Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Ötökkä

Kysymys kasvissyöjille

58 posts in this topic

Täällä tuntuu pyörivän paljon kasvissyöjiä :)

Mutta kuinka moni teistä on periaatteellinen kasvissyöjä (lakto-ovo tai lakto), ja ruokia/ruoka-aineita ostaessaan valitsee ainoastaan niitä tuotteita, jotka sopivat lakto-(ovo)-ruokavalioon? Siis että ostatte juustoja, joissa ei ole käytetty vasikanmahajuoksutinta tai käytätte vain tuorejuustoja, joissa ei ole liivatetta jne. Ettekä osta tuotteita, joissa on teurasjätteistä peräisin olevia lisäaineita.

Entäpä miten ilmoitatte hienovaraisesti tulevalle anopille tai muuhun kyläpaikkaan, että teillä sattuu olemaan tämmöinen ruoka-asennevamma? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen lihansyöjä, mutta ystäväpiiristä löytyy paljonkin vegejä. Ihan suoraan sanovat että eivät syö lihatuotteita eivätkä eläinperäisiä tuotteita. Usein kyllä vielä lisäävät että heitä varten ei tarvitse erikseen tehdä mitään, ottavat sitten mitä kuuluu ruokavalioon. Eli mun mielestä voipi sanoa ihan suoraan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kasvissyönti ei välttämättä ole asennevamma!!!

Itseltä on koko ikäni puuttunut lihan pilkkoja entsyymit suolistosta, joten käytännössä yksi lusikallinen lihaa aiheuttaa liki vuorokauden vatsakivut, niitä ei toivoisi välttämättä vihamiehillekkään!.

Kasvissyöntiin voi tutustua ennen leimaamista, sillä voisin väittää että useimmat kasvissyöjät syövät terveellisemmin kuin lihansyöjät joutuessaan ottamaan selvää tasapainoisesta ruokavaliosta ja korvaamaan ne vitamiinit, proteiinit ym. joita lihasta ja eläiperäisistä tuotteista saa.

Juuri tämä asennevammaiseksi laimaaminen saa minut näkemään punaista. Teksti voi tuntua palkokasvi nenässä kirjoitetulta, mutta olen joutunut puolustamaan lihattomuuttani yli 15 vuotta, ja jatkuvasti tähän asenteeseen törmään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon nyt tän vuoden alusta ollu kokonaan kasvissyöjä.. lakto-ovo- siis.. Täytyy myöntää, että juustoista en juoksutteita kato mutta muuten kyllä. Koitan siis välttää niin juoksutteet kun liivatteet. Mun ongelma vaan on se, että en osaa olla ilman jogurttia ja hirmu monessa on liivatetta vaikka sitä ei erikseen mainitakaan. Mä oon siis ihan terveemmän elämän piolesta ja yleisestä kiinnostuksesta kasvissyöjä en minkään aatteen takia sen enempää. Ihan suoraan oo sanonu niin vanhemmille kuin anoppilaankin, että en syö enää lihaa. Turha sitä on kierreillen sanoa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

liivate piileksii useiden sanojen takana yksi yleisimmistä on gelatiini...

Suklaiden ystäville tiedoksi että valkeassa tuplassa ei ole liivatetta, tavallisessa tuplassa on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin kuulun "lakto-ovo-kansaan". Juustoja syön kyllä ja varmaan joskus sattumalta liivatettakin, mutta pyrin kyllä minimoimaan molempien määrät.

Mummolle kasvissyöntiä joutuu edelleen aina selittelemään, vaikka lihaa ei ole tullut syötyä yli 15 vuoteen. Mies alkoi myös kasvissyöjäksi kun alettiin seurustelemaan, joten anopillekin on jo kasvisruuat tuttuja ja niitä yleensä sitten syödään sielläkin.

