Jump to content
Naimisiin.info

Juhlava kasvisruoka hakusessa


t_m_a

Recommended Posts

Häämenu on kovaa vauhdissa valmistumassa, mutta päänvaivaa aiheuttaa menuun sopivan kasvisruuan löytäminen. Juhlissa saattaa olla kasvissyöjiä + myös itse olen vähän nirso lihan suhteen (käytännössä syön ainoastaan jauhelihaa ja kanaa), joten siksi olisi hyvä, että kasvisruoka olisi oikeasti pääruokavaihtoehto, eikä ainoastaan lisuke.

Keskustelupalstoja olen kahlannut läpi ja jotain ehdotuksia onkin löytynyt. Mikään ei kuitenkaan tunnu oikealta. Lisäksi melkein kaikilla keskustelupalstoilla on myös ollut viesti "älkää tarjotko tylsää kasvisgratiinia häissä, juhlavia kasvisvaihtoehtoja on lukuisia." Mutta mitähän ne sitten ovat?

Kasvisgratiini on ehdottomasti ulkona, eivätkä wokit, paellat yms minusta sovi menun muuhun henkeen. Mitään tofua tai vastaavaa ei voi kasvisruuaksi ajatella, sillä tiedän, että uusia asioita vierastavat lihansyöjä-sukulaiset jättäisivät tämän kokeilematta. Eli jotain puhtaasti kasviksista, ei mitään tofua, soijarouhetta tms.

Kasvislasagne on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mutta en ole siihenkään ihan tyytyväinen.

Alla on menun tämänhetkinen hahmotelmaa. Nuo EHKÄ-etuliitteellä laitetut ovat sellaisia, jotka ehkä haluaisin mukaan, mutta jotka ehkä voisi (etenkin budjetin vuoksi...) jättää poiskin.

Mikähän se kasvisruoka voisi tähän menuun olla?

Ja muutenkin menusta saa kertoa mielipiteitä. :) Onko tässä riittävästi ruokaa ja vaihtoehtoja & tarvitsisiko jotain lisää?

Kyseessä on siis n. 70 hlön häät, jossa ruuan lisäksi kahvi + iltapala. Tietääkseni vieraissa ei ole ketään kasvissyöjää, allergikoista ainakin keliaakikko tulossa. Ja lapsia tulossa vajaa parikymmentä.

Alkuruuat

Perusvihersalaatti (esim. erilaisia salaatteja, päärynää, viinirypäleitä, kurkkua)

EHKÄ: Joku toinen vihersalaatti (esim. ananas, persikka jne)

EHKÄ: Salaattibaari, eli erillisissä kipoissa, fetaa, mozzarellaa, oliiveja, tomaattia jne

Kanapastasalaatti

Meetvurstipastasalaatti

Salaatinkastike (kaksi erilaista)

Kalalajitelma (esim. silli, suolalohi)

EHKÄ: Jotain erikoisempaa (esim. marinoidut katkaravut tai koristellut kananmunanpuolikkaat)

Lämpimät ruuat

Liharuoka: Karjalanpaisti tai hirvipaisti/käristys (riippuu siitä, saadaanko hirvenlihaa)

Kanaruoka tai toinen liharuoka (itse olen kanan kannalla, niin minäkin voisin syödä; valtaosa vieraista varmaan söisi mieluummin esim. jotain porsaanfileitä tms)

Kasvisruoka: ???

Keitetyt perunat

EHKÄ: Valkosipuliperunat

EHKÄ: Höyrytettyjä vihanneksia (riippuu siitä, että mikä se lopullinen kasvisruoka onkaan)

Nakit ja lihapullat (lähinnä lapsille)

Kotijuusto

Muuta

Tumma leipä

Vaalea leipä

Voi ja tuorejuusto

Link to comment
Share on other sites

No, esimerkiksi täytetyt ja juustolla kuorrutetut portobellosienet/ savoijinkaalikääryleet/ kasvispatee.

Yllä olevat tietysti vähän työläämpiä ja aikaavievempiä vaihtoehtoja..

Entä oletko harkinnut, että siitä kasvislasagnesta voisi tehdä jonkun vähän arjesta poikkeavan, juhlavamman version(esim.

itsetehtyä pestoa, vuohenjuustoa, tuoretta tomaattia..) ?

