Jump to content
Naimisiin.info

Helsingin tuomiokirkosta


Recommended Posts

Guest Satunnainen vieras

Meidät vihittiin viime keväänä Hgin Tuomiokirkossa. Koska emme silloin (enää) kuuluneet ko. seurakuntaan, niin ko. kirkon käytännön mukaisesti pappi tuli omasta nykyisestä seurakunnastamme. Sen sijaan kanttori tuli Tuomiokirkkoseurakunnasta. Meidän hääpäivänämme työvuorossa kanttorina oli nuorehko mies Pete, joka soitti oikein hyvin ja oli myös erittäin ystävällinen, kun kävimme häntä aiemmin tapaamassa ja häämarsseja miettimässä. Myös vahtimestari- ym. järjestelyt toimivat mielestäni hyvin.

Link to comment
Share on other sites

Meidän hääpäivänämme työvuorossa kanttorina oli nuorehko mies Pete, joka soitti oikein hyvin ja oli myös erittäin ystävällinen

Tuo Pete säesti myös kerran minua, kun olin laulamassa Tuomiokirkossa. Sain sen käsityksen, että hän olisi ollut sijaisena ja opiskelisi vielä itse.

En ole asiasta kuitenkaan ihan varma.

Hyvin hän kuitenkin soitti

Lienkö ollut samoissa häissä Satunnaisen Vieraan kanssa  ;D

Link to comment
Share on other sites

Guest Satunnainen vieras

Samoista häistä me laulaja puhumme!  ;D Kiitos vielä sinulle - lauloit todella kauniisti! Myös sinun lauluasi kehuttiin kovasti jälkikäteen. Ja siinä hössäkässä kirkolla unohtui vielä sanoa, että todella ihana myös se ehdottamasi toinen laulu: Tänä aamuna aurinko nousi; kaunis sävel ja erittäin koskettavat sanat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Pupuneiti

Meillä on pienet häät (n. 40 vierasta) ja nyt alkoi mietittyttämään, että hukkuvatko vieraat Tuomikirkkoon? Tätä en ollut pohtinut aikaisemmin lainkaan, valitsimme paikan sen majesteettisen kauneuden vuoksi ja nyt alkoi mielessä kaihertaa, josko se on kuitenkin liian suuri....? Kokemuksia pienistä häistä Tuomiokirkossa?

Link to comment
Share on other sites

Olin mutama vuosi sitten kaverini häissä Helsingin tuomiokirkossa. Noissa häissä oli 100 vierasta, eli ihan pienestä porukasta en osaa sanoa mitään, mutta eihän se kirkko kuitenkaan niin hirmuisen iso ole sisältä miltä se ulkoa näyttää.

Ja mikäli vieraat istuvat tiiviinä ryhmänä edessä, niin en usko asian häiritsevän.

Kirkko on kaunis ja mielestäni melko kodikaskin vaikka onkin suhteellisen suuri. Pitäkää vain häänne siellä.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä oli häät Tuomiokirkossa tänä kesänä, 28.6 03. Vieraita oli noin 90 ja mielestäni kirkko ei tuntunut liian isolle. Vieraat oli pyydetty istumaan aivan kirkon etuosaan ja se näyttikin ihan kivalta. Tavallaan se kirkon loppuosa ja ne sivut eivät sitten haitanneetkaan, vaikka ne olivatkin tyhjiä.

Kirkko on ehdottomasti ihana ja tunnelmallinen vihkipaikka!!!!! ja arvokaskin vielä...  Oli aivan mahtavaa kävellä sitä pitkää käytävää mahtavien urkujen pauhaamana  :-X :-X :-X.

Pappi tuli meille täältä Vuosaaren seurakunnasta ja kanttorina oli Pete. Mielestäni ok kanttori, koska ei ole liiemmin muista kokemusta  ;). Järjestelyt hoituivat todella ammattimaisesti ja suhtautuminen lämmintä ja huolehtivaa. Se, mikä kannattaa muistaa: pyytäkää, että vihkimisenne ajaksi kirkko "suljetaan" yleisöltä, jotta turistit eivät ramppaa koko ajan kirkossa. Itse teimme juuri näin ja se oli hyvä valinta, koska jo nyt ihmisiä kurkisteli ikkunoiden takana  :o. Olivat suntion mukaan kuulemma halunneet nähdä "julkkiksen". Meistähän oli juttua Hesarissa ja kk-liitteessä juuri sinä päivänä.

