Hyppää sisältöön


Kuva

Kokonainen sika?


 • Kirjaudu vastataksesi
53 vastausta aiheeseen

#21 Vieras_henskuliini_*

Vieras_henskuliini_*
 • Vieras

Lähetetty 13 syyskuu 2005 - 13:14

Hui.... :o
Minua tämä ajatus ainakin etoisi, vaikka lihaa syönkin ja varmasti myös seurueemme kasvisruokailijoita.

#22 aiko

aiko

  Konkari

 • Rouva
 • PistePistePistePiste
 • 1 813 Viestit

Lähetetty 15 syyskuu 2005 - 00:19

Hui.... :o
vaikka lihaa syönkin ja varmasti myös seurueemme kasvisruokailijoita.


sähän pelottava morsmaikku oot ;D

#23 Vieras_henskuliini_*

Vieras_henskuliini_*
 • Vieras

Lähetetty 15 syyskuu 2005 - 09:06

Hui.... :o
Minua tämä ajatus ainakin etoisi, vaikka lihaa syönkin ja varmasti myös seurueemme kasvisruokailijoita.

Hihii... taisi olla lauserakenteessa jotain häikkää  ;D

#24 Naina

Naina

  Vakkari

 • Rouva
 • PistePistePiste
 • 707 Viestit

Lähetetty 21 syyskuu 2005 - 17:24

Oltiin vieraina häissä joissa oli tarjolla kokonainen lämminsavusika ja hyvää oli. Eipä kukaan tuntunut nyrpistelevän, ja epäkohteliasta se mielestäni olisi toisten juhlissa ::) Kasvissyöjille oli kasvispihvejä. Sian kamuna tarjoiltiin kerma-sekä valkosipuliperunat ja höyrytettyjä vihanneksia. Nam :D Hintaa en tiedä mutta sian mukana tuli äijä sitä pilkkomaan vieraille.

#25 dyddi

dyddi

  Juniori

 • Jäsen
 • PistePiste
 • 75 Viestit
 • Paikkakunta:Helsinki

Lähetetty 21 lokakuu 2005 - 22:01

Munkin mielestä joku aika sitten tuli säädös, jonka mukaan kokonaista sikaa ei saa tarjota ainakaan yleisissä pippaloissa.  Menneenä kesänä perinteisissä possujuhlissa tarjoiltiin paloja. Liittyy lisääntyneisiin eläinsairauksiin. En ole kuitenkaan alaan perehtynyt, älkää luottako minuun. Ajatuksena oli, että kannattaa varmistaa toi, ennen kuin päättää lopullisesti pistää Nasun vartaaseen. Snif. ???

#26 Marswin

Marswin

  Juniori

 • Jäsen
 • PistePiste
 • 79 Viestit

Lähetetty 23 elokuu 2006 - 15:41

NAmnam sikaa vaan pöytään! on se kumma, jos EU-säädökset tämänkin ilon meiltä vievät.  Voiko pitää paikkansa?

#27 Vieras_Henpartying(Guest)_*

Vieras_Henpartying(Guest)_*
 • Vieras

Lähetetty 23 elokuu 2006 - 15:59

Joo, taitaapi olla niin, että vain yksityisissä kemuissa voit kokonaisen sian paistaa ja tarjota. En sitten tiedä saako niitä ostaakaan enää kokonaisina, vai pitääkö se paistopuolikin hoitaa itse (tai pimeesti...).

Olen suvaitsevainen kasvissyöjä, enkä rutise muiden syömisistä. Mutta kyllä kokonaisen sian silpominen juhlissa on aika karua meininkiä. Toisaalta reality-pläjäys pienimmille juhlijoille...tai elämän kiertokulun voi kai vähän lempeämminkin opettaa kuin esim. suosikki-sukulaisen häissä...?

