janetus

Miten rento tunnelma häihin?

50 posts in this topic

Miten saisi häihin mukavan ja välittömän tunnelman - siinäpä kysymys.

Kertokaa te joilla on kokemusta rennoista ja oikeasti hauskoista juhlista, mistä elementeistä sellaiset on rakennettu?

Viinan vapauttavaan voimaan en oikein usko, se nousuhumalan hetki kun kestää yleensä vaan tovin ja sitten heittääkin jo yli. Toki meidänkin häissä tarjotaan vähän alkoholia.

Häissä varmaan morsiusparin esimerkki on aika voimakas. Jos he jäykistelevät kuninkaina, niin  vieraidenkin voi olla vaikea vapautua... Mutta mitenkä sitä osaisi olla jännittämättä ja jäykistelemättä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihmisistähän se on kiinni... Kyllä häissä yleensä on rento ja mukava tunnelma, onhan se sen verran iloinen juhla. Jäykissä häissä en ole ollut koskaan!

Kyllä se alkumalja vapauttaa tunnelmaa kummasti ja kun ihmiset kerran jutunjuuressa alkuun pääsevät, niin homma pyörii omalla painollaan. Ihan alkuun voi tietenkin suunnitella jotain hauskaa ja yllättävää pikkuohjelmaa. Meillä se juju oli näyttävässä entreessämme (20th Century Foxin fanfaarin tahtiin) ja alkumaljojen jälkeisessä akateemishenkisessä snapsinkohotuksessa ja snapsilaulussa.

Hääparin on varmaan vähän vaikeaa rentoutua kaiken keskipisteenä, mutta ei huolta - kun ruoka on tarjolla, kukaan ei enää hääparia muistakaan siinä nälkäisessä hässäkässä ja siinä välissä ehtii hyvin rauhoittua ja rentoutua. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rento meininki oli meilläkin. Ruokaviinit ja booli taatusti auttoivat asiaa, mutta kyllä erittäin suuri kiitos menee taas kerran Estrados-bändin loistavalle toiminnalle! Lisäksi huomasin jossain vaiheessa, että me hääpari emme istuneet paikallamme omassa pöydässämme enää ruokailun ja kaffien jälkeen juuri ollenkaan, vaan kuljeskeltiin pitkin ja juteltiin ihmisten kanssa. Ja tanssittiin tietty. Samoin vieraat istuivat ja seisoksivat milloin missäkin, vaikka plaseeraus olikin tehty. Valokuvista on muuten hauska havaita, että mitä ihmeellisimmät ihmiset ovat jutelleet keskenään, eli kyllä sitä suomalaiset tuppisuutkin osaavat sosiaalista kanssakäymistä harrastaa ;D

katti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos taas Katti !

Minun mielestäni rento tunnelma saadaan sillä, että ei yritetä tehdä kaikkea ihan viimeisen päälle etiketin mukaan.

Ei haittaa, jos jotain pieniä kommelluksia sattuu, vaan ne vaan rentouttavat.

Lisäksi tietysti musiikilla on suuri osuus. Kannattaa aloittaa tanssiminen aika ajoissa ja aina bändin tauoilla sitten ottaa niitä ohjelmanumeroita.

Tietysti myös booli kannattaa laittaa ajoissa tarjolle, koska se kuitenkin rentouttaa meitä jäykkiksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikka

Kyllähän bändillä on toki myös suuri vaikutus asiaan. Mutta jos jengi on muuten kusi sukassa, ei auta vaikka bändi tanssisi ripaskaa seinillä.  

Sopivaa ohjelmaa, pari lupsakkaa puhetta, eikä liian jäykkää aikataulua, aikataulut kusee aina. Joskus saimme keikalle minuuttiaikataulun, jota tuli noudattaa. Sama aikataulu oli jaettu häävieraille  Kolmannessa kohdassa olimme tunnin myöhässä...

