Galaxy

Tenalji von Fersen (Suomenlinna/Helsinki)

165 posts in this topic

Heips!

Täällä onkin jo tuo Suomenlinna-ketju, mutta se kun käsittää niin monta erilaista juhlapaikkaa, halusin lisätä tänne kysymyksen, mitä asioita tulisi Tenaljissa huomioida liittyen käytännön järjestelyihin, mahdollisiin koristeluihin jne.

Listaan tänne muutaman asian:

- Kutsun yhteyteen lautta-aikataulut

- JT-Linen lautta kulkee lähemmäksi

- Kutsun yhteyteen myös huomautus mukulakivistä, eli vaihtokenkiä mahdollisesti naisille kehiin

- Seinille ei käsitykseni mukaan saa kiinnittää mitään, tosin meillä ei olisikaan mitään seinilleripustelutarpeita

- Musiikin loputtava klo 24 :(

- Tila on kaunis, eli ei pahemmin koristeluja kaipaa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Jos haluaa tuoda kamoja autolla, niin lauttaan on varattava erikseen autopaikka etukäteen (muuten saattaa olla, että lautan ainut autopaikka on varattu juuri silloin kun morsiuspari tai morsiusoparin tavarat pitäisi saada juhlapaikalle)

- vessat ovat ulkona, joten sateen varalle on hyvä varata vieraille sateenvarjoja vessaan menoa varten.

- seiniin ei voi kiinnittää mitään, mutta siellä on yksi kohta (patteri?) johon esim istumajärjestyksen saa kiinni.

- todella toimiva paikka! Juhlia voi toisella puolella salia ja toiselle puolelle jää hyvin (kaarihovlin taakse) tilaa bändille (lava) ja tanssille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaverini häät vietettiin siellä ja tilaa on todellakin pakko kehua. Sali on suuri ja kaunis eikä tarvi erityistä koristelua. Paljon kynttiöitä vain! Huono puoli oli se, että koristelu saatiin tehdä vasta hääpäivän aamuna. Saatiin huhkia ihan kunnolla ja huonosti olisi käynyt ilman avuilasta pitopalvelua. En tiedä onko tilanne nykyään sama, kannattaa tarkastaa. Jo systeemi on sama, niin kannattaa ottaa sellainen pitopalvelu, joka on valmis auttamaan pöytien järjestelyissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yritin juuri varata paikkaa meille ensi kesälle, mutta kaikki sopivat päivät oli jo menneet. :(

Se on todella ihana paikka, olen ollut siellä yksissä 50v-juhlissa. Aivan mahtava kertakaikkiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

Kiitos kaikille kommenteista (samalla salakavalasti nostan tätä ketjua ;))! Muita kokemuksia, anyone anyone? :P

Bomburee, me tehtiin varaus heinäkuussä, mutta siltikin olimme alunperin varasijalla. :-/ No, tässä tapauksessa oli kyse siitä, että yksi pari oli varannut kaksi perättäistä lauantaita. ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Galaxy hyödyllisen ketjun avauksesta! Lisäilenkin tänne Tenalji-tietojani ja nostan samalla ketjua :)

Tenaljin ikkunoista näkyy Suomenlinnan telakalle, ja vaikka purjehdus olisikin vierasta ja näkymä jonkun silmään suttuinen, kyse on historiallisesta ja Suokkiin olennaisena osana kuuluvasta paikasta.

Viaporin telakka keskellä Suomenlinnaa - Varvilahden tuntumassa, on Suomen vanhin ja eräs maailman vanhimmista toimivista allastelakoista. Siellä kunnostetaan edelleenkin laivoja - lähes 250 vuotta ensimmäisten telakointien jälkeen.

Telakkaa alettiin rakentaa 1751. Ensimmäinen siellä rakennettu alus, F.H.Chapmanin suunnitteleman saaristolaivaston fregatti Hämemaa Oden, valmistui 1764.Telakan tarkoituksena oli tarjota suoja Ruotsi-Suomen saaristolaivastolle, jonka sijoituspaikaksi suunniteltiin Kruunuvuoren selän ympäröivää, Susisaarille ja Helsingin kaupunkiin sijoittuvaa Sveaborgin merilinnoitusta. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1748.