#28 Beam

Beam

  Vakkari

 • Rouva
 • PistePistePiste
 • 110 Viestit

Lähetetty 24 elokuu 2006 - 14:22

Tässä meidän kokemukset kokonaisen sian "tarjoilusta" hääjuhlassa + muutamia käytännön vinkkejä lopuksi:

Possu ja varrassysteemi maksoivat meille yhteensä n. 400e ja siitä olisi riittänyt ainakin yli 100 hengelle syömistä. Tilasimme sian paikalliseen markettiin lihaa toimittavalta palvaamolta. Kiloja en juuri muista, mutta pituutta possulla oli reippaasti yli metri. Ja mukana oli niin sorkat kuin pää hampaineenkin! (Oikeasti tosi karun näköinen! Säilytettiin sitä isossa jääkaapissa ja pientä hupia saimme päiväämme, kun pyysimme jonkun hakemaan vaikka maitoa jääkaapista... vaan kukas sieltä kaapista kurkkasikaan savustettuine hampaineen, kun ovi avattiin! ;D) Alla olevat käytännön vinkit ovat oikeasti -valitettavasti  ;) - täysin testattuja kommelluksia eli kun kaikki sähköasiat tosiaan oli viimein pitkien taistelujen jälkeen 2h ennen hääjuhlan alkua ok, niin sitten meidän kokematon kokkismies ei hoksannut lyhentää possua vaan kaikesta älyttömästä vaivasta huolimatta, possu ei sitten loppujen lopuksi kuitenkaan pöyrinyt vartaassa  :( Ja kaiken lisäksi, kun haimme sulhasen kanssa ensimmäisinä ruokaa, kokki leikkasi hymyssä suin meille ensimmäiset palaset possusta....eli sentin paksuiset siivut läskiä!! Lihahan olisi ollut siellä vähän syvemmällä...oh well, löytyhän sitäkin sitten. Mutta olihan se sika melkoinen näky siinä juhlapaikan pihalla ja vieraat ihmettelivät ja ihastelivat ohjelmanumeroa :) Sika maistui ja muutamat miesvieraat taisivat käydä viiteenkin kertaan hakemassa lihaa lisää (!). Silti siasta jäi ihan tolkuttomasti lihaa jäljelle.

Kaikesta draamasta ja koomisista tilanteista viisastuneena jaan mielelläni seuraavaksi muutamia vinkkejä, niin ehkä jonkun toisen Naikkarin varrassika onnistuu hieman helpommalla! Huomiokaahan siis varrassikavaihtoehtoa miettiessäsi mm. ainakin seuraavat asiat:

- Sika kannattaa ostaa valmiiksi palvattuna, niin häissä ei tarvitse enää kuin lämmitellä sitä ennen tarjoilua
- Missä säilytätte sian ennen vartaaseen laittamista? Sika tarvitsee kunnon kylmätilat ja reilun kokoinen possukka ei ihan mihin tahansa jääkaappiin oikein mahdu...ja sian kantamiseenkin tarvitsee todennäköisesti pari miestä, jos ei kyseessä ole ihan joku pikku porsas.
- Lämmitättekö sian puutulella vai hiilten päällä? Vaikuttaako varras tähän valintaan?
- Mitä sähkövirtaa varras tarvitsee? Eli meidän varras tarvitsi voimavirtaa.
- Jos hääpaikalle tulee voimavirta, niin tsekatkaa pistoke hyvissä ajoin ja varmistakaa, että virta todellakin virtaa. Meidän pistokkeemme oli vanhanaikainen, mutta esim. Rakentajan Konevuokraamolta saa vuokrattua sopivia kaapeleita/muuntopaloja (tosi ammattikieltä joo, sori...  ;) ) . Pistokkeen voi ilmeisesti hädän hetkellä myös vaihtaa uudenlaiseksi, rasia maksanee n. 20 euroa ja siihen päälle sähkömiehen työt. Niin ja huomatkaa, että konevuokraamot eivät ole auki viikonloppuisin...
- Varmistakaa myös mahdollisia kaapeleita varten, että onko voimavirranrasia naaras- vai urospuolinen (nähtävästi voi olla molempia...)
- Onko tarpeeksi jatkojohtoja, jos pistoke jossain muualla kuin itse vartaan paikka?
- Ja jos kaikki sähkö- sun muut asiat onnistuu, niin vielä kannattaa tsekata, että pyöriikö se sika sittenkään eli jos on liian iso vartaaseen, niin sitten vain lyhentämään...
- Lihanleikkaajan tulisi ehdottomasti olla kokenut kokki tmv. henkilö, joka on tehnyt hommaa aiemminkin.
- Kunnon lihanleikkuuvälineet eli iso kokkiveitsi ja kokkihaarukka. Meillä kokki leikkasi lihaa sekä suoraan lautasille että myöhemmin ensin pieneen astiaan, jolla liha kiikutettiin tarjoilupöydässä olevalle lautaselle. Jälkimmäinen hyvä keino nopeuttaa ruokailua, jos meinaa tulla hoppu aikataulujen kanssa. (Eli kokki voi alkaa vuolemaan lihaa hyvissä ajoin ennen ruokalun alkua)
- Miettikää sian jäämien hävitys juhlien jälkeen. Joko velvoitatte jonkun/kokin huolehtimaan sika säilytykseen heti ruokailun jälkeen tai sitten sika jää juhlahumussa paikalleen ja seuraavana päivänä lihasta nauttivat muutamat sadat kärpäset...näky voi saada kovempihermoisenkin kääntymään vegeksi!

