Jump to content
Naimisiin.info

Häiden videokuvaus


Ashley

Recommended Posts

 • Replies 68
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • 1 month later...

Me käytettiin tota Aflechtia ja oltiin kyllä tyytyväisiä. Ongelmia oli kyllä siinä asiassa että ne tekee jotain muita kuvauksia normaalisti ja hääkuvat on vaan lisänä silloin kun niillä on aikaa. Tämän takia valmiin videon saaminen kesti kolme viikkoa kun se tehtiin "kiireettömänä". Lisälevyjä jouduimme odottamaan viikon. enemmällä rahalla olisi saanut nopeampaa palvelua, mutta meidän budjetti ei sitä kestänyt.

Koska meidän ajatus oli että kerran vaan mennään naimisiin niin siksi haluttiin varmistaa että siitä päivästä jää hyvät tallenteet. Otimme valokuvaajankin melko arvokkaasta päästä ihan varmuuden vuoksi ja se kyllä kannatti.

Häävideo maksoi 1000 euroa koska sen verran meillä oli rahaa. Sen alle noi ammattifirmat ei tunnu tekevän hääkuvausta lainkaan. Pelkkä kuvauspäivä oli halvimmillaan 500 euroa. Joistain paikoista saatiin tarjouksia alle tuon mutta ne kuvasivat sellaisilla pikkukameroilla joista usealla tuttavalla on tosi huonoja kokemuksia. Jälki on ollut rakeista ja heiluvaa. Nyt meillä on muisto hääpäivästä joka näyttää ihan telkkariohjelmalta tai "meidän tositeeveeltä" kun se on hyvin kuvattu ja editoitu. Siinä on sellaisia hitaita kuviakin ja jotain värikorjauksia tai sellaisia. Jos ei tarvitse niin kovin hyvää tai virheetöntä kuvausta niin halvimmillaan saa häävideon noin 600-700 euroon ainakin Mikkelin seudulta.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Ainakin pääkaupunkiseudulla voi häävideon saada 700-850 eurolla. Tuohon hintaan sisältyy yleensä kuvausta vihkimisen alkamisesta n. 6 tuntia, lisätunnit 50-70 euroa. Kirkossa 2 kameraa, 1-2 kuvaajaa, juhlapaikalla yksi kuvaaja, yksi kamera. Materiaalista (n. 180-220 min.) syntyy 15-25 editointitunnin jälkeen laadukas hääohjelma, joka on leikattu huolella. Pituus voi olla esim. 70-100 min. luokkaa, riippuen ohjelmista yms.

Tottakai kuvaus hoidetaan laatuvälinein, esim. Sony HVR Z1 / HDR FX1, Canon XH A1, Panasonic HVX200, Sony XDCAM

Kannattaa vertailla eri palvelun tarjoajia, katsoa työnäytteitä ja kuunnella ystävien suosituksia.

Joillekin voi olla merkitystä, kuvataanko 4:3-kuvasuhteella vai nykyaikaista laajakuvaa (16:9).

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Meillä videokuvauksen hoiti VideoPro-Kanto. Just saatiin DVD ja ollaan enemmän kuin tyytyväisiä!! Alle viikossa saatiin valmis dvd ja asiointi Tomi Kannon kanssa oli koko ajan todella mukavaa! Hän vastasi nopeasti ja hyvin sähköposteihin ja kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.. Eikä hintakaan ollu todellakaan paha!! Suosittelen :D

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Hei,

Useasti olen keskustellut valokuvaajien kanssa, kuinka yleistä on häiden videotaltiointi. Keskimääräinen arvio on ollut sellainen, että kun valokuvaaja on kymmenessä hääjuhlassa, niin videokuvaaja on kolmessa.

En halua ammattilaisena osallistua itse keskusteluun, mutta aiheesta olisi mukava lueskella juuri hääparien kokemuksia / mielipiteitä.

t. Tero

Link to comment
Share on other sites

Me emme järjestä minkäänlaista videointia, sillä viiden minuutin maistraattivihkimisessä ja leikittömässä hääjuhlassa tuskin olisi kummoistakaan videoimista. ;D

Ei vaan, tärkeimmät syyt ovat, etten ole koskaan kokenut oloani luontevaksi videokameran edessä, emmekä me harrasta ns. kotivideoita (oli kuvaaja sitten ammattilainen tai amatööri) noin muutenkaan. Häävideo jäisi siis todennäköisesti pölyttymään jonkin pahvilaatikon pohjalle. Valokuvausta sen sijaan harrastan itsekin, joten haluan ehdottomasti ammattilaisen kuvaamaan meidät, vieraamme ja juhlamme.

