Jump to content
Naimisiin.info

SAA LUKITA! Ohjeita USA:n viisumeiden hakuun K-1 (kihlattu)


Recommended Posts

marleen, luulisin etta saat ajan nopeasti. Parissa viikossa?

Meilla oli k-3 ja Suomesta kasin sen takia etta siella tuli mentya naimisiin. Vuoden 2007 alkupuolella pistettiin paperit hakuun (naimisissa 2/2006 lahtien), ja ensimmainen minkaan lajin tunnistus tai paivitys tuli kesakuun 2009 lopussa. Elokuun 2009 puolella saimme k-3 paketin, ja kun siihen oli tarvittavat paperit tms hankittu (mm. pino poliisitodistuksia eri maista), pistin paketin postiin ja otin lahetystoon yhteytta kaytannon jarjestelyja varten.

Koska en asunut Suomessa enka Schengen-alueella eika minulla ole mitaan eurooppalaista henkilokorttia, tarkoitti tuo siis 2,5 viikon pakkolomaa toista laakarintarkastusta, tarkastustuloksen saamista, viisumihaastattelua (maanantai - tulokset sai edellisena lauantaina) ja passin takaisinsaamista odotellessa. Ilman passia jumissa Suomessa muutamakin paiva ei ole jotain mihin ilmoittautuisin vapaaehtoisesti...

Anyway, k-3 paketin saamisen jalkeen meni melko nopeasti kun paperit oli kohdallaan ja pomo hyvaksyi lomahakemukseni. Postasin muistaakseni vuosi pari sitten jotain siita miten hidasta koko prosessi oli, ja sen voin viela tarkentaa: 938 paivaa. Koska irtisanoin itseni toistani vasta viisumin saatuani (seuraavana paivana tyossa ollessani, kk:n irtisanomisajalla) tarkoitti tuo sita etta paasin juuri ja juuri alle tuhannen paivan odottelulla tanne.

Tuossa 2008-2009 naureskelimme etta osa tutuista jotka meni naimisiin jalkeemme oli jo eronneet...

No, viimein ollaan yhdessa samassa maassa ja happily ever after viime marraskuusta lahtien.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Mina muistan sinut tx ja miten vaikeaa tuo viisuminhankkiminen teille oli. Ihanaa, etta nyt vihdoinkin sait viisumin ja paasit muuttamaan kotiin. Mutta kylla on havytonta miten kauan teilla siina meni. Harmi ettei USCIS:ia voi vetaa oikeuteen. :skilletgirl:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

MiaMarialle tuhannet kiitokset listoista mita kaikkia papereita tarvitaan ja miten miten homma etenee!

Eilen oli USAn suurlahetystossa haastattelu mika meni nopeasti ja helposti kuten Fitz kertoikin.

Mulla oli aika klo 11 mutta menin sinne jo 10:20 ja ulos paasin paikasta ennen klo yhtatoista!

Vein vain formit sinne ja annoin sormenjaljet ja kysyivat 2 min. haastattelussa etta vannonko onko kaikki tieto oikeaa, missa tapasin kihlattuni, milloin meinaan menna USAan ja milloin ovat haat. Viisumi tulee 1-2 viikon sisalla!

Jos haluaa lahtea Jenkkilaan ASAP niin kandee sanoa se, mina sanoin etta lahden sinne vasta kesakuun lopussa, siksi viisumikin tulee vasta 1-2 viikon sisalla.

Kylla helpottaa kun on tama homma jo hoidossa! Eihan tama loppujen lopuksi niin vaikeaa ollut.. ma olen ollut sen verran onnellisessa tilanteessa etta en oo ollut kihlatustani erossa ollenkaan kun olen asunut siella Jenkkilassa miehen kanssa vuoden turistiviisumilla. nyt kun viisumi meni umpeen huhtikuun lopussa niin piti palata Suomeen mutta eihan erossa sitten olla oltu kuin 2 kk mika on tosi vahan verrattuna muihin teihin.

Nyt seuraavana pitaa ruveta kehittelemaan AOS-pakettia.. jos siihen tarvitsee jotain papereita taalta Suomen paasta.

Haita tanssitaan Elokuun 21 !! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hei! Olen kovin untuvikko näissä asioissa vielä, mutta nyt vihdoin saatiin syyskuun alussa tuo K1- viisumi paketti liikeelle. Nyt sitten vaan odotellaan sitä niiden vastausta. Pelottaa et jotain on mennyt vikaan tai sieltä ei kuulukkaan mitään. Pitääkö ottaa johonkin yhteyttä jos sieltä ei kuulu mitään? En nimittäin luota ihan täysin tuohon posti järjestelmään kun omat lähetykset jenkkien päässä on välillä kadonnut teille tietämättömille ja kun tuo mies on lähetellyt mulle tänne Suomeen jotain niin ikinä sitä ei olekkaan sitten tullut. Toivotaan nyt että paketti on päässyt perille, suuren vaivan on kuitenkin saanut nähdä sen kokoamisessa.

Link to comment
Share on other sites

milmil_* , kun paketti saapuu perille sulle (tai kihlatullesi) pitaisi saapua NOA, eli notification of arrival.