Ehdottomasti oikea valinta kirkon suhteen! Pyydätte vaan kaason/bestmanin tms. hoitamaan asian siten, että saatte vieraat istumaan niihin eturivin penkkeihin. Se on aivan ihana tunne, kun kaikki rakkaat vieraat on siinä lähellä ja sitten koko muu kirkko tyhjänä vain meitä varten...

Jos haluat kysellä lisää tai nähdä kuvia kirkosta, laita vaikka privana sähköpostisi!  :-X

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Kertokaahan onko Tuomiokirkossa jotain morsiuskamaria tai sivuhuonetta siella oven lahella ja toisaalta taas onko sulhaselle sakasti?

Haluaisin olla juhavierailta ja etenkin sulhaselta piilossa ennen kuin marssi alkaa soida ja toisaalta taas jos esim. sataa niin ei olisi kivaa astua suoraan sisaan saliin ja vieraat kaantaisivat paansa katsomaan etta tuolla se morsian nty korjaa huntuaan kuntoon...

Link to comment
Share on other sites

Kertokaahan onko Tuomiokirkossa jotain morsiuskamaria tai sivuhuonetta siella oven lahella ja toisaalta taas onko sulhaselle sakasti?

Hei vaan,

Tuomiokirkon takaosassa on tilava rippi/morsiushuone, jota vihkimisten yhteydessä käytetään nimenomaan morsiamen "piilopaikkana". Sulhanen voi luontevasta puolestaan odotella sakastissa, joka on perinteiseen tapaan kirkon alttariseinän takana kirkon etuosassa.

Terveisin,

MikkoM

Link to comment
Share on other sites

Guest Susie
Onko kokemuksia Tuomiokirkkoseurakunnan paperista, kanttorista ja homman sujuvuudesta noin yleisesti.

Eiköhän vihkiminen onnistu ihan jokaikisessä seurakunnassa ja kirkossa mallikkaasti ja sujuvasti. Kanttorit, pastorit ja suntiot "tekevät häitä" ammatikseen.  ;D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

kysymys teille jo vihityille: Minne tuomiokirkossa mennään piiloon ennen riisinheittoa ulkona? Eihän siinä eteisessä ollut mitään muuta kuin pieni tuulikaappi ja ovet...  ???

Entä pääseekö sinne morsiushuoneeseen jotenkin ulkokautta? se kirkon takaosahan on suuri, jossa ne huoneet kai sijaitsee; jokuhan voi vahingossa nähdä mut ennen kuin livahdan kyseiseen tilaan sisäkautta kun en haluaisi puolta tuntyia aiemmin mennä sinne jännittämään...

Link to comment
Share on other sites

Häissä joissa olin, niin hääpari koukkasi morsiushuoneeseen odottamaan, että vieraat pääsivät ulos. Huone sijaitsee kirkon takaosassa, vasemmalla puolella (kun selkä alttariin päin). Muistaakseni huoneeseen oli ovi ainoastaan kirkon sisältä.

Link to comment
Share on other sites

Meidät vihittiin tuomiokirkossa viime kesänä = ).

Odottelu tapahtuu morsiushuoneessa. Huonen jää oikealle, kun tullaan pääovesta sisään. Huoneeseen on vain yksi sisäänkäynti (ei ulkokautta).

Vaarana on toki se, että vieraat näkevät etukäteen. Itse menin paikalle noin. 20 minuuttia ennen. Paikalla oli jokunen vieras (ulkona odottelemassa). Kaasoni kävi ilmoittamassa, että morsian on tulossa, joten silmät kiinni tai menkää nurkan taakse odottelemaan.

Link to comment
Share on other sites

Meidät vihitään Tuomiokirkossa syyskuun alussa ja äitini kauhisteli myös sitä, että vieraat näkevät morsiamen etukäteen. Itselleni ei moinen ole ennen tuota tullut mieleenkään, etteikö minua nyt saisi nähdä. Itse asiassa ajattelin halata isoäidit ja vaihtaa muutaman sanan vieraiden kanssa siinä ulkona ennen morsiushuoneeseen menoa.