Link to comment
Share on other sites

Meillä tulee olemaan videointi ainakin vihkimisestä ammattilaisen toimesta kuten myös valokuvaus.

Se videotaltiointi tulee sitten vain meille itsellemme ja jos ei oo ihan kauhea niin näytetään muillekin.

Sitten ollaan sovittu kuvaajan kanssa myös että kuvaa vihkimisen aikana myös muuta väkeä kirkossa niin on sitten jälkeenpäin kiva katsella niiden ilmeitä kun ne siellä haukottelee. ;)

Link to comment
Share on other sites

Meillä oli ammattivalokuvaaja, ja lisäksi pikkuveljeni kuvasi ihan perus videokameralla päivän parhaat palat (eli kuutisen tuntia  ;D ) kirkko-osuus kuvattiin kokonaan, juhlassa kaikki ohjelmanumerot, ja vähän yleistä sählinkiä. Meille oli paljon tärkeämpää satsata valokuvaajaan kuin videokuvaajaan, joten siksi näin  :)

edit. niin, ja koska valokuvaaja oli ainoa, jolle annettiin lupa tulla kirkossa kuvaamaan etupuolelta, oli ihan jees, että video on lähes kokonaan kuvattu kirkkokansaa (ja meitä) päin

Link to comment
Share on other sites

Olen huomannut, että valtaosa suomalaisista hääpareista eivät vielä tiedä minkälainen ammattitaidolla tehty häävideo voi olla, saatikka sitten ymmärrä mikä sen merkitys on kaukana tulevaisuudessa.

Häiden videokuvausta pidetään yleensä toisarvoisena "jos joku kaveri nyt viittis vähän kuvata" asiana.

Sitten se kaveri nakitetaan hommaan ja hän kuvaa kamera vaappuen toisessa kädessä ja toinen käsi taskussa, ja juhlatkin menee osittain ohi. Tämä tuotos sitten katsotaan kerran tai kaksi ja todetaan, että tuli vähän huono olo kun kuva heilui koko ajan ja siirretään pöytälaatikkoon odottamaan tulevia sukupolvia.

Tällaisia hieman kärjistetysti kuvailemiani häävideoita on liian paljon maailmassa.

On varmasti paljon ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä tällaiseenkin lopputulokseen mutta he eivät todennäköisesti ole koskaan nähneet hyvin tehtyä häävideota, joita Suomessa ei vielä montaakaan sataa ole.

Jos hääpari on visuaalinen kannattaa ilman muuta satsata sekä ammattitaitoiseen valokuvaajaan että videokuvaajaan (ja hyviin sellaisiin), sillä nämä kaksi taiteen lajia täydentävät toisiaan, eivät suinkaan korvaa toisiaan eivätkä kilpaile keskenään.

Link to comment
Share on other sites

Jep, Peppi Pitkätossun kanssa samoilla linjoilla. Me ei tosin olla niitä, joita kuvaaminen milläänlailla haittaisi, meille vaan yksinkertaisesti valokuvat on tärkeämpää kuin video, vaikka se olis kuinka laadukas, ja hyvin kuvattu. Ja me ollaan (minä varsinki ja paljon) nähty kyllä hyviä ja ammattilaisten hyvillä kameroilla kuvattuja, ja editoituja videoita, mutta ei ne niin paljon iske, että itselle haluaisin  :)

Link to comment
Share on other sites

Meidän häissä tänä kesänä oli oikein ammattitaitoinen videokuvaaja, joka tallensi päivän kulun kirkolta aina iltamyöhään. Lopputulos oli oikein hyvä ja sitä kehtaa näyttää ulkopuolisillekin. Kokonaisuudessaan dvd kestää noin puolitoista tuntia sisältäen kaikkein tärkeimät kohdat. Olen todella tyytyväinen, että satsasimme myös tähän valokuvaajan lisäksi. Meillä oli siis myös valokuvaaja käytössä koko päivän. Jää ainakin pysyviä muistoja joihin voi palata vuosien jälkeen uudestaan.

