikolla.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...