Tipsis

Vieraiden miellyttäminen

17 posts in this topic

Oletko / olitko mielestäsi itsekäs morsian häitä järjestellessäsi?

Miten otat / otit vieraat huomioon?

Miten (missä asiassa) et yritä / yrittänyt miellyttää vieraita?

Miksi näin?

Jäikö jokin harmittamaan?

Oletko "kärsinyt vääryyttä" häävieraana?

Esim. aikataulut, vieraslista (esim. määrä ja avecit), plaseeraus, menut ja koristelut (esim. allergikot), ohjelma/viihdyke/ajankulu, alkoholi, lapset, juhlapaikka, kuljetukset, majoitukset, kulttuuriasiat, lahjat, ohjeet, puheet, avustajien käyttö, avustajien kampaus/puku...

Tarkoitus olisi pitää keskustelu asiallisena, jokainen on varmaankin tehnyt niin kuin on parhaaksi nähnyt oman elämänkatsomuksensa ja budjettinsa mukaan :) Eihän haukuta toisten valintoja tässä ketjussa, ei toista tai toisen vieraita voi tuntea, puhukaamme vain omista kokemuksistamme liittämättä niitä muiden valintoihin -olemmehan erilaisia ihmisiä :)

Kysymykset syntyivät väiitteestä, että morsiamet eivät kunnioita vieraitaan/panosta heidän viihtymiseensä. Minusta täysin päinvastainen asenne käy ilmi tällä foorumilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avaan pelin. Viimeksi häissä vieraana ollessani morsiuspari oli ottanut minut vieraana AINAKIN huomioon niin, että

- sain aveccina kutsun, vaikka en tuntenut paria kovin hyvin

- juhlapaikalle oli hyvät opasteet ja kimppakyytimahdollisuus

- olimme samassa pöydässä avoni kanssa (en tuntenut muita ihmisiä), saimme valita paikkamme itse, ja muut pöydässä olijat olivat samaa ikäluokkaa/samoista työympyröistä ja olipa pöydässä se rempseä setäkin piristämässä :D

- ohjelma/menu-kortteja oli pöydässä kauniin tarinan kera, polttarikansiot tutkittavina, seremoniamestari tehtäviensä tasalla (paimensi hyvin :D)

- noutopöydässä oli erikoisruokavalio-kyltit ja kasvisvaihtoehto

- vessassa oli hiuslakkaa, hammastikkuja yms.

- saimme kauniin kiitoskortin ja juhlassa muistolahjan

Juhla oli "normaaliin aikaan" lauantai-iltapäivänä. Koristelu tuli varmaan talon puolesta. Lapsille oli jokin leikki/päiväunihuone, mutta en tiedä siitä tarkemmin (eri-ikäisiä lapsia oli siis useita). Lisäksi paikassa oli esteetön kulku, mutta en tiedä oliko tämä ollut yksi paikanvalintakriteeri. Minusta katsottuna kaaso/bestman ei joutunut juoksemaan pää kolmantena jalkana tms. He vetivät muutaman ohjelmanumeron, mutta muuten seurustelivat muiden vieraiden kanssa.

Harmittamaan jäi (jos nyt jotain pitää sanoa) se, että juhlapaikka koostui useammasta huoneesta (kaikkialta ei suoraa näköyhteyttä tapahtumien keskipisteeseen). Alkumaljan, ruokaviinin ja kahvin avecin lisäksi vierailla oli mahdollisuus ostaa alkoholia baarista, jossa kohtuulliset hinnat (oisko ollut n. 4e olut). Minusta tämä määrä oli enemmän kuin riittävästi, paikalla oli paljon lapsia ja "vanhuksia" eivätkä olleet mitkään mökki-ryyppäjäiset.

muoks. lisätään vielä, että juhlapaikka ei ollut missään iivantiiranypykässä ja kaasolle ei oltu ostettu jenkkityyliin pukua, meikistä/kampauksesta en tiedä

Edited by Tipzilla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toissakesäsissä häissä ei ollu alkoholia kuin ruokaviini, aika tylsät häät.. Plussaa lastennurkasta, siellä oli jotain pelejä ja telkkari. Eipä pyöriny pennut jalois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No en miellytä vieraita. Mitenkään. Meidän häät on meidän häät, piste.

 

Allergioiden huomioonottaminen ei ole miellyttämistä, se on kohteliasta käytöstä. Samoin se, että järjestää majoitusmahdollisuuden kaukaa (mm. toiselta puolelta palloa) tuleville vieraille.

 

Itsestäänselvyyksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla tulee nyt ainakin yksi asia mieleen jossa emme huomioi vieraita, (jos niin haluaa sanoa)eli majoitus. Emme kustanna vieraiden yöpymistä, ne ketkä tulevat kauempaa, voivat itse varata/maksaa hotellihuoneen missä yöpyvät. Samoin kirkolta juhlapaikalle vieraat siirtyvät omin kyydein, kimppakyydeillä, taksilla tai kävellen (lyhyt matka). En itsekään olettaisi jos saisin kutsun häihin, että minulle olisi valmiina yöpymispaikka. Enkä ole kyllä edes sellaisissa häissä ollut.