Link to comment
Share on other sites

Guest Tarjoilija

Edellä mainittu vuohenjuusto-tomaatti lasagne kuulostaa hyvälle! Sen voi koristella kauniisti kun laittaa tomaatteja pinnalle ja vaikka tuoreita yrttejä. Jos epäröi vuohenjuuston kanssa niin voi käyttää hyvin fetaa tai tehdä sulatejuustosta kastikkeen. Kasvisvartaat kuulostaisi hyvälle ja siihen kylkeen joku hedelmäinen kastike, vaikkapa mangosta. Kasviksethan voi olla ihan perus kesäkurpitsaa, eri värisiä paprikoita, sipulia, ananasta, kirsikkatomaatteja..

Jos liharuoka on paisti tai käristys niin toinen pääruoka ehdottomasti kanaa! Vaikkei olisikaan kasvissyöjä niin moni pitää enemmän kevyemmästä kanasta kuin raskaasta punaisesta lihasta. Kanan voi tarjota vaikka kermaisessa/tomaattisessa kastikkeessa jolloin erillistä soosia sille ei tarvita.

Salaateista sen verran, että itse kokisin riittäväksi yhden vihersalaatin. Siihen kun yhdistää tuon salaattibaarin niin jokainen voi koota itse mieleisen annoksen. Saattaa vierailla tulla muuten valinnan vaikeus ja menee paljon hukkaan :) Voisiko tuo kanapastasalaatti olla vaikka kananuudelisalaatti tai kanariisisalaatti? Yhtä pastasalaattia kun on jo tarjolla metusta.

Lisukkeita on hyvä olla tarjolla kahta kolmea jos on useita lämmin ruokavaihtoehtoja; keitetyt perunat sopii paistin/käristyksen kanssa ja valkosipuliperunat kanalle ja mahdollisesti kasvisruoalle. Itse tarjoaisin kuitenkin lisäksi jotakin kasviksia, jos vieras ottaa vaikka kanaa niin ei välttämättä tajua ottaa rehujaan kasvisruokaosastolta.

Tälläsiä ajatuksia heräsi mulla, mutta varmasti saisin häissänne vatsani täyteen :girl_haha:

Link to comment
Share on other sites

Kiitoksia vastauksista! Ehkä vähän selkiytyi ajatukset, mutta en kyllä vieläkään ihan varmaksi tiedä, että mikähän se kasvisruoka sitten olisi. :)

Ideathan oli hyviä, mutta kaikessa on vielä jotain, mikä mietityttää. :)

Täytetyt paprikat/munakoisot on ihan hyvää, mutta minusta siellä pitäisi sitten olla täytteenä joku liha-riisi-juusto -tyyppinen. Jolloin se ei enää olisi kasvisruoka. Ja sitten jos kasvisruoka olisi kuitenkin sellainen, että sitä voisi liharuokailijatkin ottaa ns. lisäkkeeksi, niin täytetty paprika ei varmaan tekisi niin hyvin kauppaansa, kun on kuitenkin sen verran suuri annos. Jos miettii, että lautasella on jo vaikka sitä karjalanpaistia.

Portobellosienet/ savoijinkaalikääryleet kuulostaa minusta ihan hyvältä, mutta veikkaan, että vieraskunnassa voi aiheuttaa hieman hämmennystä ja ruoka jää ottamatta kummallisen nimen takia. :)

Ja kasvispatee ei minusta ole kovin hyvää, joten ei sitä. :)

Kasvislasagne on varmaan tällä hetkellä se vahvin vaihtoehto. Itse rakastan vuohenjuustoa, mutta esim. sulho vihaa, joten se ainakin pitää jättää pois. Veikkaan että meidän sukulaisissa löytyy myös niitä, jotka vierastavat myös vuohenjuustoa, joten siksi tuo feta tai sulatejuusto voisi olla parempi vaihtoehto.

Tässä mietityttää kuitenkin kaksi asiaa a) onko lasagne kuitenkaan tarpeeksi juhlava ja B) sopiiko kasvislasagne muuhun menuun.

Kasvispihvit on käynyt mielessä, mutta veikkaan, että joku muu kasvisruoka voisi tehdä tälle väelle paremmin kauppaansa. Siis että se kasvisruoka olisi samalla myös vähän lisuketyyppistä; kasvispihvit kun suoranaisemmin on vaihtoehto liharuualle.

Kasvisvartaat ei olleet käyneet mielessäkään, mutta ne voisivat olla kyllä ihan ok idea myös. Kun ei tekisi vartaista liian isoja, niin ne sopisivat hyvin myös siihen lisuketarkoitukseen. Mutta tässäkin taas: onko kasvisvartaat sitten juhlavia vai ei?

Että apua oli, mutta ihan lopulliseen päätökseen ei olla vieläkään päädytty. :) Onneksi on vielä aikaa päättää. ;)

No sitten noista viimeisimmän viestin muista menun kommenteista (joista muuten suuret kiitokset; helpotti omaa stressiäni!)