Meno Tenaljiin

Mukulakiviä on käveltävä, invakuljetuksen saa onneksi mutkiteltua muurien lomitse sisäpihalle invahissin viereen. Invahissi on sellainen hauska härveli, pihan nurkkaan tehty avolava joka liikkuu maantason ja yläkerroksen välillä. Alakerrassa on invavessa ja yläkerrassa juhlatilat. Jos siis tulee räntää, on rullatuolivieraamme mentävä avolavalle ulos ja laskeutua kerros alaspäin räntäsateessa vessaan.

Portaat juhlatilaan ovat jyrkät, ja nousua on kolme metriä, mitenköhän minun iäkkäät isovanhemmat sen oikein selvittävät? Pumppu voi pysähtyä kesken kaiken, ja toisaalta tiedän, etteivät he halua näyttää heikkouttaan. Heidän matkaan alakerrasta yläkertaan kulunee 15 minuuttia. Vessoihin on kuljettava juhlatiloista joko keittiön vierestä portaita alas invavessaan tai sitten sisääntulon jyrkkiä portaita alas, pientä mukulakivinousua pihan perälle... Vanhuksille, polvi- ja lonkkavaivaisille oikeasti melkoinen suoritus molemmat ja puolen tunnin retki vähintään!

Tenaljin juhlasalista huomioita

Tilaan tulee mukavasti luonnonvaloa, olin tsekkaamassa klo 15-16 nyt syyskuun puolivälissä, ja aurinko tuli toisen puolen ikkunoista ja valaisi kivasti. Hämärtyessä muutama kaariholvien alla oleva valo valaisee ylöspäin kaaria, kesällä tuskin muuta valoa tarvitsee valoisten öiden vuoksi.  Kynttilänvalo pöydissä luo toki tunnelmaa, mutta sinä aikana kun olin paikalla, luonnonvaloa oli riittävästi eikä kynttilänvalo kenties näy pöydistä.

Lattia on lankkulattia, salin puolella tasaiseksi hiottu/kulunut. Eteisen ja portaikon puolella lattia on kuoppainen ja siellä on rakoja, joihin piikkari voi jäädä. Kynnykset ovat korkeat ja niissä saattaa olla tikkuja (tarttuu laahukseen?!).  Jos huhtikuussa tulee räntää, ja muutenkin, kun pihalla käydään vessassa, niin sain luvan tuoda ns. kuramaton alas ennen portaikkoa. Tämä myös peittää lattiarakoja. Ylöskin naulakkoja ennen voisi tuoda jonkun maton.

Lattialle sai siis laittaa mattoja. Seiniin ei saa kiinnittää mitään. Holvikaarten kohdilla oli muutamia metallitankoja, joihin voi kiinnittää verhoja, kankaita tai muuta koristetta. Tiiliholvit sinänsä ovat paikalle tyypilliset ja kertovat historiaa, ja minä pidän niistä, minusta ne ovat kauniit ilman koristeita.

Sisääntuloportaikon syvennyksiin ovat ihmiset kuulemma laittaneet korkeita kynttilänjalkoja, alas ennen portaita voisi ajatella esimerkiksi pientä tervetulopöytää. Sisääntulo-oven oikealla puolella on julisteteline, lasinen kaappi, mikäli siihen haluaa laittaa tiedon yksityistilaisuudesta tai muuten merkin juhlasta.

Valokuvauksen kannalta morsiusparin pöydän ja sukulaiset voisi sijoittaa pohjoispuolelle juhlasalia,kasvot etelään tai orkesterilavalle, jotta luonnonvalo tulisi edestä. Pohjoisenpuoleiset ikkunasyvennykset ovat korkealla, syvennys on yli metrin syvä, ja näitä ikkunoita vain kaksi eli yksi kummassakin hallissa, näin ollen sieltä tulee vähemmän valoa. Pöytien sijoittelussa ajattelin katsoa, ettei kukaan istu nenä keittiöön ja että kaikilla on näköyhteys orkesterilavaan, jälkimmäinen onnistuu kun vieraita on alle 150.  

Valokuvaukselliset paikat ovat pihanpuolen muurit sisääntuloa vastapäätä, niiden holvikaaret ja lautaovet, holvikaaret, portaikko syvennyksineen jo sitä valaisee kynttilälaite, mukulakivitausta. Lisäksi yksi valokuvauksellinen paikka on silta, jonka vieraat ylittävät matkallaan kirkosta juhlatilaan.

