Jump to content
Naimisiin.info

Nimen vaihtaminen käytännössä?


Jenna

Recommended Posts

  • Replies 400
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

auttakaa te viisaat. haluttaisiin mennä heti häiden jälkeen seuraavalla viikolla häämatkalle....haluan matkustaa silloin kuitenkin jo uudella nimelläni, onko tämä mitenkään mahdollista? eli päästävä heti häämatkalle ja uudella nimellä  ???

Kysypä poliisilaitokselta. Tästähän on useita eri näkemyksiä, joista tälläkin sivustolla (ellei peräti tässä ketjussa) on keskusteltu. Yhden tiedon mukaan poliisilaitokselta voi etukäteen anoa passin uudella nimellä esteettömyystodistusta vastaan. Passin voisi hakea virkatodistuksen kanssa (tai muuten vain tietojen päivityttyä väestörekisteriin) sen jälkeen, kun nimi on oikeasti muuttunut.

Tosin, ei se oikeasti niin kamalaa ole, vaikka joutuukin matkustamaan vanhalla nimellä (nimim. kokemusta on), kun matkalla nimeä kuitenkin tarvitaan vain virallisissa kohdissa mennessä ja tullessa, ja matkan jälkeen on koko elämä aikaa olla uuden niminen

Link to comment
Share on other sites

Guest henskuliini
Moni on täällä todennut, että virkatodistusta ei tarvita uutta nimeä ilmoittaessa, vaan nimenmuutoksen voi tehdä pelkällä puhelinsoitolla tai ilmoituksella. Minullapa ei ole moinen onnistunut: tähän mennessä pankissa (Osuuspankki) ja S-ryhmällä on vaadittu virkatodistusta, jota minulla ei vielä ole, joten en ole saanut uusia kortteja tilattua. Harmittaa, että korteissa lukee väärät nimet. Lisäksi ihmetyttää S-ryhmän niuhotus: míksi ihmeessä haluaisin tilata S-etukortin, joka on vieläpä pelkkä käteiskortti, väärällä nimellä? ??? Joudun nyt sitten menemään uudestaan sinne S-ryhmälle virkatodistuksen kanssa, kunhan se saapuu postissa. >:( Typerää juoksuttamista.

Plussa-tietoihin sen sijaan tehtiin nimenmuutos pelkän puhelinsoiton perusteella ja vielä onniteltiin nimenmuutoksen johdosta!

Itse en ole tarvinnut virkatodistusta mihinkään, en hankkinut sitä eikä ole kysyttykään. S-korttiinkin riitti meili heidän websivujen kautta, ja uusi kortti tulee postissa, samoin Ykkösbonus. Plussa-järjestelmään nimi pitäisi vaihtua väestörekisterin kautta. Pankkiinkin oli tieto mennyt automaattisesti, tosin uusi kortti piti itse tilata. Uusi kelakortti tuli jo kotiin, ja henkkarit ja passi on tilattu. On tämä kyllä melkoinen rumba!  :P

Link to comment
Share on other sites

Itse en ole tarvinnut virkatodistusta mihinkään, en hankkinut sitä eikä ole kysyttykään. - - - Pankkiinkin oli tieto mennyt automaattisesti, tosin uusi kortti piti itse tilata.

Osuuspankissa otettiin jopa kopio virkatodistuksestani (olisivat ottaneet kokonaan omaksi mutten antanut, kun olin siitä 3,5 euroa maksanut ja saatan tarvita sitä vastakin ;D), vaikka heidän järjestelmäänsä oli jo päivittynyt uusi nimeni. ??? Outoa, että menettely vaihtelee konttoreittain / virkailijoittain noin paljon.

Minulla on näköjään ollut huono tuuri, kun olen joutunut virkatodistusta vilauttamaan useammassakin paikassa, jos kerran moni on pärjännyt kokonaan ilman. Useimpiin paikkoihin ilmoitukseksi on onneksi riittänyt sähköposti, joten ihan kaikkialla ei ole tarvinnut kiertää todistelemassa ;D

Link to comment
Share on other sites

Guest henskuliini
Joopa joo. Osuuspankissa paitsi vaadittiin uuden nimeni toteamiseksi virkatodistus ja kopioitiin se, myös tilattiin pankkikortti kaikesta huolimatta tyttönimelläni  

Itse asioin Nordeassa ja heillä riitti uuden kortin tilaukseen meili henk.kohtaiselle pankkineuvojalleni. Ilmeisesti näkivät myös jostain väestörekisteristä muuttuneen nimitiedon.

