Jump to content
Naimisiin.info

Suomi - USA -parit!


Recommended Posts

Mekin menimme naimisiin USAssa ilman viisumia. Tai minulla oli opiskeluvaihtoon tarkoitettu viisumi. Muistelisin, että "sääntö" menee jotensakin niin, että lähtiessään tai ainakaan sitä viisumia hakiessa ei saa suunnitella menevänsä naimisiin mutta jos sitten "USAssa ollessa päätti" mennä naimisiin niin ei se rikos ole smile.gif en usko tuon 90 päivän waiverin kanssa olevan ongelmia kunhan ei mainosta rajalla, että on menossa naimisiin tai välttämättä edes mainitse sulhasta/poikaystävää. Varsinkin, jos on kovin raskaana olevan näköinen ja sanoo tulevansa sulhasen luo, voi saada vähän lisäkysymyksiä rajalla. Tai sitten ei! Arvailen vain smile.gif

Minusta Amerikassa solmitun avioliiton rekisteröinti Suomeen sujuu helposti. Mekin olimme pian vihmisen jälkeen muuttamassa Suomeen ja mies sai oleskeluluvan helposti. Saimme jopa lähettää kaikki paperit konsulaattiin etukäteen ennen häitä niin, että hakemus oli oikeastaan jo käsitelty ennen häitä. Sitten häiden jälkeen laitoimme vain marriage lisencen postiin, konsulaatissa rekisteröivät avioliiton Suomeen ja myönsivät sen oleskeluluvan. Menimme naimisiin toukokuussa (ylihuomenna 5 vuotta sitten, mihin tää aika menee!), muutimme Suomeen heinäkuussa ja muistelen, että miehen viisumi tuli hyvissä ajoin ennen lähtöpäivää, väittäisin ettei siihen kuukautta kauempaa ainakaan mennyt.

Muokattu: , käyttäjä: OliviaS
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 305
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hei!

kiitos vastauksesta! miten meni miehellä suomessa? Mun mies asuu Fort Collinsissa, ihan Denverin lähellä, ja me luultavasti muutetaan sinnepäin jos ei viihdytä suomessa. 34-vuotiaana voi olla vähän hankala oppia suomea hyvin... ette ilmeisesti asu enää kuitenkaan suomessa?

vähän jännittää miehen muutto suomeen, ja olis kiva kuulla kokemuksia samassa tilanteessa olleilta.

Link to comment
Share on other sites

Onpas kiva sattuma, että miehesi on noin läheltä :) Minun mies on alunperin kotoisin Pueblosta. Me tosiaan asuttiin Suomessa reilut neljä vuotta ja mies viihtyi tosi hyvin. Oppi ehkä pitämään Suomesta jopa enemmän kuin USAsta vaikka puolensahan on tietenkin molemmissa paikoissa. Suomen kielen oppiminen on tosiaan vaikeaa :P minunkaan mies ei paljoa puhu vaikka niinkin kauan asuttiin mutta tietenkin riippuu niin ihmisestä että miten ahkerasti sitä kieltää alkaa vain käyttää! Itse olen ainakin oman mieheni osalta huomannut, että kun koulussa ei ole tarvinnut "pienenä" opetella vierasta kieltä, on se koko kielenopiskelun tekniikka niin vierasta, että jo se vaikeuttaa! Mutta tosiaan, kyllähän sen kielen oppii, jos rohkeaseti alkaa vain alusta asti puhua :)

Me muutettiin tänne vähän alle puolitoista vuotta sitten. Suomeen muutto on aina mielessä joten saa nähdä kuinka kauan täällä nyt sit asutaan!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Heipä hei kaikille!

onnellisesti jo naimisissa mutta asutaan täällä Suomessa pääsääntöisesti. Onkohan kellään kokemuksia kaksoiskansalaisuuden hakemisesta lapselle? meidän rakkauden hedelmä on nyt 2,5kk vanha ja ajateltiin hänelle sekä Suomen että US kansalaisuutta. Taitaa kenties helpottaa myös tulevaa muuttoa USA:n? ihanaa vihdoinkin löytää myös muita "kohtalontovereita" :-X

Link to comment
Share on other sites

^Meidan lapsella on kaksoiskansalaisuus mutta minulla ei ole varmaa tietoa Amerikan kansalaisuuden hakemisesta Suomessa. Mutu-tuntumalla pitaisi Amerikkalaisen menna lapsen kanssa kaymaan konsulaatissa Helsingissa. Kannattaa ottaa sinne yhteytta.