Suoraa auringonvaloa ei tilaan tule.

Orkesterilavan takana on suurin ikkuna, se kannattaa huomoida, sieltä tulee luonnonvaloa ja näkyy maisemaa.

Orkesterille on kunnon backstage omalla keittiöllä alakerrassa invavessan yhteydessä  :)

Heille voi sinne toimittaa omat ruoat ja juomat, ja voivat siellä jutellakin niin ettei se kuulu ylös juhlatiloihin. ihanaa, saavat olla omissa oloissaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain tänään tietää, että samassa rakennuksessa kuin Tenalji on uusi juhlapaikka nimeltään Myllysali. Mitään tarkempaa tietoa tästä paikasta/paikan sijainnista minulla ei ole. Joku tietävämpi voisi mielellään infota, missä tuo Myllysali sijaitsee? Onko siis riski, että samassa pihapiirissä pyörii kaksi morsianta samanaikaisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myllysalia on kai leffateatterina, sitä on kuulemani mukaan käytetty pikkuteatteriesityksiin sekä dokumenttifilmien esityksiin, ja joitakin pieniä jazzkonsertteja siellä on pidetty. En ole käynyt paikassa, jos siellä ei ole keittiötä se lienee varattavissa vain tällaisiin esityksiin eikä ollenkaan tilaisuuksiin, joissa olisi tarjoilua. Myllysali on kai tuossa pohjapiirustuksessa se puolikaaren muotoinen sali oikealla

get_photo.php?id=107〈=fin&type=gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin on alustavasti varattu Tenalji heinäkuulle 2007. Emme ole vielä ehtineet käydä katsomassa juhlatilaa, joten olen pohdiskellut onkohan se liian iso jos vieraita on vaan 70-80...? Kuvista on vaikea hahmottaa tilan todellista kokoa.

Ja paljon mietityttää myös tuo tavaroiden roudaaminen sinne ja takaisin.  :-/ Pitääkö kaikki koristeet, lahjat ym. viedä pois silloin yöllä vai voiko ne hakea vasta seuraavana päivänä?

Iso miinus Suomenlinnassa on myös se kun musiikin on loputtava jo klo. 24 ja olisi ollut kiva pitää kunnon biletyshäät.

Mutta toisaalta Tenalji on niin kaunis ja tunnelmallinen ainaskin kuvien perusteella ja Suomenlinna ainutlaatuinen ympäristö, joten noi miinukset kalpenee sen rinnalla.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

redrose, sain juuri tänään Tenaljin pohjapiirustuksen. Pohjapiirustuksessa (sali melko täynnä) oli 180 henkilölle istumapaikat. Tanssilattiatilaa ei mun näkemykseni mukaan tällöin jäänyt juuri lainkaan. kalatkin_uivat lienee tarkemmin pohtinut tuota henkilömääräasiaa, heille on muistaakseni tulossa suunnilleen tuon verran vieraita kuin teilläkin on suunnitelmissa. Tuohon koristeiden, lahjojen ym. roudaamisasiaan en osaa sanoa, toivottavasti joku asiasta tietoisempi kommentoi.

Mä olen ollut monissa häissä vieraana, jotka ovat loppuneet klo 24, eikä se mun mielestäni ole ollut liian aikainen ajankohta. Sitten voi mennä jatkamaan biletystä jonnekin keskustan paikkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostetaan taas  :)

RedRose, turha huolestua, että tila olisi liian iso. Tuolla henkilömäärällä teillä jää hyvin tilaa tansseihin ilman, että pöytiä tarvitsee suuremmin roudata. Ja pöytäjärjestyksessäkin teillä on valinnanvaraa. Tila on iso, mutta jakautuu keskeltä kahtia muurein, joten ihan nurkkaan ketään ei oikein viitsi laittaa istumaan, kun sieltä ei sitten näe mihinkään.

Olen Galaxyn kanssa täysin samaa mieltä, bileethän saavat uutta verta, kun siirrytään jatkoille toiseen paikkaan!

