Sign in to follow this  
Followers 0
mmaikku17

Juhlapaikan esteettömyys / soveltuvuus liikuntarajoitteisille

5 posts in this topic

Häissämme tulee todennäköisesti olemaan ainakin yksi vieras pyörätuolissa ja yksi joka kulkee rollaattorin kanssa. Molemmat pystyvät kyllä jonkin verran kävelemään myös omin jaloin ainakin tässä vaiheessa - tilannehan voi vielä muuttua ennen häitä... Mitähän kaikkea pitäisi huomioida juhlatilaa valitessa? Onko inva-wc pakollinen? (Toki olisi täysin liikuntakyvyttömälle pakollinen, mutta jos jonkin verran on liikuntakykyä ja pyörätuolin ei ole pakko mahtua vessaan...?) Pyydänkö jonkun muun vieraan avustamaan näitä henkilöitä esim. ruuan ottamisessa vai tajuavatko ihmiset itse tarjoutua avuksi...? Tietysti kyselemme asiasta näiltä vierailta itseltään myös, mutta olisi ehkä hyödyllistä kuulla muiden kokemuksia aiheesta. Millaiset juhlatilat ovat toimineet / mitä järjestelyjä olette tehneet, kun vieraiden tai miksei hääparinkin joukossa on liikuntarajoitteisia henkilöitä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on yksi pyörätuolivieras. Meillä on esteetön juhlatila (on rappusia, mutta myös liuskat) ja muistaakseni löytyy inva-wc. Kyseinen vieras on ystäväni puoliso eli ystäväni avustaa itse miestään. En kehtaisi nakittaa ketään vierasta (jos ei ole läheisiä) auttamaan tällaisissa asioissa vaan varaisin pyörätuolivieraalle avec-kutsun, jolloin hän voi ottaa oman avustajan (palkattu, puoliso, muu tuttava) mukaansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti Sylvi! Molemmat vieraat ovat naimattomia sukulaisiamme. Istuvat samassa pöydässä muiden sukulaisten (toinen mm. sisarensa ja tämän perheen) kanssa, joten aattelin että mahdolliset avustukset hoituu varmaan sitä kautta...? Täytyypä ottaa asia puheeksi. Toki varaamme pöytiin paikat myös erillisille avustajille, jos se tulee tarpeeseen. Jos avun tarve on sen verran pieni kuin tällä hetkellä on niin en varmaan erikseen laittaisi aveccia kutsuun (melko pienet häät tarkoitus pitää). Pystyvät siis mm. liikkumaan ja käymään wc:ssä itse, mutta esim. noutopöydän kanssa varmaan on hyvä olla apua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olemme hieman kartoittaneet juhlapaikkoja. Yksi potentiaalisimmista paikoista ei ole esteetön. Yksi todennäköinen avec on täysin pyörätuolin varassa. Mitä mieltä olette, voimmeko jättää tämän huomiotta ja olettaa törkeästi, että ko. henkilö tulee yksin ilman aveciaan (tiedän, kurjaa) vai täytyykö pitää juhlat meille vähemmän mieluisassa/kalliimmassa paikassa vain tämän avecin takia? Kysymys on tällä haavaa vielä melko hypoteettinen, mutta se on jäänyt vaivaamaan. Jos esteettömän tilan tarvitseva olisi läheinen, ei tarvitsisi edes miettiä, mutta nyt asia on hieman kaksipiippuinen. Toki juhlia järjestäessä toivoo, että vieraat viihtyvät ja avecin puute voisi tuntua ikävältä tämän vieraan kannalta. Toisaalta paikka olisi muuten juuri meidän tyylisemme ja mahtuisi paremmin budjettiin kuin moni muu paikka.

Edited by Vaniella

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaniella, eihän tuo ihan helppo kysymys ole. 

Mitä tarkoittaa, että paikka ei ole esteetön? Onko tilassa paljon portaita tai korkeita kynnyksiä? Onko pyörätuolilla liikkuminen tilassa täysin mahdotonta ilman avustajaa vai onko liikkuminen pyörätuolilla mahdotonta myös avustajan kanssa? Onko tilassa inva-wc? Puuttuvatko hissit tai automaattiovet? Onko tila niin ahdas, että pyörätuolille ei ole tilaa? Puuttuuko asianmukainen parkkipaikka tai onko parkkipaikka mahdottoman etäällä? Esteettömyys tai esteellisyys ei ole ihan yksiselitteistä.

Sanoit, että kysymys on hypoteettinen. Onko henkilö, jonka avec tämä pyörätuolilla liikkuva olisi, itsessään epävarma vieras? Onko hän varmasti kutsuttujen listalla, mutta avec ei ole vakiintunut niin, että olisi varmasti saamassa kutsun? Harkitsetko tärkeän avecin pois jättämistä pyörätuolin vuoksi? Jos vieras ja avec eivät ole läheisiä sinulle, ovatko he kuitenkin henkilöitä, jotka on ihan pakko kutsua? Tiivistettynä: Jos jätät henkilön kutsumatta tai ilmoitat, että tervetuloa molemmat, vaikka toinen ei näissä tiloissa pärjääkään, polttaisiko se siltoja? Haluatko olla hyvissä väleissä näiden henkilöiden kanssa myös häiden jälkeen? 

Tsemppiä pohdintaan! Jos pariskunnan (tai avecin) kutsuminen häihin ei ole tärkeää ja välttämätöntä, sanoisin suoraan, että jätä kutsumatta ja järjestä häät mieleisessäsi tilassa, joka myös budjettiin mahtuu. Itse joudut puntaroinnin kuitenkin tekemään. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0