Se saapuu yleensa melko pian siita kun paketti on siella, eli yleensa muutaman viikon kuluessa. Sitten vain odottelemaan etta ne prosessoi sita K-1:ta...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 months later...

Heiiii, voisiko joku fiksumpi auttaa. olen keräämässä rokotustietoja lääkäritarkastusta varten (cr1:sestä varten) ja kaikki muut olen saanut paitsi hepatiitti rokotuksen tietoja jonka olen käynyt itse ottamassa lukion jälkeen. Tämä rokotuskeskus Helsingissä on lopettanut joten MISTÄÄN en saa tietoa paperilla. Luin aikaisempia kirjoituksia ja siinä oltiin mainittu ettei lääkäri vaatisi tuota rokotusta, mutta mutta. Mitä jos nykyään vaaditaan, millä siis todistan että olen oikeasti saanut tuon rokotteen??

Link to comment
Share on other sites

Guest tx (ei kirjautuneena)

Helsingin jossain arkistossa ne tiedot saattaisivat olla.

Luulisin ainakin etta kaikki henkiloon liittyvat terveys/sairaustiedot olisi yhdessa kansiossa tai tiedostossa jossain.

Kysaise kaupungin arkistosta osaisivatko he auttaa - luulisin etta se on paras paikka.

Jos ei siita onnistuisi saamaan paperille todistusta, JA jos sattuisi kaymaan niin etta nyt yhtakkia muuttuisivat nuo rokotusvaatimukset (epatodennakoista, viimeksi ne on taidettu paivittaa 2009 tai 2008, kun lisattiin etta kaikki naispuoliset alle 27-v joutuvat ottamaan sen hpv-rokotteen), niin siinakin tapauksessa pitaisi olla mahdollista tehda veresta vasta-ainekoe jolla voisi sitten todistaa etta on jo hepatiittirokotus aiemmin otettu. Ainakin tuo vasta-ainetesti on mahdollinen muiden rokotteiden todistamiseen, joten eikohan se tuollekin vasta-aineelle onnistu.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksesta! Joo kaikki nuo rokotetiedot olen saamassa juuri arkistosta, mutta siellä he sanoivat että heidän tietoinsa ovat vain koulun loppumiseen saakka. Ei siis niitä tietoja joita olen itse ottanut koulujen loppumisen jälkeen. :( Hih hyvä tietää että on olemassa tuollainen testi rokotteiden testaamiseksi..toivottavasti kaikki järjestyy..:)

Link to comment
Share on other sites

Heissan! Tuosta HPV-rokotteesta, sitä ei enää tarvitse ottaa vaan se on jätetty listasta pois. Se lisättiin vuonna 2007 mutta jätettiin joulukuussa 2009 pois. Tästä linkistä löytyy vaatimukset: http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_1331.html

Käyn kanssa läpi tuota K1-prosessia ja kävin varmuudeksi ottamassa kaikki rokotukset. Näitähän ei vaadita vielä viisumia varten mutta sitten jenkkilässä kun tulee AOS, joten varmuudeksi kävin koko listan rokotushoitajan kanssa läpi. Vesirokkoa ei tarvitse jos on sen sairastanut ja Rotavirus-rokote on vain ja ainoastaan pienille lapsille. Itsellä onneksi oli iänajan vanha rokotuskortti tallella missä oli kaikki vauvaiänkin rokotukset, nämä siirrettiin kansanväliselle rokotuskortille ja lisättiin nyt otetut uudet (sekä vahvikkeet).

Tsemppiä! -Eve

Link to comment
Share on other sites

...... ja niin juu, itselläkin on kysymys niille jotka on käyneet tän prosessin jo läpi. Eli poliisin rikosrekisteriotteet, http://travel.state.gov -saitilla Required Documentation -osiossa sanotaan että tarvitaan rikosrekisteriote jokaisesta maasta jossa on asunut yli 6kk (sen jälkeen kun täyttänyt 16), joten tällaisen hankin jo lokakuussa Ranskasta jossa olin opiskelijavaihdossa 9kk. Nyt kun lähetin konsulaattiin mailia kysyen käännöksistä (pitääkö olla auktorisoitu vai ei, ranskasta enkkuun kun ei Suomessa tehdä auktorisoituja käännöksiä; riittääkö suomeksi käännetty haastattelua varten vai tarvitsenko enkunkielistä käännöstä myöhemmin prosessissa) niin vastasivat etten tarvitse koko otetta koska olin siellä alle 12kk. Voikohan tähän nyt luottaa?

Jos käännös tarvitaan, niin riittääkö että itse käännän (taidot riittävät vaikken olekaan työltäni kääntäjä) ja lisään käännöksiin Translator's Certificationin missä todistan allekirjoitukseni kera että käännökset ovat oikein?

Mitä enemmän luen näitä forumeita niin sitä vähemmän on luottamusta viranomaistahojen neuvoihin, vaikuttaa siltä että kovin moni on saanut vääriä neuvoja ja sen takia prosessiin tullut viivästyksiä.

Kiitos taas teille avusta!!!!!

