Guest morsio

Kuinka karsia vieraslistaa?

82 posts in this topic

Kyselisinkin teiltä, millä periaatteella te karsitte vieraslistaa? Alunperin listasin vain serkut, ja serkkujen lapset sukulaisista - sen kauemmaksi ei mentäisi - laskennan jälkeen kuitenkin totesin Isäni puolelta meitä tulevan aivan liikaa, en usko että saamme niin suurta budjettia kasattua.

Isäni suku on lämmin ja läheinen, vaikka emme kovin usein näekään - totta puhuakseni itse en edes muista kaikkien puolisoiden ja lapsien nimiä. Millä ihmeellä voin hyvällä omatunnolla vetää rajaa? Kutsua vain tädit ja sedät isän puolelta? Ja muutaman serkun, ketä tavannut viime aikoina? Tuntuisi kohteliaammalta vetää raja vain serkut, tai vain tädit ja sedät kuin se, että kutsut jonkun serkun ja toisen jätät kutsumatta.

Huoh, miten itse olette ratkaisseet liian suuret vierasmäärät? Ollapa kaikki raha, niin mielelläni kaikkien kanssa tätä päivää juhlisin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me tehtiin just noin, että sedät ja tädit, mutta ei serkkuja. Osittain sen takia, että sulhasella on niin pieni suku, ei ole mitään järkeä, että mun puolelta tulee sata henkeä ja sen puolelta kolme... Kavereista sellaiset keitä oikeasti näkee usein ja säännöllisesti. En tiedä miten käy kun ne ketä näkee vaan kerran vuodessa suhtautuu kun ei tule kutsua.. sitten ei varmaan nähdä sitä kertaakaan enää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me lähettiin siitä ensinnäkin, että kaikki vieraat täytyy olla sellaisia, etä molemmat tuntee ( onhan niitä joitakin puolisoita joita ei niin hyvin tunne).. Ja sen jälkeen lähettiin karsimaan selaiset sukulaiset joiden kanssa ollaan muutenkin tekemisissä kuin perinteiset pyöreät syntymäpäivät, hautajaiset ja häät.. Eli meillä tämä tarkoitti, ettei kaikkia tätiä ja setiäkään kutsuta.. Itsellä on molempien vanhempien puolelta niin iso suku, että luku olisi sieltä jo tullut todella suureksi jos oltais kutsuttu kaikki..

Minusta se on hääparin päätettävissä ketä kutsutaan, eikä kummin kaiman serkun.. Ainahan näitä tulee, että teän pitää kutsua se ja se.. Meillekin on tullut.. Meillä ei ole varaa kutsua kaikkia ja johonki se linja on vedettävä.. Nämä ovat kuitenkin meidän häät..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me päätimme kutsua sukulaisista vain sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kutsutaan sukulaisista vain ne keiden kanssa ollaan tekemisissä. Kavereita tuleekin sitten paljon ja miehen kanssa kaverit kutsutaan sillä periaatteella, että molemmat kutsuvat ne joiden seurassa oikeasti saa olonsa tuntumaan iloiseksi vaikka olisi kuinka huono päivä muuten ja saa olla oma itsensä eikä tarvitse yrittää olla jotain muuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä sukulaisten suhteen sama linja: kutsutaan ne, kenen kanssa ollaan tekemisissä. Ja myös muut vieraat kutsutaan tuolla samalla ajatuksella. Mulla on tiivis suku ja kutsun kaikki tädit ja heidän lapsensa. Sulhasen puolelta tulee vain muutama setä eikä serkkuja lainkaan. Mielestäni on tärkeää että kutsuu vain läheisimmät, jotta juhlan tunnelma pysyisi kodikkaana ja rentona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omassa suvussani tekisin niin, etten kutsuisi isän puolelta ketään. Korkeintaan isän, hänen nykyisen puolisonsa ja heidän tyttärensä, joka siis minun nuori (lapsi) siskopuoleni on.

Meillä äidin suvussa on ollut kaksi linjaa: joko kaikki siis ihan kaikki, tai sitten ei ketään / pelkät vanhemmat ja sisarukset. Tästä kallistuisin linjalle kaikki. Tiedän suunnilleen nimeltä ne, jotka eivät tule, mutta yleensä porukka on ollut aktiivista varsinkin häissä, myös esim. lakkiaisissa. Suurin ongelma muodostuisi siitä, kutsutaanko tätien, enojen ja serkkujen lisäksi myös serkkujen lapset. Osa heistä on vielä kovin pieniä tai ainakin nuoria. Muutama serkun lapsi on jo aikuinen, melkein minun ikäiseni ja heitä en ole aikuisena nähnyt kertaakaan. Rajan vetäminen olisi vaikeaa, koska jopa samoissa perheissä on aivan eri ikäisiä lapsia, joista osa siis tällä logiikalla saisi vanhempien mukana kutsun, kun taas omillaan asuvat vanhemmat sisarukset jäisivät kutsumatta.