Jos suunnittelette huoletonta ja helposti järjestettävää ruokailua, niin varrassika ei ole ehkä paras vaihtoehto teille. Jos häänne ovat esim. hieman persoonallisemmassa paikassa tai vaikka ulkona, on varrassika todella bueno ohjelmanumero! Ja tietenkin maittavaa syömistä. Tosin, ulkohäissä tmv. varrassian vaatimat käytännönseikat taas ovat juuri usein hieman kimurantisti saatavilla, jos saatavilla lainkaan... kaikesta meidän kohdalla sattuneesta häslingistä huolimatta, uskaltanen suositella varrassikaa!

...niin, meidän juhlissa ei ollut kuin yksi kasvissyöjä ja hänkin lähinnä silmäili sikaa huvittuneena. Sen tarkemmin en siis osaa kommentoida varrassian sopivuutta, jos ruokailijoissa olisi esim. enemmänkin vakaumuksellisia vieraita. Vaikka häät ovat toki hääparin omat juhlat , niin suosittelen hienotunteisuutta vieraita kohtaan.

#29 Rottation

Rottation

  Vakkari

 • Rouva
 • PistePistePiste
 • 257 Viestit
 • Paikkakunta:Pori

Lähetetty 06 syyskuu 2006 - 21:06

Ööö... Kasvissyöjänä varoittelen oksetuttamasta meitä.  ;)

#30 Vieras_xara_*

Vieras_xara_*
 • Vieras

Lähetetty 14 syyskuu 2006 - 14:32

Me tahdottais possuvarras juhliimme ja kasvissyöjä vieraat sais katsoa sitten muualle, mutta mikään pitopalvelu tuskin tekee possuvartaita Suomenlinnassa :-/

#31 helina

helina

  Vakkari

 • Rouva
 • PistePistePiste
 • 466 Viestit

Lähetetty 14 syyskuu 2006 - 15:30

Varrassika on ihan hyvän makuista, mutta silloin se pitää syödä sikajuhlissa ruokalaput leuan alla. Mielestäni kokonainen sika on vähän sikailua, eikä sovi kovin juhlaviin häihin. Eri asia, jos on maalaistyyliset ronskit häät  ;)

Olen parissa tilaisuudessa nähnyt kokonaisen sian leikkausta ja se rasvan määrä oli melkoinen ja näky ei kovin kaunis. Monet herkemmät lihansyöjät menettivät kyllä ruokahalun.