-Eve

Link to comment
Share on other sites

Minulla oli silloin vuosia sitten, etta piti olla asunut sen 12 kuukautta jossain niin piti hankkia poliisitodistus.

Ja Yhdysvaltain konsulaatti Helsingissa voi sanoa mita tahansa mutta lopulta se on USCIS taalla Yhdysvalloissa mika tekee lopulliset paatokset. Joten jos pystyy niin kiperissa tilanteissa ja kysymyksissa kaantyisin heidan puoleensa.

Link to comment
Share on other sites

Hyva etteivat ne enaa vaadi tuota hirvittavaa HPV-rokotetta.

Se onko ne poliisirekisterit oltava paikoista joissa on ollut 6 vai 12 kk otetaan kai sen mukaan mita siina lahetystosta tlevassa paketissa on.

Jossain lomakkeissa on lueteteltava kaikki paikat joissa on asunut vahintaan 6 kk - siihen lisasin kylla muutaman paikan jossa olin asunut vahemmankin aikaa kun muuten olisi ollut parin vuoden tauko jona aikana en asunut missaan yli 4 kk.

Italian viranomaiset antavat tuon rikosrekisterijutun ainoastaan italiaksi. Jos siina paperissa lukee "nulla" (eli ei mitaan, tai ei tuloksia), sita ei tarvitse kaantaa vaan se kay sellaisenaan.

Ranskan papereilla voisi olla samanlainen kaytanto? Jos on selkea "none", "nulla", "nada" tulos luulisi etta se kay sellaisenaan. (Eli minun ei tarvinnut kaannattaa eika lisata tuota omaa kaannosta alla koska tulos oli se nulla)

-- Meinasin viela lisata tanne jotain tuolta VJ:n puolelta mutta nayttaa silta etta Eve taisit jo sielta loytaa oikean threadin :)

Eli kopioidaan sekin varalle tanne:

The only documents that need a translation are the ones not in English or in the official language of the country. In your case, the only translation you will need is for the document that is written in French. Any person who is proficient in both languages can do the translation and certify it with the statement below. So if you understand both languages, meaning French and the language you will be translating it into, then you can certify it yourself.

Translator’s Certification

I [typed name], certify that I am fluent (conversant) in the English and ________ languages, and that the above/attached document is an accurate translation of the document attached entitled ______________________________.

Signature_________________________________

Date Typed Name

Address

Diana

Muokattu: , käyttäjä: tx
Link to comment
Share on other sites

Suurkiitos avusta Tx! Jeps, noita käännösjuttuja kyselin tosiaan jos VJ sivuilla, suurkiitos sulle kun kopioit sen myös tänne! :-)

Eipä munkaan rikosrekisteriotteessa ole kuin lähinnä tyhjää, eli se kohta missä olisi rikokset varmaan lueteltuna jos niitä olisi on vedetty yli viivalla kokonaisuudessaan. Se varmaan on kanssa aika tyhjentävä vastaus kaikilla kielillä ettei listalla ole mitään, luulis ainakin :-D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Huh tuo Visajourney sivusto on kyllä sellainen sekametelisoppa. Kaikesta muusta olen ymmärtänyt todella hyvin, mutta jostain syystä tuo NVC prosess sekoittaa minua. :( Mitä täällä olen lukenut teidän muiden juttujanne niin kun NOA2 on tullut niin sen jälkeen on mennyt vain kuukauden verran että on saanut jo melkeimpä haastattelun sovittua. Meillä on nyt kuukausi odotettu tietoja, nyt olemme maksaneet jonkun maksun NVC:lle, mutta en ymmärrä että missä vaiheessa paperit lähetetään Suomeen. Visa Journey sivustolla monet ovat lähettäneet noita verotietoja ja muita papereita suoraan NVC:lle ja täällä taas kaikki ovat ottaneet ne mukaan haastatteluun. Miten ihmeessä tämä toimii ja kuinka pitkään tässä pitää odotella :D

Kiitos ihanat jotka aina jaksatte vastata, tämä palsta on ollut suuri apu minulle!!!

Link to comment
Share on other sites

eve: olin itte vaihdossa Hollannissa 7kk ja ma en tarvinnu sielta rikosrekisteriotetta vaan sanoivat mulle kanssa etta kaikista maista jossa olet asunut yli 12kk niin tarttee sellainen hankkia. tosin kaikki osoitteet jossa olin asunut yli 6kk sen jalk kun olin tayttanyt 16v tartti listata.

