Guest EveliinaH

Ei istumajärjestystä?

237 posts in this topic

Istumajärjestyksen laatiminen tuntuu olevan aika yleistä. Onko täällä ketään, joille ei istumajärjestystä tule? Me emme jotenkin koe sitä tärkeäksi, mielestämme vieraat kyllä osaavat pöytiin asettua ja valmiiksi laadittu istumajärjestys on mielestämme jotenkin liian "virallista".

Minkälaisia kokemuksia ja vinkkejä teillä istumajärjestyksen laatimisesta ja hyödyllisyydestä on? Sekä hyviä että huonoja puolia kaipaisin sekä sellaisista häistä, joissa istumajärjestys on ollut ja toisaalta sellaisista, joissa sitä ei ole. Asiasta emme siis vielä ole päättäneet, mutta ainakin alustavasti tuntuu, että emme tee istumajärjestystä. Vinkkejä ja kokemuksia kaipaa siksi, ettei meiltä jää vain mitään oleellista istumajärjestykseen liittyen huomioimatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole ollut häissä, joissa ei olisi ollut istumajärjestystä, mutta muissa juhlissa kylläkin. Lopputulos on vimeiseksi saapuvien kohdalta todella kiusallinen. Kyllähän ihmiset sen tietävät kenen vieressä mieluiten istuvat, mutta ilman plaseerausta käy niin, että viimeiseksi saapuville jäävät hajapaikat pöytien päästä.

Sitä voi sitten miettiä, että onko hauskaa ja helppoa, kun Tylli-tädille selitetään, että hänelle olisi vielä paikka tuolla nuorisopöydän nurkassa, kun muu suku istuu ykköspöydässä. Tai samassa vaiheessa, kun juhlan pitäisi alkaa aletaan paikkoja siirtämään yhdellä suuntaan tai toiseen, että Tylli-täti pääsisi sittenkin arvoiselleen paikalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekään ei tule istumajärjestystä, samasta syystä kuin aloittajalle, eli ei koeta sitä tarpeelliseksi, vaan liian viralliseksi. Toki samaa ei-niin-virallista -linjaa noudatetaan toki sitten tarjoilun, ohjelman yms suhteen myös. Hassua olis musta, jos ei olisi istumajärjestystä, mutta ruoka tarjoiltaisiin pöytiin. ::)

Laitetaan sitten sen verran enemmän istumapaikkoja, että Tylli-tätikin mahtuu minne tahtoo. ;D Itseasiassa laitetaan varmaan istumapaikkoja vähän reilu vieraiden määrän verran sisälle, ja melkein saman verran penkkejä yms pihalle. Istukoot sitten missä lystäävät (jos sataa, niin ei varmaan paljon tarvi arvailla... ::) mutta ei silloin kyllä sada. ei. ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma kannatan ehdottomasti istumajarjestysta - edes silla tavalla etta poydat on maaratty etukateen ja jengi saa sitten istui niista miten pain tahtoo.

Istumajarjestyksen plussat:

+ sukuja/kaveriporukoita voi sekoittaa sopivasti (samanhenkiset tietysti samaan poytaan))

+ kukaan ei joudu yksinaan jollekin jamapaikalla ventovieraiden/vieraskielisten keskelle

+ pariskunnat/perheet paasevat varmasti samaan poytaan

+ poytiin asettuminen kay joutuisasti kun ei tarvitse etsiksella tarpeeksi isoa poytaa omalle seurueelle

+ jos ystavapiirissa tai suvussa on jotain sisaisia jannitteita niin riitapukarit voi pistaa istumaan salin erin paihin

ja miinukset

- se on aika tyolas tehda

Ei se istumajarjestys mielestani tee juhlasta mitenkaan virallista tai jaykkaa, painvastoin onnistunut plaseeraus on yhta tarkea juhlan elavoittaja kuin hyva ruoka ja musiikki. Ainoastaan siina tapauksessa en tekisi plaseerausta jos kyseessa olisivat vaikkapa tosi rennot mokkijuhlat joissa ihmiset voi levittaytya pitkin tonttia eika varsinaisia ruokapoytia ole tai minimaalisen pienet ravintolahaat joissa kaikki ovat samassa poydassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Työläyden takia en jaksa stressata missä kukakin istuu. Vanhemmat ainoastaan plaseerataan ja muut istuvat muille paikoille ;)  Tuo soi-lan vinkki ylimääräisten istumapaikkojen varaamisesta on hyvä. Meillä "samaan pöytään pääsemistä" helpottaa kun on vain muutama pitkä pöytä. Siinä voi istumapaikkoja vaihtaa helposti jos on tarvetta.