Itsekin mietin lahjaroudausta. Äitini asuu keskustassa, ja hän lahjalistanylläpitäjänä ajatteli pyytää, että lahjat tuotaisiin hänelle etukäteen tai sitten Suomenlinnaan, josta aina löytyy joku ratkaisu roudata lahjat pois. Lisää ideoita.... Jos teillä on hotelli keskustassa, voitte varmaankin sopia hotellin vastaanoton kanssa, että sinne voisi tuoda häälahjojanne, ja henkilökunta sitten toimittaisi ne huoneeseenne valmiiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain tänään vastauksia mieltäni askarruttaviin kysymyksiin, sillä kävimme katsomassa Pirunkirkon ja Tenaljin tilat.

Lahjoja, koristeita ym. tavaroita ei tarvitse roudata silloin yöllä pois vaan ne voi viedä vaikka Tenaljin pihalla oleviin lukollisiin varastoihin ja hakea pois seuraavana päivänä tai vasta seuraavalla viikolla.  :) Samoin tavarat voi roudata saareen edellisenä päivänä, ettei niistä tarvitse ottaa stressiä hääaamuna.

Voin laittaa tänne myöhemmin ottamiamme kuvia Tenaljista kunhan saamme ne purettua kamerasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä kuva siitä portaikosta mitä pitkin juhlatilaan mennään

suomenlinna_maaliskuu-035.jpg

Ja tässä itse juhlatila

suomenlinna_maaliskuu-041.jpg

Tenalji oli paljon valoisampi mitä olin kuvitellut.  :)

Onko teillä muilla muuten itsejärjestetty kuljetus saareen vai tulevatko vieraanne sinne HKL:n lautalla? Me ollaan vähän mietitty jos vuokrattais jostain lautta tuomaan ihmiset siihen Tenaljin vieressä olevalle laiturille, mutta sellaisen kustannuksista meillä ei vielä ole mitään tietoa.  :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loistavaa, RedRose, kun laitoit kuvia!

Me olemme ajatelleet kulkea joko HKL:n tai JT-linen lautoilla Suokkiin. JT-Linen lautoilla pääsee paljon lähemmäksi Tenaljia kuin HKL:n lautoilla. Tosiaan tuosta lukollisesta säilytyksestä kerrottiin meillekin viime kesänä Tenaljiin tutustuessamme. Mielellään voisi tosiaan roudata mahdolliset hääpaikalle vietävät tavarat jo perjantaina huoltolautalla ja järjestää tavaroiden haku sunnuntaina. Tällöin ei kenenkään välttämättä tarvitsisi hääpäivänä ajaa autolla saareen (tietty bändi ja pitopalvelu ovat asia erikseen).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello!

Kuvapäikyssäni kuvia Tenaljin häistämme.

Tila on ERITTÄIN SUURI.

Avaruutta on vaikea hahmottaa, jos paikalla ei ole kalusteita silloin, kun käy tilaan tutustumassa.

Meillä mahtui 104 henkeä pöytiin istumaan I / -muodossa, eli yksi pitkä pöytä 40 henkeä, ja vinosti siihen nähden 4 pienempää pöytää. Tämä istumajärjestys mahtui perimmäiseen holvisaliin, eli meillä jäi se etusali reilu sata neliöö vielä lasten juoksutilaa ja tanssilattiaa!!!!!!!

Tässä etummainen sali heittokimppu_001.JPGpöytiä ei siis tarvinnut roudata juhlan aikana mihinkään, tällainen tyhjä tila jäi tansseja varten - ja JUHLAMME ONNISTUIVAT TÄYDELLISESTI!  :-X :-X :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valoa tulvi ikkunoista runsaasti iltayhdeksään asti - siis 22.4., joten kesähäissä pöytäkynttilöiden valo tuskin erottuukaan, mutta luo toki tunnelmaa varjojen pidentyessä.

Veimme tavaramme perjantain huoltolautalla varastoon.

Sieltä ne roudattiinkeittiöön ja saliin lauantaiaamuna.

Pitopalvelu lähti 01 lautalla, eli juhlamme loppuivat 00.20, ja vieraat valuivat lauttaan ja jatkoille.

Puolen yön aikaan kaaso ja bestman roudasivat tavaramme ulkovarastoon, josta me haimme ne sitten sunnuntai-iltana. Tila-automme jäi parkkiin Tenaljin p-paikoille la-su väliseksi ajaksi, eikä siinäkään ollut mitään ongelmia.

Käytimme myös inva-hissiä rullatuolikuljetukseen, se toimi hyvin.