rokotuksista viela, mun ei tarvinnu ottaa mitaan rokotuksia kun perusrokotukset oli voimassa lisaks hep A voimassa ja hep B rokotukset viela kesken. yritin kanssa hankkia vanhoja rokotustietoja Helsingista mutta ne oli ilmeisesti havinny jonnekkin. Jyvaskylasta loysin vanhat rokotustiedot ennen kouluikaa terveyskeskuksesta. lisaks yritin loytaa taalta usan paasta todistuksia rokotuksista jotka olin saanut taal ala-aste ikaisena mutta eipa loytynyt. joten menin laakarin tarkistukseen hieman vajaiden papereiden kanssa mutta se ei tuntunut olevan mikaan ongelma. lisaks laakari jolla kavin oli todella mukava ja anto mulle itselleen suoran numeron ennen tarkistusta jonne pystyin soittamaan jos oli jotain ongelmia tai kysyttavaa tarkistukseen liittyen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ajattelin jakaa kanssanne meidän matkaa Jenkkilää. Minulle haettiin CR-1 viisumia(green cardia). Paperit lähetimme syyskuun 28.päivä 2010, NOA2 tuli tammikuun 10, Case siirrettiin NVC:lle jossa sitten menikin hieman pidempään. Case completed huhtikuun 20, ja 25. huhtikuuta paperit lähtivät Suomeen ja minulla on haastattelu kesäkuun 6. Uskomattoman pitkä ja hidas matka, itse emme käyttäneet lakimiehiä tai muita ihmisiä apuna vaan visajourney on ollut uskomaton tietopankki. En malta odottaa pääsyä mieheni luokse, onhan tässä jo odoteltu. :D

Link to comment
Share on other sites

Hienoa että olette kertoneet kokemuksianne täällä. On ollut rohkaisevaa lukea niitä ja olen saanut täältä myös paljon tietoa!

Itse olen K1-viisumiprosessin alussa. Laitoimme hakemuksen Kalifornian centeriin maaliskuun 28. ja NOA 1 tuli 4.4. Nyt sitten odottellaan NOA2. Onko kenelläkään kokemusta matkustamisesta USA:han tänä odotusaikana? Periaate kai on että matkustaa ei saisi, mutta olen lukenut paljon tarinoita joissa on matkustettu ja kaikki on mennyt hyvin. Myös lakimiehemme sanoi että voin matkustaa ilman pelkoa 5 vuoden matkustuskiellosta, että he voivat ainoastaan evätä pääsyni maahan...mutta en ole varma mikä on totuus.

Mistä saan varmistettua tällä hetkellä viisumilääkärintarkistukseen valtuutetut lääkärit? Onko jollakin tämän hetken tilanne tiedossa vai saisinkohan ne soittamalla konsulaattiin? Ajattelin hoitaa tarkistuksen pois alta jo hyvissä ajoin sillä sehän on 6kk voimassa.

Tsemppiä kaikille ja mukavaa kevättä!

Link to comment
Share on other sites

Pabe, onnea K-1 polulle! Toivottavasti se on teilla mahdollisimman nopea.

Lahetysto lahettaa sinulle aikanaan paksun kirjeen ennen viisumihaastatteluasi. Siina kirjeessa on mukana lista niista laakareista jotka on valtuutettuja. Niita taisi olla noin 4-5 kpl Suomessa, kaikki Helsingin alueella. Ala murehdi niista viela, he tosiaan lahettavat sinulle tarkat tiedot ketka voivat sen laakarintarkasuksen tehda.

Voit tosin jo kysellla kunnasta jossa lopetit peruskoulusi tai lukion kopiota rokotustodistuksest, seka hankkia tositteet kaikista muista rokotteista joita sinulla jo on.

Laakarintarkastusta ei voi ymmartaakseni varata ennen kuin sinua on pyydetty tekemaan se (siihen tarvitaan myos viitenumero).

Sinun pitaisi olla turvallista matkustaa maahan vaikka tuo K-1 hakemus on siis menossa.

Rajavartiosto on kuitenkin se joka paattaa kuka paasee ja kuka ei. Jos he epailevat etta olisit nyt samantien jaamassa maahan, tuskin paastavat sinua. Mutta tapauksessasi jos he kyselisivat jotain, voit toki todeta etta sinulla on K-1 menossa, ja sitakin varten jo joudut toki palaamaan asuinpaikkaasi, tuota haastattelua kun ei voi tehda siella USAn paassa.

Ja vara ei venetta kaada, eli tuskin haittaa vaikka sinulla olisi mukanasi asialliseksi katsomaasi materiaalia jotka osoittavat etta sinulla ei todellakaan ole aikomus jaada talla matkalla vain tulla takaisin kotiisi. Siis paluulippu tietenkin, lappu toista tai opiskelupaikasta josta kay ilmi etta olet toissa/opiskelet ja sinulla on lomaa ajalle xx-yy; vuokrakuitteja, lainatositteita tms (asunto- auto yms lainoja jos on), pankkitiliote viimeisen parin kk ajalta (josta nakyy saannollisia tuloja joilla parjaa). Mieluummin vaikka liikaa paperia mukaan kaiken varalle, silla olisi harmillista jos loma menisi pieleen sen takia etta heilla on inhottavia epailyksia sinusta. (Varsinkin jos sinulla on jo useampi leima viime vuosilta)

Link to comment
Share on other sites

Guest Pompula

Huomasin tämän foorumin ja visajourneyn netistä vasta tänään, kun rupesin jo miettimään, miten saan uusittua passin lähtemättä Seattlesta, kun toivottavasti parin viikon päästä pääsen lähtemään pysyvästi sulhaseni luokse.

Tässä tulee samalla vastauksia hieman kaikille, ja pari juttua, jotka on hidastaneet meidän matkaamme kohti K1-viisumia.