Ja tervetuloa!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hei taas... meni aika tossa häähumussa.. kyselin täällä aikasemmin miten mennä naimisiin jenkeissä... ise en olisi tarvinnut mitään papereita suomesta mukaan. riitti että "lupasin" etten ole jo naimisissa suomessa. (aika outoa??) menimme naimisiin 7.3. 2010 ja minä ihan turistivisalla eikä rajalla kysytty mitään vaikka on passissa neljä leimaa usaan viimeseltä vuodelta :-)

nyt on miehen muutto edessä .... Onko kenelläkään tietoa mitä suomen oleskeluluvan saaminen tarkoittaa käytännössä? Mieheni maksaa siis verot suomeen? Miten sosiaaliturva? Pitääkö hankkia sairasvakuutus miehelle erikseen vai onko hän oikeutettu samoihin etuihin kuin kansalaiset? ihan vaan käytnnön asioita tiedustelen ettei tule yllätyksiä.

Ja suosittelen todellakin amerikkalaisia häitä kaikille joilla on siihen mahdollisuus! ihan uskomaton kokemus, ihan eri meininki kun suomessa. Avioliiton merkitys tuntuu olevan siellä ihan eri tasolla kun täällä suomessa.

_marja

Link to comment
Share on other sites

^ Oleskeluluvan saatuaan mies saa kela-kortin eli on oikeutettu samanlaiseen sairasvakutuukseen kuin kansalaisetkin eli toisin sanoen julkiseen terveydenhuoltoon. Mikäli haluaa käydä yksityisellä, pitää hankkia tietysti erikseen vakuutus. Samoin oleskeluluvan on oikeus sosiaaliturvaan. Etuuksien saamisen ehdot ovat samat kuin kansalaisilla (esim. vaikka ansiosidonnainen vaatii tiettyjä työssäoloviikkoja, vanhempainvapaa sitä, että on asuttu maassa 180 päivää ennen laskettua aikaa ym.) Ja verot siis tosiaan maksetaan Suomeen, niillä sitten kustannetaan tuota sosiaaliturvaa :)

Erona oleskeluluvan haltijoilla ja kansalaisilla on lähinnä se, että vain jälkimmäiset saavat äänestää kansallisissa vaaleissa (eduskuntavaalit ja presidentinvaalit) Kunnallisvaaleissa saavat äänestää myös oleskeluvan haltijat.

Link to comment
Share on other sites

Terve,

Täytyypä nyt kysyä täälläkin. Eli olen menossa naimisiin amerikkalaisen naisen kanssa Coloradossa syyskuussa. En jää sinne asumaan, vaan päinvastoin tulemme molemmat varsin pikapuoliin Suomeen. Onko siis nyt niin, että ESTA:lla saa mennä USA:ssa naimisiin, jos ei ole jäämässä sinne asumaan? En siis tarvitsisi mitään fiance-viisumia? Aika moni täällä vissiin on vain mennyt jenkkeihin ja siellä naimisiin ilman ongelmia, joten ilmeisesti ainakin noin epävirallisesti se onnistuu. Menin kyllä jo kysymään neuvoa Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystöltä omalla nimelläni, toivottavasti tästä ei tule mitään ongelmia eli eivät pistä jollekin mustalle listalle tms.

Link to comment
Share on other sites

^ Moi Antti

Sellainen ohje täällä on tosiaan ainakin muille annettu, että ESTA:lla voi mennä naimisiin, jos ette ole aikeissa jäädä asumaan Jenkkeihin. (Jos jäisitte olisi ihan tuurista kiinni tulisiko ongelmia vai ei.)

Ja tuskin ne sua mihinkään mustalle listalle neuvojen kysymisestä laittaa. Saattavat ehkä vastata mitä mieltä ovat ja jos vastaavat, että tarvitset viisumin, niin silloin sellainen tietysti kannattaa lähetystön kautta hankkia.

Tossa ESTA:ssahan on aina nimittäin se, että sua ei välttämättä päästetä maahan, jos epäilevat sun jostain syystä jäävän sinne asumaan. Siis vaikka ei olisikaan totta, niin riittää, että he ovat siinä uskossa. Mutta ei pitäisi varmaan olla ongelmaa, kunhan et siellä rajalla paukauta suoraan, että olet tullut sinne naimisiinmenotarkoituksessa.