Enkä ole itse ollut yksissäkään häissä, jossa olisi plaseeraus ollut. Eikä ollut mitään vaikeuksia asettua aloilleen. Myös rento tunnelma on ollut näissä häissä aina mukana. Eli en kannata istumajärjestyksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse kannatan istumajärjestystä jossain muodossaan ehdottomasti. Olen itse ollut joissain häissä jossa istumajärjestystä ei ollut ja kun noin kymmenen hengen kaveriporukkamme tuli viimeisten joukossa sisään niin jouduimme melkein kaikki eri pöytiin. Pilasi tunnelmasta aika ison osan vaikka muuten kivat häät olivatkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni istumajärjestys on tosi hyvä juttu, mutta ei tietenkään pakollinen. Luulen että istumajärjestystä ei välttämättä tarvita jos istumapaikkoja on reilusti enemmän kuin vieraita. Jos taas ei ole ylimääräisiä paikkoja niin sitten tekisin ehdottomasti istumajärjestyksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ajateltu laittaa pöytiin nimetyt paikat ainoastaan vanhemmille ja isovanhemmille, sekä kaasoille & bestmaneille puolisoineen. Ehkä näille "vanhuksille" joku yhteinen pitkä pöytä. ;D En usko, että meidän häissä muutenkaan paljon istutaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen itse ollut kerran häissä, joissa oli istumajärjestys ja mielestäni koko homma on todella syvältä. Meidän häissä jokainen saakin istua juuri siinä missä haluaa. Ainostaan kaason, bestmanin ja vanhempien paikat merkataan, koska heidät haluan lähellemme istumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olen itse ollut kerran häissä, joissa oli istumajärjestys ja mielestäni koko homma on todella syvältä.  

Miksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen ollut kaksissa häissä, joissa ei ollut istumajärjestystä - omissa ja kaverin häissä. Molemmissa toimi tosi hyvin, mutta sanottakoon sekin että molemmat häät olivat pienet (parisenkymmentä juhlijaa) eli jokatapauksessa kaikki kutsutut olivat tosi läheisiä hääpareille eikä siten istumajärjestyksellä ollut niin väliä. Molemmissa juhlissa morsiuspari istui omassa pöydässään,  toisissa juhlissa vieraille oli 2 pitkää pöytää ja toisissa 4:n hengen pöytäryhmiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istumajärjestyksen kannalla minäkin... kerran olin yksissä häissä, joissa em. Tylli-tädin oli välttämättä päästävä mummon ja kummin kanssa samaan pöytään, joten minä kohteliaana taivuin musertavien katseiden edessä ja siirryin istumaan yksinäni ventovieraitten keskelle siihen viimeiseen vapaaseen paikkaan. Kyllähän sitä jutteli, mutta kun mersut ja dollarin kurssi ei ole niitä omia mieluisimpia keskustelunaiheita ja suonikohjuista tiedän tosi vähän (kuuntelen kyllä sujuvasti), niin ei ollut henkisesti mitenkään elävöittävä kokemus. Keskityin syömiseen ja sitten norkoiltiin parin kaverin kanssa ovensuussa ohjelman aikana, kun tuoleja ei mahtunut siirtämään. Et ei mikään maailman paras kokemus...

