Alba

Naikkari
 • Content count

  7911
 • Joined

 • Last visited

About Alba

 • Rank
  VIP
 • Birthday 04/07/77

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Paikkakunta
  Espoo

Recent Profile Visitors

1916 profile views
 1. Voi kyllä on olemassa aivan hehkuvan oransseja orkideoita. Tätä väriä ei vain oikein ole siunaantunut yleisiin leikkokukkiin, kymbideihin ja perhoskämmeköihin. Eniten puhtaan oransseja lajikkeita löytyy katleijahybrideistä. Koeta kysellä kukkakauppiaalta.
 2. Kyllä liljoja elokuussa saa. Niitä on saatavilla lähes aina.
 3. Kultanauhalilja, kuningaslilja, valkolilja ja madonnanlilja tuoksuvat voimakkaasti ja samoin useimmat niistä jalostetut hybridit. Yleisimpiä leikkokukkia näistä ovat ns. orientaalililjat, esim. 'Stargazer' ja 'Casablanca'. Niillä on hyvin voimakas, makea tuoksu, jonka monet kokevat epämiellyttävänä. Yhdenkin oksan tuoksun haistaa isosta huoneesta. Minä saan päänsärkyä monista hajuista, esimerkiksi hajuvesistä, mutta näiden kukkien tuoksua siedän hyvin ja pidän tuoksua miellyttävänä. Meidän häissä oli 'Casablanca'-liljoja maljakoissa eikä niiden tuoksu häirinnyt. Niitä ei kylläkään ollut paljon, muistaakseni 15-20 oksaa. Aasialaiset hybridit, ns. värilijat, eivät tuoksu.
 4. Toukokuun alussa niitä saa leikkokukkana, sillä kielot ovat suosittuja kevätkukkia monissa maissa. Kielot eivät kuki vielä silloin Suomessa. Lämpimänä keväänä lämpimällä paikalla kielot alkavat kukkia toukokuun puolessa välissä Etelä-Suomessa. Normaali kukinta-aika on toukokuun loppu ja kesäkuun alku.
 5. Platinassa tosiaan maksaa harvinaisuus aivan kuin kullassakin. Lisäksi platinan muokkaus on vaikeampaa kuin kullan ja platinakorut ovat senkin takia kalliimpia. Platinakorut naarmuuntuvat helpommin kuin kultakorut, sillä platinaseokset ovat yleensä 90-95 % platinaa, kun taas kultakoruissa käytetään enemmän kovettavia seosaineita. Puhdas platina on kuitenkin puhdasta kultaa kovempaa ja sitkeämpää. Tämän sitkeyden takia platinasormus ei juurikaan kulu (siitä ei siis poistu materiaalia) ja sitä voi kiillottaa aina kun naarmut alkavat häiritä. Väriltään platina on mielestäni aika "vesimäinen" eli sillä ei oikein ole omaa väriä vaan se on sellaista metallista kiiltävää eikä niin harmaata kuin hopea tai valkokulta. Väriero on aika pieni kuitenkin eikä sitä huomaa jonkun korusta. Minulla ja miehellä on platinaiset vihkisormukset ja ne ovat mieleiset edelleen. Aika naarmuiset kylläkin nykyään.
 6. Nuo komeat jalostetut lajikkeet eivät yleensä tuoksu juuri miltään. Kannattaa tietysti ensin testata mieleistään lajiketta, niissä voi olla eroja.
 7. Kalloja on keltaisia, oransseja, liiloja, violetteja (lähes mustia), vaaleanpunaisia, purppuranpunaisia jne. monia eri sävyjä. Valinnanvaraa riittää. Kalloja on alunperin ollut seitsemän eri lajia, joilla oli eriväriset kukat. Näistä on sitten jalostettu uusia lajikkeita.
 8. Liiloja ruusuja on jalostettu. Tässä pari esimerkkiä: Blue curiosa http://www.welyflor.com/roses/bluecuriosa_3.jpg Cool water http://www.eufloriaflowers.com/images/gall...0Water!.jpg
 9. Mielestäni ne eivät haise pahalta, mutta tuoksu on hyvin voimakas ja monet kokevat sen epämiellyttävänä.
 10. En ole häitä varten kasvattanut liljoja mutta muuten kyllä. Melko helppoja kasvatteja ne ovat, eivät vaadi mitään erikoista kikkailua paitsi hyvän kasvupaikan. Keväällä maahan istutetut sipulit kukkivat yleensä heinä-elokuun vaihteessa. Kukkasipulit on aika helppo saada kukkimaan milloin tahansa, mutta se vaatisi hyvin valoisan kasvupaikan, joka olisi mielellään asuinhuonetta viileämpi. Lämpimässä ja liian hämärässä kukkavarsista tulee helposti ruman honteloita. Kukinnan ajoittaminen oikeaan hetkeen vaatii kasvupaikan lämpötilan säätelyä ja lisäksi olisi hyvä istuttaa useita eriä sipuleita eri aikaan, että varmasti saa kukat hääpäivänä. Kukkien kasvatus on toki kiva harrastus mutta liljojen kasvattaminen häihin on tuskin taloudellisesti kannattavaa, jollei niitä ole jo valmiiksi puutarhassa. Minulla on viime keväältä mielikuva, että liljan sipulit ovat melkein saman hintaisia kuin kukkivat oksat heinäkuussa. Lisäksi sipuleita pitäisi oikeastaan olla enemmän kuin kukkia tarvitsee, jotta niitä saa varmasti riittävästi hääpäivänä. Luonnostaan violetteja liljoja ei ole olemassa. Ehkä toivekimppusi voisi toteuttaa jollain muulla kukalla?
 11. Materiaalihukka princess-hionnassa on pienempi kuin briljantilla http://www.timantit.com/princess.asp Princess-hiottujen timanttien pitäisi siis olla halvempia kuin briljanttien, mutta usein asia on päinvastoin Suomessa.
 12. Englanniksi orkideoita nimitetään niiden tieteellisillä sukunimillä. Perhoskämmekkä on siis phalaenopsis. Niitä on olemassa tällaisia vihertävän keltaisia
 13. Useimpien leikkokukkina käytettyjen orkideojen varsinainen sesonki on talvella. Orkideat ovat kuitenkin jo niin suosittuja, että niitä saa ympäri vuoden kasvihuoneviljelyn avulla. Perhoskämmeköitä saa ympäri vuoden ja hintakin on vakiintunut n. 10-15 euroa/kukkavarsi tasolle. Kymbidi on tiukemmin talvella kukkiva. Sen hinta talvella on 15-20 euroa/oksa, syksyllä ja keväällä enemmän. Heinä-elokuussa saatavuus on heikkoa ja hinta korkea. Perhoskämmeköistä ja kymbideistä käytetään yleensä kimpuissa yksittäisiä kukkia, joita on oksassa useita. Muita kimppukuvissa esiintyviä orkideoja ovat: -dendrobium-orkideat ja oncidium-orkideat, jotka ovat aika edullisia talvella, mutta joita on harvakseltaan tarjolla leikkokukkina. Ruukkukukkina niitä on useammin myynnissä. -venuksenkengät, joita on tarjolla ympäri vuoden satunnaisesti ruukkukukkina. Kasvin hinta on 15-30 euroa, mutta kukkavarressa on vain 1-3 kukkaa. -katleijat ja vandat ovat näyttäviä mutta harvoin saatavilla ja hintakin lienee korkea. Hinta- ja saatavuustiedot perustuvat vain omiin havaintoihini kukkakaupoista. Olen satunnainen orkideaharrastelija.