Monnax

Teemana syksy

148 posts in this topic

Meille tulee kynttilöitä (lue tuikkuja), joitain kukkia (ehkä yksittäisiä gerberoita pöytiin?), käkkyröitä puun oksia, marjaoksia (ehkä teko), mahd. viljaa (jos löytyy), Ikkunoihin ehkäpä pahvista leikattuja (veriväreillä maalattuja) vaahteranlehtiä. Ainoastaan seisovaan pöytään on tarkoitus hankkia isompi kukka-asetelma ja siihenkin mitä todennäköisimmin tulee syksyn sävyjä, marjoja (pihlaja yms.), heiniä, oksaa yms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ajateltiin koristeeksi havuja, kuivattuja viljantähkiä, kukkia, kynttilöitä ja ehkä esim. puolukan varpuja. Häät siis marraskuun lopulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen käymään toreilla ja markkinoilla syksyllä: niillä on mun kokemukseni mukaan melkoinen valikoima kuivattuja viljantähkiä, kransseja, kynttilöitä ym. luonnonkoristeita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on syyshäät (syyskuun lopulla).

Ajattelin kuten kanssasisarenikin; kynttilöitä (tuikkuja sisään ja roihuja ulos), pihlajanoksia marjoineen, kuivattuja mustikanvarpuja ja puolukan oksia..

Hyvänä ideana on laittaa pieniä ulkotuikkuja (siis niitä ulkovalo juttuja) esim. lasipurkkeihin ja valaista juhlapaikka niillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ystäväni häissä(syyskuun puolivälissä) oli pöydissä valkoiset liinat ja keskelle pöytää oli tehty kaisloista, erilaisista viljantähkistä ja pihlajanmarjoista sellaset pitkät pötköt(koko pöydän pituiset)..Ne oli ilmeisesti tehty siellä paikan päällä! Oli näyttävän näköiset...Paikkakortit oli tehty sävyyn sopivasta luonnonvaaleasta kartongista jossa oli niinestä tehty rusetti tms. Kyllähän kaislat ja viljan tähkät voi kerätä muutamaa kuukautta etukäteen varsinkin jos niitä voi säilyttää jossakin sateelta suojassa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin joskus kukkakaupasta "risuja" jotka oli maalattu hopean värisiksi ja niihin olisi lisätty kimallusta. Ne ovat olleet kotonani kestosuosikkeja milloin mitenkin päin: jättisuuressa maljakossa keltaisten pääsiäisvarpujen kanssa tai muutaman ison liljan kanssa.

Tupareissa taisivat olla pöydällä pitkällään ja joukoon oli laitettu tuikkivat jouluvalot.

Erittäin monikäyttöisiä! Kimaltelevina eivät ole lainkaan "risumaisia" vaan aika elegantteja!  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on häät syyskuussa ja ajateltiin käyttää viljaa koristeina. Niitä voi kerätä jo etukäteen ja laittaa kuivamaan. Pysyvät ihan hyvinä, olen tehnyt niistä joulukoristeita. Toinen vaihhtoehto voisi olla paperikukat, ei tule ihan niin kalliiksi kuin kukkakauppojen leikkokukat. Kynttilät on tosi kivoja ja niillä saa aikaiseksi näyttäviä koristeita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on häät lokakuun alussa. Mitään suureellisia koristeitä hääpaikkaamme ei tule. Teen pöydille pienet kukka-asetelmat kanervista, kuusen-/männynoksista ja kävyistä. Ostan ihan tavalliset savikukkaruukut, jotka maalaan kullanväriseksi. Niihin sitten teen nuo asetelmat. Lahjapöytään keksin myös jotain pientä kanervasta ja havuista. Havuja ajattelin käyttää myös sisääntulossa. Juhlapaikan hintaan sisältyy kukka-asetelma seisovaan pöytään. Pitää vaan sopia paikan kanssa, että värit ja kukat vastaavat omia koristeitani.

Tämän lisäksi tulee kynttilöitä sisälle ( alusastiat ovat vielä mietinnässä, että millaiset ). Ja ulos tietysti ulkotulia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ANU75: "Ystäväni häissä(syyskuun puolivälissä) oli pöydissä valkoiset liinat ja keskelle pöytää oli tehty kaisloista, erilaisista viljantähkistä ja pihlajanmarjoista sellaset pitkät pötköt(koko pöydän pituiset)."