 

Se missä huomioimme vieraat on hääkarkit, runsas alkoholitarjoilu, (riittää varmasti koko yön):D, kunnon ruoat; runsas hyvä alkuruokapöytä ja pääruokana tod.näk broilerin rintafilettä, ohjelma/menukortit pöydissä ja hyvä bändi soittamassa tarpeeksi kauan.

 

Kun miettii, niin mielestäni kunnollinen ruoka ja alkoholitarjoilu koko illaksi/yöksi on aivan tarpeeksi vieraita ajatellen! Niihinkin menee jo useampi tonni rahaa :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aluksi mietin kaiken juuri siltä kantilta, että miten miellyttäisin vieraita, mutta myöhemmin älysin, ettei juhlia sillä lailla pidä miettiä. Tietysti yritetään saada aikaan hauskat juhlat, joista jää hyviä muistoja, mutta tarkoituksena ei ole kenenkään miellyttäminen. Kaasolle ostetut asiat eivät ehkä kuulu miellyttämiseen, vaan lähinnä palkitsemiseen tehdystä työstä. Pukuja en osta kenellekään, enkä myöskään aio stressata vieraslahjoista, nehän ovat sivuseikka. Vanhempiamme on pakko vähän mielistellä vieraslistan suhteen, heillä on mielestäni jopa oikeus siihen vaikuttaa. Meidän häämme ovat myös heidän elämässään suuri asia ja jos heidän onnellisuutensa on parista meille vieraammasta sukulaisesta kiinni niin olkoon siitten niin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vieraat on otettu huomioon mm. näin:

 

 • Jokaisella vieraalla on häissä joku muukin tuttu kuin minä / mieheni. Eli jokaisella on tuttuja sukulaisia, ystäviä, puoliso tai pitkäaikainen seurustelukumppani kutsuttuna juhlaan ja plaseerataan istumaan samoihin pöytiin.
 • Tupakoijat plaseerataan istumaan lähelle tupakkapaikkaa, josta pääsevät sinne helposti muita häiritsemättä. Tupakkapaikka järjestetään talon taakse, jonne ihmisillä ei muuten pitäisi tulla asiaa, joten kenenkään ei tarvitse tahtomattaan hengitellä ja haistella savuja. Tämä on itselleni todella tärkeää. Ei meille tietenkään tule "tupakkapöytää", jossa kaikki tupakkapaikan käyttäjät istuisivat keskenään, mutta on kuitenkin huolehdittu, että kukaan savuton ei myöskään jää pöytään yksin sillä aikaa, jos muu porukka lähtee "happihyppelylle".
 • Lapsille tulee leikkihuone ja sinne kaksi lastenhoitajaa, jotka järjestävät ohjelmaa. Lisäksi pyrimme järjestämään vauvojen kanssa juhliville riittävästi tilaa pöydissä ja ottamaan vauvat ja pienet lapset huomioon myös saniteettitiloissa.
 • Vessoihin tulee koreissa laastareita, terveyssiteitä, hammastikkuja jne. Kaaso (koulutukseltaan kätilö) pitää hallussaan ensiapupakettia ja särkylääkkeitä, siltä varalta, että joku vieraista niitä tarvitsee.
 • Kirkosta juhlapaikalle järjestetään pikkubussi, johon voivat hypätä ne, joilla ei ole omaa autoa tai paikalla ketään tuttua, jonka kyydillä pääsisivät. Sama pikkubussi kyyditsee ihmisiä illalla kotiin / majapaikkaan tarvittaessa.
 • Majoitusta tarvitseville vieraille annetaan vinkkejä kirkkoa / juhlapaikkaa lähellä olevista hotelleista
 • Vierailta ei edellytetä lahjojen antamista, mutta lahjalistan teemme, koska pidämme sitä itse hyvänä apuna, jos itse olisimme jollekulle häälahjaa ostamassa. Listassa on vaihtoehtoja laidasta toiseen ja vierailla on itse mahdollisuus valita, kuinka paljon rahaa he haluavat lahjaan satsata, vai haluavatko ollenkaan.
 • Koristelussa käytetään pelkästään aitoja kukkia, mutta olemme ottaneet huomioon, etteivät ne ole kaikkein tuoksuvimmasta päästä. Esim. isäni ei voi olla samassa huoneessa hyasintin kanssa, mutta on niitä inhimillisempiäkin vaihtoehtoja. Kukaan vieraistamme ei ole tietääkseni niin allerginen, ettei esim. ruusuja kestäisi. Aidot kukat ovat minun ehdoton toiveeni ja vaatimukseni. Yhtään paperikoristetta en askartele. Kutsukortit ja paikkakortit riittävät siltä osastolta.
 • Ruokatarjoilusta tehdään laktoositon ja lähes täysin gluteeniton. Kasvissyöjille on kasvisvaihtoehdot ja hääkakun lisäksi teemme gluteenittoman pikkukakun.
 • Vieraille tarjotaan kaikki juomat juhlassa. Koskee sekä alkoholia että holitonta.
 • Käymme hääkuvassa todennäköisesti vihkimisen jälkeen, mutta järjestämme sen niin, että vieraat pääsevät juhlapaikalle, saavat juotavaa ja viihdykettä täksi ajaksi. Loistava seremoniamestarimme ottaa tilanteen haltuun ja tiedottaa juhlapaikalla. Asiasta mainitaan todennäköisesti myös etukäteen, jotta ihmiset tietävät, ettei juhlaan ole kirkolta kiire. Koko hääpäiväksi meille tulee dokumentaarinen hääkuvaus.
 • Pöytiin tulee informaatiota ja aikataulua kellonaikoineen juhlan etenemisestä ja sen lisäksi seremoniamestari/kaaso/bestman tiedottaa . Pyrimme tekemään riittävän tiiviin mutta tarpeeksi väljän ohjelmarungon, jotta ihmiset tietävät, mitä odottaa ja mihin aikaan "viralliset" osuudet päättyvät.
 • Ohjelmasta on jätetty pois perinteitä, esim. ryöstöleikit, joita emme yhtään pidä meille sopivina. Tanssimusiikki valitaan niin, että lattialla viihtyisivät sekä nuoret että vähän vanhemmat vieraat. Ylipäänsä mitään sellaista ohjelmaa ei haluta, jossa joudumme itse nolostumaan tai jossa jollekin vieraalle voisi tulla nolostumisen / myötähäpeän tunne. Ohjelmaan on tuotu esityksiä, jotka kuvastavat omia persooniamme ja harrastuksiamme.

