Jump to content
Naimisiin.info

Nimen vaihtaminen käytännössä?


Recommended Posts

Anteeksi, jos tällainen keskustelu löytyy jo. En keksinyt mitään hyvää hakusanaa  :-/

Mutta niin. Iski vain tajuntaani, että uuden sukunimen myötä tarvitsen myös uudet paperit... Siis ainakin henkilökortin, passin ja ajokortin. Onko vielä muita? Paljonko uusiminen maksaa? Voinko saada uutta ajokorttia vielä, kun kortti on väliaikainen?  ???

Suuret kiitokset vastaukset tietäville  :)

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 400
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kelakortti tuli mulle ainakin postitse. Itse ilmotin nimenmuutoksesta lehtiin, kanta-asiakassysteemeihin jne.

Virkatodistusta kysyttiin ainakin pankissa ja taloyhtiössä. Tämän lisäksi se on hyvä olla olemassa, kun maksat vanhalla pankkikortillasi ja allekirjoitat uudella nimellä. Sen avulla voit todistaa olevasi "uuden niminen".

Link to comment
Share on other sites

Guest Kata1

Meillä oli häät lauantaina ja tänään jo marssin pankkiin kyselemään pankkikorttia. Ainakin Sampo-pankissa vaaditaan virkatodistus, ennen ne ei kortteja uusi..harmi (olis niin kiva vinguttaa uudella nimellä!!)

No, soitin sitten maistraattiin ja kyselin kauanko menee kunnes sinne tulee papilta tai seurakunnalta ilmoitus nimen muutoksesta, jotta tuon vaaditun virkatodistuksen sais ja yleensä kestänee kuulemma ainakin viikon verran. Siispä tuntuupa siltä ettei tässä vielä ole mikään nimi muuttunutkaan..

Link to comment
Share on other sites

Sain tänään varmasta lähteestä kuulla, että väestörekisterissä olen jo uudella nimellä  :D Kela-kortti ei ole vielä tullut. Pankkikortin sain tilata uudella nimellä jo paria päivää ennen häitä, kun itse soittivat ja ehdottivat sen uusimista, vaikkeivät tienneet häistä ennen kuin kerroin. Mutta sitä noutaessa pitää olla virkatodistus (Nordea).

Ainakin Plussa-kortti ottaa tiedot suoraan rekisteristä, eli sinne ei tarvitse ilmoittaa.

Mutta tietääkö joku, pitääkö Postiin ilmoittaa?

Link to comment
Share on other sites

Minä osaan Osuuspankkitätinä kertoa, että pankkiin tulee suoran kautta ilmoitus uudesta nimestä. Se vie noin 3 viikkoa häistä ja kortin tilaus kestää saman verran. Vanhalla kortilla pärjää hyvin tuon aikaa, mutta jos haluaa etukäteen kortin tilata, onnistuu se myöskin, ainakin noin jos on pankkivirkailijoille tuttu henkilö entuudestaan. Isommissa konttoreissa asia ei ehkä ole noin yksinkertainen.  

Link to comment
Share on other sites

Tänään kävin jättämässä ajokorttihakemuksen, ja virkailija kertoi, ettei mikään lakipykälä käske uusimaan passia. Tämä oli minulle täysin uusi tieto! Eli riittää, kun lipuissa ja passissa on sama nimi. Hän sanoi, että voin pari vuotta vielä aivan hyvin kulkea vanhalla passillani, ja katsoa sitten, haluanko vaihtaa... Että sellaista!

Link to comment
Share on other sites

Elovena! Siis matkoille lähtiessäni varaan matkat vain vanhalla nimelläni ja se riittää  ???

Kiitos! Piristi kummasti. Nyt kun olen päättänyt, etten uusi henkilökorttiani, eikä  passiakaan nähtävästi tarvitse ainakaan heti, olen hetkessä säästänyt 80 euroa  ;D

Link to comment
Share on other sites

Siis kiva kuulla, ettei passi tarvitse heti vaihtaa, säästäisihän siinä rahaa jos tekisi häämatkan vanhalla passilla.... Mua kuitenkin mietityttää, että mitäs jos jotain sattuuu ja olen toisella puolella maailmaa missä kukaan ei puhu edes englantia ja mulla papereissa eri nimi kun passissa.... Siis vakuutuspapereissa ja ajokortissa jne....  Jään sit kai Mexikolaiseen vankilaan juomaan kaktusmehua pariks kuukaudeks kunnes ne ehtii selvittää sopan.... :-/ (Hei täähän kuulostaa siltä kun mä olisin SUUNNITELLUT jotain hämärätoimintaa....  ;D)

Link to comment
Share on other sites

Toimiiko pankkikortilla maksaminen kaupassa sitten niin, että lappuun kirjoitetaan uusi nimi, vaikka kortissa lukee vanha? Onko kenellekään tullut sanomista "väärästä" nimestä?