Voitko kertoa tarkemmin, minkälaisia nuo "pötköt" olivat??! Olen suunnitellut itse jotain samantyylistä, mutta käytännön toteutus puuttuu. Vaahteranlehdistä voisi saada myös kauniin pötkön pujottamalla lehtiä vahvaan lankaan niin pitkäksi pötköksi kuin on tarvis. Jos häittemme aikaan on jo ruskaa, tulisi siitä hienoja värikkäitä pöytäkoristeista. Jos ei ole ruskaa, voi vihreitten lehtien väliin kiinnittää vaikka oikeita kukkia tai kuivakukkia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kanssa syyshäät ja koristeeksi olen ajatellut pöytiin melko isot yksinkertaiset maljakot, joissa tummanvihreitä katajia ja muutama tumman punainen neilikka joukossa. Maljakon lisäksi pöytään tulee vielä neilikoiden väriset pitkät kynttilät.   Ja tietenkin alla on pitkät juhlavat puhtaanvalkoiset pöytäliinat. Yksinkertaista, mutta kaunista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ainakin jätetty koristelu sen hetkisen luonnon armoille. Valkoiset pöytäliinat ja niille luonnosta ruskalehtiä jos on. Jos ei niin viljantähkistä koristeita. Lisäksi ostin jo pari pussia koristekurpitsan siemeniä valmiiksi ensi kevään kylvöä varten, niitä ainakin ruokapöytään koristeeksi. Kenties pöytiinkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me laitetaan joku kukka/pihlajanmarja/syksyn lehdet- asetelma seisovaan pöytään ja pihlajanmarjoja ja lehtiä lahja- ja vieraskirjapöytään. Lisäksi pöytiin kynttilät.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee pöytiin kaksi venetsia-kynttilää ja lisäksi vaahteran lehtiä joko kynttilöiden alle tai sitten "ripoteltuna" keskelle pöytää, pöydän päästä päähän. En suosittele korkeita maljakoita, sillä ne ovat näköesteenä vastapäätä istuvien kesken...

Share this post


Link to post
Share on other sites

viljaa löytyy nyt! ei kun maaseudulle ja kauniisti kysymään talosta että saako hieman saksia pellonreunasta...

kun nyt kerää ja lämpimässä paikassa nipuissa 'alaspäin' eli nurinpäin roikkuen kuivattaa, saa kauniita viljoja... suosittelen erityisesti ohraa, se on kaunista ja näyttävää pitkine vihneineen!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen nähnyt kivoja asetelmia kuusenoksista ja pihlajanmarjoista. Ainakin viime syksynä pihlajissa oli marjoja todella paljon ja pitkään. Sekaan voi laittaa puolukan ja syysväriä saaneen mustikan varpuja.

Kaverini häissä kevättalvella oli kynttilöitä, jotka oli laitettu viinipulloon. Viinipulloon oli kiedottu metallilankaa, johon oli pujotettu lasihelmiä - upea tunnelma!  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitkiin pöytiin kaitaliinamaisesti vaahteranlehtiä, tuijaa ja syyshortensian kukkia, jos löytyy riittävästi. Värjätyt pilttipurkit saavat toimia tuikkuastioina.

Morsiuspöydän etureunaan köynnös samoista aineista kuten myös nouto- ja lahjapöydän vaasit.

Morsiusparin taakse mahd. pari tuijaa purkeissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips,

olen miettinyt, että laittaisimme juhlapaikan ulko-ovelle ruskan värjäämää pihlajanoksaa ja viljaa  maitopäniköissä (=maitotonkka). Pöytiin mahdollisesti kehäkukkaa / pihlajaa marjoineen pienissä Tiimarin sinkkiämpäreissä sekä lisäksi tuikut.

Ilta hämärtyy syyskuun alussa pohjoisessa kuitenkin jo sen verran, että olisi kiva ripustaa takaseinään, tanssilattian viereen jouluvaloja (pelkästään kirkkaita). Ne voisi tosiaan sytyttää vasta hämärtyessä. Tietääkö joku, myydäänkö noita jouluvaloja "verkossa", siis ei silleen perinteisesti yhdessä pötkössä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaahteranlehtikranssi

Kerää paljon lehtiä ja kuivaa ne sanomalehtien välissä, painon alla. Parin päivän päästä voi tehdä niistä kranssin koristamaan vaikka ulko-oveasi tai viedä tuliaisiksi kyläpaikkaan. Kranssin teko-ohjeet:

 

Aloita kahdella lehdellä kranssin teko, aseta ne päällekkäin ja vie päällä olevan lehden varsi toisen lehden varren ali vasemmalle.

Vedä sitten varsi ylös lehtien välistä ja tiukenna. Sitten kierrät varren alas oikealta ja tiukennat.

Lisää lehtiä yksitellen ja muista aina tiukentaa varsien sidontaa joka välissä. Kierrä uusi varsi aina koko alla olevan nipun ympäri.