Tutut tietää ja yleensä varaa jotain kasvisruokaakin tarjolle, mutta jos vieraampaan paikkaan mennään niin syön sitten sitä mikä minulle sopii tarjolla olevasta. Ja silloin en kyllä esim. juustoruuista tee mitään numeroa vaan syön ihan mukisematta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inkulle: Olen itse ollut kasvissyöjä (tarkka lakto-ovo) jo kohta 10 vuotta, eli tarkoitukseni ei ollut todellakaan kritisoida kasvis- tai muita ruokavalioita. Ja minäkin saan päivittäin puolustella kasvissyöntiä, selitellä, ettei katkarapu tai kala tai kanankoipi ole mielestäni kasvis jne. Siksi myös ;) asennevamman perässä, kuvastamassa juuri kuvastamassa noita ennakkoasenteita. :)

Sen takia tätä kyselin, kun tuntuu monessa "vieraammassa" kyläpaikassa aiheuttavan ihmetystä ja välillä närkästystäkin. Tuntuisi helpommalta etukäteen tehdä vaikka vähän listaa, mitkä tuotteet/ruoat käy, mutta aina tulee sellainen olo, että loukkaantuuko joku siitä pahastikin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole kasvissyöjä, mutta kommentoin tuohon kyläilyasiaan..

Tietysti kasvissyönnistä on hyvä ilmoittaa kyläpaikkaan, samoin kuin ruoka-aineallergioista. Miksei jonkinlainen lista (mitkä tuotteet käy) olisi myös ihan paikallaan, varsinkin jos kyläpaikassa ei tiedetä paljoa kasvissyönnistä.

Eikä varmaan olisi hullumpi idea viedä vaikkapa tuliaisina jokin kasvisleivonnainen/ruoka tms., ettei kyläpaikan "emännän" tarvitsisi hirmuisen monenlaista valmistaa. Siitähän riittäisi varmasti muillekin maisteltavaa.. Itse en ainakaan loukkaantuisi, vaikka joku toisi vähän "omia eväitä"  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kans "kasvisyöjä", mutta syön täysin hyvällä omallatunnolla kalaa. Liivatetta pyrin välttämään, mutta juustoista syön juuri niitä mitä haluan. Eineksistä ja muista katson onko niissä eläinrasvaa. En siis ole mikään hysteerinen vege, mutta tasalämpöisten syöminen tekee pahaa. Olen eläinten tehotuotantoa vastaan, vaikka Suomessa asiat on hyvin verrattuna muuhun maailmaan, siksi jätän lihat syömättä. Kalasta ja niiden "tuotannosta" uskon tietäväni aivan riittävästi koulutukseni puolesta ja siksi en näe siinä mitään väärää.

Kun olen kylässä, on yleensä tarjolla kalaruoka, koska ihmiset tietävät etten syö muuta lihaa. Ja jos ei ole sopivaa syömää tarjolla niin skippaan yli enkä nosta meteliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

näistä asennevammoista sen verran vielä, että oma äitini on kunnon asennevammainen. En ole 20 vuoteen voinut syödä omenaa ja mansikkaa ja allergialistani on laajentunut jatkuvasti. No äitini ei viitsi edes yrittää painaa mieleen mitä minä en voi syödä vaikka aikaa ainakin olisi ollut. Kaikki muut sukulaiset ja tuttavat ja kaverit tietää että en syö lihaa ja jos on illanistujaiset tms. tiedosa soittavat minulle kysyäkseen mahdollisia toiveita tai sitten sovimme että uon kasvisruoan mukana. se ei ole sen vaikeampaa... mutta tuo oma äiti nostaa aika usein verenpaineet korviin ja sen takia vierailemme siellä niin harvoin kuin mahdollista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä syödään kala- ja kasvisruokia siksi että ne ovat liharuokia terveellisempiä. Maitotuotteita käytämme (itsellä on paheena juustot ja tolkuton maidon lipitys  :-/)

Mies syö myös itse metsästämäänsä riistaa, eli siis aika harvoin! Periaatteena tässä on sellainen mahdollisimman luonnonmukainen ruokavalio. Ei ihminen ole lihansyöjä, vaan sekasyöjä. Ja ruuansulatuselimistö lienee suht sama kuin ihmisellä on ollut silloin joskus kun elinehtoina on ollut keräily ja metsästys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me olemme miehen kanssa molemmat olleet nyt n.8 vuotta kasvissyöjiä, lakto-ovovegejä siis tarkemmin.