Sellaisesta seikasta vielä luin juuri muutamia päiviä sitten, että pari, jonka toinen osapuoli on amerikkalainen, ei saisi poistua maasta 90 päivän sisällä liiton solmimisesta, mutta en ole tuosta ennen kuullut

(Tää oli iltapäivälehdistä bongattu juttu Frederikin tyttärestä, jolle ilmeisesti kävi näin, eli eivät saaneet poistua heti häiden jälkeen). Tietäisköhän joku tästä lisää ja päteekö tää aina. Tai kysäistä sieltä suurlähetystöstä, ei ne oo siellä mitään vihollisia, jos avoimesti kysyt miten toimia oikein.

Link to comment
Share on other sites

^Meilla ainakin kihlattuviisumin kanssa, kun olimme menneet naimisiin ja laittaneet green card-paprut sisaan niin maasta ei saanut poistua ennenkuin saa green cardin tai jos hakee maastapoistumislupaa. Tai saahan sita aina poistua mutta sitten ei paase takaisin Yhdysvaltoihin ellei ole sita lupapaperia.

Muoks. vai onkohan tuo joku uusi laki. Onneksi ei itse tarvitse enaa naiden asioiden kanssa pelleilla. Nyt voin halutessani hakea Yhdysvaltojen kansalaisuuden ja heittaa hyvastin USCIS:ille.

Muokattu: , käyttäjä: Io
Link to comment
Share on other sites

Vaikeahan täällä on neuvoa ketään lähtemään ilman viisumia ym. menemään naimsiin USAssa vaikka aikookin palata. Mulla ei ole muuta kuin se oma kokemus ja silloin minullekin sanottiin, että ei se laitonta ole. Tosiaan, jos ei lähtiessään kamalasti mainosta aikomustaan mennä naimisiin ja tarvittaessa sanoo, että päätös tuli tehtyä vasta kun oli jo USAssa ja tarkoituksena on kuitenkin tulla heti takaisin Suomeen pysyvästi! En uskoisi Amerikan viranomaisten paljon välittävän. Mutta jokainen tapaushan on erilainen ja siksi en kyllä halua "luvata" mitään :) u know what I mean..

Mutta tosiaan, meidän kohdalla kaikki sujui oikein hyvin ja suunnitelmien mukaan.

Onpas täällä jo monta Coloradossa naimisiin mennyttä menevää! Kivaa :) meidän pitäisi tavata!

Millaiset häät teillä oli mariam?

miten hyvin teidän muksut on oppineet kakskielisiksi? itellä on homma ihan hakusessa ja nyt vasta alko miettii asiaa tarkemmin. Ajoissa siis!! :D mut pitää tosiaan käydä sit siellä Helsingin reissulla, piiitkästä aikaa!

Meillä kaksikielisyys on tähän mennessä sujunut oikein hyvin. Suomessa asuessa (asuttiin siellä kunnes tyttö oli 1,5 vuotias) suomi oli selkeästi vahvempi kieli ja sen huomasi myös tänne tullessa siitä, että kun englanti tuli "kunnolla" mukaan suomen kielen ohelle, alkoi kielen oppiminen hidastua vähän. Tuohon muuttoon asti tyttö oppi sanoja ja puhetta jopa nopeammin kuin jotkut ikätoverit ja mistään kaksikielisyyden aiheuttamasta "hitaudesta" ei ollut merkkiäkään. Nyt kielet on melko tasapuolisesti käytössä. Eniten aina hämmästyttää miten nopeasti ja tarkasti tyttö vaihtaa kielen puhuessaan minulle ja miehelle! Kuulemani perusteella ongelmia kahden kielen kanssa saattaa tulla vasta vähän vanhempien lapsien kanssa, jos he eivät jostain syystä haluakaan puhua toista kieltä. Sitä odotellessa :girl_impossible: meilläkin on sellainen jääräpää jotta toivottavasti ei jouduta tuollaiseen tilanteeseen :)

Io, aiotkos hakea kaksoiskansalaisuutta? Millainen prosessi se on? Neljä vuottako täällä pitää asua, että sen voi hakea vai muistanko väärin?

Muokattu: , käyttäjä: OliviaS
Link to comment
Share on other sites

Kuten tx sanoi, niin sita voi hakea 3 vuoden kuluttua. Viisumipapereihin verrattuna kansalaisuuden haku on lastenleikkia. Me olemme tayttaneet jo paperit mutta emme ole viela keranneet muita papruja. Kyllahan tassa ehtii. Taas maksaa jonkin verran ja taytyy opetella vastaukset niihin kysymyksiin mita sitten siella kysytaan kokeessa. Tosiaankin meilla on aikeissa sita hakea mutta emme ole viela ehtineet lahettaa papereita sisaan. Pitaakin ottaa itsea niskasta kiinni ja alkaa keraamaan niita todistusaineistoa.

