Sign in to follow this  
Followers 0
Guest tika

"häämarssi" onko pakko olla ns.tavallinen

63 posts in this topic

voimmeko ottaa häämarssiksi ihan minkä vaan haluamme, ei perinteistä?

jos, niin miten toimia? annammeko vaan kanttorille biisin, että soita tollanen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riippuu kanttorista (ja hiukan myös seurakunnasta ja papista)!!

Biisin opettelu ei ole ihan helppo homma, ja vaatii kokeneeltakin kanttorilta muutaman hetken  ;) Joku ihan tuntematon juttu ei varmasti onnistu, jos teillä ei ole nuotteja.. :( Jos taas nuotit ovat olemassa, saattaa jollakin kanttorilla olla intoa opetella uusi biisi ohjelmistoonsa :) Kaikki seurakunnat eivät hyväksy esim näitä Star wars ym. elokuvamusiikkeja soitettaviksi vaikka kanttori niihin alkaisikin, siis kannattaa kysyä ajoissa sekin. Niin, ja kaikki ei kuulosta hyvältä uruilla soitettuna, sekin kannattaa huomioida!!

Ottakaa yhteyttä kanttoriinne rohkeasti, hän osannee kertoa enemmän!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille myös kanttori sanoi, että kannattaa valita kappale, joka kuulostaa oikeasti hyvältä myös uruilla soitettuna. Mitään aivan häiden teemaan sopimatonta he eivät myöskään suostu soittamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä menomarssi tavallinen, mutta harvoin kuultu. Poismennessä haluttais jotain erikoista, mutta koska riippuu niin papista ja kanttorista, että setvitään eka heidän kanssa. Tosin nyt ollaan ajateltu tuttua soittamaan urkuja, joten sit olis esteenä enää pappi.

Joskus piti ulos astella Pulmusten tunnarin tahdissa... Love and Marriage  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se on oikeastaan aika hassua, että kirkossa ei suvaitamuuta kuin hengellistä ja ns.häämusiikkia. Tuon hengellisen puolen ja virret ymmärrän toki hyvin, mutta häämarssien suhteen joustamottumuutta en. Eihän ne perinteiset häämarssitkaan käsittääkseni ole kaikki hengellistä alun perin ja ovat vain ajan myötä vakiintuneet kirkossa soitettaviksi. On aika tiukkapipoista touhua, että jokin musiikki ei kelpaa häämarssiksi, koska säveltäjä on sattunut tekemään musiikin elokuvaan... Ja onhan se mielettömän tylsääkin, että jokainen pari marssii vuoron perään Prinsessa Ruususen tahdissa. Ihan kiva marssi, mutta kyllästyttävä. Meitä ei noi perinteiset innosta ja viimiseen asti yritetään vakuuttaa kanttori epätavallisista valinnoistamme - jotka tosin hiukan auki vielä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin, ja Prinsessa Ruusunenhan on nimen omaan elokuvamusiikkia!

Siitä, että viitsiikö kanttori opetella uuden biisin: Jos ei viitsi, vaihtakaa kanttoria. Kyllä kanttorin saa itse valita, jos tekee selväksi, että asialla on väliä. Ne kappaleet, joita voi kuvitella häämarsseiksi haluttavan, ovat yleensä helppoja, ja kanttorit Sibelius-Akatemiasta tai ainakin konservatoriosta valmistuneita ammattimuusikoita. Oma mielipiteeni on, että jos ei suostu opettelemaan mitään, se ei ole muuta kuin huonoa palvelua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta varsinkin kesäisin kanttoreilla saattaa olla jopa viidet vihkimiset samana päivänä. Eli jos monet rupee vaatimaan ihan uusia kappaleita samalle päivälle kanttorin työtaakka käy aivan kohtuuttomaksi!

