Sign in to follow this  
Followers 0
SambaDeJaneiro

Lestadiolais häät. Apua!

79 posts in this topic

Olen ilolla ottanut vastaan kaason tehtävän parhaan ystäväni häihin. On vain yksi ongelma; hän menee naimisiin lestadiolais miehen kanssa ja häät järjestetään lestadiolais tapaan, enkä tiedä siitä mitään!

Morsian ei oikeen osaa auttaa minua ongelman kanssa, joten löytyisikö täältä ystävällistä ihmistä joka tietäisi tämän tyyppisesten häiden luonteesta.

Olisi mukava saada tietää minkälaista ohjelmaa juhliin voi järjestää, minkälaista musiikki voi olla, sekä kaikista pieneistä asioista joita EI saa tehdä.  Voinko esim. olla itse meikattuna häissä, ilman että puolet vieraista luokkaantuu.

Help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni voit huoletta meikata. L-häissä ei tanssita eikä musiikki saa olla iskelmää  tai rokkia. Eli klassista varmaan. Alkoholiahan ei tarjoilla ym. Kaiken pitää olla aika siveää...

En ole asiantuntija, tunnenpahan vain lestadiolaisia jonkun verran. Varmaankin on tapana laulaa virsiä, ainakin ylppäreissä oli näin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eipä lestadiolaisten häät nyt kovin "tavallisista" häistä poikkea. Olen ollut molemmissa häissä.

Riippuu tietysti onko kyseessä ns. vanhoillislestadiolainen mies (ja samalla suku) vai lestadiolainen, joka Uusheräyksen jäsen... vanhoillinen on tietysti jo nimensä mukainen... Uusheräykseläinen on hmm... miten se nyt sanoisi... "lievempi" lestadiolainen ;D ja onkai niitä muitakin vaihtoehtoja...

Ainut tosiaan, ettei lestadiolaishäissä viinan kanssa pahemmin läträillä. Meinaan, että onnittelumaljat voi olla ja/tai ruoan kanssa viiniä, mutta muuten ei yleensä viinaksia juoda.

Niissä lestadiolaishäissä missä minä olen ollut, ei ole kyllä tanssittu häävalssia tms., eikä kyllä virsiäkään laulettu. Siellä oli muutamia musiikkiesityksiä (pianolla tai laulamalla) ja siinäpä olivat niiden häiden musiikkipuoli.

Eihän missään etiketissä lue, mitä musiikkia lestadiolaishäissä saa olla ja mitä ei. Eli parempi varmasti kun esim ehdotat muutamia vaihtoehtoja hääparille kaikista em. ja siten saatte heidän näköiset häät parhaimmin. Vieraathan tulevat hääparin häihin, eikä järjestettyyn sukukokoukseen  ::).

Niin ja meikkauksesta... minusta saat meikata ihan niin paljon/vähän kuin haluat... tuskin miehen suvustakaan kovin moni naispuolenen henkilö ilman mitään meikkiä tulee häihin (ellei nyt kaikki satu olemaan 60+ -vuotiaita vanhoillisia).

Ja kysyminenhän ei mitään maksa... voithan kysyä sulholta itseltään mieltäsi askarruttavia kysymyksiä, jos morsian ei ole ihan kaikesta perillä... parempi kysyä kuin olla epävarma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hassua, että iskelmää/rokkia ei saa olla mutta klassista saa, olihan klassinen joskus 1600-luvulla (vai milloin sitä alettiin tehdä) yhtä vallankumouksellista ja "paheksuttavaa" tietyissä piireissä kuin esim. goottirock nykyään!! ??? ::)

Eikös ne ole ne laulujen sanat jotka merkkaa, ei melodia ;)

sori, ei tainnut vastata kysymykseesi, tulipahan vaan mieleen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tästä asiasta kannattaa ehdottomasti keskustella ystäväsi ja hänen sulhasensa kanssa. Kaikki riippuu todellakin paljon siitä onko sulhanen ja hänen sukunsa vanhoillislestadiolaisia vai ei. Heidän tulee siis itse päättää missä rajat menevät. Tässä kuitenkin hieman esimerkkiä ystäväni häistä.