- Salaateissa varmaan tuleekin vaan se yksi vihersalaatti; pyöriteltyäni asiaa pari päivää olen itsekin päätynyt sille kannalle

- Kanapastasalaatista on pitopalvelulla niin loistoresepti, että sitä en kyllä haluaisi vaihtaa. Meetvursti ei tuohon riisisalaattiin ihan niin hyvin sovi ja tonnikalariisisalaattiakaan ei ehkä viitsisi laittaa, kun muutakin kalaa on noissa alkuruuissa. Mutta ehkä joku kinkkuriisisalaatti sitten?

- Yhtenä lisukkeena mietin myös, että jos kana- ja/tai kasvisruoka olisi sellaista, että sopisi riisilisuke, niin sitäkin voisi tarjota. Silloin ei välttämättä tarvitse kahdenlaisia perunoita?

- Se kanaruoka on vielä vähän vaiheessa, joten senkin suhteen saa ehdottaa jotain sellaista, joka sopisi muuhun menuun. Itse tykkäisin siis eniten jostain itämaisesta tyylistä tai esim. kookoskanasta, mutta se ei välttämättä tuohon muuhun menun linjaan sovi. Että ehkä jollain perinteisemmällä linjalla mennään.

Vaikka tässä nyt tuo kasvisruoka olikin otsikkona, niin apuja kaipailtaisiin vielä tuohon kanaruoka & alkuruokien "jotain erikoisempaa" -kohtiin. Onko ideoita?

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa katsella netistä eri (hienojen) ravintoloiden ruokalistoja niissä yleensä joku juhlavampi kasvisruokavaihtoehto, jos sieltä löytyisi joku sopiva.

Ja myös vähän modernimpien pitopalvelujen menutarjontaa kannattaa "vakoilla" noiden vähän erikoisempien ideoiden saamiseksi..

Ja kannattaa myös muistaa se, että buffaruokailu on siitä armollinen, että kun vain muistaa huolehtia ruokalajien monipuolisuudesta, pöydässä on niin paljon ruokalajeja tarjolla, ettei kaikkien tarvitse tykätä kaikesta, vaan jokainen saa ottaa sitä mistä tykkää ja jättää ottamatta niitä ruokalajeja, joista ei niin välitä.

Eli ei kannata stressata ja yrittää laatia ruokalistaa, jonka jokainen ruokalaji miellyttäisi jokaista vierasta (näin kärjistetytsti) :)

Link to comment
Share on other sites

Ensimmäisenä tulee mieleen pähkinämureke, jota meillä (tai äitini luona) on aina jouluaterialla. Sopii kyllä ihan mihin vuoden aikaan tahansa, mutta meillä siitä on tullut yksi joulun perinneruoista. Sekasyöjätkin tykkäävät siitä enemmän kuin kinkusta. Kikhernemureke on myös tosi hyvää. Valkosipuliperunat sopivat molempien kanssa.

Riisin kanssa tarjoiltavaksi sopisi joku kastikemaisempi ruoka, ehkä joku pata. Esimerkiksi Etiopialainen linssipata on tosi hyvää, mutta se ei ehkä ole kuitenkaan tarpeeksi juhlavaa eikä sovi muiden ruokien teemaan. Mutta ehkä tätä ajatusta voi jalostaa tai joku muu voi saada tästä käyttökelpoisen idean?

Vaikka tofuruoat kiellettiinkin ensimmäisessä viestissä, niin siitä huolimatta ehdotan Munakoiso-tofupaistosta. Siinä tofu on pieninä murusina, joten tuskinpa sekasyöjätkään sitä pelästyvät, varsinkaan jos sitä nimittää vaikka Munakoisovuoaksi eikä kerro, että siinä on tofua.

Kannattaa myös lainata kirjastosta Inna Somersalon Yllin kyllin. Herkkuja isolle ja pienelle joukolle.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ensimmäisenä tulee mieleen pähkinämureke, jota meillä (tai äitini luona) on aina jouluaterialla. Sopii kyllä ihan mihin vuoden aikaan tahansa, mutta meillä siitä on tullut yksi joulun perinneruoista. Sekasyöjätkin tykkäävät siitä enemmän kuin kinkusta. Kikhernemureke on myös tosi hyvää. Valkosipuliperunat sopivat molempien kanssa.

Olisiko sinulla reseptiä tuohon pähkinämurekkeeseen? Kuulostaa hyvältä!