Link to comment
Share on other sites

Itse olen Jenkeissä nyt parisen kuukautta ja vikalla viikolle menimme naimisiin Vegasissa. Itse palasin Suomeen takaisin ja nyt alkaa sitten viisumin hakeminen minulle. Ensiksi odotellaan avioliittopapereita että pääsen rekisteröimään suhteen Suomessa ja vaihtaaman nimeni ja sitten uudella passilla laitetaan viisumipaprut menemään. :)

MInulla ei muuten kysytty rajalla muuta kuin että "holiday?" kun menin maahan..

Link to comment
Share on other sites

Onnea caramel!

Kolme vuottahan on aika lyhyt aika! Olen aina vissiin ajatellut tuota viittä vuotta ja en tiennyt, että amerikkalaisen kanssa naimisissaololla on vaikutusta tuohon. Kävin taas huvikseni katselemassa noita koekysymyksiä.. ne ois mulle se vaikein paikka tuossa kokeessa kun jostain syystä historian ja politiikan oppiminen on mulle vaikeaa vaikka sinällään kiinnostaisikin! Mutta tällä kertaa sain sentään suurimman osan oikein :D ehkä mulla on toivoa sit joskus oppia edes minimitiedot koetta varten ;)

Kyllähän se kansalaisuus varmasti vähän helpottaa eloa. Io, paljonko se hakemus tulee muuten maksamaan?

Link to comment
Share on other sites

OliviaS - se tulee maksamaan 675 dollaria. Ja se kolme vuotta lasketaan siita kun sait green cardin.

Ja viisi vuotta jos ei ole enaa naimisissa tai saanut green cardin jotain muuta kautta kuin amerikkalaisen puolison kautta.

Muokattu: , käyttäjä: Io
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Ellinoora

Moi kaikille!

Olikos taalla joukossa amerikkalaisen poikaystavansa Suomeen tuottaneita? :)

Olemme menossa naimisiin Suomessa alkukesasta, mutta mietin onko mahdollista, etta muutettaisiin poikaystavan kanssa jo helmikuussa Suomeen? Saako han tyoluvan vasta naimisiin mentyamme?

Kiitoksia vastauksistanne!

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Olen ihan ensimmäistä kertaa tällä sivustolla, ja paljon hyödyllistä tietoa on jo löytynyt! Oma Amerikkalainen puoliso löytyi Keniasta kolme ja puoli vuotta sitten, ja mies kosi Costa Ricassa viime maaliskuussa. Itse olin suunnitellut alustavasti häitä vasta kesälle 2012 koska olen parasta aikaa suorittamassa maisteritutkintoa New Yorkissa, missä molemmat asumme, ja valmistun vasta keväällä 2011. Mies kuitenkin ilmoitti pari viikkoa sitten, että hän haluaisi häät jo ensi kesälle, ja että on täysin tyytyväinen siihen että häät pidettäisiin Suomessa. Nyt tässä sitten kovalla kiireellä yritän löytää hääpaikkaa ja kirkkoa ja saada valmistelut vauhtiin!

Olisi kiva kuulla muiden Suomalais-Amerikkalaisten pariskuntien hääkokemuksista, sekä Suomen että Amerikan päässä. Miten yhdistitte molemmat kulttuurit, oliko vieraita molemmista maista, pidittekö häät kummassakin maassa..? Entäpä kielipuoli, olivatko häät vihkimisineen ja puheineen kaksikieliset?

Ottaisin mielelläni myös neuvoja vastaan viisumiasioita koskien. En ole itse vielä selvitellyt näitä asioita ollenkaan ja USAn päässä on tarkoitus keskustella maahanmuutto-asianajajan kanssa, mutta olisi silti mukavaa kuulla muiden kokemuksista. Olen itse USAssa nyt siis opiskelijaviisumilla, ja alun perin tarkoitus oli jäädä opintojen jälkeen suorittamaan vuodeksi ns. OPT eli optional practical training-vuosi, joka on F1-viisumiin liitetty erityislupa jäädä amerikkaan vuodeksi töihin. Nyt kun häät ovat tulossa, OPT ei varmaankaan ole se järkevin vaihtoehto. Kuinka kauan erityisesti työluvan saaminen avioliiton jälkeen keskimäärin vie aikaa?

