Jump to content
Naimisiin.info

Miten käräjäoikeus-vihkiminen eroaa maistraatista?


Amanta

Recommended Posts

Juu, en minäkään siitä tiennyt. Helsingin Maistraatista yritin varata aikaa jo kesällä elokuuksi 2008. Sanottiin että vasta joulukuun alussa voi varata ensi kesän aikoja. Soitin uudelleen marraskuun alussa. Haluamallemme päivälle ei enää ollut kuin yksi vapaa aika ja se oli aamulla. Sanottiin että käräjäoikeudesta voi myös kysellä aikoja. Sinne kun soitin, vain yksi aika kyseisenä päivänä oli varattu. Sieltä varattiin sitten iltapäiväaika. Käräjäoikeuteen siis mennään 080808...

Ja Helsingin käräjäoikeudessa viime aikoina vihityt, kertokaa kokemuksianne!

Link to comment
Share on other sites

Helsingin Maistraatista yritin varata aikaa jo kesällä elokuuksi 2008. Sanottiin että vasta joulukuun alussa voi varata ensi kesän aikoja. Soitin uudelleen marraskuun alussa. Haluamallemme päivälle ei enää ollut kuin yksi vapaa aika ja se oli aamulla.

Törmäsin tuohon samaan asiaan itsekin.

Olin myös heidän suuntaansa yhteydessä kesällä, jolloin sain kuulla, että varauksia vuodelle 2008 voi tehdä vasta marras-joulukuussa. No, soitin kuitenkin 11. lokakuuta maistraattiin ja sain varattua ajan karkauspäivälle 2008! Ja ko. päivältä oli kuulemma jo neljä aikaa mennyt... Onneksi kuitenkin aikoja oli siis vielä vapaana, emmekä joutuneet vaihtamaan päivää, mutta hieman ikävän kuvan se toiminnasta antoi.

Lisäksi varauksen vastaanottanut virkailija otti asiakseen kertoa moneen otteeseen, että vihkiminen kestää todellakin vain kaksi minuuttia!!! Emmeköhän me sen jo tiedä... Tuli vain jotenkin sellainen tunne, että "oletteko te nyt aivan varmoja, että haluatte mennä täällä naimisiin".  :-/

No, tuota päivää ei voi pilata kukaan! Tällä viikolla olisi tarkoitus mennä hoitamaan esteiden tutkinta.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest tuomari rules

Meillä oli Helsingin käräjäoikeuden tuomari vihkijänä. Kyselin ensin maistraatista,mutta sieltä sanottiin että heiltä ei kukaan tule lauantaina juhlapaikalle vihkimään. Sanoivat kuitenkin, että käräjäoikeudesta saattaisi löytyä joku, ja antoivat puhelinnumeron. En tiedä mille osastolle puhelu meni, mutta hyvin avulias ihminen otti tietoni ylös ja lupasi kysellä tuomareilta. Varmaan ihan vaihteesta kysymällä pääsee eteenpäin.

Parin päivän päästä soittivat ja sanoivat tuomarin suostuneen. Laitoin tuomarille meiliä, ja sovittiin yksityiskohdista meilitse. Saatiin valita, laittaako hän tuomarin kaavun vai siviilivaatteet - pyydettiin kaapu. Hän kyseli onko erityistoiveita, sormusvaloja tms., mutta sanoin että eipä juuri, perustoimitus riittää kun ei muutakaan keksitä.

Itse vihkitilaisuudessa tuomari yllätti meidät iloisesti. Hän piti seremoniassa hyvin kauniin ja koskettavan, ei-uskonnollisen puheen. Hän oli selvästi miettinyt puhetta ja halunnut ilahduttaa meitä, ihan tuntemattomien ihmisiä!

Hän kyllä osaltaan vaikutti siihen että häistä jäi aika maaginen muisto. Kiitos kovasti! :)

Eli oltiin kyllä jälkikäteen onnellisia siitä, että soitettiin käräjäoikeuteen. Minäkin olin luullut että vihkijöitä saa vain maistraatista, mutta en luule enää. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Minunkin kokemukseni mukaan käräjäoikeuteen saa Helsingissä huomattavasti helpommin aikoja kuin maistraattiin. Maistraattiin oli kuukausien jono kun halusimme että päivä on perjantai, käräjäoikeudesta sai valita ihan minkä ajan ja päivän halusi. Luulen tosiaan, että moni ei vain tiedä tuosta käräjäoikeuden vaihtoehdosta. Ja lisäksi ehkä karsastavat tosiaan tuota "rikollista" leimaa. Musta taas oli vain coolia mennä naimisiin käräjäoikeudessa, olin vain himpun pettynyt, kun vihkiminen ei tapahtynutkaan istuntosalissa ;) .

Menimme tosiaan naimisiin viime kesänä, vihkiminen oli ihan vain se peruskaava (emme eds halunneet muuta, voi olla, että olisivat suostuneetkin), mutta tuomari oli todella symppiksen oloinen setä ja käski meidän mennä todistajien kanssa "juhlimaan oikein kunnolla" kun toimitus oli ohi.

Me ei muuten edes jouduttu turvatarkatukseen, kun kerroimme asiamme. Eikä siellä muutenkaan olisi ollut jonoa lainkaan.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Täällä meidän kaupungissa käräjämiehen vihkiminen on tosiaan käräjäsalissa ja siellä ei puhuta mitään ylimääräistä, on vaan tavan vihkikaava ja pari pihalle. Tiettyä vihkijää ei voi ennakkoon varata vaan varataan päivä ja kellonaika ja joku tulee vihkimään. Ei kuulosta kauhean kivalta.

Siksi menimmekin maistraatissa. Olin yhteydessä vihkijään useita kertoja ennenkun tapasimme ja sovimme kuinka toimitaan vihkitilanteessa + sukunimiasia + sormusten vaihto ym ym. Vihkihuone oli erillinen siihen tarkoitukseen otettu huone, siellä paloi 3 kynttilää, oli hääryijy seinällä ja kukkia. Tilaan sai tuoleja jos tarve vaati. Vihkijä puhu tietty perus vihkijutut ja piti muutenkin puhetta naimisiin menosta ja sisko luki runon..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...