Serkut olisi kuitenkin kiva saada mukaan, koska harvoin nähdään ja haluaisin kuitenkin sellaisen huippuhetken elämässäni heidänkin kanssaan jakaa. Ja onpa aiemmin avioituneilla serkuillani kokemusta jopa siitä, miten häiden jälkeen yhteydenpito tiivistyy, kun siellä on toisiaan nähty.

Onneksi tämä on omalta kohdaltani pelkkää spekulointia! Ei ole meillä tuo pohdinta vielä ajankohtaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tämä oli helppo koska tulossa on pienet häät. Raja vedetään molempien isovanhempiin. Sen kauempiin sukulaisiin ei mennä. Eli me olemme kutsumassa vanhempamme, sisaruksemme perheineen, isovanhempamme sekä parhaat ystävät puolisoineen.

serkut, tädit, sedät, kummit yms kauemmat sukulaiset saavat rauhassa vedellä herneitä neniinsä. Mielestäni tämä on reilu rajaus jos haluaa pitää vierasmäärän alle kolmessakymmenessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin piti olla vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat. Ja mun puolelta näin teemmekin, mutta nyt sulhanen on kutsumassa lisäksi tätinsä ja hänen puolisonsa, enonsa ja toiset kummivanhempansa. Ja kaikki vain toiselta puolelta sukua kun toisella ei enää ole isovanhempia tai isää jota kutsua. Nyt sitten mietin että kuinka tavallista tälläinen on, että vain toiselta tulee kaukaisempia sukulaisia. Itsekkin kutsuisin mielelläni kummini ja lempitätini, mutta koska haluamme pienet häät ja jos kutsuisin nämä kaikki ihmiset, kasvaisi lista vain entisestään. Tällä hetkellä vieraita tulee noin 45, 40 oli alkuperäinen suunnitelma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me olemme jo häävalmistelujen alkumetreillä ilmoittaneet kaikille että haluamme pienet häät, joten toivottavasti kaukaisemmat sukulaiset ja kaverit eivät edes odota kutsua. Tarkoituksena olisi että kutsun saaminen olisi vieraille pikemminkin iloinen yllätys kuin sen poisjäänti pettymys. Kutsuttavien listalta löytyy lähinnä kavereita ja ydinperheiden jäseniä. Uskon että juhlista tulee tällä tyylillä hauskemmat ja rennommat kuin jos paikalla olisi sankoin joukoin myös etäiseksi jääneitä serkkuja ym. puolituttuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myös pienet häät, joten rajattiin kutsuttavat ainoastaan vanhempiin, sisaruksiin ja kavereihin. Täytyy toivoa ettei isovanhemmat kovin loukkaannu kun kutsutta jäävät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me rajattiin sukulaisten määrää kutsumalla vanhemmat, sisarukset ja kummit puolisoineen. Meillä molemmilla kummit sattuvat olemaan tätejä tai setiä. Lisäksi kutsuimme molemmat kaksi serkkua ja kavereita. Miehen ukki sai kutsun muttei enää voi osallistua häihin huonon kuntonsa takia, muita isovanhempia meillä ei ole elossa. Tällä rajauksella kutsuttuja oli 41.

Tärkeintä minusta on että rajaus tehdään loogisesti ja sen voi kertoa asiaa kyseleville.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni nykypäivänä on normaalia pitää hieman pienemmät ja intiimimmät häät. Myös nykyään yhä useampi morsiuspari kustantaa häät omasta pussista. Tämä on tietenkin positiivista meille joilla on isot suvut sillä luulen että sukulaiset jotka eivät pääse vieraslistalle eivät ota asiaa niin vakavasti ja henkilökohtaisesti kuin aikasempina vuosina. Mielestäni ketään ei tulisi kutsua häihin velvollisuudentunnosta.

Meillä on vielä varsinainen vieraslista vahvistamatta, mutta helpottaakseen lopullista päätöstä teimme a ja b listan, a listalla ne ihmiset keitä ilman suurta päivää emme voisi viettää ja b lista ihmisistä keiden tulo olis mukavaa muttei pakollista, kuten kummisedän veli perheineen jne... B listalla on myös ne ihmiset keitä lähiperhe painostaa kutsumaan.

