Jump to content
Naimisiin.info

Lontooseen


Recommended Posts

Hei

Kysymykseni ei varsinaisesti liity häihin millään tavalla, mutta jos joku osaisi kuitenkin auttaa...

Olemme tilanteessa, että avomieheni sai työtarjouksen Lontoosta paikallisesta yrityksestä ja nyt olisimme sen vastaanottamassa. Avomieheni on italialainen eli saa vapaasti työskennellä siellä ja minähän saan myös EU-kansalaisena siellä vapaasti oleskella, mutta onko kellään kokemusta siitä jos rekisteröidyn paikalliselle viranomaiselle? Sehän kai kuitenkin täytyy tehdä 3kk oleskelun jälkeen. Teimme sen avomiehelleni aikoinaan täällä, muuta ei vaadittu kuin paperi, että ollaan asuttu yhdessä min. 2v ja sen jälkeen mies sai kela-kortin ja oikeuden sos.turvaan. Teorissahan sen pitäisi mennä samoin Briteissä, mutta mitä olen lukenut niin vaativat paljon enemmän papereita, todisteita suhteesta, miehen palkasta (että riittää minun elättämiseen jne) ja aikaakin menee kuukausia.

Onko se todellakin noin hankalaa?

Lisäksi luin jostain, että paikallista sos.turvanumeroa ei saisi jos ei työskentele eli vaikka rekisteröityisinkin avopuolisona, en kuuluisi sos.turvaan?

Meillä on myös vauva suunnitelmissa ja nyt huolettaa myös olenko siis ollenkaan oikeutettu brittiläiseen raskaudenseurantaan ja synnytykseen vai joudunko käyttämään yksityisiä klinikoita ja maksamaan kaiken itse?

Kaikesta tiedosta kiitollinen

Link to comment
Share on other sites

Briteissä tosiaan sosiaaliturva on Suomea enempi sidottu työntekoon eli pitää olla töissä saadakseen etuuksia. Toisaalta firmoilla saattaa olla myös omia etuuksia, joihin voisit olla oikeutettu miehesi työnantajan kautta. Tai sitten miehesi pitää neuvotella sen verran hyvä soppari, että on varaa yksityiseen hoitoon tarvittaessa. Näinkin monesti toimitaan ulkomaankomennuksilla.

ns. turistina eli ei-työntekijänä toisessa EU-maassa elävän EU-kansalaisen pitää pystyä elättämään itsensä (tai miehesi pitää) eli oikeutta sosiaaliturvaan ei välttämättä ole. Ja kolmen kuukauden jälkeen ei tosiaan saa oleskella, jos ei pysty elättämään, siksi kysyvät tarvittaessa palkkatodistustuksia ym. Mutta toisaalta moni tälläkin palstalla on kertonut, että suomalaisena rekisteröinti Briteissä on täysin läpihuutojuttu.

(Suomessa miehesi sosiaaliturva tuli sinun kauttasi eli koska oli suomalaisen henkilön perheenjäsen ja oli oikeus näin oleskella Suomessa ja koska suomessa sosiaaliturva on asumis- ei työntekoperusteista)

Muokattu: , käyttäjä: Lainie
Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksista!

Tarkoitukseni todellakin olisi etsiä töitä, mutta alani on sellainen, että en sitä raskaana ollessani voi tehdä tai ainakaan kukaan uusi työantaja ei siinä tilanteessa varmaankaan tule töitä tarjoamaan. Ja siihen mennessä kun Lontooseen pääsen toivottavasti jo odotamme perheenlisäystä eli en voi valehdellakaan työnhaussa kun joudun kuitenkin tietyistä työtehtävistä kieltäytymään. Tästä siis huoli siitä miten saan raskauden ajan seurannan järjestettyä...

Link to comment
Share on other sites

Mille viranomaisella rekistoroitymista sa tarkoitat? Ma olen asunut Lontoossa melkein 15 vuotta enka ole ikina rekisteroitynyt minnekaan? :huh:

National Insurancenumeron saa hakemalla ja tayttamalla pari paperia ja se nimenomaan kannattaa hakea heti ennenkuin on tyopaikkaakaan silla muuten palkastasi peritaan korkeampi NI-maksu.

Terveydenhoito on taalla ilmaista ja NHS huonosta maineestaan huolimatta minusta oikein hyva (toki riippuu varmaan myos alueesta). Laakarin loydat kirjouttautumalla kotiasi lahimpana olevan GP:n (General Practioner = yleislaakari) vastaanotolla, vaikka sinulla olisi yksityinen sairausvakuutus tarvitset silti GP:n silla useimmat vakuutukset vaativat lahetteen erikoislaakarille tai lisatutkimuksiin ennenkuin korvaavat niita.

Taalla on aika olemattomat aitiyspaivarahat ja kasittakseni niita ei saa ollenkaan jos ei ole ollut tiettya aikaa toissa (olikohan se 15 viikkoa ennen synnytysta?) perusaitiyspaivarahaa saa noin reilun satasen per viikko ekat 39 viikkoa, sen jalkeen ei mitaan. Joku aiti-ihminen varmaan tietaisi naista enemman. Raskauden aikana ja ekan vuoden sen jalkeen hammashoito ja kaikki laakeresptit ovat ilmaisia.

Taalta loytyy kaikenlaista hyodyllista tietoa.

EU-kansalaisella ei Britteihin tulessa ole kovinkaan kummoista paperisotaa edessa joten rohkeasti tanne vaan.

Link to comment
Share on other sites

^ Toisen EU-valtion alueella yli kolme kuukautta oleskelevan pitää rekisteröidä oleskelunsa valtion viranomaiselle. Sun kohdalla on ehkä mennyt eri tavalla, kun oot mennyt sinne ennen näitä EU-asetuksia ja muita.

Ja jos on turistina eli ei töïssä. kuuluu lähtökohtaisesti oman kotivaltion terveydenhuollon piiriin. En tïedä Brittien käytännöistä tosinn tarkemmin, mutta EU-asetuksen tavoitteena on ollut se että maahantulijasta, joka ei tuota veroja, ei myöskään aiheutuisi tulomaalle kuluja (eli sosiaaliturvamenoja ja terveydenhuoltoa)

Alkuperäisen kysyjän tilanteessa tosin mies on työntekijä, joten terveydenhuolto järjestynee myös perheenjäsenille.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...