Minä yritän välttää liivatetta miestä tarkemmin (jolla lähinnä nuo karkit saattavat sitä sisältää..), juoksutteita ei kyllä enää kauheasti olla seurattu, suurin osahan niistä on nykyään ilmeisesti synteettisiä. Pyritään syömään mahdollisimman paljon eettisesti tuotettua ja luomuruokaa, eettisistä syistä olemme myös kasvissyöjiä.

Me ei olla koskaan jouduttu ihmeemmin perustelemaan, jopa suvun keski-ikäiset makkaranpurijat ovat tottuneet siihen, ettei sitä vihannesta kannata meille tarjota  ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oli aiemmin tosi tarkka kaikesta eläinkunnasta peräisin olevasta lisäaineesta, liivatteesta ja muusta. Sen jälkeen olen alkanut syömään jälleen kalaa (maitotuotteita olen syönyt koko ajan) ja sen myötä on vähentynyt myös tuo tiukka linja lisäaineista ja liivatteista. Eli yleensä otan sellaisen tuotteen, jossa ei näitä ole käytetty, jos valinnan varaa on.  Jos taas mun lempparijuustossa onkin käytetty jotain juoksutetta, niin kyllä päätyy tuote munkin ostoskoriin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unohtu tuo kyläilypuoli kommentoida  :)

Kerron kasviruokailusta vierailupaikkaan, mikäli semmoista kysyvät, mutta muutoin syön sellaista ruokavaliooni sopivaa, mitä tarjolla on. Nykyisin jo iso osa sukulaisista ja lähipiiristä tietää ruokavaliostani, jota olen kahdeksan vuotta jo noudattanut.  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kasvissyöjä ihan itsekkäistä syistä, liha on tosi ällöttävää ja pahanmakuista. Kun sitä viimeksi 11 vuotta sitten söin, oksensin. Olin lapsena tosi nirso, nyt olen huomannut että kyllähän mä syön ihan mitä vaan kasvista, mutta liha vaan ei kelpaa. Ajatus liivatteestakin ällöttää mua, joten en osta liivateruokia. Kylässä ja ravintolassa en sitten välttämättä ole siitä niin tarkka, kun siellä ei näe tuoteselosteita ;)

En ole pitkään aikaan ole ollut menossa paikkoihin joissa olis pitänyt jotenkin ilmoittaa oma ruokavamma. Mies yleensä unohtaa kertoa asiasta jos ilmoittaa meidät vaikkapa juuri häävieraiksi johonkin. Ärsyä, se ei vaan jotenkin muista kun se on niin tottunut siihen ettei kotona syödä lihaa ettei se välttämättä edes älyä että kasvissyönti ei ole ihan normaali elämäntapa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oo syönyt lihaa nyt 12 vuoteen. Aluksi olin tosi tarkka kaikesta, nyt en. Kalaa syön ja kanamunia (luomu) ja maitotuotteita, myös karkkia enkä jaksa katsoa onko niissä liivatetta vai ei. Itse en kuitenkaan osta ikinä liivatetta mihinkään ruuanlaittoon, ällöttää se teksti siinä pakkauksen päällä "valmistettu siannahasta", miten edes lihansyöjät haluaa sitä ostaa?