HKL:n lautta kuljetti meidät ja vieraat mennen tullen - koska jäät eivät olleet vielä lähteneet. Hyvin toimi, ja vielä talviaikataululla (kerran tunnissa)! No problemos. Vesitaksiyrittäjä Hietalahden altaasta www.watertaxi.fi on sellainen, jota voin suositella, ja olisimme ottaneet häneltä yhden poistumiskyydin, jos jäät olisivat lähteneet.  Jos tila on Pirunkirkko tai vihkiminen Suokin kirkossa, kannatan HKL:n lauttaa. Me kuljetimme vanhukset ja rullatuolitätimme tila-autolla Tenaljista takaisin HKL:n lauttarantaan. Olimme siis tuoneet heidät ko. autolla saareen, ja takaisin päin meillä oli kuski joka heitti parille lautalle autokeikkaa Tenaljista ja vieraat tilasivat inva-taksin Kauppatorin puolelle sitten.

Äänentoistoa ja mikrofonien käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen. Mikrofonit ovat yksinkertaiset ja toimivat hyvin, kunhan ne on valmiiksi säädetty ja säädöt pysyvät. Niitä on turha säätää juhlan aikana enää.  Meill joku rupesi räpeltämään niitä, ja sitten menikin vähän aikaa, että saimme ne taas hyvin balansoitua - mutta eipä sekään juhlaa haitannut ollenkaan  ;)

Jos soitetaan cd:ltä musiikkia, kaiuttimet kannattaa laittaa vain etusaliin - tilan akustiikan vuoksi kukaan ei pysty keskustelemaan, jos takaämyreistäkin tulee musiikkia. Akustinen musiikki sopii tilaan parhaiten.

Salaisia keskusteluja ei kannata pitää pöydissä  ;) - kaiku on kuin Kluuvikadun fazerin kupolisalissa,meidän pitkän pöydän päät kuulivat hääparin keskellä kuiskuttelemat sanat erittäin tarkasti ihan korvan juurestaan- vaikka välissä oli parikymmentä henkeä!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tenaljin valinneille: Juhlapaikan valinta on vähintään puolet juhlan tunnelmaa - Tenalji von Fersen loi meidän juhliin ainutlaatuisen lämmön, intimiteetin ja mukavuuden!

Puhumattakaan Suomenlinnasta, matkasta upeaan saareen... Vietimme 'maalaishäät' - kaupungissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen myös kiinnostunut viettämään häitämme Tenaljissa...mietinnässä vain onko kannattavampaa varata kirkko Suomenlinnasta kun sieltä on kuitenkin jonkin verran matkaa kävellä juhlatilaan, vai pitäisikö varata mantereelta ja sitten kauppatorilta laivalla suoraan tultaisiin juhlatilaan  :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli vielä mieleen tuo Tenaljin piha...miten te olette käyttäny sitä hyväksi kun kesä kuumalla olisi mukava juoda vaikka onnittelumaljat siellä  :) Voiko pihaa käyttää/koristella mitenkään? Ja millaset nuo vessat on, onko pitkä matka kävellä, rupuset, miten toimii häämekon kanssa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

xara  :)  Jos häänne ovat kesällä ts. veneilykauden aikana, pääsette Kauppatorilta suoraan Susisaaren laituriin (sillan kupeeseen) vesitaksilla tai vesibussilla. Siitä on lyhin matka kävellä.

Jos otatte HKL:n lautan anyway - mikä toimii loistavasti sekin, on ihan sama, onko kirkkonne Suokissa vai muualla. Muualta tuloon on kuitenkin varattava aikaa. Lautan aikataulu on mikä on, lautta ei odota. Ja siirtyminen kirkosta Tenaljiin voi kestää näin ollen jopa tunnin. Ja nälkä tulee ;D

Piha-aukiolla kulkee turisteja, se ei kuulu Tenaljiin, ehkä on parasta kysyä Suomenlinnan hoitokunnalta, saako siellä tarjota kuohumaljat.

Pitopalvelun näkökulmasta piha on ongelmallinen, he tarvitsevat pöydän, johon laseja voi jättää/jossa niitä voi täyttää ennen tarjoilua.