Kun köynnös on sopivan pituinen laita köynnöksen päät yhteen ja pujota loppupään varret alkupään varsien väliin. Yhdistyskohta on hyvä sitoa ohuella narulla tai kukkasidoksella jotta se ei aukea tuulen tuiverruksessakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on siis lokakuun alussa häät ja elättelen toiveita, että ruskalehtiä vielä olisi... Koristeluun siis niitä, pihlajanoksia marjoineen ja vihreää. Ehkä muutakin, katsotaan nyt, mitä nuo rakkaat ystäväni kehittelevät  ;)

Lisäksi sekä koristelussa, että kimpussa (ehkä myös hiuksissani) käytetään äitini suuresta myrtistä leikattuja oksia. Siihen myrttiin on otettu pistokas äitini isotätin myrtistä ja se on sitten minun "vanhaani".

Ruskaväriset vaahteran lehdet pulpahtelevat esiin kutsuissa ja muissa papereissa, sulhon valinta   :) johon ilomielin suostuin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tod.näk. en ole vielä kantanut tässä asiassa korttani kekoon... ::) ;D

Eli meillä viime marraskuisissa häissä koristelu noudatteli jokseenkin luomu- linjaa. Hääpäivämme marraskuun 8. oli aurinkoinen syys- talvinen päivä, lämpöasteita n.5.

Meillä siis oli jo kirkon ovilla kauralyhteet sellaisissa puujaloissa sekä ulkotulet. Sama juttu oli juhlapaikan ulko- ovilla. Kauralyhdepari oli myös jaloissaan eteisessä. Samaten eteiseen laitoimme pienehköjä mäntyjä (juu'u, siis semmosia metrisiä mäntyjä kokonaisuudessaan) sinne tänne. Kauralyhteitä, mutta pieniä sellasia oli myös laitettu muutamiiin paikkoihin.

Pöydissä oli kukkasina laudanpätkän päälle rakennettu, sammaleella vuorattu pohja, jossa oli muutamia punaisia kukkia ja muratin oksa. Tuikkukynttilät oli kupeissa ja vielä lisäksi askerreltiin saviruukkuihin sellaisia naavalla päällystettyjä rautalankasydämiä.

Meidän pöytämme & istumapaikkojemme  takana, lavan toisessa kulmassa, oli muutama n. metrin korkuinen läpinäkyvä pleksilevystä tehty lieriö, joka oli täynnä männynkäpyjä sekä ulkotuikkusarjaa. Ja näiden joukossa oli taas niitä mäntyjä sekä kaksi koivupölkkyä pystyssä, joihin oli kaiverrettu hienosti meidän nimikirjaimet sydämen molemmin puolin!! :-X Ja vielä näiden komeuksien päällä oli tuikkulyhdyt.

Ja hääkarkit kääräistiin vielä juuttikankaaseen ja pellavalangalla kiinni....

Voisin sanoa että koristus vaati työtä muttei määrättömästi. kovasti saatiin kehuja ja häiden ajankohtaan nähden koristukset meni nappiin!!

Ai niin ja pitopalvelu toi ruokapöytään mukanaan käkkyräisiä oksia sinne ruokavatien väliin kiemurtelemaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piti tulla kertomaan. Luin tänään jostain lehdestä, jota en tietty enää muista, ekomallisista kynttilänjaloista; sienistä. Iso tatti tai vastaava, jalka pois ja kumolleen pöydälle tai astiaan kellukynttiläksi (lämpötuikku poistetun jalan koloon). Ilmeisesti sitten todellakin kelluvat, ei ole ikinä tullut mieleen testata. Syyshäihin kuitenkin aika kivan kuuloinen idea, tosin en kyllä tiedä, millaisena sienet siinä pöydällä pysyisivät päivän/illan ajan. Voiskohan niitä jotenkin käsitellä, etteivät esim. tummuisi? Lakalla tai muulla vastaavalla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä häät lokakuun 16.päivä ja koristeita ollaan tehty jo hiukan, osa tehdään vasta vähän ennen hääpäivää. Jonnekin jo aikaisemmin kirjoitin millaisia koristeita tulee, mutta tässä kertauksena:

Väreinä pääasiassa vihreä ja kulta, mutta myös syksyn ruskaiset sävyt. Kutsut olivat vihreä-kultaiset, pukuni on vihreäsävyinen jne. Vihreä on "meidän" värimme luontoihmisinä ja sitä on syksyn luonnossakin ihan riittämiin vielä.

Olen kerännyt koko kesän kaikenlaista kuivattavaa. Esim. heiniä, hevonhierakkaa, lutukkaa, pietaryrttiä, viljoja, kanervaa...jne. Uskomatonta miten syksyisiltä ne näyttävät ja kuinka erilaiselta "rikkaruohot" ovat keskellä asetelmaa. Ideat olen saanut mm. Kaunista kuivaamalla-kirjasta.