Kiitos etukäteen avusta ja vastauksista! Mikäli New Yorkin suunnalla asuu muita Suomi-Amerikka pareja, laittakaahan viestiä!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest J1 trainee

Olisiko mielipiteitä/kokemuksia seuraavaan... Olen lähdössä vuodeksi jenkkeihin työharjoitteluun J1 viisumilla ja kohta olisikin sitten edessä viisumihaastattelu. Aion siis asua amerikkalaisen poikaystäväni luona koko sen ajan. Uskallanko mainita haastattelutilanteessa poikaystävästä vai keksinkö jotain muuta? Varmasti kysyy osoitetta jossa aion asua ja kenen kanssa. Aikaisemmin siellä lomaillessa mainitsin rajaviranomaisille poikaystävästä ja se oli ihan ok ja päästivät läpi. Kuinka tarkkaa se niille siellä lähetystössä on?

Link to comment
Share on other sites

Freckles, me mentiin Suomessa naimisiin - ainoastaan siita syysta tosin etta oli nopeaa ja vaivatonta. Eli maistraatti, lyhyt kaava englanniksi (kokonaisuudessaan joku 10-15 min), ja maistraatin puolesta todistajat.

Olisi tosin kannattanut pyytaa toinen kappale vihkitodistusta! Sen voi kirjoittaa vain vihkinyt eli kun tuli mieleen kysya sellaista muutaman vuoden paasta ei enaa onnistunutkaan kun vihkija oli jo elakkeella. Hesan maistraatista saa muuten onneksi kaikki paperit pyytaessa englanniksi (joten myos vihkitodistus on ainoastaan englanniksi).

"Juhlat" oli pienet ja ne oli kavereille Irlannissa (jossa asuin silloin). Muutamalle sukulaiselle sitten Suomessa seuraavana kesana.

Koska olet jo siella viisumilla, AOS eli adjustment of status pitaisi olla sopivin. Mutta tuon kesto riippuu paikasta. Taalla Texasissa AOS on noin 3-6kk, meilla kesti se noin 4 kk (tuore). Me kaytettiin lakimiesta koko (edesmenneen) K-3 ja AOS prosessin ajan, koska USCIS:n takia oli jo prosessi muutenkin loputtoman pitka ja tuskallinen.

Onhan siella NYC:Ssa suomalaisia ja pareja aika paljon. Meetup.com:ssa on joku suomipiiri siella, lisaksi taitaa tuolla USAn suomalaisten foorumilla olla muutama kanssa NYC:sta. :)

J1 vieras, en ole varma mainitsisinko itse paljoakaan aiheesta poikaystava. Paasyyhan tuossa viisumissasi on tuo harjoittelu (eika ainakaan tassa vaiheessa se etta menisi naimisiin tms). Eihan se sinansa niille kuulu... mutta luulisi kai etta ei se sen pitaisi negatiivistakaan olla. Ehka sellainen neutraali "I'll be staying with my friends" voisi myos toimia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tuosta kaksoiskansalaisuuden hakemisesta lapselle. Me käytiin juuri edellisviikolla laittamassa hakemukset eteenpäin, Suomen päässä siis. Aika yksinkertainen homma, puolisosi ottaa yhteyttä puhelimitse tai s-postitse konsulaattiin ja pyytää paketin, jossa on kaavakkeet birth certificaten, sos.turvatunnuksen ja passin hakemiselle. Tuli postissa parissa päivässä. Täyttelette paperit, laitatte menemään ja parin päivän päästä voitte varata ajan henk.koht. käynnille. (Eli kun paperit on konsulaattiin saapuneet)

Lapsen kanssa pitää paikan päälle mennä mielellään molempien vanhempien. Mukaan tarvittiin synnytyssairaalan "syntymätodistus" lapsesta (tämä pyydettiin erikseen synnäriltä lähdettäessä, sitä ei normaalisti Suomessa käytetä), lapsen virkatodistus maistraatista, amerikkalaisen vanhemman syntymätodistus ja meidän vanhempien vihkitodistus. Kopiot kaikista näistä lähetettiin jo hakemuspapereiden mukana. Lisäksi jos kysymyksessä on teidän ensimmäinen Suomessa syntynyt lapsi, puolisosi pitää toimittaa todisteita oleskelustaan USAssa väh. viiden vuoden ajalta. Tästä on mainittu siinä paketissa, ja aikaa varatessa teille kyllä sit kerrotaan, mitä pitää tuoda, jos ei kerrota niin kysykää.

Io, kun haet USAn kansalaisuutta niin eihän se vaikuta mitenkään sun Suomen kansalaisuuteen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...



×
×
  • Create New...