Ystäväni häät olivat eräänlainen kompromissiratkaisu juuri sen takia, että miehen suku on osin lestadiolaista. Häissä oli alkoholiton onnittelumalja ja ruuan kanssa oli tarjolla vain vettä, maitoa, mehua jne. Taustamusiikkia ei ollut vaan välillä oli pianolla tai kitaralla säestettyjä lauluesityksiä. Ohjelmassa oli puheita ja samanlaisia asiallisia leikkejä kuin muissakin häissä. Häihin oli tehty ohjelmalehtinen, josta kaikki vieraat näkivät ohjelman kulun. Tästä ohjelmasta selvisi mm. että ennen häävalssia oli varattu aikaa vieraiden puheille ja vapaalle oleskelulle. Näin lestadiolaisvieraat saivat tilaisuuden käydä vielä onnittelemassa paria ja poistua halutessaan paikalta ilman suurempaa huomiota. Häävalssin jälkeen olikin sitten boolitarjoilua ja tanssia sekä hieman menevämpää ohjelmaa sukkanauhan- ja kimpunheittoineen.

Tällaisiin häihin kukin vieras voi mielestäni pukeutua ja meikata juuri niinkuin haluaa ja normaali asiallinen käytös takaa sen, että et tule tekemään mitään mitä ei saisi tehdä. Kyllähän sitä normaalissakin elämässä ollaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen ollut vieraana häissä, jossa miehen suku oli lestadiolaisia.

Vaikka eivät olleet "vanhoillisia", häissä ei tarjoiltu alkoholia, leikit olivat kaikki "viattomia", sukulaismies piti pitkän, HYVIN uskonnollisen puheen, ei yhtään tanssia ja häät myös loppuivat melko aikaisin.

Huomattavaa oli, että osa vanhemmista miehen sukulaisista paheksui suureen ääneen ruokailun aikana esitettyä pianomusiikkia sekä sitä, että juhlatilasta olisi ollut mahdollisuus hankkia alkoholia.... Eipä silti, että kukaan olisi kehdannut ::)

Ei kyllä tuo asia riippuu kaikista eniten sulhasen vanhemmista, sillä erilaisia suhtautumisia löytyy sekä vanhoillis- sekä ei-vanhoillislestadiolaisista...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kaverilla on sen luontoinen ongelma, että sen pitkäaikainen seurustelukumppani on lestadiolaisesta perheestä, ja nyt se on pikku hiljaa alkanut kääntymään lapsuuden arvojen puoleen. toisin sanoen yrittää... viina ja tupakka edelleen maistuvat, mutta päivä päivältä vanha uskonto vetää enemmän puoleensa. mun mielestä suhteen tulevaisuus näyttää aika karulta, sekä kaverini että minä ei voida kuvitella sitä kääntyvät kyseiseen uskontoon, joka kieltää aika monia maallikon itsestään selvänä pitäviä asioita. mutkikas tilanne  :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin kesällä häissä, joissa morsiamen suku on lestadioilaisia. Häissä ei ollut alkoholitarjoilua, paitsi alkumalja, jonka suurin osa väestä jätti juomatta. Mitään taustamusiikkia ei ollut, mutta lauluesityksiä oli. Oli tehty tuttuihin lastenlauluihin uudet sanat, joiden avulla annettiin neuvoja avioliittoon (tyyliin, jos mies tulee myöhässä (ja kännissä) kotiin, niin pitää ottaa vaikka naapurin kukkapenkistä kukkia vaimolle yms.). Häissä oli myös ohjelma esillä ja viimeisenä oli maininta tanssia. Ennen tuota tanssin alkamista osa vieraista poistui, eli olivat luultavasti juuri näitä lestadiolaissukulaisia. Nuorempi väki vieraili aika ahkeraan pihalla autojaan tutkimassa eli omailla eväillä käskettiin varautua. Lestadiolaisilla ei ollut meikkiä (ei nuorillakaan!), mutta en havainnut, että kukaan olisi paheksunut sitä, että muilla vierailla oli meikkiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voit rauhassa meikata. Ei varmasti kukaan paheksu. Luultavasti kukaan ei pahastu mistään tavoista saattavat vaan jättää osallistumatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuttavan haissa ei ainakaan saanut soittaa esim. sahkokitaralla vaan akustinen oli hyvaksytty. Kaikki musiikki piti olla hengellista, ei sentaan pelkkia virsia. Morsian oli todella upeassa puvussaan & kampauksessa mutta hanellakaan ei ollut meikin hiventa (kaunis oli, ei siiina mitaan mutta iho kiilsi aika lailla kuvissa, ehkapa hanta se ei haitannut). Lisaksi oli aika erikoisia saantoja josta en itse ollut tiennyt, esim ikkunalaudoille ei saanut laittaa mitaan kukkia. He olivat siis vanhoollislestaadiolaisia ja kertoivat etukateen toiveistaan mika on heille mieleen ja mita eivat hyvaksy. Eli kannattaa kysya suoraan kaasona mika ei olisi mieluista ja mika ei. Ei varmastikaan haittaa morsianta mikali kaaso meikkaa mutta jos esim. kaaso joisi niin se voitaisiin kokea loukkaavana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) Kommenttini asiaan liittyen tulee myöhään, mutta haluan kertoa oman kokemukseni lestadiolaisista häistä...