Viinan voimaakaan ei kannata vähätellä. Näin se vaan raadollisesti on. Juhlissa on yleensä kaksi eri sukua, sekä vielä hääparin oma kaveripiiri. Näistä kolmesta ryhmittymästä suurin osa ei tunne toisiaan.  Suomalasen kielenkantimet irtoavat kyllä alkumaljoilla ja sopivasti tarjoillula boolilla. Booli on myöskin siitä hyvä, että sen väkevyyttä voi viilailla juhlien edetessä. Jos jengi alkaa menee liian hönöön, laitetaan välillä melkein limua.  Kovimmat hääbileet ovat yleensä olleet tuollaisilla nuorisoseurantalon tapaisissa paikoissa, missä tarjoilu on juhlakalujen vallassa. Sellaisissa paikoissa, jossa joutuu ostamaan tuopin eur 5,-  juhlat loppuu paljon aikaisemmin-

Ja tosiaan, kannattaa liikkua siellä porukassa. Jos hääpari istuu suuressa ylhäisyydessä omassa pöydässään, vaikuttaa sekin jäykkyyteen. Hääpari näyttää esimerkkiä

Mika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä rento tunnelma syntyi sopivana sekoituksesta vieraista, rennosta juhlien kulusta (ei pahemmin etiketeistä piitattu), boolista ja meidän esimerkistä. Me ei jäykistelty missään vaiheessa ja oltiin sisälläkin vain vieraiden kanssa vain ruokailun ajan ja loppuajan koko sakki oli ulkosalla ja nautti olostaan. Bändi rentouttaa kivasti fiilistä ja luo tunnelmaa. Lisäksi turhan paljon ei kannata aikatauluttaa ja järjestää ohjelmaa vaan katsoa miltä homma näyttää ilman suurempaa nipotusta!  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No on vielä nähtävissä, millainen tunnelma omissa häissämme on, mutta seuraaviin on päätetty luottaa  :)

..ei liian pitkälle venytettyä juhlaa; ei turhan paljon odottelua ja tyhjiä hetkiä. Mutta ei myöskään liian tiivistä menoa (=paljon ohjelmaa) ::)

Tuskin joudutaan kuunetelmaan hurjan pitkiä ja rönsyileviä puheita, kun kummankaan lähisuvusta ei oikein puhujia löydy ;D

Toiveissa on, että aikaa jää reilusti jutusteluun vieraiden kanssa!

Lapsukaisille tekemistä omassa huoneessaan, piirrettyjä, leluja ja värityskuvia? (Muutama reipas neiti leikittämässä)

Lisäksi hyvää ruokaa (hope so), hyvää musiikkia ja hieman hyvää juomaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se vaan niin on, että ihmiset ne tekevät juhlan. Meidän häissämme oli todellakin rento ja iloinen tunnelma, ja väittäisin että se oli ennen kaikkea vieraiden ansiota - mitään ihmeellisiä toimenpiteitä emme tehneet (nooh, olihan sitä vahvahkoa boolia  kyllä yllin kyllin tarjolla  ;) ).

Jo häiden suunnittelussa lähdimme siitä, että paikalle kutsutaan ne ihmiset, joiden kanssa aidosti haluamme jakaa suuren päivämme, ei siis mitään "velvollisuussukulaisia" (tosin meillä ei sellaisia olekaan; ne keihin ylipäätään pidetään mitään yhteyttä ovatkin oikeasti läheisiä). Lisäksi pyrimme laatimaan sellaisen istumajärjestyksen, että "samanhenkiset" ihmiset olivat lähellä toisiaan. Loppuillasta porukka toki sekoittui iloisesti, kaikki vaeltelivat ympäriinsä ja seurustelivat iloisesti kaikkien kanssa - me morsiuspari tietty etunenässä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän häissä oli rennompi tunnelma, kuin olisimme uskoneet, että tulee... Osaksi ajattelin, että mieheni äidin puolen suvussa ei juurikaan alkoholia käytetä ja kaikki tähän astiset juhlat heidän kanssaan ovat tosiaan olleet jäykkiä.  :(

Mutta ei hätää, mieheni isän puolelta sekä meidän puolelta ja tietenkin kaveripiirissä osataan juhlia oikein olan takaa -en tarkoita juhlimisella ainoastaan alkoholinkäyttöä vaan ihan reilusti hauskan pitoa.

Meillä bändi soitti myös ruokailun aikana "taustamusiikkia", sekä mieheni että minä ollaan aikamoisia hölösuita, joten pelkästään jo ruokaa noutaessamme jäätiin aina vieraiden kanssa suustamme kiinni. Ruoan kanssa oli tarjolla puna- ja valkoviiniä sekä olutta, kahvin kanssa konjakki tai likööriä. Ja myöhemmin aukesi baari, jonka kustannuksista vastasivat vanhempani, joten kenenkään ei tarvinut rahapussiaan rasittaa.