Kaikki missä kyläilen niin tuosta tietää, isä varsinkin laittaa sitten kalaruokaa, kun itsekin siitä tykkää. En ole pitkään aikaan käynyt missään mihin olisi enää tarttenut ilmottaa tuosta ruokajutusta, kun kaikki sen tietää jo ja jos menee johonkin isompaan tilaisuuteen niin melkein aina sitten on jotain kalajuttuja kuitenkin tarjolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itse ollut kasvissyöjä n. 6 vuotta ja kaksi tästä vegaanina. Ravintolassa saatan joskus ottaa juustoa sisältävää ruokaa mikäli muuta ei ole tarjolla, mutta pyrin valitsemaan ulkonasyödessäkin sen eettisimmän vaihtoehdon. Jos lähden käymään ystävieni tai sukulaisteni luona otan mukaani joko ruokaa itselleni mikäli he eivät ole maininneet tekevänsä sitä minulle. Olen allerginen aika monelle muullekin asialle, joten sen vuoksi mieluummin itse tuon ruuan mukanani tai menemme ravintolaan jossa voin nähdä ruokalistasta että mitä ruoka sisältää. Oma puoleni suvusta tykkää laittaa erikoisruokaa minulle, ei se heitä haittaa..  :)

En pidä itseäni mitenkään "asennevammaisena", vaan kasvissyönti on eettisen pohdiskeluni tulos ja osa uskontoani sekä täten osa minua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika omituista tuollainen "kasvisruoka on terveellistä - liha on epäterveellistä" -kaksinasettelu. Eihän se ihan näin mene. Kasvisruoissa valmistustapa vaikuttaa siihen, voidaanko ruokaa sanoa terveelliseksi vai ei. Jos kasvisruoka on haudettu kermassa tai gratinoitu rasvaisella juustolla, niin kyllähän tuosta aika tuhdit kalorit saa. Toisaalta kalan terveysvaikutuksia kukaan ei voi kiistää. Pitkäketjuisilla tyydyttymättömillä rasvahapoilla (ns. omega 3-rasvahapot) on edullinen vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistöön.

Itse olen sekaruokainen enkä muuksi vaihtaisi, paitsi terveydellisistä syistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Toisaalta kalan terveysvaikutuksia kukaan ei voi kiistää. Pitkäketjuisilla tyydyttymättömillä rasvahapoilla (ns. omega 3-rasvahapot) on edullinen vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistöön.

Itse olen sekaruokainen enkä muuksi vaihtaisi, paitsi terveydellisistä syistä.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä että myös kasvisruoka voi olla yhtä epäterveellistä kuin liharuokakin.  :) Tuli vain mieleeni muistutus siitä että löytyyhän noita omega 3-rasvahappoja myös kasvikunnan tuotteista. Esimerkiksi rypsi-, camelina- sekä hamppuöljy ovat todella erinomaisia vaihtoehtoja kalalle. Halusin vain korjata sen tavallisen virhekäsityksen ettei kalaa vastaavaa terveyspommia ole.. Niitä aineita kun saa muualtakin (lukuunottamatta B12-vitamiinia, jota esiintyy ainoastaan eläinkunnan tuotteissa ja likaisissa kasviksissa.. mutta harvapa nykyisin enää haluaa niitä syödä likaisina  ;)).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tuli vain mieleeni muistutus siitä että löytyyhän noita omega 3-rasvahappoja myös kasvikunnan tuotteista. Esimerkiksi rypsi-, camelina- sekä hamppuöljy ovat todella erinomaisia vaihtoehtoja kalalle. Halusin vain korjata sen tavallisen virhekäsityksen ettei kalaa vastaavaa terveyspommia ole..  ;)).

Omega-3 rasvahapoista (joita on siis monenlaisia) vain alfalinoleenihappoa esiintyy esim. tietyissä öljyissa ja kasviksissa, myös kalassa. Alfalinoleenihappo muuttuu osittain elimistössä eikosapenteenihapoksi eli kalaöljyistä tutuksi EPA:ksi. Sen sijaan eikosapentaeenihappoa itseään, dokosaheksaeenihappoa ja eikosatetraeenihappoa esiintyy pääasiassa vain kaloissa ja kalaöljyissä. Ehkä kala sittenkin on melkoinen terveyspommi  ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalassa on taas vastaavasti sitten dioksiineja sun muita ympäristömyrkkyjä niin, että eiköhän se terveellisyys siinä tasaannu....  :o

Olen myös lakto-ovo-vege. Käytän kyllä juustoa, ja luomu-maitoa ja luomu-kananmunia.

