Sign in to follow this  
Followers 0
Irina

Tyttönimi takaisin?

9 posts in this topic

Hirveä nimikriisi päällä..

En alunperinkään hyppinyt riemusta miehen nimen ottamisen suhteen. Pidän sitä rumana ja vaikeana. Myönnän, että yleensä olen huono joustamaan, joten tässä asiassa päätin sitten myöntyä, koska yhteinen sukunimi oli miehelle tärkeä asia.

Nyt on kulunut reilu vuosi, enkä vieläkään ole tottunut nimeen. Tyttönimi lipsahtaa hyvin usein erilaisissa tilanteissa. Toisekseen nimi todellakin on harvinainen ja vaikea (lausutaan eri tavalla kuin kirjoitetaan), joten asioiden hoitamiseen kuuluu aina se parin minuutin tavaamisprosessi. Ja virheitä silti tulee, eli ilmoittautumiseni, tilaukseni, varaukseni tms. on aina hukassa, koska nimi on kirjoitettu väärin. Todella turhauttavaa  :-/

Lisäksi taustalla painaa myös se asia, että appivanhemmat ovat kohdelleet minua häiden jälkeen uskomattoman törkeällä tavalla, enkä siksikään haluaisi kantaa samaa nimeä. Kyseisillä ihmisillä on lisäksi pienessä kaupungissamme todella huono maine ja joskus huomaan, että esittäytyessäni epäluuloja kohdistuu myös minuun. (onpa ventovieras jopa tullut esittämään osanottonsa!)

Voi sentään... Voisiko sitä mitenkään vaihtaa takaisin vanhan nimensä? Tai ottaa edes yhdysnimen, mikä olisi kai alunperinkin ollut järkevin ratkaisu? Mitäköhän ajatuksia tällainen venkslaaminen ihmisissä herättää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lain mukaan tuo on ainakin ihan mahdollista. Voit siis vaihtaa takaisin tyttönimeen tai ottaa tyttönimesi käyttöön miehen nimen edelle. Siitä en tiedä, maksaako tämä jotain.

Jos kärsit noin paljon nimestäsi, niin vaihda ihmeessä! :) Kummastelijoita varmasti löytyy, kuten joka asiassa, mutta ei heistä tarvitse välittää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdysnimen voi ottaa pelkällä ilmoituksella, vaihtaminen pelkkään tyttönimeen vaatii käsittääkseni hakemuksen. Maistraatista kannattaa kysyä hinnastoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin yhdysnimen saa käsittääkseni maksutta. Siitä en ole varma, maksaako se, jos vaihtaa nimen kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olettaisin, että nuo pelkällä ilmoituksella hoituvat muutokset ovat maksuttomia (siis yhdysnimi tässä tapauksessa), mutta päätöksistä peritään hinnaston mukaiset maksut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaihda ihmeessä jos itsestäsi siltä tuntuu!

Kyse on kuitenkin sinun nimestäsi, ei kenenkään muun. Sinä sen kanssa joudut elämään 24 h.  Älä siis turhaan mieti muiden mielipiteitä.

Omassa suvussani pari rouvaa on ottanut oman tyttönimensä takaisin, vaikka avioliitto jatkuukin aivan entiseen malliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi. Itselläni hieman vastaava tilanne. Tosin minä haluan vaihtaa kokonaan nimeni takaisin tyttönimeen, jotta lapsemme saa tyttönimeni - yhdysnimen kohdalla lapsi saisi kuitenkin sen yhteisen (miehen) nimen. www.maistraatti.fi -osoite ei nyt tällä hetkellä toimi, mutta hyvinkään maistraatin sivuilta lueskelin juuri aiheesta. Ilmoituksella tosiaan voi kerran ottaa tyttönimensä yhteisen nimen eteen tai luopua siitä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmoituksella saa oman tyttönimensä kokonaan käyttöön, mitään miehen nimeä ei tarvitse pitää perässä roikkumassa, ellei halua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse vaihdoin avioliiton aikana tyttönimeni takaisin. Ei tarvinnut silloin tehdä muuta, kuin mennä seurakunnan keskusrekisteriin ja siellä esitin asiani ja allekirjoitin jonkin lomakkeen. Hintaa siitä ei peritty. Rahaa tosin meni ajokortin vaihtamiseen ja joihinkin muihin virallisiin systeemeihin jouduin ilmoittelemaan (kela, pankki yms). En koskaan tuntenut olevani oma itseni sillä mieheni sukunimellä. Hän ei asiasta loukkaantunut, enkä hänen kanssaan etukäteen siitä keskustellut. Ei hänkään varmaan olisi viihtynyt minun sukunimelläni, en tajua miksi naisen pitäisi nimeä vaihtaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0