Jump to content
Naimisiin.info

Eri-ikäisten lasten huomiointi menussa?


Recommended Posts

25 hengen häihimme olisi näillä näkymin tulossa myös neljä hieman eri-ikäistä lasta.  Juhlissa tulee todennäköisesti olemaan pöytään tarjoilu tai ainakin vatitarjoilu, ei siis noutopöytää ja nyt mietinkin miten menuumme uppoaa näihin nuorempiin juhlioihin.

Alkupalana siis poro-kanttarellikeittoa, sitten siikaterriiniä. Pääruokana on hirvenpaistia ja katajanmarjoilla maustettuja lohkoperunoita. Näiden jälkeen on juustotarjotin ja jälkiruuaksi neljää erilaista kakkua.

Syöjiksi olisi tulossa noin kuuden vanha tyttö ja 9 ja 13 vuotiaat pojat. Onko syytä varta erikseen jotain enemmän lapsen suuhun sopivaa vai luottaa että nämäkin vieraat saavat mahansa täyteen tuolla menuulla? ettei tarvitse karkkibuffetilla nälkäänsä syödä pois.

Ja sitten nuorin vieraamme eli hiukan alle 11 kuukautta vanha tyttölapsi. Mitä häntä varten pitää varata? Paitsi paikka jossa vaihtaa vaipat ja syöttötuoli. Lapsia tai edes pikkusisaruksia ei ole, niin en todellakaan osaa arvioida näitä juttuja, joten kaikenlaiset neuvot, mielipiteet ja ajatukset otetaan kiitollisina vastaan.

Link to comment
Share on other sites

Valitsemanne ruoat ovat miedon makuisia ja helposti syötäviä eli mitä todennäköisimmin maittavat myös pienemmille juhlijoille. Tuon 11-kuisen suhteen kannattaa varmaan tiedustella vanhempien mielipidettä, mahdollisesti he tuovat omat vauvanruoat joka tapauksessa.

Link to comment
Share on other sites

Ruokanne kuullostaa minusta ihan hyvälle ja kaikki muut lapset ovatkin jo tarpeeksi isoja syödäkseen "aikuisten ruokia". Tuo 11-kk on ainut, joka saattaa vielä syödä omaa vauvan ruokaa, omia soseitaan. Tämä kannattaa varmistaa vanhemmilta. Jotkut 11 kk. vauvat syövät jo samaa ruokaa kuin muutkin, mutta hieman soseutettuna. (Se riippuu ihan vauvasta, hänen makutottumuksistaan ja hampaista.)

Link to comment
Share on other sites

Guest Ötökkä(Guest)

Sienet eivät välttämättä ole lasten suosikkeja, mikä johtuu paitsi rakenteesta, myös siitä, että sienet ovat vähän huonosti sulavia varsinkin lasten vatsoissa. Terriini puolestaan voi olla olomuodoltaan sellaista, että lapset eivät oikein tykkää.

Mutta kyllä tuolla kokonaisuudella pitäisi saada mahaan riittävästi täytettä lapsille, vaikka jompi kumpi alkuruoista jäisikin syömättä. Leipää tietysti kannattaa varata, se pelastaa "nirsonkin" lapsivieraan ruokailut. Jos juustotarjottimelle haluaa jotain lapsiakin miellyttävää, niin joku Turunmaa- tai Oltermanni-tyyppinen mieto juusto on usein lasten mieleen.

Vauvalle ei ehkä kauheasti tuosta menusta löydy syötävää. Vauvan vatsa ei kestä välttämättä sieniä, rasvaisia lohkoperunoita tai voimakkaita mausteita. Kannattaa kysyä vanhemmilta, mitä ruokaa vauvalle voisi varata.

Link to comment
Share on other sites

Itse asiassa etenkin pienet lapset usein syövät sieniä erittäin mielellään, isompana sitten opitaan koulussa että sienet ovat "yäk" ja ne jätetään lautasen reunalle. Kanttarelli on kuitenkin maultaan niin mieto ja varsinkin keitossa usein niin pikkuruisina paloina että se usein maistuu nirsollekin lapselle.

Link to comment
Share on other sites

Minä veikkaan, että lapset eivät oikein noista ruuista välitä. Ainakaan keitosta ja terriinistä. Kokolihakaan ei aina oiekin uppoa lapsiin. Kannattaisi varmaan kysyä ennen häitä suoraan vanhemmilta menusta ja sen sopivuudesta lapsille ja mahdollisesti rakentaa lapsille oma menu. Minusta se on ikävintä juhlissa, jos lapsia ei ole huomioitu menun laatimisessa. Ikävää sitten juhlia nälkäisen lapsen kanssa.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos tähän asti vastanneille, lisääkin näkemyksiä saa toki esittää.