Mä käytin aina sitä nimeä, joka luki kortissa, niin vältyin selittelyiltä. Eihän kaupan kassan tarvitse tietää oikeaa nimeä, ainoastaan se, että korttia käyttää sen omistaja. Hain uuden pankkikortin samoihin aikoihin kuin sain uuden ajokortin, jotta pystyin todistamaan samannimisen henkilöllisyyden.

Muuten ei ole tullut uuden nimen kanssa sekaannuksia, mutta työsähköpostin kanssa on tullut sotkua. Sekin vain siitä syystä, että jotkut ovat muistaneet uuden nimeni väärin ja lähettäneet postia toiselle, melkein samannimiselle. Tämä henkilö ei oikein arvostanut ylimääräisiä viestejä ja sieltäpä tuli muutaman osuman jälkeen varsin napakka vastaus - myös minulle, vaikka enhän minä sille mitään voinut. Noh, sellaista sattuu. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Naimisissa olen ollut viikon ja kerron miten itse saanut kaiken hoidettua. Eli kela kortin pitäisi tulla postissa, samoin plussa kortin. Niitä odottelen. Nordealle olivat tietoni päivittyneet, mutta uutta pankkikorttia en olisi edes saanut ellen olisi itse käynyt pyytämässä.

Osuuspankille tiedot eivät olleet päivittyneet, mutta tiedot muutettiin paikan päällä ILMAN virkatodistusta ja uusi kortti laitettiin tilaukseen.

Passihakemuksen laitoin tänään menemään, eikä senkään kanssa ongelmia, virkatodistusta ei sinnekkään tarvittu. Minulla on VÄLIAIKAINEN ajokortti ja kun kysyin, sitä ei tarvitse ruveta nimen takia uusimaan. Kun myöhemmin talvella saan uuden oikean kortin, siihen tulee uusi nimi ja muutos ilmainen.

Radiolinjalle soittaessani kerrottiin että periaatteessa tiedot päivittyvät itsestään, mutta mieluummin kannattaa itse ilmoittaa uusi nimi!! Heillä ollut ongelmia päivittymisessä ja voisi kestää kauan.

Ykkösbonus pitää itse hoitaa, eli sinne soitin.  

Kirjastoon meinaan vielä ilmoittaa, mutta siinä onkin sitten kaikki. Ja sitä "kuuluisaa" virkatodistusta en ole missään tarvinnut enkä varmasti tule tarvitsemaan!!  :)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Rouvana olen ollut reilun viikon. Kela-kortti tuli todella nopeasti. Itse ilmoitin vakuutusyhtiölle ja palkkoihin, samalla hoidin tosin myös muita asioita.

Tietääkö kukaan meneeko S-etukortteihin ilmoitus suoraan?

Osuuspankista oli kahdenlaista vastausta, meneeköhän suoraan?

Link to comment
Share on other sites

Tietääkö kukaan meneeko S-etukortteihin ilmoitus suoraan?

S-etukortteihin menee tieto uudesta nimestä Väestörekisteristä, mutta uusi kortti ei tule automaattisesti ainakaan, jos kyseessä on rinnakkaiskortti eikä se pääkortti... Tilasin tänään miehelle juuri uuden kortin...  ;D

Link to comment
Share on other sites

Soitin eilen Okopankkiin ja kysäisin tuosta nimenmuutos&pankkikorttiasiasta, ja sieltä sanottiin että vihkitodistuksen kanssa pitää mennä käymään, niin tekevät nimenmuutoksen ja tilataan sitten uusi kortti..verkkopalvelussahan Osuus/Okopankilla kyllä lukee että tiedot päivittyisivät väestörekisteristä, mutta varminta taitaa olla pirauttaa omaan pankkiin ja kysäistä..

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Tiedoksi: Vaikka Stockmann saa osoitetiedot väestörekisterijärjestelmästä, niin NIMItiedot EIVÄT päivity heille samaa kautta. On hiukka outoa mielestäni!! Onkohan sama juttu muiden paikkojen kanssa, jotka saavat tietoja väestörekisteristä....?? Ainakin Plussa-kortti tuli tilaamatta. Hieman outoa että Plussa saa nimitiedot rekisteristä, mutta Stocca ei.... ??? ??? ???

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Onkos kenellekkään käynyt samoin kuin mulle!