9kk ennen häitä teemme lopullisen päätöksen vieraista ja otamme huomioon budjetin ja häätilan sekä vähän pöytäkarttaa. Tärkeintä meille on saada häihimme sellaiset vieraat jotka ovat aidosti onnellisia puolestamme ja ovat kiinnostuneet elämästämme muutenkin kuin pelkässä häämielessä.

Mutta morsmaikut, mitä mieltä olette kutsujen "toisesta aallosta"? Että valitsee b-listalta porukkaa sen mukaan kun a-listan vieraat ilmoittavat etteivät pääse?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin mietin tota "toista aaltoa". Meillä ongelma on siinä että tilaa on juhlapaikalla rajallisesti (n. 80 vieraalle), mutta vieraslistaa tehdessämme tulee yli sata nimeä. Itse olen valmis karsimaan niin sukulaisia kuin ystäviäkin, mutta mieheni ei halua karsia omista sukulaisista eikä ystävistä ketään. Yritin ehdottaa, että kumpikin listaa 30 itselle tärkeintä ja sen jälkeen mietimme loput 20 yhdessä, mutta vastaus oli että ei ole "mun" ja "sun" vieraita, vaan kaikki vieraat olisivat yhteisiä. Miehellä on sekä isompi perhe että isompi ja läheisempi suku kuin minulla, mutten silti halua että juhlissa on 35 miehen sukulaista, 25 miehen ystävää ja 10 minun sukulaista ja 10 kaveria. Vinkkejä pliis!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me karsittiin aveceista pois ne jotka eivät ole naimisissa tai avoliitossa. Julmaa mutta säästetään kuluissa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me karsittiin vähän epäselvillä perusteilla. Miehen suku on tosi iso, eikä munkaan suku ihan kahvipöytään mahdu, mutta häissä ei ole tilaa kuin 80 hengelle. Niinpä otettiin "joulukorttilinja", eli kutsutaan ne, kelle lähtee joulukortitkin. :D Siinä on oikeestaan sukulaisista ne, keiden kanssa oikeesti on tekemisissä, ja sit pari serkkua molempien puolelta, keiden kanssa haluttais olla tekemisissä. Mutta ne sedät ja muut, jotka ei oo vaivautunut ees osoitteitaan ilmoittamaan, saa jäädä kutsumatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vieraslistassa sukulaisuudella ei juuri ole merkitystä. Kutsumme vain ihmiset, jotka ovat olleet mukana meidän yhteisessä elämässämme ja ihan omasta tahdostaan. Käytännössä tämä tarkoittaa oman äitini puolelta kaikkia sukulaisia serkkuihin puolisoineen ja lapsineen asti, isäni puolelta isoäitiä ja ehkä kummeja, puolison puolelta paria ihmistä vanhempien ja sisarusten lisäksi. Varsinkin puolisolle on tärkeä nk. chosen family -ajattelu, eli perhettäkään ei välttämättä kutsuttaisi, jos välit eivät ole ystävyyteen verrattavat (http://feministsforchoice.com/friends-by-chance-family-by-choice.htm). Itse olen ehkä konservatiivisempi, mutta luultavasti siksi, että mun suvun kanssa olemme suht hyvin samalla aaltopituudella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aargh, meillä tämä karsiminen vähän muuttui kun sulhanen ilmoitti haluavansa mumminsa sekä kumminsa häihin. Joten isovanhemmat kutsutaan myös. Ollaan myös mietitty tuota avecien karsimista niin että vain yhdessä asuvat parit kutsutaan, muuten tulee aveciton kutsu. Onneksi lista pysyi edelleen alle 50.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vieraslistamme jää pieneksi - vain vanhemmat ja isovanhemmat sekä sisarukset ja läheisimmät ystävät puolisoineen. Tällä kokoonpanolla ja itsemme mukaan luettuina väkeä olisi siis tulossa n. 30-35, mikä on aika maksimi budjettiamme ajatellen. Olisi muutama sukulainen äidin puolelta, jotka haluaisin kutsua, mutta sitten tuntuisi väärältä isän puolen sukulaisia kohtaan, joten pitäydymme vain lähilähipiirissä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä toivon että moni ystävä pysyy häihin asti sinkkuna niin ei tarvitse alkaa nostamaan vierasmäärää avekkejen takia :blush: on tää vaan vaikeata tämä vieraslistan väsääminen. Olen jo laskenut ikäjakauman ja tehnyt "varmaan tulisivat" ja "eivät varmaankaan tulisi" listan enkä ole vieläkään tyytyväinen :girl_mad: ihan naurettavaa touhoa =D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olen monelle kaverille sanonut, että vain sellaisten seurustelukaverit kutsutaan, jotka on seurustellut yli vuoden. Se o aika selvä jaottelu mun mielestä eikä kukaan voi loukkaantuu. :) Must on vähän outoo, et häis olis jonkun vieraan kyseisen kuukauden ihastus tai vaan joku kaveri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä toivon että moni ystävä pysyy häihin asti sinkkuna niin ei tarvitse alkaa nostamaan vierasmäärää avekkejen takia :blush: on tää vaan vaikeata tämä vieraslistan väsääminen. Olen jo laskenut ikäjakauman ja tehnyt "varmaan tulisivat" ja "eivät varmaankaan tulisi" listan enkä ole vieläkään tyytyväinen :girl_mad: ihan naurettavaa touhoa =D