Meillä ohjelma numerot olivat "meille sopivia" mm. morsiusparin puheet toisilleen, jotka siskoni oli kirjoittanut valmiiksi (löytyvät tuolta hääpäiväkertomuksestani) -ja nämä olivat kyllä jymymenestys! Kaikilla oli hauskaa.

Häiden rentous tosiaan -niin kuin muutkin ovat todenneet- riippuu pitkälti morsiusparin esimerkistä. Ja täytyy sanoa, että meille ei tuottanut vaikeuksia täysin rinnoin nauttia päivästämme, jutella ihmisten kanssa, tanssia jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kyllä se vaan niin on, että ihmiset ne tekevät juhlan. Meidän häissämme oli todellakin rento ja iloinen tunnelma, ja väittäisin että se oli ennen kaikkea vieraiden ansiota - mitään ihmeellisiä toimenpiteitä emme tehneet (nooh, olihan sitä vahvahkoa boolia  kyllä yllin kyllin tarjolla  ;) ).

Jo häiden suunnittelussa lähdimme siitä, että paikalle kutsutaan ne ihmiset, joiden kanssa aidosti haluamme jakaa suuren päivämme, ei siis mitään "velvollisuussukulaisia" (tosin meillä ei sellaisia olekaan; ne keihin ylipäätään pidetään mitään yhteyttä ovatkin oikeasti läheisiä).

Samaa mieltä ja näin oli meillä. Ei ollut mitään ohjelmaa ja ikimuistoista kuului olevan kun vieläkin jaksetaan soitella ja kehua  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan aateltu että luodaan rentoutta silläkin,että ei oteta ventovierasta bändiä soittamaan,vaan yksi hyvä kaverini joka lauleskelee, kokoaa bändin sibelius akatemiasta,ja he tulevat sitten soittamaan häihimme.Ei tarvitse jännittää osaavatko soittaa ja taatusti tulee mieleistä musaa.Myös vanhempani tuntevat ko.neidon ja monet sukulaiseniki on tavannut.Olen niin onnellinen että tulee tuttava esiintymään,voi olla itku lähellä kun sydänystävä laulaa mm.puhu hiljaa rakkaudesta.. :'(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolme ohjeenpuolikasta (joka tekeekin yhteensä jo 1,5 ;))

:-X :-X :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika samoilla linjoilla edellisten kanssa.

Täytyy myöntää että meillä ehdottomasti tunnelmaan vaikuttivat vieraat. Olimme kutsuneet paikalle niitä ihmisiä joiden kanssa oikeasti viihdymme. Heidän kanssaan oli ihana juhlia.

Tietysti se, että itsellä oli upea ja rento fiilis läpi koko päivän vaikutti asiaan. Ei tullut tuhraa jäykistelyä.

Vaikkei meillä ollut mitään varsinaista ohjelmaa niin vieraat viihtyivät, nekin jotka yleensä lähtevät aikaisin kotiin olivat paikalla vielä puolilta öin kun me lähdimme hääyön viettoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me emme suunnitelleet tiukkaa ohjelmaa, vaan tyyliin: ruokailu, kahvi, vapaa sana jne. Ja vierailla oli aikaa jutella keskenään... Me hääparina juteltiin vieraitten kanssa ja oli ihanan vapaa ilmapíiri. :-*

Muutamat ystävät sanoivatkin heti häiden jälkeen, että "ihanan rennot häät!" (ilman alkoholia)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkoholi, hyvä plaseeraus ja tietenkin leppoisat vieraat tekivät juhlastamme ihanan rennon. Me ei ruokaa, kakkua ja tanssia lukuunottamatta kuljettu "pariskuntana", vaan pyörimme vieraiden kanssa kuten muutkin tanssilattialla, tupakkapaikalla ja muualla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekään emme kulkeneet läheskään koko aikaa yhdessä, vaan pyörimme milloin missäkin...  ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän häissämme oli monen vieraankin mukaan tosi mukava tunnelma ja itsekin kiinnitimme huomiota, että heti kun istuttiin pöytiin, alkoi melkoinen puheenporina.