Jos kesäaikaan haluaa jotain erikoista marssia niin kannattaa nuotit toimittaa kanttorille kuukausi etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joskus piti ulos astella Pulmusten tunnarin tahdissa... Love and Marriage  ;D

Minä niin haluaisin Europen "final countdownin" ;D

Pitäsköhän nyt jo alkaa ahdistelee kanttoria :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serkun häissä soitettiin ensin Elefanttimarssia, kun morsiustyttö ja -poika kävelivät sisään. Morsianta varten soitettiin kyllä jo ns. oikeata häämarssia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei minusta ole mitenkään kummallista, että kanttori ei suostu mitä tahansa soittamaan. Kirkko on kuitenkin kirkko! Eihän vihkimistä ole pakko pitää kirkossa, jos hengellinen musiikki ei kiinnosta.

Ymmärrän kyllä, että kismittää, kun jokin kappale suostutaan soittamaan kirkossa ja jokin toinen ei. Mutta johonkin kai se on kanttorinkin vedettävä raja ja käsittääkseni useimmat vetävät sen klassisen musiikin ja muun ei hengellisen musiikin väliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millä ihmeen perusteella klassinen musiikki olisi jotenkin hengellisempää kuin muu musiikki? Kaiken maailman Prinsessa Ruususet ja Kesäyön unelmat ovat läpeensä maallista kamaa. Ei sillä, että minustakaan Tähtien sodan Imperiumin marssi tuntuisi kauhean luontevalta kirkossa...  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nyt tulee aivan tyhmä kysymys, mutta kun ei ole mitään hajua tämän kanssa! eli onko sisääntulo- ja poistumismusa pakko olla kanttorin uruilla soittamaa? mä kun haluaisin yhden cat stevensin (uskonnollisen) kappaleen ALK.PER. artistin esittämänä, eli se pitäisi kajauttaa ilmoille ämyreistä.

onko tälläinen ollenkaan mahdollista  ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle on tullut sellanen fiilis näitten häämusiikkien kanssa, että useiden on melkeen pakko saada jotain "ei-kirkollista" musiikkia. Onhan se tietysti ihan kiva piristää omia häitään jollain erikoisella ja muistettavalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kirkko on kirkko. Mä ymmärrän täydellisesti, että kanttorit eivät hyväksy tiettyjä kappaleita. Onkohan nyt niin, että jotkut yrittävät "maallistaa" kirkkoa? Eli kirkon pitäisi olla jotain muuta kuin kirkko. Mun mielestä se on väärin.

Joka kerta kun kirkkoon menen (vaikka käyn todella harvoin) tulee jonkinlainen maaginen tunne. Ehkä siksi, että kirkko EI OLE jotain jokapäiväistä. Vaan se on jotain ihan muuta... Saattaisin kyllä hätkähtää, jos menisin häihin, jossa soitettaisiin jotain ihan kirkkoon sopimatonta musiikkia.

Vai voiko olla niin, että tuntuu siltä, että on "uskovainen" jos valitsee häämusiikiksi jotain uskonnollista? Ja sitä vastaan kamppaillaan ??? Ja siksi halutaan jotain aivan muuta ???

Pidetään kirkko kirkkona ja annetaan kanttoreille hieman sananvaltaa. Ainahan sitä saa ehdottaa ja kysyä, että sopiiko tämä kappale. Ja jos kanttori suostuu, niin hyvä niin. Jos ei, niin kannattaa varmaan kysyä jotain muuta joka sopisi omaan makuun. Valinnanvaraa varmasti on.

Kanttoritkin ovat ihmisiä, enkä usko, että he tahallaan eväävät jonkin kappaleen, vaan taustalla on varmasti heidän näkemyksensä "oikeasta ja väärästä" ja mun mielestä sitä pitäisi kunnioittaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä on kyse enemmän tyyliseikoista kuin uskonnollisuudesta tai ei-uskonnollisuudesta. Star Wars tai Final Countdown ei vain mun mielestä istu kirkollisen tilaisuuden tyyliin. Mutta makuja ja tyylitajuja on erilaisia...