Meillä jäi ihanan iso tila kuohumaljojen nostoon Tenaljin juhlasalissa, siis ihmiset kokoontuivat seisomaan avaraan halliin, ja siinä olikin kiva tervehdykset ja onnittelut maljoineen hoidella. Sen jälkeen siirryimme pöytien puolelle ja istumaan. En usko, että tila on kovin kuuma kesällä, muurit ovat sen verran paksut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tenalji on loistava valinta haatilaksi! Meilla oli haat siella vuosi sitten toukokuussa. Vieraita oli n.90, eika tila tuntunut liian isolta. Poydat olivat takapuolikkaassa ja etupuolikas oli avoimena koko illan. Lavan vieressa oli baari. Tila toimi todella hyvin ja oli tunnelmallisuudessaan vertaansa vailla.

Matkat teimme Cardinal Marine Chartersin botskeilla - voin suositella. http://www.cardinalmarine.fi/

Meille mennen tullen taksivene ja vieraille vesibussi. Aikaisin juhlasta lahteneet kayttivat omatoimisesti HKL:n lauttaa.

Koska juhlapaikasta pitaa lahtea "ennen vikaa HKL:N lauttaa", olimme jarjestaneet jatkot Kaivolle. Vesibussi nouti vieraat Suomenlinnasta ja vei Ursulan rantaan, josta on vain lyhyt kavelymatka Kaivolle. Olimme jarjestaneet sielta vieraille tilan, suoran sisaanpaasyn eri ovesta ja juomia. Nain vieraiden bilehenki jatkui tappiin asti. Ne jotka eivat halunneet jatkaa Kaivolle, vesibussi kuljetti Kauppatorin rantaan. Todella sujuva menettely.

Lahjat jatimme yoksi ulkovarastoon ja haimme sunnuntaina. Pitopalvelun pojat tyhjensivat Tenaljista irtaimistomme varastohuoneeseen ja paluumatkalla toivat avaimen hotellin respaan (olimme Kampissa),joten vanhempien/kaason+bestmanin ei tarvinnut huolehtia niista vaan voivat hekin juhlia rauhassa. Pitopalveluna meilla oli Chefs Gourmet, jota voin myos lampimasti suositella http://www.chefsgourmet.com/. Paikka on heille tuttu ja palvelu ja ruuat korkeatasoisia.

Joku mainitsi vessat - vaikka vessat ovat ulkorakennuksessa, ne ovat todella siistit, eika vieraistakaan kukaan kokenut sita ongelmaksi. Morsio voi hyvin kayda myos alakerran pikkuhuoneen vessassa. Se on iso ja taatusti siisti, eika tarvitse jonotella vieraiden kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos todella paljon kaikista tiedoista...alkaa tuo Tenalji aika paljon varmistua mielessä ;) Vielä viimeinen kyssäri  ;D

Kuinka pitkä tuo kävelymatka on kirkolta Tenaljiin, kävelittekö hääparina myös saman matkan vieraiden kanssa? Mukulakiveähän se taitaa olla suurilta osin, että kutsuun varmaan kannattaa laittaa maininta hyvistä kengistä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi,

Joo meillä oli kutsussa maininta sekä säästä (huhtikuun loppu) että kävelyjutusta. Silti paluumatkalla yhden naisvieraan nilkka murtui kolmesta kohtaa, kun ei ollut jaksanut yöllä vaihtaa korkkareita lenkkareihin, ja liukastui mukulakivillä, joiden päällä oli vielä hiekoitusta talven jäljiltä.

Suomenlinnassa vallitsee tuulinen ja

usein kostea meri-ilmasto, yleensä

viileämpi ilma kuin mantereella.

"Kävelymatkaa kirkolta Tenalji von Ferseniin

on vajaa kilometri. Tiet ovat mukulakivi- ja

hiekkapäällysteisiä. Juhlatilan lattiat ovat

paikoin epätasaiset. Tenalji von Fersenin

puuterointi- ja savukepaikat sijaitsevat

linnoituspihalla. Liikuntaesteisille vieraille

varaamme kuljetuksen ja heille

soveltuvan puuterointihuoneen."

Hääpari, kaaso ja bestman hävisivat välittömästi kirkosta ulos astuttuaan tila-autolla, ja olimme ensimmäisinä juhla-paikalla odottelemassa vieraita. Tila-auto palasi sitten heti takaisin kirkolle noutamaan liikuntaesteiset ja vanhukset. Auto oli sama, jolla toimme liikuntaesteiset vieraamme saareen. Muut vieraat kävelivät iloisina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now