Olin kuukauden Kanadassa viime vuonna sulhasen luona, ja rajaviranomaiset Vancouverissa olivat - anteeksi nyt vaan - aivan pikkumaisia k***päitä. Pääsin maahan, mutta sen tylytyksen seurauksena sulhaseni kävi työhaastattelussa Seattlen seudulla rajan eteläpuolella vanhoilla kotikonnuillaan, sai uuden työpaikan, asunnon ja ajoimme rajan yli kissamme kanssa kesäkuussa 2010. Rajalla rajavartija, jonka vaimo oli tuore Islannintuonti (!) vastasi kaikkiin kysymyksiin, ja neuvoi aloittamaan K1-hakemuksen hetimmiten, ja lennättämään minut takaisin Suomeen, että hakemus voidaan hoitaa mahd. äkkiä (jonne aioin takaisin muutenkin, koska tiesimme, etten voisi jäädä Kanadaan jo ennen sinne saapumistani, vaikka olisimme halunneet niin. Maahanmuuttovaatimukset sinne ovat nykyään tiukemmat kuin USAan, ja moni USA-Kanada-pari, jotka tunnemme hankkii K1-paperit ja muuttaa USAan).

Sama rajavartija neuvoi, että ei tarvita juristia, kunhan täytetään paperit huolella. Oikeassa oli. Viimeksi kuluneena talvena olen kyllä tarvinnut oikeusavustajaa KELAn kanssa asioimiseen äidinkielelläni ruotsiksi, mutta viisumiasia on sujunut, ja kaikki osapuolet ovat olleet kohteliaita.

Meillä lähetettiin paperit syyskuun 3. 2010, ja lähetystöstä tuli postia 3 vrk ennen "keskimääräistä" 4kk aikaa ykkösvaiheelle, eli tammikuun 2011 lopulla. Kesti hieman, kun olen reserviläinen, kun piti käännättää sotilaspassia ruotsista ja suomesta englanniksi, ja sulhanen oli niin innoissaan, että postitti kuriirin pikapostilla lomakkeita ilman kaikkia tarpeellisia liitteitä (Ihana mies, ja yltiöoptimistinen, suunnittelee jo koiranpennun hankkimista ja lapsille nimiä, vaikkei ole vielä pullat uunissa! ^_^ ).

Toinen ongelma, joka ilmeni, oli että kolmesta lääkäristä, jotka olivat netissä julkisesti saatavilla olevassa listassa, ainoa naispuolinen oli jäänyt eläkkeelle viikkoa ennen kun soitin buukatakseni ajan, hieman etukäteen, kuten Pabekin aikoo... Ja kun tuon hakupaketin saatuani sain ajan Dextraan Erkki-Pekka Hellen vastaanotolle, soitettiin minulle edellisenä iltana, että "hei, tohtori olikin hiihtolomalla, nyt pitää perua aika"... eli sitten lopulta sain ajan Georg Borgströmille Eiran lääkäriasemalle.

Eirassa hoitivat terveystarkastuksen ja röntgenit, sekä minulle annetut rokotustehosteet noin kolmessa vartissa ja äidinkielelläni ruotsiksi, ja hinnaksi tuli noin 260 euroa (!), jos muistan oikein. Röntgenin vajaan satasen hinnasta sain noin 28 euroa Kelasta korvausta (!) muut ovat "ei-sairaudenhoidollisia" toimenpiteitä, joista ei saa mitään.

Sain poliotehosteen, mutta "pakolliset" immigrant-rokotukset, eli hepatiitit ja influenssat voi rokottaa vasta Yhdysvalloissa (jos .gov-sivustoilta löydettyä tietoa ja omaa lääkärintarkastusta voi pitää mittarina). Sain intissä 2005 mm. tetanus-tehosteet, ja nelisen eri meningiitin vastaiset rokotukset, joten muuten olin suht ajan tasalla.

Lääkäri sanoi, että terveystodistus tulee postissa noin 2 viikon sisään. Kolmannella viikolla odottaessa soitin ja hoitaja joka vastasi sanoi että "eihän sitä saa postittaa, se on odottanut täällä kohta kaksi viikkoa, että haet pois". Eli kannattaa muistaa tarkastaa tuo, ettei se paperi odota ja odota... Blondi minä ei tajunnut kysyä sen perään aiemmin, joten taas tuli viivästystä...

Lääkäriltä sain kaksi kuorta. Toisessa on röntgenkuvat CD-levyllä, ja lausunto (minulla ei ole tuberkuloosia tai keuhko-ongelmia. Jesh!). Toinen kuori on sinetöity, paksu, ja pitää viedä avaamattomana haastatteluun. Eli en tiedä, mitä moinen sisältää. Oletettavasti laajemman lausunnon.

Sain haastatteluajan alunperin 4.5. klo 9:30 (olisi ollut huomenna). Kutsu tuli sähköpostiini, jonka kautta olin kysellyt lisäneuvoja ja täydennystä myös lomakkeita täyttäessä. Esimerkiksi äitini syntymäpaikan väärin muistaneena ja pelästyneenä sain kohteliaan vastauksen, että "ei haittaa". Rehellisyys tuollaisia vahinkoja huomatessa kannattaa.