Link to comment
Share on other sites

Me emme vielä tiedä saammeko vihkijää juhlapaikalle, joten varavaihtoehtona on maistraatti. En halua "molempien sukujen tärkeimpiä" paikalle, jolloin sakkia olisi ihan liikaa, vaan paikalle pyydettäisiin vain todistajat. Jos sitten tämän vihkitilaisuuden videokuvaisi ja näyttäisi hääjuhlassa (joka pidetään seuraavana päivänä) ennen kuin saavumme juhlapaikalle, näkisivät sitten sukulaiset ja kaveritkin miten homma kävi. Mielelläni panostaisin siihen max. puolituntiseen, hävettäisi näyttää sellaista huojuvaa ja horjuvaa kuvaa valkokankaalla! Mutta itse juhlaan ei ole videokuvaajalla asiaa, siellä riittää ihan valokuvaaja  ;) Itsekään en hirveästi pidä siitä että "joudun" katselemaan itseäni videolta, eli tuskin osaisin kovin luonnollisesti olla videoitavana...

Link to comment
Share on other sites

kuvasivat sellaisilla pikkukameroilla joista usealla tuttavalla on tosi huonoja kokemuksia. Jälki on ollut rakeista ja heiluvaa.

Kameran koko ei kyllä tuota kuvanlaatua ratkaise nykyään. Valtaosalla hdv- ja dv-kameroita saa hienoa jälkeä aikaa, kun on käytössä jalusta, tarvittavat lisävalot ja ripaus kuvaustaitoa. Videokuvauksen "laatua" ei juuri paranneta koneita ostamalla - kuten ei valokuvauksessakaan. Tekniikka on aina kakkonen luovilla aloilla.

Joillekin voi olla merkitystä, kuvataanko 4:3-kuvasuhteella vai nykyaikaista laajakuvaa (16:9)

4:3 kuvasuhde on edelleen hyvää peruslaatua. 16:9 suhde ei ole laisinkaan tarkempaa kuvaa dv-formaatissa. Hdv-laatu kehittyy sen mukaan, kun myös toistimet yleistyvät hd-tarkkuudella kotisohvien ääreen.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä 4:3 kuvamuoto alkaa häipyä kuvioista VHS- formaatin lailla.

16:9 kuvamuoto ei ole millään lailla tarkempi tai epätarkempi kuin 4:3. Se on samankorkuinen, mutta n.33% leveämpi kuin 4:3 eli kuvassa on enemmän tavaraa sivusuunnassa.

HDV-formaattia ei edes voi kuvata 4:3 muodossa vaan se on aina 16:9.

Kyllä hyvän videon tekoon tarvitaan hurjan paljon enemmän kuvaustaitoa, ja varsinkin kokemusta, kuin "ripaus".

Kalusto ei tosiaankaan ole se tärkein asia häävideon teossa vaan kuvauksen ja editoinnin jälkeen seuraavaksi tärkein.

Link to comment
Share on other sites

Nyt keskustellaan seikoista, jotka hämmentävät hääparin valintoja entisestään.

1. Välineiden laatu on perusta. Esim. N. 1000 euron hintaluokassa tällä hetkellä parhaat kamerat ovat Canon HV 20 ja Sony HDR HC1/HVR A1. Herkkyys (miten hämärässä voi kuvata hyvää jälkeä) jättää näissäkin toivomisen varaa. Etenkin häiden loppuvaiheissa ja Suomen talvessa herkkyys ei riitä. Myös lisävalojen käyttö on aina kaksitahoinen juttu. Tunnelma voi mennä, kun valojen kanssa hääritään. Itse tilaisuus on pääasia, ei häiritsevä tekniikka.

Hyvä ääni otetaan läheltä. Yleensä erillisellä mikrofonilla/usealla mikrofonilla.

Astetta paremmat ns. puoliammattilaiskamerat (esim. Sony FX1/Z1 tai Canon XH-A1) ovat huomattavasti herkempiä kuin yllä mainitut. Hintaa niillä on n. 3500-5500 euroa.

Eron voi ajatella näin: Kun pikkukameroilla tarvitaan katossa lamppuja esim. 400-500 wattia, niin isommat ja kalliimmat kamerat pärjäävät n. 100 watilla. Ero on huima! (ammattikielellä n. kaksi aukkoa 4 - 5.6 - 8).

2. Ripaus ammattitaitoa. Hääkuvaus on taitolaji, jossa uusintaottoja ei ole. Editissä/kuvankäsittelyssä ei voi korjata pilalle mennyttä rajausta (video), kuvakulmien, terävyyden ja vakauden/epävakauden yhdistelmää.