#32 Vieras_morsian(Guest)_*

Vieras_morsian(Guest)_*
 • Vieras

Lähetetty 13 lokakuu 2006 - 13:26

olin kerran häissä jossa oli tarjolla kokonainen sika. Kun sika tuotiin esille taisi mennä suurimmalta osalta vieraista ruokahalu...Itse en ottaisi vaikka maksettaisiin... :P

#33 Kipukka

Kipukka

  Juniori

 • Jäsen
 • PistePiste
 • 63 Viestit

Lähetetty 04 joulukuu 2006 - 12:28

Miekin löysin tän ketjun kun hain tietoa googlen kautta nuista possuloista. Mie aattelin pitää semmoset keskiaikais tyyppiset pito häät, maalla, ulkona, ehkä heinälato tanssia tai jotain. Tommonen possu sopisi mainiosti. Mistäkähän sais nuita? Tietääkö joku Pohjois-Karjalasta palvaamoita jotka tekee?

#34 Minttu06

Minttu06

  Konkari

 • Naikkari
 • PistePistePistePiste
 • 1 864 Viestit

Lähetetty 04 joulukuu 2006 - 13:57

En ikinä laittaisi kokonaista sikaa tarjolle. EN varsinkaan häihin. Minulta menisi ruokahalu kyllä kokonaan.

#35 Rasseli

Rasseli

  Vakkari

 • Jäsen
 • PistePistePiste
 • 107 Viestit
 • Paikkakunta:Vantaa

Lähetetty 05 joulukuu 2006 - 14:08

Meillä ei ollu sikaa tarjolla häissä mutta 30 v. juhlissa. Musta se sopi siihen tilanteeseen tosi hyvin, keskikesällä kun ollaan ulkona.

Me tilattiin meitin sika Votkinsilta, 7,50 € kilo.
Noin sadalle sanottii olevan syömistä ja meitä oli noin 60 hlöä mutta olivat vieraat sen verran nälkäisiä että melkeen kaikki meni  :P
Mukana tuli kaasupullo- ja grilli. Sika oli palvattuna, raakaa sikaa kun joutuis kypsytteleen sellasta 3 pv vähintään grillin yllä  ;D

Leikkääminen vähän sotkuista puuhaa että niin hienossa juhlissa kun häät pitäis  varmaan olla joku ulkopuolinen leikkaaja. Me hoidettiin ite leikkaus ja sujuihan se mutta kovaa hommaa.
Lihan makua kehui kaikki, sanoivat että parasta sikaa mitä olivat ikänä syöneet.
Eikä se sika niin groteskilta näyttänyt kuin kuvittelin...  8-)

#36 Vieras_vierailija(Guest)_*

Vieras_vierailija(Guest)_*
 • Vieras

Lähetetty 06 joulukuu 2006 - 19:41

meillä oli kkokonainen villisika häissämme! Se oli aivan mahtavan näköinen! Nioin ja asumme Pohjois-Karjalassa ja sika oli Polvijärveltä. Ne tulivat itse paikan päälle leikkaamaan ja tarjoamaan sian, niin ei tarvinnut siitä huolehtia ollenkaan. Oli oikeesti tosi hyvää ja huipun näköinen kokonaisuus. Häämme oli ulkona teltassa ja maalaishäät niin sika sopi hyvin kuvioihin!Kannattaa, suosittelen kyseistä firmaa lämpimästi, tekivät todella hyvin ja huomaamattomasti työnsä!

#37 Kipukka

Kipukka

  Juniori

 • Jäsen
 • PistePiste
 • 63 Viestit

Lähetetty 11 joulukuu 2006 - 12:33

meillä oli kkokonainen villisika häissämme! Se oli aivan mahtavan näköinen! Nioin ja asumme Pohjois-Karjalassa ja sika oli Polvijärveltä. Ne tulivat itse paikan päälle leikkaamaan ja tarjoamaan sian, niin ei tarvinnut siitä huolehtia ollenkaan. Oli oikeesti tosi hyvää ja huipun näköinen kokonaisuus. Häämme oli ulkona teltassa ja maalaishäät niin sika sopi hyvin kuvioihin!Kannattaa, suosittelen kyseistä firmaa lämpimästi, tekivät todella hyvin ja huomaamattomasti työnsä!