Koska minulla oli aikaa ja varaa, kysyin lähetystöstä, uskaltaako käydä tapaamassa sulhasta USAssa, vai käykö niin, että se vaikuttaa hakemukseen. Sain vastauksen, että jos ESTA menee läpi, "have a nice trip". Ostin liput heti kun ESTA tuli läpi, ja vietin edelliset 4 viikkoa sulhasen ja Hämeenlinnassa syntyneen maatiaiskissamme kanssa Seattlessa.

Maahan saapuessa ottivat tarkempaan syyniin, ja penkoivat tavarat, ja kyselivät lisätietoja, missä aion asua, onko paluulippua, onko K1 jo vetämässä, ja muuta sellaista. Vastasin rehellisesti, ja kaikki osapuolet olivat kohteliaita ja asiallisia. Käsilaukussani oli kopio lähetystön ohjeistuksesta haastatteluun otettavista papereista, ja kalenterissa päivämäärä.

Soittivat sulhaselleni, kun odottelin kuulusteluhuoneessa ilman puhelinta ja passia. Sulhanen antoi samat tiedot. Sanoivat, että "don't overstay, and go to the interview, it'll save you in lawyer's fees" ja sitten leimasivat passin ja antoivat paperit takaisin "welcome, I hope to see you back soon with your K1". Lentokentällä hurahti kaksi tuntia, ensin 40 min jonossa, sitten loput haastattelussa ja laukkuja penkoessa. (Asiaa saattoi auttaa suurehko timantti nimettömässä, kun sanoin, että juu, ollaan kihloissa.)

Rajavartija sanoi sulhaselleni puhelimessa, että asiaamme voi auttaa, jos hän on läsnä haastattelussa.

Pari päivää USA:han saapumisen jälkeen sain sähköpostin, jossa ilmoittivat, että heistä riippumattomista syistä, haastatteluni siirretään päivämäärälle 16.5. Kysyin vastauksessani, josko voin tuoda sulhasen mukaan. Sanoivat, että se ei vaikuta asiaan, ettei kannata vaivautua. :(

Ystävät ja me olemme spekuloineet, mistä viivästys johtuu, ja minulla on printattuna sähköpostikeskustelu lähetystön vastauksien kera, jos visiitistä tulisi ongelmia... Päätin kuitenkin olla stressaamatta, ja jatkoin muun logistiikan tutkimista, kuten missä ja miten uusia passi uudella nimellä, miten saada Washingtonin osavaltion ajokortti yms yms (joudun ajamaan inssin uusiksi! :) )

Suomeen palattuani olen yrittänyt olla stressaamatta, ja keskittynyt mm. koirien ulkoiluttamiseen ja koordinoin sulhasen kanssa hääjärjestelyjä. Alle kaksi viikkoa, ja tiedän, mitä haastattelusta tuli.

Sulhaseni löytämän nettisivuston mukaan, jossa K1-prosessi selitetään hyvin, neuvottiin, että kannattaa pukeutua huolitellusti, ja hieman konservatiivisemmin haastatteluun (miehellä puku ja kravatti, naisella hame), ja pyrkiä olemaan kohtelias, ja olla tuohtumatta mahdollisista kompakysymyksistä. Joku tutun tuttu mainitsi Facebookissa, että "se muija yritti saada mut tunnustamaan, että yritän viisumipetosta". Oman alani ihmiset tuntien, siinä on mennyt neidiltä hermot kireälle, mutta hänkin sanoi, että sai lopulta viisumin, noin 2 viikon päästä haastattelusta.

Haastatteluun tulee mukaan pyydetyt dokumentit, kuitti maksetusta viisumimaksusta (~265€), lääkärintodistus, passikuvat, passi, avioliiton esteettömyystodistus, jossa sulhaseni nimi ja omani (apostillella ulkomaista vihkijää varten), valokuvia, joitakin printattuja sähköposteja, ja varmaan printti sähköpostilaatikosta filtterinä sulhasen nimi ja päivämääriä alkaen 2008, niin että vain otsikot näkyvät... sekä operaattorilta sähköpostiin .pdf-formaatissa saadut puhelinlaskut satunnaisotannalla (joka kolmas kk) 2v ajalta, joissa noin 60% jokaisen puhelinlaskun hinnasta on ulkomaanpuheluita.

Toivottavasti tästä pikku selostuksesta omista hidastuksistani on jotain hyötyä. Todennäköinen syy sille haastattelun siirtymiselle löytyy alempaa tästä samasta viestistä.

Onko kenelläkään kokemusta matkustamisesta USA:han tänä odotusaikana? Periaate kai on että matkustaa ei saisi, mutta olen lukenut paljon tarinoita joissa on matkustettu ja kaikki on mennyt hyvin. Myös lakimiehemme sanoi että voin matkustaa ilman pelkoa 5 vuoden matkustuskiellosta, että he voivat ainoastaan evätä pääsyni maahan...mutta en ole varma mikä on totuus.

Mistä saan varmistettua tällä hetkellä viisumilääkärintarkistukseen valtuutetut lääkärit? Onko jollakin tämän hetken tilanne tiedossa vai saisinkohan ne soittamalla konsulaattiin? Ajattelin hoitaa tarkistuksen pois alta jo hyvissä ajoin sillä sehän on 6kk voimassa.

