Sign in to follow this  
Followers 0
Natte-15

Missä järjestyksessä haetaan ruokaa?

8 posts in this topic

Buffetruokailu, morsiusparilla joko oma pöytä tai mahdollisesti kaasojen ja bestmanien kanssa. Missä järjestyksessä ruoka kuuluu hakea? Morsiuspari tietysti ensin, mutta voiko kaasot ja bestmanit hakea seuraavaksi vai onko se suurikin etikettivirhe? Kuuluuko perheen hakea ensin ja sitten vasta muut? Vai ohjeistaako esim seremoniamestari pöytiä järjestyksessä noutamaan ruokaa? Voihan hämmennys...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä seremoniamestari opastaa, että se pöytä aloittaa, sen jälkeen sen viereinen jne, jotta jonotus sujuisi hyvin. Etiketin mukaan parin jälkeen ruokaa kuuluisi ottaa järjestyksessä: parin vanhemmat, suvun vanhimmat, pappi. Mutta nykyään mielestäni tästä voi joustaa, monissa häissä vanhemmat eivät ole niin isossa roolissa, pappia ei kutsuta jne. Ja nykyään tosiaan avustajat istuu pääpöydässä, joka ruokailun aloittaa. Jossain määrin kannattaa huomioida (=kunnioittaa) arvovieraat (esim isovanhemmat/vanhemmat tm), mutta jos pari istuu avustajien kanssa samassa pöydässä, niin olisihan vähän hassua, jos pari syö ja avustajat vielä odottelevat vuoroaan, kun heidän "kuuluu" ottaa vasta "kaverivuorolla". Itse varmaan neuvoisin avustajat ja "lähiperhe"pöydän parin jälkeen ja sitten loogisessa (vierekkäiset pöydät) järjestyksessä muut.

Syömisjärjestyksellä voi myös pelata, eli jos esim. on tarkoitus ottaa kuvia ruokailun jälkeen vaikka avustajien kanssa, niin sitten he ottavat ruokaa ensimmäisten joukossa, jotta siitä pääsee kätevästi liukenemaan ennen kuin muut syöneet loppuun. No, jonkun mielestä tämä voi tietysti olla epäkohteliasta.

Joku ohjeistus kuitenkin kannattaa olla, ettei käy suomalaiseen tapaan se, ettei kukaan uskalla mennä ottamaan ennen kuin on kolmesti käsketty tai sitten täysi sekamelska, että ihmiset eri pöydistä menee jonoon tyyliin "nälkäisimmät ensin". Siinä sitten tulee enemmän väistelyä yms ja sen verran etiketin perään kuitenkin olen, että kylmällä ruualla tulee odottaa, että koko pöytäkunta on ruuan saanut ja kohteliasta odottaa muiden syövän loppuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komppaan kyllä tässä täysin Tipzillaa! Omalla kohdallani tekisin niin, että ensin syömään menee morsiusparin pöytä, johon kaaso/bestman, heidän avecinsa, seremoniamestari ja muut porukassa istuvat kaverit kuuluvat (meille ei tule omaa pöytää morsiusparille vaan haluan istua ja juoruta kavereiden kanssa). Seuraavaksi patistan isovanhempien pöytäkunnan ja sitten molempien vanhempien pöytäkunnat. Olen täysin samaa mieltä myös siinä, että joku saneltu järjestys pitää olla em. Tipzillan luettelemista syistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmaankin kaasot & bestmanit ensin ja sitten morsiuspari saa päättää järjestyksen - vanhemmat, sisarukset jne... näin ajattelisin :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille on tulossa 80-90 vierasta ja kolme pitkää pöytää, joiden ääressä kaikki istuvat. (Tähän päädyttiin siksi, että ajattelimme plaseerauksen olevan helpompaa, kun porukkaa ei tarvi katkoa pienempiin pöytiin). Aiomme sulhasen kanssa istua yhden pöydän päässä kaason ja bestmanin vieressä ja tuntuisi loogiselta jatkaa tämän pöydän täyttämistä muilla samanikäisillä kavereilla, sisaruksilla ja serkuilla. Sulhasen vanhemmat ovat eronneet eivätkä ole kovin hyvissä väleissä keskenään, joten ajattelimme istuttaa heidät mahdollisimman kauas toisistaan. Ilmeisesti myös sulhasen vaari ja isä pitää plaseerata kauas toisistaan.

 

Olen stressannut jo jonkin aikaa siitä, missä järjestyksessä ruoan haku pitäisi hoitaa, jos "arvosukulaiset" istuvat pöytien eri päissä tai kokonaan eri pöydissä :unsure: Olisihan heidät kai mahdollista asetella istumaan samaan ryppääseen, niin että nämä hankalat tapaukset ovat mahdollisimman kaukana toisistaan... Mutta kuitenkin jos morsiusparin pöytä menee ottamaan ruokaa ensimmäisenä se tarkoittaa meidän tapauksessamme, että yksi kolmasosa vieraista menee vanhempiemme ja isovanhempiemme edelle...Ellei sitten kuitenkin väännetä niitä vanhempia ja isovanhempia siihen samaan pitkään pöytään meidän kanssa.

 

Juu, eipä ne pitkät pöydät taida helpottaa sitä plaseeraamista yhtään :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Jos teillä olisi esim. kuusi pöytää, "arvojärjestys"olisi kyllä helpompi toteuttaa. Ekassa pöydässä te ja avustajat (ja tietysti joitain muita kavereita), tokassa ja kolmannessa vanhemmat ja isovanhemmat jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämäkin vielä. 

 

Meille (hääparille) tulee erillinen, oma pöytänsä. Vieraat istutetaan sitten sivusuunnassa hääpariin nähden, pöydät sillä tavalla pitkittäin... Minä olen ajatellut, että ensin haetaan ruokamme me, ja sitten ne "tärkeimmät" vieraat eli meidän vanhemmat ja isovanhemmat, ehkäpä myös bestman ja kaaso. Sitten hakekoot muut vieraat missä järjestyksessä tahansa, liekö helpoin sillä tavalla niin sujuu mahdollisimman luonnollisesti sitten. 

 

Istumajärjestys noin muuten on vielä miettimättä, mutta ehkä se antaa vieraillekin vinkkiä, missä järjestyksessä mennä.. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt ei vielä ole edes tarkkaa vieraslistaa selvillä, saati istumajärjestystä, mutta mietiskelin juuri tänään, että helpoin varmaan on etukäteen päättää, missä järjestyksessä pöytäkunnat menevät ja sitten numeroida pöydät sen mukaan. Helpottaa vieraille pöytien tunnistamista ja ruoan noutamista, kun ei tule ihme sählinkejä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0