Ja siinä vaiheessa ei vielä ollut vaikutusta viineillä tai boolilla. Ja tosiaan, äidilleni oli eräs vieras sanonut, että tunnelma tuli siitä, että hääpari oli niin iloinen ja vapautunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Aika monet" häät (selvin päin, soittajana kun olen paikalla ollut) nähneenä on taas suht helppo kommentoida tätä kysymystä. Mika ja Laulaja muiden muassa antoivat ihan nasevia näkemyksiä.

Kyllä minäkin sanoisin rennon tunnelman eväiksi mm:

- ei liikaa "virallista" ohjelmaa tai minuuttiaikataulua, tiukka tahti tappaa kaiken rentouden (toisaalta kyllä joku seremoniamestari tarvitaan, muuten juhlat vaan "lilluvat" eteenpäin)

- sopivasti marinadia juhlakansalle niin nuo sukujenväliset estot karisevat

- yksittäiset ohjelmanumerot eivät saa olla liian pitkiä ja tarvittaessa oltava valmius poiketa suunnitellusta. Jos esim. on hirveä helle ja mummoa rupeaa kaatumaan, kurssin muutos ja välillä tauko

- ohjelmassa on huomioitu erilaiset häävieraat, ei siis pelkkiä hääparin kaveripiirin inside-juttuja.

Ja kuten Mika sanoi, orkesterilla on loppuillan osalta iso merkitys. Toisaalta, jos vieraat ovat kuin puupökkelöitä, ei bändikään aina voi pelastaa tilannetta.

Toisinaan meille käy niin, että olemme veivanneet lähes koko illan, eikä porukka ole häävalsseja lukuunottamatta juuri käynyt parketilla. Ei tanssimassa humppaa eikä rokkia tai muutakaan siltä väliltä. Sitten kun kuulutamme että orkesteri soittaa illan viimeiset valssit, porukkaa lappaa lattialle ja tullaan pyytämään että "älkää nyt vielä lopettako kun me tultiin just tanssimaan..."

Valitettavasti tällainen on yleisempää Kehä III:n etelä- kuin pohjoispuolella. Kun mennään vähänkin kauemmaksi näistä "etelän hienoista ihmisistä", niin nuoretkin "uskaltavat" ja myös osaavat  tanssia ihan perinteisiä ja muutenkin tunnelma on usein koko hääjuhlassa sanalla sanoen rennompi. Ihan luonnostaan. Kumma juttu.

Onko kukaan muu huomannut tällaista?

- tumppi (itsekin etelästä)   ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

*Mukava hääpaikka, joka ei ole liian "hieno". Siis ettei ihmisillä tule tarvetta kuiskata ja hissuttaa ympäriinsä.

*Meidän (minun ja sulhasen) toivottavasti rento käyttäytyminen, vieraiden kanssa jutustelu, ja todennäköisesti tahattomat mokat ::)

*Xantyn asiantunteva ohjelman eteenpäin vieminen

*ei minuutti aikataulua

*ja tietysti pikkasen boolia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rento tunnelma:

- kutsutaan vain ne ihmiset, joiden kanssa TODELLA HALUTAAN juhlia

- sopivasti alkoholia

- mukavia ohjelmanumeroita sopivassa määrin

- morsiusparin rentoutunut esimerkki!

Tosin tuskin tuo yhtään helpottaa. Jättää paljon kysymyksiä toteutuksesta.  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Useimmissa häissä, joissa olen ollut, ongelmana on se, että kaikilla tuntuu olevan sellainen asenne, että kunhan tässä on kohotettu onnittelumaljat, syöty ja juotu kahvit, niin sitten juhlat voivat alkaa. Valitettavasti tässä vaiheessa hätäisimmät alkavat tehdä lähtöä. Eli heillä jää ns. juhlat juhlimatta.

Mielestäni morsiusparin sekä heidän lähimpiensä tulisi jotenkin omalla esimerkillään osoittaa, että juhlat alkavat heti. Ehkä jotain pientä ohjelmaa voisi olla jo ruokailun aikana. Enkä tarkoita välttämättä mitään perinteistä leikkiä, vaan esim. täälläkin mainittu snapsilaulu tms., joka yllättää ihmiset.