Jos vielä eksyt tänne niin laittaisitko miule tuon paikan tiedot mistä saa. En löytäny netistä ainakaan paikkoja likeltä.

#38 sparkle

sparkle

  Untuvikko

 • Jäsen
 • Piste
 • 4 Viestit

Lähetetty 07 tammikuu 2007 - 14:12

Hyvänä vaihtoehtona kokonaiselle sialle on kokonaisena palvattu häränreisi ja sen pitäisi kuulema olla vieläkin hieman maukkaampaan. Tiedustelin kanssa ensi alkuun kokonaista sikaa häihimme, mutta palvaamosta suositeltiin häränreittä tyylikkäämpänä ja maukkaampana vaihtoehtona. Meille tulee myös palvaamolta lihanleikkaaja joka hoitaa lihan leikkaamisen :)

#39 Vieras_reino(Guest)_*

Vieras_reino(Guest)_*
 • Vieras

Lähetetty 27 kesäkuu 2007 - 14:17

Tässä meidän kokemukset kokonaisen sian "tarjoilusta" hääjuhlassa + muutamia käytännön vinkkejä lopuksi:

Possu ja varrassysteemi maksoivat meille yhteensä n. 400e ja siitä olisi riittänyt ainakin yli 100 hengelle syömistä. Tilasimme sian paikalliseen markettiin lihaa toimittavalta palvaamolta. Kiloja en juuri muista, mutta pituutta possulla oli reippaasti yli metri. Ja mukana oli niin sorkat kuin pää hampaineenkin! (Oikeasti tosi karun näköinen! Säilytettiin sitä isossa jääkaapissa ja pientä hupia saimme päiväämme, kun pyysimme jonkun hakemaan vaikka maitoa jääkaapista... vaan kukas sieltä kaapista kurkkasikaan savustettuine hampaineen, kun ovi avattiin! ;D) Alla olevat käytännön vinkit ovat oikeasti -valitettavasti  ;) - täysin testattuja kommelluksia eli kun kaikki sähköasiat tosiaan oli viimein pitkien taistelujen jälkeen 2h ennen hääjuhlan alkua ok, niin sitten meidän kokematon kokkismies ei hoksannut lyhentää possua vaan kaikesta älyttömästä vaivasta huolimatta, possu ei sitten loppujen lopuksi kuitenkaan pöyrinyt vartaassa  :( Ja kaiken lisäksi, kun haimme sulhasen kanssa ensimmäisinä ruokaa, kokki leikkasi hymyssä suin meille ensimmäiset palaset possusta....eli sentin paksuiset siivut läskiä!! Lihahan olisi ollut siellä vähän syvemmällä...oh well, löytyhän sitäkin sitten. Mutta olihan se sika melkoinen näky siinä juhlapaikan pihalla ja vieraat ihmettelivät ja ihastelivat ohjelmanumeroa :) Sika maistui ja muutamat miesvieraat taisivat käydä viiteenkin kertaan hakemassa lihaa lisää (!). Silti siasta jäi ihan tolkuttomasti lihaa jäljelle.

Kaikesta draamasta ja koomisista tilanteista viisastuneena jaan mielelläni seuraavaksi muutamia vinkkejä, niin ehkä jonkun toisen Naikkarin varrassika onnistuu hieman helpommalla! Huomiokaahan siis varrassikavaihtoehtoa miettiessäsi mm. ainakin seuraavat asiat:

