Poromorsian

Saunominen häissä

6 posts in this topic

Eli miten olette järjestäneet saunomisen, jos se on suunniteltuna hääjuhlaan? Laitatteko saunasta maininnan vain niille kutsuun, jotka jäävät jatkoille vai kutsutteko kaikki?

Saunotteko illalla ja sitten poistutte juhlapaikalta vai jäättekö yöksi juhlapaikalle, jossa yöpyminen on mahdollista?

Kertooka vapaasti saunahäistänne kokemuksia tai jos häät vasta tulossa niin suunnitelmia :)

En oikein tiedä miten kaiken suunnittelisin... Pyörittelen päässä ideoita mutta en saa niistä kasattua mitään järkevää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä ei ole ehkä se kaikkein informatiivisin vastaus, mutta kerronpa yhden kokemuksen häistä, joihin oli suunniteltu saunomista. Häät olivat sulhasen perheen sukutilalla Keski-Suomessa helmikuussa, ja niihin oli kutsuttu kaikkiaan noin 70 sukulaista ja ystävää. Kutsussa kerrottiin juhlista tähän tyyliin: "Kirkkovihkimisen jälkeen tarjoillaan hääateria, ja luvassa on lisäksi ohjelmanumeroita ja tanssia. Myöhäisillasta lämpiää myös sauna, joten ottakaa pyyhkeet mukaan!"

Vihkiminen oli klo 15, hääjuhla alkoi n. klo 16.30. Bestman keskusteli juhlassa sulhasen kanssa ehkä n. iltayhdeksän aikoihin siitä, pitäisikö sauna laittaa jo lämpenemään. En tiedä, lähtikö joku lämmiyspuuhiin. Yleinen tunnelma juhlassa oli sellainen, että ihmiset seurustelivat ja tanssivat puvuissa ja juhlamekoissaan, viihtyivät hyvin vanhan juhlatilana toimineen navetan puolella. En nähnyt kenenkään vieraan kyselevän saunan perään. Kun lähdin avomieheni kanssa hotelliin kirkonkylälle taksilla n. klo 00.45, emme kumpikaan tienneet, oliko saunaa lämmitetty tai oliko sinne mennyt kukaan. Päällimmäiseksi ajatuksekseni jäi, että koko saunominen oli siinä juhlassa täysin ylimääräinen lisä, joka saattoi jäädä kokonaan toteutumatta. En tiedä, missä hääpari yöpyi, mutta oletan heidän jääneen yöksi juhlapaikalle. Siellä oli majoitusmahdollisuus myös osalle vieraista, mutta osa käytti kirkonkylän hotellia, kuten mekin, ja monet paikkakuntalaiset sukulaiset yöpyivät omissa kodeissaan ja majoittivat myös muita vieraita. 

Muoks. Muistinpa vielä toisen hääsaunomiskertomuksen heinäkuulta 2006. 

Serkkuni häissä jatkot olivat hääjuhlan jälkeen järvenrantamökillä. Sinne oli kutsuttu lähinnä hääparin kaverit, serkut ja muut nuoret sukulaiset. Valoisassa kesäyössä saunottiin ja uitiin noin aamuseitsemään asti. Kaikki eivät saunoneet, mutta useimmat vaihtoivat rennot mökkivaatteet ja ottivat käteen tölkkijuoman. Mökille saapuvien määrä ja identiteetti oli etukäteen tiedossa, ja vaihtovaatteita, pyyhkeitä ym. saunomis- ja yöpymistarvikkeita vietiin jatkopaikalle yhteiskuljetuksella jo häitä edeltävänä päivänä. Hääpari oli kertakaikkiaan senlaatuinen, ettei kukaan osannut kuvitella heidän vetäytyvän minnekään hotellin sviittiin kahdestaan hääyöksi tai lähtevän kahdestaan romanttiselle häämatkalle. Mökki- ja saunajatkot eli mökki- ja saunabileet monien ystävien kanssa aamuun asti olivat heidän näköisensä ratkaisu.  

Edited by *Tiuku*
Lisäys
Poromorsian likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli saunabileet häitä seuraavana päivänä eri paikassa kuin juhlapaikka (lähellä tosin). Sinne oli kutsuttu sisaruksemme ja ystävämme. Aloitettiin klo. 15, ja viimeiset meistä poistui paikalta n. klo. 05. Häissä saunominen ei olisi onnistunut jo juhlapaikasta johtuen. Me haluttiin myös se perinteinen hääyö. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole koskaan ollut  saunahäissä, mutta jos omissa häissä juhlapaikalla olisi saunomismahdollisuus (ilman lisämaksua), niin luultavasti sauna lämpeäisi jatkoilla ja asiasta mainitsisin kutsussa jotenkin näin: "jatkojen aikana myös sauna lämpimänä" tai "pisimpään juhlivilla mahdollisuus myös saunomiseen". Toki jos jatkopaikka on eri kuin virallinen juhlapaikka tai jatkot muuten selkeästi erillinen tilaisuus, niin silloin mainostaisin saunaa vain jatkoille kutsutuille.

Häihin toisaalta yleensä laittaudutaan sen verran, että tuskin kovin moni alkuillasta innostuu saunomaan, mutta jos juhlat ovat enemmän rennolla mökkimeiningillä tai jatkot pitkät, niin varmasti saunojiakin löytyy. Itse häävieraana innostuisin saunomaan luultavasti vasta aamuyön puolella, kun väki olisi vähentynyt ja pidot parantuneet. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on juhlapaikalla sauna joten tietty sitä käytetään, kutsussa mainittiin että sauna lämpiää joten vieraat osaa varautua ja varaan ylimääräisiä pyyhkeitä mukaan. Luulen että saunominen tapahtuu sellaiseen aikaan, että osa vieraista on jo lähtenyt ja tunnelma jo hyvinkin rentoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli yön yli häät saaressa ja siellä sauna lämpimänä illalla. Miesväkeä siellä saunassa kävi tietojeni mukaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now