Morsiuspari voi hyvin pitkälti omalla käytöksellään vaikuttaa tunnelmaan. Jos morsiuspari katselee kuin ulkopuolisena juhlien kulkua, se ei ainakaan edesauta rennon tunnelman syntymistä.

Kaiken ei tarvitse mennä joidenkin tiettyjen perinteisten kaavojen tai suunnitellun aikataulun mukaan. Jos meininki on hyvä, ei tunnelmaa kannata rikkoa vain sen takia, että joku suunniteltu leikki on vielä leikkimättä.

Boolia, tanssia ym. ei kannata pantata liian pitkään. Tohina päälle vaan.  ;D  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hääparin oma asenne on tosi tärkeä, kuten täällä monesti on jo sanottu. Ei siis vaan kuherrella keskenään vaan juhlitaan kaikkien kanssa.

Ja kyllä se viini/booli tms. tarjoilu kannattaa aloittaa ajoissa. Ei siis mitään tyrmäysjuomia heti, mutta kummasti auttaa ihmisia irti jäykkyydestä vaikka ovat vasta yhden kulauksen ottaneet. Lasi kädessä on ehkä vähän turvallisempi(?) olo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me pyrimme rentouttamaan ilmapiiriä ensinnäkin sillä, että yritämme olla itse mahdollisimman iloisia ja jutustella kaikkien vieraiden kanssa. Ehkä jokin kiva "ryhmälaulu" ennen ruokailua voisi rentouttaa tunnelmaa. Leikkejä olemme toivoneet kohtuudella ja lisäksi semmoisia, joissa otettaisiin huomioon kaikki häävieraat tasapuolisesti (muutama suunnattu hääparille, muutama ystäville + sukulaisille). Mikään leikki ei saisi sisältää inside-juttuja tai liian härskiä huumoria. Luotamme vakaasti myös boolin voimaan  ;)  Vieraat voivat nauttia virvokkeita, mutta kohtuudella siten, että hyvä juhlamieli säilyy. Bändiksi olemme ajatelleet Finnhitsejä soittavaa bilebändiä, jolloin tanssityyli on täysin vapaa. Pelkkien valssien tanssiminen tappaa ainakin oman kokemukseni mukaan häät kuin häät. 70- ja 80-lukujen Suomi-poppis saa varmasti kaikenikäisten vieraiden jalan vipattamaan ja lannetta voi vatkata täysin omien kykyjen ja taitojen mukaan.

Eli meidän juhlissa rento meininki saadaan toivottavasti aikaan morsiusparin iloisuudella, turhien virallisuuksien karsimisella, muutamalla hauskalla leikillä, sopivalla määrällä alkoholia ja loistavalla bilebändillä (joka täytyy vain vielä löytää  :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän häät ovat ravintolassa eikä siellä saa tarjota boolia.  :-/Siksi pelkään että vieraat eivät viihdy kun joutuvat itse ostaa juomansa. Itsekkin tykkään sellaisista häistä joissa on hyvää boolia.  ;D Monilla on kyllä varmasti omat juomat mukana, mutta silti. Harmittaa tosi kovaa, mutta juhlapaikka oli muuten niin hyvä. Nuorisoseurat eivät kelvanneet minulle.  ::) Onko muilla vastaavia kokemuksia? Minulle on tosi tärkeää, että vierailla on kivaa.  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on häät kanssa paikassa, johon ei saa viedä omia juomia... ja kun näitä booli-alleviivauksia tässä lueskelin, niin alkoi pelottaan, me kun haluttaisiin mahdollisimman rennot häät.

Meille on tulossa kavereita noin puolet porukasta, jossa on aikamoisia hölösuita mukana, niin niille voisi vähän vihjaista, että PUHUKAA ja ei saa alkaa jäykistelemään. Toivottavasti sitten eivät saa paheksuvia katseita sukulaisilta  :-/ Varsinkin sulhon sukulaiset kun ovat hiljaista ja ujoa sorttia...

Sekin voisi auttaa, että bändi soittaisi taustalla samalla kun vieraat tulee saliin ja kahvinkin aikana... täytyy vielä miettiä näitä. Ja jos itse olemme rentoja ja hyvällä tuulella, niin eiköhän (toivottavavasti) myös vieraat rentoudu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now