Ihan sama juttu :) . Tehtiin just vieras listaa ja oltiin sovittu että vain av(i)oliitossa elävät kutsutaan. Totesin sitten miehen serkun olevan sinkku kun kuulin että oli pikapikaa muuttanut tuoreen tyttöystävän kanssa yhteen. Sori nyt vaan, mutta ärsyttää kutsua ihminen jonka olemassaolosta saati nimestä (tai nimeä en tiedä vieläkään) en edes tiennyt pari päivää sitten ja joudun tilan puutteen (en siis taloudellisten syitten) vuoksi jättämään jonkun kaverin kutsumatta. argh, vaikeaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaikka tästä sukulaisten kanssa joutuukin tappelemaan, meillä karsittiin aika radikaalisti pois lähes kaikki sukulaiset. Lähiperhe ja isovanhemmat kutsutaan molemmilta. Sulhasen puolelta kutsutaan kolme tätiä perheineen, sillä heitä näemme säännöllisesti. Omasta suvusta vain yksi serkku.

Ärsyttää kun muka "pitäisi" kutsua tätejä, setiä ja serkkuja, jotka eivät esimerkiksi minun tapauksessani ole edes tavanneet miestäni. Kiva olis heidän kanssaan sitten juhlistaa meidän suhdettamme.

Ja kun maksetaan häämme itse, saadaan onneksi päättää ihan tasan tarkkaan keitä kutsutaan, anopin tai isoäidin mielipiteistä huolimatta ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miehen sukulaisista lapsineen tulee jo noin 80 henkeä. Siihen minun reilut 30 sukulaistani ja sitten vielä kaverit ja heidän lapsensa, noin 140. Joten on IHAN pakko karsia. Mietin ensin, että jos vetäisimme rajan siihen, että pyydämme jättämään alle 12-vuotiaat lapset kotiin. Se rajaa oikeastaan kaikki kavereiden ja serkkujen lapset ja osan serkuistakin, joten jäljelle jää noin 200 henkeä. Jos "luotetaan" siihen, että miehen suvusta ja meidän kavereista osa jättää tulematta (Sulhanen ainakin luottaa siihen, mutta voiko oikeesti näin tehdä?!), jäljelle jäisi vaikeasti arvioiden noin 150 henkeä.

Mies on ihan varma että voimme luottaa siihen, että osa vieraista ei tule kuitenkaan. Minua hirvittää luottaa tuollaiseen olettamukseen, mutta mies haluaa tehdä budjetin sillä olettamuksella, että 150 henkeä ilmoittautuu juhliin. Itse haluaisinkin rajata kutsut niin, että ainoastaan vanhemmat, sisarukset puolisoineen, isovanhemmat, sedät/tädit puolisoineen, kummit puolisoineen, ystävät av(i)opuolisoineen. Eli kaikki serkut ja kaikkien lapset jäisivät listan ulkopuolelle. Näin saisimme vieraslistan karsittua 140:een. Se olisi jo järkevä vierasmäärä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi ei ole tarvinnut karsia kamalasti listaa. Lähinnä nyt ollaan rajattu, että juhliin ei kutsuta ihmisiä, joita emme itse tunne. Tähän kastiin menevät siis kaukaiset sukulaiset, nuorten sukulaisten tyttö- ja poikakaverit sekä vanhempien työkaverit/muuten vaan tutut. Punakynä on viivannut yli listalta kanssa ihmisiä, joiden kanssa ollaan kavereita, mutta ei niin sydänystäviä että pitäisi saada heidät häihin asti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now