Eli ystäväni (joka on lestadiolainen) meni naimisiin muutama vuosi sitten lestadiolaisen miehen kanssa... Olin morsiamen apuna askartelemassa hääkarkkeja mutta heillä ei ollut kaasoa tai bestmania ja polttareita ei pidetty.

Vihkiminen oli "normaali" ja itse hääjuhla oli voimakkaasti uskonnollinen. Ruokailulla oli tarjolla kotikaljaa, mutta sen vahvempia ei tarjoiltu eikä viinat olisi juhlaan kuuluneetkaan. Ruokailun jälkeen läheisimmät ihmiset pitivät puheita (lähinnä liittyen uskoon, rakkauden lahjaan ja Jumalan kiittämiseen, esimerkiksi morsiusparia ei puheissa juurikaan huomioitu). Puheiden jälkeen sisarukset lauloivat hengellisiä lauluja morsiusparille ja sitten lauloimme porukalla virsiä.

Iltapäivällä häissä taisi olla muutama "kevyt" leikki ja sitten morsiuskimpunkin heitto järjestettiin niin että morsian ojensi silmät suljettuina kimpun kun kiersimme morsiamen ympärillä laulaen "Ystävä sä lapsien" eli kaikki ohjelma oli hyvin hillittyä ja asiaankuuluvaa eli Jumalan siunauksen hakemista liitolle.

Itselläni oli häissä vähän meikkiä ja erotuin kyllä joukosta korvakoruineni jonkii verran muilla kun ei kellään ollut meikkiä, nuorillakaan. Toisaalta tunnen ystäväni niin hyvin, että tiedän hänen arvostavan minua sellaisena kuin olen, eikä odota minun olevan ilman meikkiä häissään tms.

Mutta tämä on minun kokemukseni lestadiolaisista häistä joissa olen ollut. Olen yhtä mieltä muiden kanssa, että asiaan vaikuttaa, se kuinka lestadiolaisia morsiuspari ja heidän vanhempansa ovat, ja myös siitä, että asioita kannattaa tiedustella asianomaisilta itseltään mahdollisimman paljon niin ei sitten tule ikäviä pettymyksiä kenenkään osalta. :)  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen lestadiolainen, minulla on häät heinäkuussa 2005! :-X

Häitä olen suunnitellut jo kovasti. Musiikki on klassista, sisarusteni lapset laulaa jotain, ja omat sisarukset jonkun onnentoivotus-laulun..

Laulut ei ole välttämättä virsiä, monissa lestadiolaisten häissä lauletaan muutama virsi, ja loput on jotain hauskoja, rakkaudesta kertovia tai esim. kansanlauluja.

Ero on se, että ei tarjoilla alkoholia eikä tanssita. Olen ollut monenlaisissa häissä.  Kaikki häät ovat olleet jokainen omalla tavallaan erittäin kauniit. Olen ollut myös 'ei lestadiolaisen' kaverini ja serkkuni häissä. Molemmissa oli kyllä tervetuliaismalja, mutta ei muuten tarjolla alkoholia eikä tanssiohjelmaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitää kertoa muuten se, että lestadiolaisilla ei ole mitään sääntöjä. Joitain ihan tavallisi tapoja, niinkuin kaikilla on.