On olemassa myös paljon vaihtoehtoja, jotka eivät ole perinteistä (kliseistä??) Mendelssohn/Wagner/Kuula -linjaa, mutta kuitenkin sopivat hyvin kirkkoon.

Häämarssia ei myöskään ole mikään pakko soittaa uruilla.

Meillä oli tulomarssina Sibeliuksen Andante Festivo jousikvartetin soittamana. Se oli ihan uskomattoman hienon kuuloista, ehkä herkempää ja kauniimpaa kuin urut. Jotenkin vielä kirkon akustiikka sopi äärettömän hyvin urkuparvelta kantautuvalle jousikvartetille (jopa pappi kehui vihkimisen jälkeen!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entäs jos ei valitsiskaan mitään perinteistä, muttei myöskään muualta tunnettua, vaan säveltäisi itse tai pyytäisi jonkun säveltämään häämarssin? Mitähän seurakunta/pappi/kanttori siitä tuumaisi? Kun musiikki olisi ennestään tuntematonta, uruille häämarssiksi sävellettyä, klassista, ilman sanoja, löytyisikö vielä joku syy, miksei sitä voisi käyttää? Tietysti se, ettei kanttori ehdi harjoitella sitä. Tosin voisi myös kuvitella, että kanttoria moinen sävellys saattaisi vaikka kiinnostaakin...

Share this post


Link to post
Share on other sites
eli onko sisääntulo- ja poistumismusa pakko olla kanttorin uruilla soittamaa? mä kun haluaisin yhden cat stevensin (uskonnollisen) kappaleen ALK.PER. artistin esittämänä, eli se pitäisi kajauttaa ilmoille ämyreistä.

pallero, Kanttori Marko on kommentoinut tätä "häämarssi nauhalta" asiaa tässä vähän vanhemmassa ketjussa:

http://www.naimisiin.info/cgi-bin/yabb/YaB...009;start=12#12

Asia on tietenkin kiinni vuorossa olevan kanttorin mielipiteestä, mutta itsekin kuvittelisin suhtautumisen nauhalta tulevaan musiikkiin olevan aika lailla nihkeää. Muusikkona olen ehdottomasti sitä mieltä että livemusiikki on aina nauhalta tulevaa parempaa, ja jotenkin erityisesti kirkossa nauhalta tuleva häämarssi kuulostaa ajatuksena hieman oudolta. Jos kanttori hyväksyy kappalevalintanne muuten, olisiko mahdollista palkata jostain joku hyvä gospel-muusikko vetäisemään biisin livenä?

--

Entäs jos ei valitsiskaan mitään perinteistä, muttei myöskään muualta tunnettua, vaan säveltäisi itse tai pyytäisi jonkun säveltämään häämarssin?

minuskeli, meillä oli Sibelius-Akatemiassa opiskelevan ystäväni säveltämä häämarssi poistumismarssina. Meillä oli aivan ihana kanttori joka oikein innostui saadessaan harjoiteltavakseen uuden häämarssin.  :-X

Kanttoreita on kuitenkin monenlaisia. Kaikilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta harjoitella uusia kappaleita. Myöskin uruille säveltämisessä on aivan omat niksinsä, se mikä kuulostaa hyvältä pianolla ei välttämättä toimi ollenkaan uruilla kirkko-akustiikassa. Ennen kuin lähtee tilaamaan suurempaa teosta, kannattaisi varmaan tiedustella kanttorilta kautta rantain olisiko hänellä kiinnostusta uuden sävellyksen opetteluun.  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on todennäköisesti ihan perinteinen prinsessa ruusunen, ollaan niin perinteisiä näissä asioissa molemmat.  :) Pikkutytöstä saakka on prinsessa ruusunen aiheuttanut kylmiä väreitä kun olen sen häissä kuullut.. se vaan niin muistuttaa häistä ja koko siitä naimisiinmenosta ja sen merkityksestä. Joku muu kun perinteinen häämarssi tuntuisi oudolta, ei niin "häämäiselta"  :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin keväällä kirkossa häämusiikkikonsertissa, jossa soitettiin kaikki perinteiset ja eniten soitetuimmat häämarssit. Sulhanen ei kelpuuttanut yhtäkään marsseista, olivat tylsiä tai liian paljon kuultuja. Minulle olisi muutamakin kelvannut poistumismusiikiksi.