Minäpä nimittäin menin eilen hakemaan innoissani uutta passia ja ajokorttia ihan ajallaan, mutta kas kummaa pelkkä passi oli tullut (ja sekin vahingossa), koska tiedot uudesta nimestä eivät olleetkaan rekistöröityneet väestörekisterissä!!!  ??? >:(

Virkailija selitti että hakemus lähtee eteenpäin käsittelyyn vasta kun he näkevät koneelta että uusi nimi on laillisesti voimassa. Ja koneelta katsottaessa mulla on edelleen muka voimassa vanha sukunimi! Ja virkailija tarkisti asian myös minun läsnäollessa uudestaan.

Aikaa häistä on siis lähes kaksi kuukautta ja hakemuksetkin jätin siis vasta reilu kolme viikkoa sitten luulisi tiedon jo olevan päivittyneen. Miten tämä voi olla mahdollista? ??? Kai minä olen ymmärtänyt oikein että nimen vaihto ei ole minun tehtäväni ilmoittaa väestörekisteriin vaan tieto menee vihkijältä tms. Olenko oikeassa?

Niin se passihakemus oli siis vahingossa jo mennyt käsittelyyn vaikka koneella ei uutta nimee näkynytkään, siis laittomasti, onni onnettomuudessa on se ettei nyt tarvi oottaa toista kolmea viikkoa ilman virallista uutta henkkaria. Tosin uuden passinkin saan ulos vasta kun tiedot näkyy koneella..

Maanantaina täytyy mennä selvittään mistä tällanen oikein johtuu!

Link to comment
Share on other sites

No ohhoh, en kyllä oo kuullut moisesta...eihän se todellakaan oo siun velvollisuus ilmoitella nimenmuutosta väestörekisteriin, ellei niin oo erityisesti sovittu vihkijän kanssa..meillä pappi nimittäin ainakin kysyi että laitetaanko itse paperit eteenpäin, vai laittaako hän..kyllähän se uusi nimi nyt jo näkyisi tiedoissa, jos tuo muutostieto olisi eteenpäin mennyt, ei siinä nyt sentään noin pitkään kestä..

kannattaa nyt kyllä varmistaa vihkijältä onko tietoja edes lähetetty eteenpäin, vai lojuuko paperi kenties jossain hautautuneena jonkun pöytälaatikossa..tulitko kysyneeksi miten siviilisäätysi näkyy rekisterissä? Voihan olla että paperit on lähetetty eteenpäin, eli olet väestörekisterinkin mukaan naitu nainen, mutta tuo nimiasia on jäänyt esim. kirjaamatta papereihin..tai sitten paperit eivät ole koskaan menneet perille.. inhottavaan kyllä tollanen..

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Kuvallinen kela-kortti täytyy itse anoa, eivät lähetä mitään uutta korttia, jos aikaisemmin on ollut kuvallinen. Kuvaton uusiutuu automaattisesti eikä tarvitse hakea.

Minullekin sanottiin ensin Nordeasta, että uusien henkkareiden kanssa pitäis mennä käymään ennen kuin uuden kortin saa, mutta sitten se ei mennytkään niin. Saivat uuden nimeni muutamassa päivässä väestötietojärjestelmän (?) kautta ja uuden kortin tilaaminen uudella nimellä onnistui netin kautta.

Kirjastokortin voi uusia sitten, kun on uudet henkkarit. Näin ainakin meidän kirjastossa.

Ja henkkarit voi uusia aikaisintaan sitten, kun sukunimi on oikeasti muuttunut.

Link to comment
Share on other sites

Aikaa häistä on siis lähes kaksi kuukautta ja hakemuksetkin jätin siis vasta reilu kolme viikkoa sitten luulisi tiedon jo olevan päivittyneen. Miten tämä voi olla mahdollista? ??? Kai minä olen ymmärtänyt oikein että nimen vaihto ei ole minun tehtäväni ilmoittaa väestörekisteriin vaan tieto menee vihkijältä tms. Olenko oikeassa?

Ainakin siviilivihkimisten kohdalla nimenmuutos tehdään järjestelmään heti vihkimisen jälkeen ja se näkyy poliisilaitoksellakin parin päivän kuluttua vihkimisestä. Ja juu, vihkijän se pitäisi ilmoittaa eikä sinun.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...
Mä käytin aina sitä nimeä, joka luki kortissa, niin vältyin selittelyiltä. Eihän kaupan kassan tarvitse tietää oikeaa nimeä, ainoastaan se, että korttia käyttää sen omistaja.

Minä en missään nimessä kyllä halua käyttää väärää nimeä sen jälkeen kun se on minulla vaihtunut. Eli en kirjoittaisia kuittiin vanhaa sukunimeä, enkä myöskään kulkisi väärän nimisellä passilla.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...×
×
 • Create New...