Eilen tuli uusi pankki &luottokortti postissa ja tänään haen myös passin ja henkkarit poliisilaitokselta, joten sitten pääsen kunnolla vihdoin käyttämään uutta nimeäni ihan ostoksillakin  

Link to comment
Share on other sites

Ajokortti pitää ymmärtääkseni vaihtaa jossain tietyssä ajassa, oisko ollut 3kk:n sisällä? Sama saattaisi koskea virallista henkilökorttia? Niin kauan kuin sulla on luottokortissa ja henkilöllisyystodistuksessa sama nimi, ei pitäisi olla ongelmia maksamisessa.

muistelin samoin et 3kk. joku tuolla kertoi et laki ei velvoita uusimaan passia. ei se velvoitakaan kunhan et site sen 3kk jälkeen käytä vanhaa passia. syyllistyt rikokseen jos esität väärän henkilötodistuksen ja jos passissa vanha sukunimi se katsotaan vääräksi henkkariksi....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kiitos Mia-Martinalle! Olisin voinut kyllä katsoa tämän Ajoneuvohallintokeskuksen sivuiltakin:

4. Tarvitseeko ajoneuvoliikennerekisteriin ilmoittaa osoitteen tai nimen muutoksesta?      

Luonnollisen henkilön ei tarvitse tehdä osoitteen tai nimen muutosilmoitusta ajoneuvoliikennerekisteriin, sillä tiedot välittyvät automaattisesti väestörekisteristä. Mikäli asiakas haluaa rekisteröintitodistukseensa nämä uudet tiedot näkyviin, hänen tulee mennä katsastustoimipaikalle tekemään asiaa koskeva muutosilmoitus.

Juridiset henkilöt ovat velvollisia ilmoittamaan nimen tai osoitteen muutoksista rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Yrityksen nimenmuutoksesta tulee asiakkaan esittää kaupparekisteriote katsastustoimipaikalla. Osoitteenmuutosilmoituksen voi tehdä erillisellä lomakkeella, johon voidaan täyttää useamman ajoneuvon tiedot. Tällöin asiakkaan ei tarvitse luovuttaa rekisteröintitodistusta, eikä uusia rekisteröintitodistuksia tällöin myöskään tulosteta.

Link to comment
Share on other sites

hm.. mua ärsytti kun olin just noin puol vuotta aiemmin saanu uuden ajokortin, johon otin myös uudet kuvat. eipä olis tullu mieleen että joutuisin sitten taas ottaan uudet kuvat kun hankin kortin uudelle nimelleni... varsinkin kun virkailija vielä paljasti että ne edelliset kuvat oli niillä siellä poliisiasemalla arkistoituna edelleen. en ihan hirveen erinäköseks ollu siinä puolessa vuodessa muuttunu. no... mä oon päässy jo yli harmituksesta, aattelin vaan jakaa

Link to comment
Share on other sites

Voisin tässä laittaa muille vinkiksi, koska en itse tajunnut...Kun olin vaihtamassa passia uudelle nimelle, se maksoi sen olisiko ollut 40 euroa. Mulla olisi ollut vanha passi voimassa vielä 5 vuotta. Kun menin hakemaan uuden passin, virkailija totesi, että "tämän vanhan passin selkähän on revennyt, sä olisit saanut tän korjauksena ilmaiseksi ja korjauksen yhteydessä saa vaihtaa nimen"! No, minä olin jo maksanut uuden passin eikä rahoja enää saanut takaisin. Vanha passini ei tosiaan ollut paljoa revennyt, mutta kun sen aukaisi ihan auki, liimaukset vähän ratisi. Jos siis vanhassa passissa aikaa vielä jäljellä useampi vuosi, niin kannattaa ehkä vähän "venyttää" niitä liimauksia ja käydä kokeilemassa meniskö korjauksena...Mulle ainakin toi 40 euron säästö olisi ollut iso raha.

Link to comment
Share on other sites

Joopa joo. Osuuspankissa paitsi vaadittiin uuden nimeni toteamiseksi virkatodistus ja kopioitiin se, myös tilattiin pankkikortti kaikesta huolimatta tyttönimelläni

Mä taas sain Osuuspankista pankkikortin jo etukäteen uudella nimellä, mutta nimi ei päivittynyt järjestelmään. Piti mennä pankkiin näyttämään uudet henkkarit nimen päivittämistä varten ja sit ne kirjoitti uuden nimen väärin. Nimen korjaus lopulta onnistui ihan sähköpostitse.

Ärsyttää myös, että kun mulla on verkkopankissa vanhoja maksupohjia, niihin nimi ei päivity automaattisesti!

Link to comment
Share on other sites

muistelin samoin et 3kk. joku tuolla kertoi et laki ei velvoita uusimaan passia. ei se velvoitakaan kunhan et site sen 3kk jälkeen käytä vanhaa passia. syyllistyt rikokseen jos esität väärän henkilötodistuksen ja jos passissa vanha sukunimi se katsotaan vääräksi henkkariksi....

Soitin poliisin neuvontaan ja PASSIA saa käyttää vanhalla nimellä niin kauan kuin  passi on voimassa. (Mutta matkustaessa lipuissa ja passissa on oltava sama nimi.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Höh. Olen ihan varma, että löysin Tampereen kirjaston sivuilta lomakkeen, jolla voi ilmoittaa nimen (ja osoitteen) muutoksesta. Nyt en löydä sitä enää millään. Olenko nähnyt unta vai tietääkö joku asiasta jotain?