Kun minä kävin nyt keväämmällä lääkärintarkastuksessa, saatavilla olivat:

Dextrassa Helsingin Munkkivuoressa Erkki-Pekka Helle (antavat lääkärin numeron ja lisätietoja ihan ajanvarausnumerosta)

ja

Helsingissä Eiran Lääkäriasemalla Georg Borgström (tarvitset noin tunnin aikaa, noin 5kpl passikuvaa, ja rokotustodistuksen, jonka saat omalta terveysasemaltasi, palvelua saatavilla myös på andra inhemska)

Mitä visiittiin tulee, varmista lähetystöstä eka. Sanoivat minulle, että asia on ok. Varasin matkat, kun haastatteluajankohta oli jo tiedossa. Tosin tämä pakotti ilmeisesti lähetystön siirtämään sovittua ajankohtaa kahdella viikolla eteenpäin... Epäilen syyn olevan allamainittu lainaus suoraan tuolta visajourney.com -sivulta koskien ulkomaanmatkoja:

"[...] some newsgroupers have reported that once the initial background check is done by the Consulate, subsequent visits to the US required an additional FBI check done by the Consulate, which resulted in a delay in the visa application process. Refer questions regarding experiences to the newsgroup."

Tämän ja omien kokemusten perusteella voisin sanoa, että käydä voi, jos ESTA menee läpi, mutta kannattaa varmistaa, että matkatavaroista ja mukanasi olevista dokumenteista ei tule vaikutelmaa, että aiot jäädä, ja että sinulla on ainakin varaustiedot paluulipulle. Asiaa auttoi, että osaan kaivaa kaikki osoitetiedot ja puhelinnumerot sulhaselle ulkomuistista. Harva kännykkäaikana enään taitaa muistaa puhelinnumeroita, mutta kun se tulee automaattisesti miettimättä, on se ollut jonkin verran kait käytössäkin...

Kannattaa printata sähköpostista mahd. yhteydenotot Helsingin USA-lähetystöstä, ja heidän vastauksensa kysymyksiin, ja muistaa, että kannattaa olla aina rehellinen. Olen työtön, mutta minut päästettiin silti maahan rajaviranomaisen päätöksellä, koska vakuutin poistuvani ajoissa ja meneväni haastatteluun sovittuna päivänä, eikä minulla ollut kun "lomakamppeet" mukana, eikä esimerkiksi kapioita ja pöytähopeita... ja sulhasen vastaukset samoihin kysymyksiin puhelimitse olivat samat kuin omani.

Jos yllämainittu lainaus pitää paikkansa, kun lähetystö on tehnyt taustatutkimukset osaltasi valmiiksi, voit kyllä matkustaa, mutta joudut varautumaan siihen, että haastatteluaikaasi myöhäistetään, että ehtivät ajaa uudet FBI-tarkastukset tiedoillasi läpi.

Toivottavasti tästä on jotain hyötyä jollekulle. Sekava vastaus sekavan, pitkän päivän vuoksi.

Onnea ja menestystä kaikille samalla tiellä oleville. Paperisota ei lähene vielä loppuaan, mutta seuraava etappi häämöttää jo! :)

Link to comment
Share on other sites

Kiitos tiedoista ja myös teille paljon tsemppiä prosessiin. Ja etenkin POMPULA siihen haastatteluun. Tämän ketjun alussa on kertomuksia muiden haastatteluista, samoin kuin visajourney -sivustolla, ja jos haastattelusi on Helsingin konsulaatissa niin sen pitäisi olla varsin asiallinen ja lyhyt (olettaen että kaikki on kunnossa):) Ainakin kaikki kertomukset ovat olleet positiivia mitä minä olen lukenut. Tänään hain itse maistraatista uuden virkatodistuksen sillä omassani näkyi vain omat tietoni ja eräästä lukemastani blogista kävi ilmi että he haluavat että siinä näkyy myös vanhempien nimet (myös äidin tyttösukunimi). Parempi olla varautunut liian hyvin kuin huonosti :)

Harmillista että haastatteluaikaasi siirrettiin :( Itse olen menossa matkalle jo ennen kuin NOA2 on minulle tullut eli heti kesäkuun alussa joten toivottavasti se ei minulla vaikuta samoin.

Oliko siis niin että sait pakettisi mukana jonkun viitenumeron läkärikäyntiä varten kuten "tx" sanoo? Siinä tapauksessahan en voi vielä mennä tarkistukseen etukäteen. Itse sain varattua ajan vaivattomasti ja ohjeet lääkäriltä mitä tarvitsen mukaan (Helle) ja lähden samana iltana lomamatkalle. Nyt toivon vain ettei aikaa peruta samoin kun sinulla sillä se sattui perjantaille jota edeltävä torstai on pyhäpäivä.

Vielä jäin miettimään tuota passiasiaasi että muistaakseni viisumia anovan passin pitää olla voimassa vähintään 8kk viisumin myöntämisen jälkeen (tarkista vielä ohjeista). Eli ihan hetihän sinun ei tarvitse passia uusia.