Leipää ja salaattia ja sitten ihan savukalaa on myös tarjolla, ja lohkoperunoiden lisäksi saamme halutessamme myös keitettyjä pöytään, ehkä ne sitten sopisivat nuoremmillekkin. Juustotarjottimesta hedelmineen tehdään myös runsas, joten hyvin sinne miedommatkin juustot mahtuvat. Oman menun laatiminen kuitenkin vain kolmea lasta varten tuntuu vähän hassulta, milläs ihmeellä siitäkään sellaisen saisi, että kaikille kolmelle sitten varmasti kelpaa?

Näistä lapsista tuon tytön tunnen niin hyvin, että hänen suhteensa en olisi lainkaan huolissani, nuo pienet miehenalut enemmänkin mietityttävät. Vaan saattaapa käydä niinkin, että lapset syövät kaikkea tarjottua innolla ja joku aikuisista heittäytyy "hyi-yäk-ensyö"-linjalle.  ;D

Link to comment
Share on other sites

Tosi asiahan on myöskin se, ettei kaikkia voi koskaan ruuan ja juoman suhteen miellyttää.

Meillä on kaksi lasta, 4,5-v. ja 1-v. pojat. Kumpikin heistä syö hyvin ja monipuolisesti kaikkia ruokia ja mistään juhlista ei ole koskaan tarvinnut lähteä heidän  nälkäisenä kotiin.

Minusta on turhaa joka juhlaan laittaa lapsille omaa lasten buffettia, jossa on aina vakiot lihapullat ja nakit, koska eiväthän  lapset opi koskaan syömään muuta, ellei tarjota muita vaihtoehtoja. Lapset tottuvat vasta yli 10 maistamiskerran jälkeen uusiin ruokiin. Vanhempienkin pitää olla ennakkoluulottomia ja kannustaa lapsiaan maistamaan rohkeasti uusia makuja ja ruokia. Tietenkään ei saa pakottaa. Meidän poikamme syövät oliiveista, sipulista, fetajuustosta ja sillistä lähtien kaikkea. Sienet ovat myös heidän herkkua. Lapset myös ottavat mallia hyvin herkästi vanhemmistaan ja vanhemmat  opettavat ennakkoluulonsa myös lapsilleen siitä, että mikä ruoka on pahaa ja yök :-(  

Ainahan kaikissa buffeteissa yms. on aina jotakin ruokaa, joka kelpaa kaikille. Kaikesta ruuasta ei tarvitse kenenkään tykätä. Luulnepa, että ruokailunne sujuu ja menee hyvin. Ellei lapsille joku ruoka kelpaa, niin ei kukaan yhdestä illasta nälkään kuole.    

Link to comment
Share on other sites

Guest Ötökkä(Guest)
Kiitos tähän asti vastanneille, lisääkin näkemyksiä saa toki esittää.

Leipää ja salaattia ja sitten ihan savukalaa on myös tarjolla, ja lohkoperunoiden lisäksi saamme halutessamme myös keitettyjä pöytään, ehkä ne sitten sopisivat nuoremmillekkin. Juustotarjottimesta hedelmineen tehdään myös runsas, joten hyvin sinne miedommatkin juustot mahtuvat. Oman menun laatiminen kuitenkin vain kolmea lasta varten tuntuu vähän hassulta, milläs ihmeellä siitäkään sellaisen saisi, että kaikille kolmelle sitten varmasti kelpaa?

- - -

Jos varaatte myös keitettyjä perunoita, niin uskoisin, että nuo tarjoilut kyllä riittävät lapsille, ja keitettyjä perunoita voi muussata vauvallekin. Perunoiden, leivän ja juuston voimalla pärjää jo pitkälle, vaikka mikään muu ei maistuisikaan. :) Itse uskoisin, että 9- ja 13-vuotiaat ovat jo sen verran vanhoja, että syövät melko helposti vieraampiakin ruokia. Eli tuskin mitään lasten menua tarvitsee kehitellä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Elli-05

On se kumma jos ei noista tarjottavista löydy jotain lapsenkin suuhun sopivaa! Ja jos sattuu olemaan ronkelimpi tapaus, niin eiköhän sitä sitten voi täyttää vatsansa sillä leivällä, keitetyllä perunalla ja vaikkapa hirvenlihalla. Erillisen menun tekeminen on mun mielestä vähän hätävarjelun liioittelua tässä tapauksessa. Vauvalle vanhemmat ottavat varmasti joka tapauksessa omat ruuat, mutta voihan sen tietysti vielä varmistaa.