- Sika kannattaa ostaa valmiiksi palvattuna, niin häissä ei tarvitse enää kuin lämmitellä sitä ennen tarjoilua
- Missä säilytätte sian ennen vartaaseen laittamista? Sika tarvitsee kunnon kylmätilat ja reilun kokoinen possukka ei ihan mihin tahansa jääkaappiin oikein mahdu...ja sian kantamiseenkin tarvitsee todennäköisesti pari miestä, jos ei kyseessä ole ihan joku pikku porsas.
- Lämmitättekö sian puutulella vai hiilten päällä? Vaikuttaako varras tähän valintaan?
- Mitä sähkövirtaa varras tarvitsee? Eli meidän varras tarvitsi voimavirtaa.
- Jos hääpaikalle tulee voimavirta, niin tsekatkaa pistoke hyvissä ajoin ja varmistakaa, että virta todellakin virtaa. Meidän pistokkeemme oli vanhanaikainen, mutta esim. Rakentajan Konevuokraamolta saa vuokrattua sopivia kaapeleita/muuntopaloja (tosi ammattikieltä joo, sori...  ;) ) . Pistokkeen voi ilmeisesti hädän hetkellä myös vaihtaa uudenlaiseksi, rasia maksanee n. 20 euroa ja siihen päälle sähkömiehen työt. Niin ja huomatkaa, että konevuokraamot eivät ole auki viikonloppuisin...
- Varmistakaa myös mahdollisia kaapeleita varten, että onko voimavirranrasia naaras- vai urospuolinen (nähtävästi voi olla molempia...)
- Onko tarpeeksi jatkojohtoja, jos pistoke jossain muualla kuin itse vartaan paikka?
- Ja jos kaikki sähkö- sun muut asiat onnistuu, niin vielä kannattaa tsekata, että pyöriikö se sika sittenkään eli jos on liian iso vartaaseen, niin sitten vain lyhentämään...
- Lihanleikkaajan tulisi ehdottomasti olla kokenut kokki tmv. henkilö, joka on tehnyt hommaa aiemminkin.
- Kunnon lihanleikkuuvälineet eli iso kokkiveitsi ja kokkihaarukka. Meillä kokki leikkasi lihaa sekä suoraan lautasille että myöhemmin ensin pieneen astiaan, jolla liha kiikutettiin tarjoilupöydässä olevalle lautaselle. Jälkimmäinen hyvä keino nopeuttaa ruokailua, jos meinaa tulla hoppu aikataulujen kanssa. (Eli kokki voi alkaa vuolemaan lihaa hyvissä ajoin ennen ruokalun alkua)
- Miettikää sian jäämien hävitys juhlien jälkeen. Joko velvoitatte jonkun/kokin huolehtimaan sika säilytykseen heti ruokailun jälkeen tai sitten sika jää juhlahumussa paikalleen ja seuraavana päivänä lihasta nauttivat muutamat sadat kärpäset...näky voi saada kovempihermoisenkin kääntymään vegeksi!

Jos suunnittelette huoletonta ja helposti järjestettävää ruokailua, niin varrassika ei ole ehkä paras vaihtoehto teille. Jos häänne ovat esim. hieman persoonallisemmassa paikassa tai vaikka ulkona, on varrassika todella bueno ohjelmanumero! Ja tietenkin maittavaa syömistä. Tosin, ulkohäissä tmv. varrassian vaatimat käytännönseikat taas ovat juuri usein hieman kimurantisti saatavilla, jos saatavilla lainkaan... kaikesta meidän kohdalla sattuneesta häslingistä huolimatta, uskaltanen suositella varrassikaa!

...niin, meidän juhlissa ei ollut kuin yksi kasvissyöjä ja hänkin lähinnä silmäili sikaa huvittuneena. Sen tarkemmin en siis osaa kommentoida varrassian sopivuutta, jos ruokailijoissa olisi esim. enemmänkin vakaumuksellisia vieraita. Vaikka häät ovat toki hääparin omat juhlat , niin suosittelen hienotunteisuutta vieraita kohtaan.#40 Mönkiäinen

Mönkiäinen

  Vakkari

 • Morsian
 • PistePistePiste
 • 132 Viestit
 • Paikkakunta:Pori

Lähetetty 14 heinäkuu 2007 - 12:20

Meille piti tulla kokonainen palvattu possu, mutta kun näin sellaisesta kuvan, niin mieli muuttui.
Se ei ollut kovin kaunis näky...   :-/ Myöskään sen leikkaaminen ei ole kovin siistiä puuhaa (rasvaa voi valua lattialle), joten itse suosittelisin possua mielummin ulkoilmajuhliin ja muihin kekkereihin kuin häihin.