Edit: Löytyihän se. Eli kaikille tamperelaisille tiedoksi, nimenmuutoksen saa tehtyä täältä:

http://www.tampere.fi/kirjasto/osmuut.htm

Ei kukaan sattuisi tietämään Tampereen yliopiston käytäntöjä? Pitääkö olla uusi henkilöllisyystodistus tai virkatodistus, että voi ilmoittaa nimen muutoksen? Kirjastoon ja YTHS:lle pitää varmaan erikseen ilmoittaa? Pitääkö kirjastokortti uusia?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Erikoinen kysymys ehkä, mutta pitäsikö ilmoittaa vuokraemännälle nimenmuutoksesta? Vuokraamme asuntomme yksityiseltä, ja vuokrasopimus on minun nimissäni. Huhtikuussa nimeni vaihtuu, ja yksityishenkilönähän vuokranantajamme ei sitä mitenkään saa tietää. Luulisi ettei olisi niin väliä sillä ilmoitanko vai enkö....vai?

Link to comment
Share on other sites

Mulla on nää nimiasiat jääny ihan paitsioon. Naimisissa ollaan oltu kohta kaksiviikkoa. Ajokortti ja passi pitäisi nyt ainakin uusia, anoppi uusii pankkikortin työpaikallaan. En ole ihan älytöntä hoppua pitänyt kun minulle tuli kaksiosainen nimi. Mihinkäs vielä pitäisi ilmottaa? Menikö se nimitieto siltä papilta väestörekisteriin? Kokeilin väestörekisterin nimihakua, mutta siinä ainakaan minun nimisä ei ollut yhtään, eli onko ne tiedot nyt mennyt perille. Ymmärsin jostain noista, että kelakortti tulisi automaattisesti kotiin? Kauanko niistä on mennyt?

Sitten vielä ihan tyhmä; mutta tuleeko meille joku vihkitoditus kotiin vai jääkö vaan papille? Mitään papereita ei ainakaan saatu mukaan.

Huomaan, etä olen ehkä keskittynyt johonkin muuhun kun näihin muodollisuuksiin.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Hei Kukkis!

Tuossa nimenpäivittymisjutussa en luottaisi pelkästään väestörekisterin nimipalveluun (jos tarkoitat sitä missä näkee sen kuinka monta ihmistä on jollakin sukunimellä).

Viimeksi kun itse kävin uteliaisuuttani tarkkailemassa tilannetta, haun tulokset tulivat kolmen viikon takaisen tilanteen mukaan (näkyi päivämäärä jonka tilanteen mukaan haut toteutuivat).

Haku ei myöskään näytä tulosta jos sen nimisiä on alle viisi kappaletta (kerroit että sulle tuli kaksoisnimi, sekin voi olla syy ettet "näy" siellä).

Nimitieto menee vihkiljältä eteenpäin (kysyihän hän sitä sinulta/teiltä?), mutta joskus saattaa mennä muutama päivä ennenkuin virastoissa käsittelevät papereita.

Kelakortti tosiaan tulee automaattisesti kotiin (parin viikon kuluessa?) viimeistään siitä tiedät että nimen muutos on onnistunut. Ajokorttia ja passia haettaessa tieto tarkistetaan maistraatista, joten silloinkin paljastuu jos asia ei ole jostain syystä kunnossa.

Mitään papereita, vihkitodistusta tms. ei mekään saatu, mutta ollaan silti oikeasti naimisissa.  

Ja on vain positiivista, että tuore rouva on kiinnostunut ihan muista asioista kuin muodollisuuksista.

Link to comment
Share on other sites

OT: me ainakin tullaan tarvitsemaan vihkitodistusta häämatkalla, kai sen nyt saa papilta mukaansa... :-?

Ei me ainakaan saatu, ja muiden Naikkareiden jutuista päätellen kovinkaan moni ei sitä saakaan. Ei me tosin sitä pyydettykään.

En mä ainakaan sitä vihkitodistusta mihinkään tarvitse (tietääkseni), mutta virkatodistuksen ajattelin varmuuden vuoksi hankkia.

Link to comment
Share on other sites

Hei, kertokaas joku tuoreelle rouvalle yksi juttu. Saako virkatodistuksen ihan vaan soittamalla maistraattiin ja ne lähettää sen sitten postissa? Vai pitääkö se käydä ihan paikan päällä tilaamassa ja hakemassa?

Mä en tarvinut mihinkään. Kela-kortti tulee itsestään, joten sitä (kuvatonta) käytin alussa henkilöllisyyden todistamiseen, yleensä yhdessä vanhan ajokortin kanssa, kunnes sain uuden ajokortin ja passin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...