Ehkä se, että ikkunalaudalle ei laiteta kukkia on ollut hääparin oma toive, ei se ole mikään synti. Ja sitte se noista puheista.. Jos puhuja ei huomioi hääparia, on se hänen oma moka. Suurin osa häistä joissa olen ollut, on ollut lestadiolaisten häitä. Puheita on pidetty, kerrottu sulhasen ja morsiamen hauskoista lapsuuden tapahtumista, kaveri on voinut kertoa morsiusparin enistapaamisesta, ensitreffeistä tms. Yleensä on erikseen puhe jossa kiitetään Jumalaa ja toivotaan morsiusparille siunattua elämää ja sitä että sovinto suhteessa säilyisi. Puhuja voi itse päättää haluaako ottaa esiin uskon. Yleensä vanhemmat ihmiset puheensa lopussa tai alussa kiittävät Jumalaa ja muistuttavat uskon tärkeydestä.. Ei lestadiolaisten häissä ole pääpuheenaihe usko, häät ovat kuitenkin eri asia kuin seurat. Häissä pidetään hauskaa, muistellaan hääparin lapsuutta ja seurustelua, jutellaan ja toivotetaan siunattua elämää morsiusparille.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tuskin miehen suvustakaan kovin moni naispuolenen henkilö ilman mitään meikkiä tulee häihin (ellei nyt kaikki satu olemaan 60+ -vuotiaita vanhoillisia).

Jos kyse on vanhoillislestadiolaisista niin tuskin kukaan käyttää meikkiä  :) Alkuperäinen kirjoittaja voi mielestäni meikata, mutta suosittelen kevyttä meikkiä, ettei erotu niin kovin joukosta ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos kyse on vanhoillislestadiolaisista niin tuskin kukaan käyttää meikkiä  :) Alkuperäinen kirjoittaja voi mielestäni meikata, mutta suosittelen kevyttä meikkiä, ettei erotu niin kovin joukosta ;D

Joskus olen kuullut puhuttavan, että kaikki naaman laitto / kaunistus (sisäänlukien huulikiille, korvakorut  jne.) ovat pahasta.

Mitäs pahaa meikkaamisessa muuten on edes? Eihän se kenestäkään paholaista tee (ellei nyt tarkoituksella tee niin.). Btw, tunnen useita vanhoillisia naispuoleisia henkilöitä ketkä meikkaavat. Ovatko he "feikki-uskovaisia" ? ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Elisa_80: lestadiolaisilla on omat sääntönsä jotka pohjaavat johonkin käsitykseen, jota me muut emme tiedä. Tuskin monet lestadiolaiset itsekään tietävät miksi meikkaaminen, alkoholin käyttö, tanssiminen, rock- ja popmusiikki tai televisio ovat syntiä. Se vain on heille opetettu pienestä pitäen. Olisi hauskaa kuulla jonkun lestadiolaisen kertomana MIKSI ko. asiat ovat syntiä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenkään menemättä sen kummemmin musiikki- ym. juttuihin, voin kertoa että lestadiolaishäät ovat hyvin lämminhenkinen ja iloinen häätapahtuma siinä missä muutkin. Alkoholin ja tanssin puuttumista ohjelmasta ei tarvitse ihmetellä, kun sen tiedostaa etukäteen. Eihän niitä aina ole muissakaan häissä...  ::)

Se, meikkaako morsian vai ei, on mielestäni aika epäolennainen asia tapahtuman järjestelyn kannalta. Ymmärrettävästi ihmisillä on kummallisia ja osin vääriäkin olettamuksia lestadiolaisista ja muistakin "valtavirrasta poikkeavista" uskovaisista. En siltikään toivoisi, että vääriä/kuulopuheelta kuultuja käsityksiä lähdettäisiin levittelemään (esim. se kukkapurkkeja ikkunalaudalla...  ::) ).

Kannattaa ottaa selvää tapahtuman kulusta ja toiveista itse hääparilta, sillä heillä voi olla sanansa sanottavanaan esim. lauluista ja muusta ohjelmasta.  :)

muoks. kielihäröt  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotain Vanhan testamentin kohtaa saatetaan joskus tulkita :D niin, että siinä kielletään meikkaaminen. En nyt tarkallen muista tai tiedä mikä kohta oli.

Todellakin, ei kannata liiaksi lestadiolais-häitä pelätä. Voivat olla mukavat häät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoisin että kohta jota useimmat lestadiolaiset (kuten myös monet muut uskovat) tahtovat noudattaa on:

"Älkää pitäkö tärkeänä ulkonaista kaunistusta, älkää hiuslaitteita, kultakoruja tai hienoja vaatteita. Teidän kaunistuksenne olkoon katoamatonta: salassa oleva sydämen ihminen, lempeä ja sävyisä henki. Tämä on Jumalan silmissä kallisarvoista. Näin kaunistivat itsensä entisajankin pyhät vaimot, jotka panivat toivonsa Jumalaan."