Én yleensä vieraisiin paikkoihin paljon ilmoittele kasvissyönnistä, leipä ja salaatti on ihan jees. Tutut taas tietävät kyllä.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inkku74: mikä tuo sinun tautisi on nimeltään ja miten on todettu? Onko perinnöllinen? Kiinnostaa vaan, kun vähän liittyy omaan alaan.   ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalassa on taas vastaavasti sitten dioksiineja sun muita ympäristömyrkkyjä niin, että eiköhän se terveellisyys siinä tasaannu....  :o

Ei taida tasaantua. Kalassa oleva dioksiini aiheuttaisi suurkuluttajilla enintään 1-2 prosenttiyksikön lisäyksen syövässä. Samaan aikaan kalan terveyttä edistävät vaikutukset estäisivät jopa 30-40 % sydänkuolemista. Lähde: www.prokala.fi. Myöskin Elintarvikevirasto käsittelee osittain samaa asiaa: www.elintarvikevirasto.fi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
näistä asennevammoista sen verran vielä, että oma äitini on kunnon asennevammainen. En ole 20 vuoteen voinut syödä omenaa ja mansikkaa ja allergialistani on laajentunut jatkuvasti. No äitini ei viitsi edes yrittää painaa mieleen mitä minä en voi syödä vaikka aikaa ainakin olisi ollut.

... mutta tuo oma äiti nostaa aika usein verenpaineet korviin ja sen takia vierailemme siellä niin harvoin kuin mahdollista.

Olen itse juuri tällainen lakto-ovo-vegetaristi. Syy: eettinen. Lihantuotanto on monelta osin eläinrääkkäystä liian teolliseksi ajautunutta lihan tuotantoa elävillä olennoilla. Kala-altaat ovat ympäristöä saastuttavia, merestä ei taas riittäisi fisuja kaikille ja siihenkin liittyy omat ongelmansa. Ruoka on myös ekologisempaa, energiaa/viljelymaata säästyy koska se syödään jo yhtä ravintoketjun lenkkiä aikaisemmin. En halua aiheuttaa toiminnallani kärsimystä muille olennoille. En siis koe olevani asennevammainen vaan tiedostavaksi pyrkivä ihminen. Siksi en koe hankalaksi ilmoittaa vakaumustani. Yleensä ilmoitan etukäteen, vaikkakin tätä nykyä sen tietävät jo kyllä kaikki tuttavat.

Yritän suhtautua kärsivällisesti ja kohteliaasti saamaani palautteeseen. Syön mitä pöydässä on minulle syömäkelpoista ja olen kiitollinen jos minua varten erityisesti on yritetty kokata jotakin (silloin saatan jopa syödä jotain juoksutteellista).

Välillä hankaluuksiakin esiintyy, juuri äidin kanssa kuten inkku 74:nkin tapauksessa. Tämäkään ei millään tahdo ymmärtää etten syö juoksutetta tai liivatetta. Tämä jopa tokaisi kerran, että jos hän salaa laittaa liivatteellista juustoa keittoon niin sittenhän minä voin syödä sitä, kun en tiedä, että siinä on liivatetta. Tämä tuntuu myös pahastuvan, kun en syö tämän minulle ostamia karkkeja, koska niissä on liivatetta. Hyväähän toki varmasti tarkoittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä sanon ihan suoraan mitä syön ja mitä en. On tosin aivan eri asia että haluavatko ihmiset ymmärtää  ;D

Itse käytän joskus hunajaa ja talvisin villasukkia mutta en muita eläinkunnantuotteita.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0