Ikänsä puolesta ainoa, josta voisin olla huolestunut, on tuo 6-vuotias tyttö. Kouluikäisethän nimittäin ovat tottuneet syömään jo vaikka mitä ruokaa, sillä kouluruoka on kuitenkin melko monipuolista. Koulussa on vähän "pakko" syödä erilaisia ruokia, vaikka kotona sitten olisikin tarjolla aina pelkkiä ranskalaisia ja nakkeja tms. Mutta kuten sanottu, mun mielestä tosta teidän menusta löytyy varmasti jotakin sellaista, joka maistuu myös lapsille.

BTW, tuo teidän menu kuulostaa erittäin herkulliselta!  :D

Link to comment
Share on other sites

Ah, no tuo tyttönen taas on tosiaan luonteensa puolesta semmoinen, että syö kaiken minkä saa vielä juoksemalla kiinni, ei taatusti säiky ruokiamme.

Menu on itseasiasiassa ainoa jonka edes saimme, muiden pitopalveluiden mielestä hiukan alle 30 hengen häät ovat liian pienet  heidän järjestettävikseen, mutta kyllähän se yksikin riittää kun on hyvä. Itsekkin tykästyin tuohon ehdotelmaan, hienosti osasivat täydentää valmiiksi antamani hirvenpaistin (äitin resepti :-X :-) täydeksi ruokalistaksi.

Hiukka hirvittää jos yksi vieraistamme on taas kerran päättänyt ruveta kasvissyöjäksi, mutta muutoin tuon pitäisi kyllä sopia jokaiselle kutsumallemme aikuisellekkin. Tosin terriiniä en ole ikuna syönyt edes itse, mutta netistä luin että se on vain hieno nimi hyvin työläästi valmistetulle murekkeelle, joten ei voi olla kovin pahaa.  ;D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jatkan tähän, kun meillä on vähän sama ongelma edessä kuin aloittajalla oli. Laitan ensin meidän menun tähän asiaa selventääkseni:

Kylminä alkuruokina tarjoillaan hedelmäinen mozzarellasalaatti, ilmakuivattua kinkkua salaatin kera, pastasalaatti, jonka lisänä grillattuja katkaravun pyrstöjä, jääkellarin lohta, ahvenrullia purjomarinadissa, savustettu salvia-porsaanfilee, oliivi- häränfilee, keitinperunat sekä talon leipä ja levite.

Pääruoaksi onkin sitten tarjolla pekoniin käärittyä sorsan rintafileetä ja camembert juustoa, salvia-raparperikastiketta, yrtti-perunasose ja haudutettua selleriä.

Lapsia ei tule montaa, mutta juuri ne muutamat huolestuttavat, sillä ovat NIIN nirsoja ruoan suhteen, että kaikki nakkeja, lihapullia tai makaroonilaatikkoa vieraammat ruoat jäävät lautaselle.

En halua kannatuttaa tarjoilijoilla pöytään lihapullavateja, mutten halua myöskään että lapset joutuvat olemaan nälissään. Mikä neuvoksi?

Link to comment
Share on other sites

Saisiko teidän juhlapaikaltanne/pitopalvelultanne tilata lapsille valmiita henkilökohtaisia lautasannoksia? Meidän häissämme tehdään näin, koska seisovan pöydän ruuat ovat suhteellisen erikoisia ja kutsutut lapsetkin ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta pitkälti alle kouluikäisiä. Vuoden vanhojen ja sitä nuorempien osalta kysyimme vanhemmilta neuvoa, ja suuri osa heistä ottaakin omat eväät mukaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nanna: eivät nuo ruoat minusta nyt niin eksoottisilta kuulosta etteikö niistä jotain nirsoillekin lapsille sopivaa löytyisi, perunat nyt ainakin menevät ja salaatista voi poimia "sattumat" pois . Tietysti menunne on varmaan aika hintava joten sen puoleen voisi olla ihan hyvä idea järjestää lapsille omat annokset, tulisi epäilemättä halvemmaksikin.

Ja OT: minusta teillä on aivan mahtava menu :)

Edited by LauraLaura
Link to comment
Share on other sites

Kiitos tammikuu09 ja LauraLaura mielipiteistänne. :)

Käytiin palaveria juhlapaikan kanssa ja vaikka omien annosten tekeminen olisi onnistunut, oli rakas tuleva aviomieheni ja juhlapaikan edustaja molemmat sitä mieltä että vieraat syököön lihapullia kotonaan, ja että kyllä menulta löytyy jotain mitä lapsetkin varmasti syövät. Kieltämättä olen itsekin samoilla linjoilla, kaipasin kai vain vahvistusta mielipiteelleni... :unsure:

Hinnan puolesta kyseiset lapset kuuluvat hintaryhmiin -50 % ja -70 %, eli lapset on joka tapauksessa huomioitu hinnassa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...