omanlaatuinen Kirjoitettu February 18, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 18, 2009 Okei, en löytänyt tätä aihetta, joten tässäpä.Kaipailen siis hyviä reseptejä leipien leivontaan. Hiiva-, ruis-, hapan-, rieska- ym. ohjeita otetaan kiitollisina vastaan .Ohjeet saa siis olla sekä sähkö- että leivinuunille . Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
martsu79 Kirjoitettu February 18, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 18, 2009 Soodaleipä on erinomaista ja hiivatonta. Tämä löytyi leipätiedotuksen sivuilta:Soodaleipä1 kpl 6-7 dl sämpyläjauhoja 1 tl suolaa 1 tl soodaa 3½ dl piimää Soodaleipä on nopea ja helppo valmistaa, koska se ei vaadi alustusta eikä kohottamista. 1. Mittaa vajaa 6 dl sämpyläjauhoja kulhoon, lisää suola ja sooda ja sekoita hyvin. 2. Tee keskelle jauhoja syvennys ja kaada piimä siihen ja sekoita lusikalla tai kauhalla jauhojen joukkoon. 3. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, jos taikina tuntuu liian löysältä. Jos taas jauhoja humpsahtaa liikaa, lorauta sekaan tilkka piimää. 4. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle vähän jauhoja ja muotoile jauhotetuin käsin pyöreäksi. 5. Vedä leivän pintaan terävällä veitsellä ristiviilto. Voit kypsentää leivän myös muotoilematta sitä ollenkaan. 6. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun kopsautat sitä pohjaan ja ääni on kumea. 7. Jäähdytä hetki ritilän päällä ennen leikkaamista. Vinkki!Irlantilaiset murtavat leivän neljään osaan viiltojen mukaan ja leikkaavat neljännekset edelleen viipaleiksi. Soodaleipä on perinteinen irlantilainen leipä, jonka leipomiseen käytetään sekä ruis- että täysjyvävehnää, mutta se voidaan leipoa myös vehnäjauhoista. Soodaleipä säilyy pari päivää. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmi-- Kirjoitettu February 19, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 19, 2009 Hei omanlaatuinen!Laitoin sulle yksityisviestinä ruisleivän ohjeen. Kone tuntuu takkuilevan oikein ekstrapaljon tänään, joten ilmoittele jos viesti ei jostain syystä tule perille niin laitan uuden tulemaan! Leipäohjeisiin suosittelen yleisesti sellaista leivontakirjaa kuin Seitsemän tähden leivontakirja tai Leivo itse hyvää leipää. Molempien ohjeet ovat osoittautuneet hyviksi. Muistaakseni noita myy Kirjatori ja Kirjapörssi, ovat ihan kohtuuhintaisia opuksia! Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
omanlaatuinen Kirjoitettu February 20, 2009 Kirjoittaja Raportoi Share Kirjoitettu February 20, 2009 Hienoa, tiesinhän minä että täältä löytyy jauhopeukaloitakin .Kiitos kiitos, antakaa tulla lisää vaan . Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmi-- Kirjoitettu February 23, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 23, 2009 Tässä rieskaohje toisesta luottoleivontakirjastani (Leivo itse hyvää leipää). En ole itse testannut tätä ohjetta, mutta muuten kirjan reseptit ovat olleet mielestäni tosi onnistuneita:Rieskat 10 kpl50 g tuorehiivaa25 g leivontamargariinia tai voita1/2 dl tummaa siirappia5 dl maitoa1 tl suolaa7 dl sihtiruisjauhoja5 dl ohrajauhojavehnäjauhoja leipomiseenMurenna hiiva taikinakulhoon. Sulata rasva kattilassa tai mikroaaltouunissa täydellä teholla (max. 800 W) noin 30 sekuntia. Lisää joukkoon siirappi ja maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37 astetta) ja kaada hiivan päälle. Sekoita niin että hiiva liukenee. Lisää suola, sihtiruisjauhot ja ohrajauhot. Vaivaa tai alusta taikina kimmoisaksi ja kohota sitä noin 30 min. Kumoa taikina vehnäjauhoilla leivitetylle leivinpöydälle ja vaivaa uudelleen. Leivo taikinasta tanko ja jaa se kymmeneen osaan. Kaaviloi jokainen taikinapala isoksi, pyöreäksi ja litteäksi, paksuudeltaan noin 1/2 cm leiväksi. (Itse tykkään kaulia rieskat puisella "rösökaulimella", niitä saa muistaakseni ainakin Pinetasta. Antaa kivan pinnan rieskoille. )Nosta rieskat leivinpaperin päälle pelleille ja pistele haarukalla. Kohota rieskoja noin 20 min. Kypsennä leipiä uunin yläosassa 250 asteessa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ristikolla. (Itse olen pinonnut rieskat päällekkäin ritilälle ja kietaissut vielä liinaan, niin eivät kovetu.)Säilytä riskat muovipusseissa tai leipälaatikossa, jolloin ne pysyvät pehmeinä.Kerro millainen lopputulos oli, jos satut tätä ohjetta kokeilemaan! Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmi-- Kirjoitettu February 23, 2009 Raportoi Share Kirjoitettu February 23, 2009 Tällainen hapantaikinalimpun ohje sattui silmään tässä samalla tuota kirjaa selaillessa:Hapantaikinalimput 2 kplHyvin karkea ruisleipä, joka muistuttaa aitoa suomalaista maalaisruisleipää. Leipä on mehukkaimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua paistamisesta.taikina 1 = hapantaikina25 g tuorehiivaa8 dl haaleaa vettä (37 astetta)1 l karkeita ruisjauhojataikina 2hapantaikina25g tuorehiivaa1 l karkeita ruisjauhoja2 tl suolaa1 rkl murskattuaja fenkolin tai aniksen siemeniän. 3 dl vehnäjauhojaMurenna hapantaikinan hiiva isoon taikinakulhoon. Lisää haalea vesi ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Sekoita joukkoon ruisjauhot. Peitä kulho tuorekelmulla. Seisota taikinaa huoneenlämmössä kaksi vuorokautta tai kunnes taikina kuplii ja tuoksuu happamelta.Lisää taikinaan uusi, murennettu hiiva ja sekoita kunnes se liukenee. Lisää ruisjauhot, suola, mausteet ja hiukan vehnäjauhoja. Alusta taikinaa voimakkaasti niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin 30 min. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Alusta siihen loput vehnäjauhot. Muovaa taikinasta kaksi pyöreää limppua. Kohota niitä leivinpaperin päällä pellillä noin 30 min. Pistele leivät, voit mös ripottaa päälle karkeita ruisjauhoja. Kypsennä limppuja 200 asteen lämmössä uunin alimmalla tasolla 45-50 min. Jäähdytä limput leivinpiinan sisällä ristikolla. Lainaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.