Plaseerauksella vältetään moinen ja ihmiset saa omissa pöydissään ruotia sappivaivansa tai sukulaisten kuulumiset tai polttareitten huippuhetket, kukin kiinnostuksensa mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ajateltu, että ihmiset saa istua, missä haluavat. Niin on ollut muittenkin tuttujen häissä. Ei haluta mitään kamalan virallista. Voisi tietysti laittaa harkintaan, josko vanhemmille, mummoille ja kummeille varaisi omat pöydät ja muut saisivat sitten istua, missä haluavat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ei tule istumajärjestystä. Häät suuret (n. 300-400 vierasta+kuokkavieraat) ja ei tulis mieleenkään vääntää sellaisia juttuja. En muista olenko koskaan edes ollut häissä, joissa olisi istumajärjestys ollut. Aion kyllä laittaa lähisuvulle oman pöydän, mut siihenkään ei tule omia paikkoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse saisin vain valtavan päänsäryn jos ennakolta pitäisi vääntää joku istumajärjestys. Tädit kun istuvat juuri siihen mihin parhaaksi näkevät. Se olisi hauskaa katseltavaa kun seremoniamestari kampeaisi pulisevia tätejä pois "vääriltä" paikoilta!!!! Ja eikai kukaan vieras istu niitä häitä läpi!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja eikai kukaan vieras istu niitä häitä läpi!!

Ei tietenkaan, mutta musta on kivaa etta ruokailun aikana on mielekasta juttuseuraa, siihen kun kuitenkin vierahtaa useampi tunti. Meilla vieraat edustavat useampaa eri kansallisuutta (ja kielta) niin olisi suorastaan katastrofaalista etta istumapaikkoja ei olisi mietitty tarkoin etukateen.

Musta on sitapaitsi hirmu kivaa etta voin etukateen miettia ketka vieraista loytaisivat helposti yhteisen savelen ja pistaa vaikkapa 'sinkkupoydan' pystyyn  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tehdään sekapöytiä. Siten että kaikki sukulaiset eivät istu samassa pöydässä, kauhistuttaa jo pelkkä ajatus siitä että isä ja äiti + heidän puolisot istuisivat samassa pöydässä, koska he eivät tule toimeen keskenään. Kaasot+heidän puolisot, joista yksi on Bm istuva t lähellä meitä tai sitten samassa pöydässä. Yksin emme halua kultani kanssa istua.

Me numeroidaan pöydät ja kirkko/juhlaohjelma lehtisessä sitten pöytänumerot ja ihmisten nimet. Paikkoja emme nimeä, kukin saa istua pöydässä missä kohti haluaa mutta kunhan istuvat niille merkityissä pöydissä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olemme nyt päätyneet sellaisee ratkaisuun, että numeroimme pöydät ja laitamme esim. seinälle (tai johonkin näkyvälle ja helposti luettavalle paikalle) pöytäkartan, josta käy ilmi, kukaa istuu missäkin pöydässä. Etukäteen siis mietitään ketkä vieraat laitetaan samaan pöytään, mutta pöydässä saavat sitten mennä haluamaansa järjestyseen. Näin ainakin samaa porukkaa olevat vieraat pääsevät samaan pöytään. Esim. kaikki kaverit samaan pöytään jne. Meille tulee sulhon kanssa oma pöytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee aivan samoin EveliinaH! Meistäkin oli fiksuinta miettiä, että ketkä istuu samassa pöydässä mutta saavat sitten istua ihan sille kohtaa pöytää ja ihan kenen viereen haluavat.  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkään en oikeen oo istumajärjestyksen kannalla. Tai jos se on toimiva niin ok, mutta sellasissa häissä en vielä oo ainakaan ollut! Musta se on lähinnä tuntunut tosi jäykältä ja kaavamaiselta! Meidän pöytään tulee merkityt paikat vanhemmille,isovanhemmille, kaasolle ja bestmanille. Istutaan siis niitten kans samassa pöydässä. Muut vieraat saa istua missä vaan haluavat. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ei tule istumajärjestystä, muuten kuin että yksi pöytä on varattu vanhemmille, kaasolle ja bestmanille, muuten väki saa istua missä tykkäävät. olen ollut kaksissa häissä missä on ollut istumajärjestys ja koska en ole kovinkaan seurallinen ihminen (eli olen tod. ujo) niin olen kokenut tämän järjestelyn aika kaameaksi.. mutta jokainen tekee mikä hyvältä tuntuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä taas olen ujona ihmisenä  joutunut kamalaan tilanteeseen  häissä, joissa ei ollut istumajärjestystä ollenkaan. Vain hääparille oli oma pöytänsä ja muutoin vieraat menivät kuka mihinkin. Morsiamen vanhemmat tulivat sisään saliin viimeisenä ja siinä vaiheessa ainoat vapaat paikat olivat pöydässä, jossa istuin kahdestaan mieheni kanssa. Olipas tosi kiva joutua morsiamen vanhempien pöytään mieheni kouluaikojen kaverin häissä, joissa en henkilökohtaisesti tuntenut sulhastakaan kovin hyvin ja morsianta (saatikka hänen vanhempiaan) en ollenkaan.