1.Piet.3:3-5

Ei kai tuo varsinaisesti kiellä meikkaamista, kuten ei mikään muukaan Raamatun kohta, käsittääkseni ainakaan. Mielestäni siinä on kuitenkin hyvä pointti, eli ulkonainen kauneus ei ole tärkeintä (häissäkään!) - mieluummin minä ainakin katson iloista ja onnellisen näköistä morsianta kuin sellaista jolta ilo puuttuu mutta ulkoisesti on kyllä laitettu viimeisen päälle.

Kun joku tuolla aiemmin moitiskeli sitä että morsiamen naama kiilsi - sekö se on se pääasia? ::)

Mielestäni lestadiolaishäät kuten muutkin ns. kristilliset häät ovat todella mukavia, lämminhenkisiä. Ei se alkoholi tee juhlaa vaan ihmiset. Eikö olisi parasta vain karsia ennakkoluulot pois? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo elikkä olen myös itse lestadiolaisesta perheestä. Äitini ja suurin osa suvustani on lestadiolaisia. Itse olen kuitenkin eronnut liikkeestä. Meikata voit, sehän on jokaisen oma asia ja tuskin sinua pahalla silmällä katsotaan  :)

Meidän häät tulee luultavasti olemaan sellaiset että perinteinen kirkkovihkiminen ja juhla rauhallisissa merkeissä eli mukavaa ohjelmaa mikä ei loukkaa ketään. Ruuan kanssa tarjoillaan ihan holitonta juotavaa. Alkumaljat on kyllä suunnitteilla. Loppujuhla menee luultavasti niin että kahvittelujen ja yhdessäolon jälkeen kun ilta alkaa hämärtämään niin uskovaiset lähtevät (mikäli haluavat niinkuin uskon) ja muut jäävät vielä juhlimaan. Tanssit ja boolit tulevat vasta siis loppuillasta mukaan kuvioihin. En ole vielä äitini kanssa asiasta keskustellut, luultavasti meteli nousee kun kuulee että tanssitaan mutta omatpahan ovat hääni. Toivottavasti ei tarvitse mieltään pahoittaa ja muutkin iloitsevat puolestamme.

Ongelmallista on mutta eiköhän se tästä keskustelemalla suju.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen ollut monenlaisissa lestadiolaishäissä ja kuullut niistä...itse vetäisin monen muun lailla linjan siihen, onko kyse vanhoillislestadiolaisista vai ei. Lestadiolaisuuteen kuuluu vanhoillislestadiolaisuus, joka on liikkeistä suurin, uusheräys, esikoislestadiolaisuus ja rauhan sanalaisuus. Näistä esikoiset ja vanhoilliset ovat sieltä tiukimmasta päästä, tosin ei aina negatiivisessa mielessä, muissa liikkeissä linja riippuu paljolti paikkakunnasta ja totutusta.

Vanhoillislestadiolaisissa häissä ei tanssita eivätkä vanhoillislestadiolaiset meikkaa, mikä on heidän oma asiansa. Jos olet menossa häihin, jotka ovat vanhoillislestadiolaisten ja joissa lähes kaikki vieraat kuuluvat kyseiseen liikkeeseen, voit tuntea itsesi ulkopuoliseksi mikäli laitat kunnollisen iltameikin. Minä esimerkiksi meikkasin kyllä ystäväni häihin, mutta laitoin vain puuteria ja hieman ripsiväriä ja olin kyllä edukseni mutten meikkaamattomiin verrattuna kenenkään mielestä varmasti mikään maalipytty. Tosin haluan muistuttaa, että ystävä, joka kutsuu sinut vanhoillislestadiolaisiin häihin tietää varsin hyvin, ettet sinä kuulu heihin (mikäli et kuulu), joten sinulta ei odoteta kaikkia samoja asioita kuin heiltä, joten jos normaalisti käytät meikkiä niin kukaan ei odota, että olisit häissä ilman sitä. Näistä vielä se, että olivat kyllä yhdet parhaista häistä, missä olen ollut ja haluaisin itselleni samanlaisen tunnelman kuin vanhoillisten ystävieni häissä oli! :-X

Muista taas....niissä on vingutettu sähkökitaraa, tanssittu ja rokattu ja joissakin on tarjottu jotain kevyttä juotavaakin, tosin ei päihtymistarkoituksessa vaan enemmänkin alkumaljat tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä kaikki seksiin liittyvä ohjelma jätetään pois, se saa jäädä sitten hääparin omaksi asiaksi!  ;D

Suureen ääneen kiroamista paheksutaan!