Link to comment
Share on other sites

Kiitoksia vinkeistä!

pitänee itekin sitten vaan kipittää sinne jännittämään paljon aikaisemmin... Mutta nythän vasta kuningasidean keksin: Jos odotteliskin Kryptassa ja tulis suoraan ulkokautta isin saattamana (jos on kaunis ilma)....Sieltähän on hissiyhteys kirkkoon, niin vois kaasokin tulla vasta viime hetkillä esille kuoriin jännittämään..

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Kuulisin mielelläni tuoreita kokemuksia vihkitoimituksista Helsingin Tuomiokirkossa. Aikaisemmista viesteistä selvisi se, että  että morsian menee morsiushuoneeseen piiloon, mutta mitenkäs hoituvat mm. seuraavat asiat:

- Hoituvatko koristelut kirkon puolesta?

- Onko kesävihkimisiä 45 min/60 min välein?

- Mistä ovesta häävieraat ja hääpari tulevat ulos?

- Onko turisteja liikkeellä paljonkin kesälauantaisin?

- Onko kirkko suljettu turisteilta vihkitoimituksen ajan yms?

- Missä hääauto odottaa?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei!

Moni kysymys ratkeaa kun käy kirkolla kesäisenä lauantaina  ;)

Eli:

Vihkimiset on tasatunnein

Kirkko silloin suljettu turisteilta kymmentä vaille - 25 vaille -välisen ajan ja turisteja parveilee ulkona kesällä aina

Kulku on kirkon pääovesta (alttaria vastapäätä) eli torilta katsoen vasemmalta

Hääauton saa tämän pääoven eteen

Link to comment
Share on other sites

Kiitos paljon vastauksistasi, Kaneli! Hämäsi lähinnä tuo pääovi-asia. Luulin nimittäin että pääovi on "megaportaiden" yläpäässä oleva ovi eikä torilta katsottuna vasemmalla oleva ovi (joka näyttää mielestäni sivuovelta). Olen nimittäin nähnyt kuvia, joissa hääpari astelee näitä megaportaita alas ja laahus tulee kaukana perässä, ja hääauto odottaa torilla.  Kiitos selvennyksestä!

Link to comment
Share on other sites

Vielä lisäys...

Kirkon ja torin välillähän kulkee tie, eli mikään ei estä ajamasta autoa alas torille. Joskaan keskellä päivää tuskin kuitenkaan saatte editoimatta kuvaa, jossa portailla ei ole muita kuin morsiuspari  ;D

Jos torilta katsoen vasemmalla oleva ovi näyttää sivuovelta, suosittelen kyllä tarkempaa tutustumista kirkkoon - ihan vaan vaikka nähtävyytenä :)

Link to comment
Share on other sites

Myös isojen portaiden yläpuolelle saa auton... siis siihen senaatintorin puolelle.  Jos siitä eteläovesta tulee ulos, ensin on muutama porras, sitten tasanne (jonne auton saa) ja sitten alkavat ne isot portaat. Kävimme toissapäivänä juttelemassa kirkon vahtimestarin kanssa ja hän suositteli poistumista nimenomaan eteläovesta, koska turistit parveilevat pääovella odottaen sisäänpääsyä, eivätkä väistä morsiusparin tulessa ulos. Me siis menemme sisään pääovesta ja ulostulessa menemme ensin morsiushuoneeseen ja sitten ulos eteläovesta, jonka eteen automme on ajettu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meillä vihkiminen on klo 13.30 Tuomiokirkossa, mut ei ollakaan kesäsesongilla liikenteessä.. Ja meitä ennen ei ollut mitään aikoja varattuna ja tulee morsiusmessu joka siis kestää ainakin about tunnin.

Mut mä kyllä haluan kaikista turistirynnäköistä huolimatta poistua virallisesta pääovesta...Luotan siihen, että suntio on siellä pokena ovella!  ;D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Jonkin muun ketjun kirjoituksista ymmärsin, että Tuomiokirkossa olisi myös pieni kappeli, jossa voidaan suorittaa vihkimisiä. Pitääköhän paikkansa?

Tämä asia kiinnostaa minuakin. :) Sisäkuvia sieltä myös kaipailisin, googlettamalla en löytänyt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...