Link to comment
Share on other sites

Guest Pompula

Harmillista että haastatteluaikaasi siirrettiin :( Itse olen menossa matkalle jo ennen kuin NOA2 on minulle tullut eli heti kesäkuun alussa joten toivottavasti se ei minulla vaikuta samoin.

Oliko siis niin että sait pakettisi mukana jonkun viitenumeron läkärikäyntiä varten kuten "tx" sanoo? Siinä tapauksessahan en voi vielä mennä tarkistukseen etukäteen. Itse sain varattua ajan vaivattomasti ja ohjeet lääkäriltä mitä tarvitsen mukaan (Helle) ja lähden samana iltana lomamatkalle. Nyt toivon vain ettei aikaa peruta samoin kun sinulla sillä se sattui perjantaille jota edeltävä torstai on pyhäpäivä.

Vielä jäin miettimään tuota passiasiaasi että muistaakseni viisumia anovan passin pitää olla voimassa vähintään 8kk viisumin myöntämisen jälkeen (tarkista vielä ohjeista). Eli ihan hetihän sinun ei tarvitse passia uusia.

Hei Pabe, en saanut tuon pakettini mukana viitenumeroa lääkärikäyntiä varten. Ilmeisesti K1-viisumia varten en tarvinnut sellaista, kunhan tiesin viisumiluokan. Lääkäri oli mukava, asiallinen, ja jutusteli niitä näitä. Positiivisena, totesi verenpaineen ja painoindeksin perusteella minun olevan urheilullisempi kuin itse kehtaisin väittä... :) Verikokeet ja röntgen hoidettiin samalla käynnillä, ja saamani aika oli "heti aamusta", joten jonojakaan ei yksityisellä lääkäriasemalla ollut paljon.

Paketissa ei myöskään ollut mainintaa aiemmin tässä ketjussa puhutuista "biometrics-fee"- tai haastattelumaksuista, vaan maksoin omassa ohjeistuspaketissani pyydetyn (dollareissa) pyöreän summan, noin 265€ lähetystön tilille, ja sain maksusta kuitin, jossa pankin leima. Summa euroissa oli kirjoitettu käsin omaan checklistaani, joten taitavat konsulaatissa kirjoittaa sen postituspäivän valuuttakurssin mukaan siihen. Maksuista haastattelun yhteydessä ei ole mainintaa, liekö köntätty kaikki kerralla. Ottanen varmuuden varoiksi niin paperirahaa kuin kortin, että jos on tarvis, ei tarvitse ainakaan siitä jäädä kiinni.

Passini on voimassa vielä 21 kk tällä hetkellä, mutta koska otan mieheni sukunimen, tulen jossakin välissä uusimaan kaikki henkilökortit ja -paperit yhteen syssyyn, että se on sitten tehty. Ja ennen kun matkustuslupa heltiää, en saa poistua maasta... Suomen lomalla tuo olisi ihan kätevää, jos onnistuisi.

Koska sulhanen saa "bonuksena" kolme viikkoa palkallista vapaata kun työprojekti on valmis deadlineen mennessä (juuri häitten alla!), saamme siis helpostikin ihan oikean, kuukauden mittaisen honeymoonin. Passin uusiminen olisi ihan luontainen juttu, koska suurin osa Hawaii-risteilyistä lähtee Kaliforniasta, ja se on lähin paikka passin hankkimiselle... Toinen mahdollinen ajankohta, jota en lähtisi yrittämään, on appivanhempien luona New Yorkin osavaltiossa, koska kaikki lennot heidän pikkuiselle paikalliselle kentälleen menevät NYC:n kautta. En halua tosin pyhäruuhkan aikaan yrittäytyä passinhankkimisjoonoon...

Meillä on pieni seremonia oman kylän oikeustalolla tiedossa. Alle 20 vierasta, sulhasen vanhemmat mukaanlukien. Äidillä on avioero pahasti kesken, eikä hän pääse ennen kun myöhemmin syksyllä kylään, ja isä ei ole ollut maisemissa paria yksittäistä kertaa enempää viime 23 vuoteen... joten hieman köyhäksi jää oman suvun edustus... Yhteisiä ystäviä tosin on. Häät on viisumia vailla valmiit, ja seuraavan vaiheen lomakkeet on jo printattuna siistissä kansiossa odottamassa tarpeellisia päivämääriä yms yms

Vajaan kahden viikon päästä maanantaina saan raportoitua, kuinka haastattelussa meni! :)

Link to comment
Share on other sites

Hei Pabe...[...]

Rehellisyyden nimissä kaikille: Rekisteröidyin, mutta "Pompula" oli jo käytössä, joten mennään sitten lempinimellä. Eli "Pompula" = "PennyV" :)

Ja nyt kun on tilanne se, että alle kaksi viikkoa haastatteluun, voin sanoa, että olen hermoheikko. Olen tarkastanut, että kaikki paperit on tallessa tänään jo kolmesti, ja sitten lukitsin ne taas matkalaukkuun, ettei koira vaan vahingossa ota ja popsi passia poskeensa tai muuta katastrofia sattuisi.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Create New...