Kylläpä morsian varmaan tietää sinut, kun on kaasoksikin pyytänyt, niin voit olla ihan oma itsesi sellaisena kuin olet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta meikkaamisesta haluaisin sen sanoa, että kyllä useat meikkaa ihon häihinsä. Siis meikkivoidetta, puuteria ja peitepuikkoa. Itse tykkään muutenkin luonnollisuudesta. Ei se kovin nättiä oo, jos on ihan meikattu morsian. Ja jotain pukee tulipunaset huulet ja jotain taas ei. Se on ihan mistä ite tykkää. Lestadiolaiset ei silmiä ja huulia meikkaa, mut ei se syntiä oo, jos ihonsa meikkaa ja käyttää hiukan vaikka poskipunaa.. Vanhemmat ihmiset ei siitä kyllä tykkää, mutta mun mielestä on ihan ok, jos pikkasen parantaa ihon väriä. Näyttäähän se terveemmältäkin!

Se on lestadiolaisilla se, et pitäis olla tyytyväinen siihen, millaisek Jumala on sut luonut. Mut ei tosta meikkaamisesta kyllä oo mitään sääntöjä.

Tanssiminen ja alkoholi ei kuulu lestadiolaisille, ja siihen on itekkin niin tottunu, et tykkää enemmän sellasista häistä missä ei oo tansseja. Oon kyllä ollu häissä jossa on tanssittu, ja onhan se morsiusparin valssi ihan kaunis.. Ei vaan kuulu lestadiolaisten tapoihin. Ja musta häistä saa kaikille mieleenpainuvammat, kun ei oo alkoholia. Niitä on kuitenkin sellasiakin, jotka ei osaa kohtuudella juoda. Oon nimittäin ollut suomalais-virolaisissa häissä ja sulhasen suomalaiset kaverit pilas kännipäissään juhlan tunnelman. Ne haukku morsiammen virolaiseksi huoraksi! Yleensähän kyllä ihmiset osaa juoda kohtuudella häissä ym. juhlissa. En usko että kukaan toisen häihin ryyppäämään lähtee!=) Pääasia on iloinen tunnelma!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heipähei!

Olen elämäni varrella ollut hyvin monissa lestadiolais-häissä, jos nyt niin voi sanoa, sillä niin monta erilaista tarinaa kun on häitäkin! Pääasiassa mieleen on kuitenkin aina jäänyt lämmin tunnelma ja se kuinka ystävät ovat nähneet vaivaa ohjelman eteen! Tunnelmaan tietysti vaikuttaa paljon se, että usein suvut tuntevat toisensa jo etukäteen. Jokainen pari tehköön juhlastaan omannäköisensä, oli sitten lestadiolainen tai ei!

Ja toi meikkaaminen, enempi rupee oleen poikkeus jos ei meikkaa! Tietysti ns. tiukkikset on erikseen, mutta väitän et lessua et välttämättä enää ulkonäön perusteella erota! Vanhoilliset voi olla asia erikseen, mulla on kokemusta vaan esikoislestadiolaisista...  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me olemme molemmat lestadiolaisia. Häissämme tarjotaan punaviiniä, soitetaan kevyttä musiikkia, meikataan, jne... On jokaisen oma asia, kuinka omaan uskonnollisuuteensa suhtautuu. Me tosin olemme esikoislestadiolaisia, joten pipomme on noin yleisestikin LÖYSEMMÄLLÄ kuin vanhoillislestadiolaisilla.

Suosittelen pukeutumaan, meikkaamaan ja käyttäytymään aivan omana itsenäsi. On turhaa patsastella toisten uskonnollisen suuntaumuksen takia. Jumalan silmissähän me olemme kaikki saman arvoisia, joten miksi esittää muuta kuin olemme? Tottakai kannattaa vähän miettiä, mitä ja miten puhuu, mikä nyt on sinänsä aivan luonnollista esim. vanhojen ihmisten kanssa. Joten kunhan on kohtelias ja huomaavainen, niin pärjätä pitäisi.

Meikkiä nassuun vaan, sanon minä!!!   ;D ;D ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0