Tilaisuuden jälkeen juttelin kanttorin kanssa. Hän harmitteli sitä, kun joka vuosi konsertissa soitetaan samat tutut marssit, sillä aika on rajallinen ja ne nyt kuitenkin täytyy soittaa. Hän haluaisi järjestää myöhemmin keväälle toisen konsertin, jossa voisi sitten soittaa niitä vähemmän kuultuja, mutta häämarsseina toimivia kappaleita. Kannustin häntä siihen.

Kanttori ehdotti minulle muutamia marsseja ja kehotti kuuntelemaan niitä levyltä. Hän ei myöskään torpannut ehdotusta täysin uudesta marssista eikä jonkun tutun kappaleen sovittamisesta uruille. Luulen, että kyseinen kanttori alkoi ainakin olla jo aika kyllästynyt soittamaan aina samoja kappaleita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä olisi ollut uruille sovitettu, nuotitettu versio yhdestä lempikappaleestamme. Kanttori kieltäytyi siitä selitellen todella sekavasti ja kautta rantain mm. kuinka "häihin tulevien vieraiden tulee pystyä musiikista tunnistamaan mikä tilaisuus on" ja muuta käsittämätöntä.  :o   >:(

Kanttori olisi tarjonnut tilalle ainoastaan näitä superperinteisiä prinsessaruususia ja vastaavia, joita emme halua ja jotka eivät meidän tyyliimme sovi. Koska hän ei selvästikään halua antaa meidän tehdä vihkiäisistämme sellaisia kuin toivomme, palkkaamme ilmeisesti paikalle muut muusikot ja unohdamme urut kokonaan. Ymmärtäisin, jos kappale olisi jotenkin rienaava, loukkaava tai muuten kirkkoon sopimaton, mutta tämä ei kuitenkaan ole tilanne. On tosi paha mieli ja jollei kutsuja olisi jo lähetetty, olisimme peruneet kirkkohäät ja vaihtaneet vihkiäiset maistraattiin.  :'(  :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä painitaan tämän ongelman kanssa, halutaan (älkää kauhistuko) Scorpionsin Send me an angel. Koska emme voi saada (ellei joku tule lottovoittoa) Klaus Meinea kirkkoon laulamaan (vain ko. heppu sen osaa laulaa), vaihtoehtoina olisi urut (ei välttämättä kuulosta hyvältä), levyltä soittaminen, joku muu soitin (viulu tms.) tai sitten luopua koko biisistä, jota en haluaisi tehdä. Ei ole mitään prinsessaruususia vastaan, mutta ne on ehkä kuultu jo muutaman kerran.

Keväällä on vasta mahdollisuus jutella kanttorin kanssa, joten nyt ei voida muuta kuin odottaa...  :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haluaisin poistumismarssiksi jotain todella mahtipontisen kuuloista. Paljoa en ole mitään erilaisempia häämarsseja kuullu joten ehdotuksia otetaan vastaan. Millaisia vaihtoehtoja yleensä on häämarsseiksi? Voiko niitä kuunnella jossakin? ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tulomarssina ah niin perinteinen Prinsessa Ruusunen ja poistumismarssina Beethovenin Oodi ilolle. Kanttori oli "hieman" yllättynyt valinnasta, mutta mielellään sanoi sen soittavansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Häämarssi meilläkin on se Prinsessa Ruususen häämarssi, poistumismarssista en tiedä. Ehkäpä F. Mendelssohnin Häämarssi (Kesäyön unelma), vaikka en kyllä tiedä käykö se poistumismarssiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli alkumarssina Europen Final Countdownista ja loppumarssina Star Warsin teema. Uruille sovitettuina.  :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0