* meidän pöytäämme: ruskan sävyistä tekovilliviiniä pöydän reunaan + tietenkin morsiuskimppu saa olla siinä esillä. Kynttilöitä tai sitten valosarja? En ole vielä päättänyt kumpiko parempi. Ehkä käännyn kynttilän suuntaan. Pöydän vierellä molemmin puolin tulee olemaan itsetekemäni kuivakukka-asetelmat.

* ikkunoiden reunoille tuikkukippoja

* oven suulle havuista yms. jonkinlainen koriste, kaiketi ulkovaloja yhdistettynä siihen. Esim. kaaren mallinen oven suulle? Ulos ulkotulia mikäli ei sada

* vieraiden pöytiin kullattu hevosen kenkä, jossa pieni syksyn sävyinen kuivakukkanippu kiinni kultanauhalla. Tämän alle tulee havuista, puolukanvarvuista ja pihlajanmarjoista "alusta". Havut teen samalla viikolla etteivät varise niin kovin. Pihlajan marjoja varmasti on vielä, lehtiä tuskin. (Ollaan hevosihmisiä, hevosenkengät kuuluvat häihimme ehdottomasti!)

Lisäksi tuikkukipot, jotka ovat sen verran korkeita  ja paksua lasia ettei tule palovaaraa havujen kanssa.

* tarjoilupöytään: alle peili, sen päälle valosarja ja sinne lomaan vaahteranlehtiä ja sopiviin kohtiin olen tehnyt kaksi kuivakukka-asetelmaa lisäksi. Kynttilöitä en uskalla laittaa kuin korkeintaan hetkeksi, kun ruuat eri huoneessa ja valvomatta en uskalla pöytää jättää kynttilöiden kanssa...

* kattaus ylipäänsä ruskansävyinen, ihan serviettejä myöten.

Olen miettinyt myös valmiita kellokanervia että niistä saisi kivoja koristeita myös, esim. peittamällä ruukun jollain muovilla tms. Kanervia on eri kokoisia ja eri värisiä, eivätkä maksa edes tuhottomasti.

Meillä on maalaishenkiset, luonnonläheiset häät, hääpaikkakin sellainen. En voisi oikein kuvitella sinne vaaleanpunaisia ruusuja ja muita pastellisävyjä yhdistettynä tyllihörsöihin. Enkä voisi kuvitella niitä meillekään mieheni kanssa. Kukkia siis ei juuri ole, koristeet muita kuin kukkia, pääasiassa heiniä, havuja jne.

Todellakin, päävärit ovat vihreä ja kulta, mutta myös kaikki ruskan eri sävyt.

Mutta näen jo sieluni silmillä vision siitä miltä hääpaikka tulee illalla näyttämään. Ei liikaa koristeita, hyvällä maulla ja tiettyä linjaa pitäen. Kaikkea kivaa tällä netissä löytää, mutta ihan kaikkea ei voi ottaa omakseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä koristeiksi elokuussa kuivamaan laitettuja vehnäntähkiä ja kreppipaperiruusuja:

Kreppiruusut1M.jpg

Helppoja tehdä, näyttäviä ja kestävät pitkään :D

Edit: Päikkärissäni jonkinlainen ohje noiden tekoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on häät elokuun lopulla, mutta siitä huolimatta tahdon ehdottomasti kynttilöitä. Päivällä on tietysti aika valoisaa, mutta eiköhän siinä yhdeksän aikaan viimeistään hämärry.

Mutta olisiko kenelläkään ideoita kynttilöiksi? Tuikut olisivat tietysti helppoja, mutta eivät kuitenkaan pala koko juhla-aikaa. Eli kaipaisin tietoa matalista valumattomista kynttilöistä, jotka kuitenkin palaisivat lähemmäs kymmenen tuntia... Olisiko geelikynttilät sopivia, vai palavatko nopeasti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos minulla olisi syyshäät, yksi varteen otettava vaihtoehto koristeiksi voisi olla pienet koristekurpitsat ja koristemaissit. Ne ovat tosi kivan näköisiä kotonakin pöydällä koristeena ja uskoisin, että myös häihin voisi saada nättejä asetelmia. varsinkin, jos niihin yhdistäisi jotain syyskukkia, pihlajanmarjoja, viljaa yms. Mitä nyt mieleen tulee.

Näihin aikoihin (syyskuu) koristekurpitsoita ja koristemaissia taitaa juuri saada.

Ja syyshäihin kuuluu ehdottomasti kynttilät!  :-X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now