Eli kyllä meille tulee istumapaikat ainakin kaikkein lähimmille, muista nyt en vielä tiedä. Ihan hyvä vaihtoehto voisi olla tuo tiettyhin pöytiin jakaminen (olen ollut häissä, joissa tämä toimi hyvin) tai sitten järkätään vaan reilusti niitä istumapaikkoja, joista vieraat saa valita omansa (olen ollut myöskin häissä, joissa homma toimi näin-> ei valittamista). Mutta jos istumajärjestys päädytään tekemään, tehdään se sillä perustella, että pyritään takaamaan jokaisen vieraan viihtyminen. Eli plaseerataan samaan pöytään ihmiset, jotka muutenkin viihtyvät yhdessä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei alunperin ajateltu istumajärjestystä laittaa ollenkaan, mutta luettuani täältä plussia ja miinuksia molemmista vaihtoehdoista, olemme päätymässä ratkaisuun, että pari-kolme pöytää "varataan" kavereilla, loput sukulaisille, mutta muuten istukoot miten lystäävät...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen ehdottomasti istumajärjestyksen puolella! Oltiin viime kesänä häissä, joissa stä ei oltu tehty ja jouduimme opiskeukavereina hieman nolosti istumaan paraatipaikalle - se kun oli ainoa vapaana oleva pöytä... häissä, joissa istumajärjestys on ollut olen puolestaan aina päässyt todella hauskaan seuraan: hääpari on osannut sopivasti yhdistellä vanhoja tuttuja, sosiaalisia persoonia ja uusia kasvoja samoihin pöytiin.

Mitä omiin häihimme tulee, niin minusta istumajärjestyksen suunnittelu on yksin hauskimmista itse juhlaan liittyvistä jutuista! On tosi viihdyttävää miettiä, ketkä vieraistamme sopisivat toisilleen juttuseuraksi, ja tällä tavoin voimme tutustuttaa sukuja ja kavereita toisiiinsa luonnollisesti. Tähän liittyy myös loistava tutustumisleikki, jonka olen kehitellyt vieraideni pään menoksi, se saa kyllä kielenkannat irtoamaan...  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkään en ole ollut istumajärjestyksen kannalla sillä minulla on siitä huonoja kokemuksia häistä. Olin häissä joissa tunsin vain yhden henkilön. Minua ei oltu laitettu hänen kanssaan samaan pöytään vaan johonkin ihan muualle. Seurallisena ihmisenä en ikävä kyllä saanut pöytäni vierustovereiden kanssa puheenaihetta aikaiseksi ja joten oli todella tylsää! No, minä sitten lähdin häistä heti pois kun oli mahdollista koska siellä oli ihan mielettömän tylsää kun ei ollut edes juttuseuraa. Joten istumajärjestys täytyy minusta tehdä todella hyvin jotta se onnistuisi. Ja siihen ei ainakaan minun mielestäni ollut hääparilla kykyjä. Minusta kun noissa sukulaisten sekoittamisessa täytyy olla todella hyvä ihmistuntija: minkä tyyppiset voidaan laittaa samaan pöytään, kuka haluaa välttämättä olla jonkun kanssa vierekkäin(esim. paljon puhuttavaa kun ei ole pitkään aikaan nähnyt)...

Mutta tuota en ollut ajatellutkaan että pitäisi varata pari pöytää kavereille. Yleensä kun sukulaiset tulevat ensin ja omassa laumassaan sisään niin he pääsevät kyllä samaan pöytään. Joten täytyypi hääparina huolehtia siitä että kaverit pääsevät samaan pöytään. eivätkä he joudu ripotelluksi ympäriinsä.

Me ei alunperin ajateltu istumajärjestystä laittaa ollenkaan, mutta luettuani täältä plussia ja miinuksia molemmista vaihtoehdoista, olemme päätymässä ratkaisuun, että pari-kolme pöytää "varataan" kavereilla, loput sukulaisille, mutta muuten istukoot miten lystäävät...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now