Ammattitaito kasvaa vain harjoittelemalla. Kun takana on 40-60 häät, niin perusasiat ovat uskoakseni kunnossa. Jotkut eivät opi kuvaamaan hyvin koskaan. Tämän vuoksi suosittelen, että hääpari varmistaa tavalla tai toisella valo- ja videokuvaajan taustan / työn laadun.

3. Ammattitaidolla tehty valokuvaus ja videointi ovat arvossaan vielä vuosien/vuosikymmenten kuluttua.

4. Hyvään työhön kuuluu myös hyvä ja täsmällinen palvelu koko prosessin ajan.

t. Tero

Link to comment
Share on other sites

ei ollut tarkoitus hämmentää valintoja, vaan herättää hieman teknistäkin keskustelua asioista. Helposti häävideoiden myyjät hämmentävät itse tekniikallaan asiakkaat. Tuo "ripaus" -sana oli kuvannollinen näkemys asiasta - kuvaustaitoa tarvitsee kohtuullisen paljon tuollaiseen kuvaukseen.

Hdv-formaatti on hyvä 16:9 suhteen kanssa, mutta ei aivan vielä ajankohtainen. Tietysti tekniikka kehittyy, mutta tärkeintä on edelleen se hyvä kuvaustaito, tekniikat sitten seuraavat perässä. Tuo sonyn hc1e -kamera maksoi muutama vuosi sitten n. 1700euroa, mutta nykyään ilmeisesti laitetta ei enää myydä. Äänet talteen vaikka erillisellä äänitallentimella ja jalustalta kuvaus.

Kameran herkkyys on hyvä juttu, mutta mielestäni tärkeämpi asia on juhlan suunnittelu myös kuvauksen kannalta. Esiintyjät valaistaan silloin normaalein valaistuksin ja kukaan ei mene huvikseen pimeimpään nurkkaan esiintymään. Silloin ei videokuvaajillakaan tarvitse olla uusimpia ja suurimpia laitteita ja isoimpia laskuja.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Meillä oli onneksi tuttavapiirissä ammattitaitoinen videokuvaaja ja täytyy sanoa, että parempaa muistoa en olisi hääpäivästä voinut toivoa :-X

Noin tunnin mittainen dvd sisältää kaikki tärkeät "kohtaukset" ja mikä ihaninta, sain itse valita musiikin mikä soi välillä taustalla :-X

Näin dvd:llä on myös meille tärkeitä ja muistorikkaita musiikkikappaleita...

Joka kerta kun katson dvd:n, palaan hääpäivään ja siihen ihanaan tunnelmaan uudestaan :-X

Ja onhan se ihana muisto myös lapsille, kun ovat vielä niin pieniä, ettei muuten jää muistikuvia häistä...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Mitäpä tuohon Cherry77:n kokemukseen on enää lisättävää. Ehkä se, että kannattaa varmistua etukäteen videokuvaajaa valittaessa, millaisia töitä hän on tehnyt aikasiemmin. Ystävän suosittelu tai työnäyte puhuu puolestaan.

t. Tero

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 2 years later...

Musta ainakin tuntuu siltä, että haluan saada ihan koko höskän, tai tärkeimmät hetket "talteen" äänen kera. Valokuvat ovat valokuvia, mutta jotenkin video on niin elävä toisinto tilanteesta, että sitä on varmaan ihana katsella jälkeenpäin :girl_smile:

Link to comment
Share on other sites

Meillä minun serkku kuvasi vihkimisen alttarin sivusta että saatiin kasvot kuvaan. Sitten hän kuvasi ohjelmat sekä yleisesti tunnelmaa. Myös ystäväni äiti videokuvasi ja saan siitäkin sitten dvd:n. Paras ystäväni varmaankin pystyy editoimaan vähän noita videoita yhteen. :) Serkkuni kameran alla oli jalusta kokoajan, joten ei se toivottavasti heilu niin paljoa kuin voisi. :girl_haha:

Edited by Cressie
Link to comment
Share on other sites

kaveri näytti kanssa jonkun serkkunsa kuvaamaa häävideota - no thank you. Kamera oli välillä pöydällä ja joskus pitkän aikaa porukkaa seiso kameran edessä ja ja. Kyllä amatööri osoittautui olevan todellakin amatööri. En suosittele tinkimään tai ellette sitten tingi myös esim. ruokien suhteen tyyliin: serkku teki ensimmäisen kerran leipäkakun :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...