Alkuperäisestä aloittajasta en nyt oikein saanut selvää, pitäisikö kasvisruuan olla oikea pääruoka vai lisuke... Ehkä se, miksi monet kasvissyöjät on kyllästyneitä kasvisgratiiniin, on se, että niin monesti tuntuu, että kuvitellaan sen gratiinin olevan sopiva kasvispääruoka, vaikka oikeasti se on lähempänä lisuketta :-) Mutta joo, itsekin pähkäilen saman asian kanssa, eli mitä kasvispääruuaksi. Saisi olla jotain niin hyvää, että lihansyöjätkin tykkäisivät :-)

Link to comment
Share on other sites

Kasvissyöjänä olen kyllä todella otettu, jos tarjoilussa on otettu huomioon myös kasviproteiinit. Nämä juurespadat ja gratiinit tympivät juuri siksi, että helposti tuntuvat pelkältä lisukkeelta. Ravintoloissakin kasvisruokien ainoa proteiini on usein juusto. Jos seitan, soija ja muut "lihakkeet" eivät säväytä juhlaväkeä, suosittelen käyttämään just vaikka pähkinöitä, siemeniä ja papuja. Muiden maiden keittiöistä löytyy monta hyvää ideaa, esim. falafelit, cashewpähkinä-porkkanapihvit ja herne-perunacurry.

Muistattehan huolehtia, että kasvissyöjille on myös liivatteetonta jälkiruokaa? :blush:

Link to comment
Share on other sites

Olen niehkun kanssa samaa mieltä, muistakaa kasviproteiininlähteet, niin kasvisruokakaan ei tunnu pelkältä lisukkeelta. Valitettavan monien ammattilaisten käsitys kasvisruoasta tuntuu olevan juustossa uiva parsakaali.

Olisiko sinulla reseptiä tuohon pähkinämurekkeeseen? Kuulostaa hyvältä!

Kyllä vain. Alkuperäisessä ohjeessa käsketään käyttää vaaleita pähkinöitä (cashewpähkinät, kuoritut mantelit, pinjansiemenet), mutta meillä on yleensä ollut maa- ja hasselpähkinää ja mahdollisesti muitakin pähkinöitä, kuten manteleita tai saksanpähkinöitä. En ole täysin varma pitäisikö tuossa pähkinäseoksessa olla 125 g vai 250 g leivänmuruja, joten suosittelen varaamaan leipää vähän reilummin ja lisäämään seokseen ensin 125 g ja jos näyttää ihan litkulta, niin sitten vielä toiset 125 g. Ja tämä mureke käy myös vegaaneille, jos käytätte tummansinistä Keijua tai muuta vegaanista margariinia ja soija- tai kauramaitoa.

Yrteillä täytetty pähkinäpaistos (8-10 annosta)

50g margariinia + vähän lisää vuoan voiteluun

1 iso sipuli hienonnettuna

1 tl timjamia

1 rkl vehnäjauhoa

3 dl (soija- tai kaura)maitoa

225g rouhittuja pähkinöitä

125 g tuoreita vaalean leivän muruja

suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

muskottipähkinää

yrttitäyte:

175 g tuoreita vaalean leivän muruja

125 g margariinia

4 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

1/2 sitruunan kuori raastettuna (tai vähän sitruunamehua)

2 rkl hienonnettua sipulia

1 tl meiramia ja timjamia

koristeluun:

sitruunalohkoja

persiljaa

Kuumenna uuni 190 asteiseksi. Voitele pitkulainen vuoka (n. 1l) ja vuoraa ainakin pohja voidellulla leivinpaperilla.

Sulata margariini suuressa kattilassa. Lisää sipuli ja kypsennä miedolla lämmöllä 10 min. Lisää timjami ja jauhot, paista muutama minuutti. Lisää maito muutamassa erässä ja sekoita kunnes sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää rouhitut pähkinät ja leivänmurut. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.

Sekoita kaikki täyteainekset keskenään.

Lusikoi puolet pähkinäseoksesta ja tasoita pinta. Muotoile täyte käsin levyksi ja nosta pähkinäseoksen päälle. Levitä päälle loput pähkinäseoksesta. Peitä foliolla ja paista 1h - 1 h 15 min tai kunnes mureke on kiinteä ja koetikkuun ei tartu mitään. Voit poistaa folion n. 15 min ennen murekkeen valmistumista, jolloin pinta ruskistuu hieman. Anna murekkeen jäähtyä hetki (tai vaikka seuraavaan päivään). Tarvittaessa irrota mureke veitsellä vuoan reunoista ja kumoa tarjoilulautaselle. Koristele persiljalla ja sitruunalohkoilla.

Rose Elliot: Kasvisruoan keittokirja

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...