 

Kaasoa, bestmania ja seremoniamestaria huomioimme mm. näin:

 • Jokainen on perehdytetty tehtäväänsä huolella. Vastuualueet on sovittu ja jaettu sopuisasti eikä kenenkään tarvitse tehdä mitään, mikä ei itsestä tunnu hyvältä.
 • Jokainen on saanut meiltä 200 euroa häistä aiheutuviin kuluihin. (Autolla ajamiset, vaatteet, kampaukset ja parturoinnit, polttarit jne.) Maksamme itse kaikki suunnittelupalaverien tarjoilut ja kutsumme heidät ravintolaan syömään häiden jälkeen kiitokseksi. Myös kiitoslahjat toki annetaan hääjuhlassa. 
 • Pukeutumisesta on sovittu yhteisesti, kenenkään ei tarvitse pukeutua häihin inhokkiväriinsä tai ostaa vaatetta, jolle ei olisi käyttöä myöhemmin.
 • Hääpaikan siivoukseen on varattu aikaa seuraavana päivänä. Kaaso, bestman ja apujoukot ovat lupautuneet siivoamaan, mutta järjestämme niin, että kenenkään ei tarvitse olla siivoamassa kukonlaulun aikaan, vaan saavat rauhassa herätä ja syödä aamiaista ja siistivät sitten iltapäivällä.

 

Huh, tässä tuli jo paljon asioita, vaikka minusta edelleen tuntuu, että mitä vielä voisin vieraiden ja rakkaiden avustajien hyväksi tehdä. Toki häät ovat meidän, mutta vieraat tekevät juhlan ja pyrimme puitteilla ja huomioimisella varmistamaan, että he viihtyvät. Silloin mekin varmasti viihdymme ja juhlista tulee rennot ja hilpeät. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen miettinyt paljon tätä aihetta, koska tiedän jo valmiiksi että on monia asiota, joissa en vaan voi miellyttää kaikkia. Esimerkiksi meille on tärkeää, että häissä on paljon musiikkiesityksiä ja ne ovat muidenkin häissä mielestäni parasta. Tiedän kuitenkin, että joidenkin mielestä ne voi olla tosi tylsiä. Itse myös tykkään, että häissä on ohjelmaa - puheita, esityksiä yms, ei niinkään perinteisiä leikkejä - ja en yhtään tykkää jos joka välissä on "tupakkataukoja" ja hengailuaikaa, mutta tiedän että osa vieraista haluaisi vaan istuskella ja juoda kaljaa mieluummin kuin kuunnella puheita tms. No, yritämme tietysti tehdä kompromisseja enkä nyt koko iltaa aio tunkea täyteen ohjelmaa.

Jokainen tietysti järjestää itsensä näköiset häät, mutta toisaalta en oikein ymmärrä sitäkään asennetta että "nää on meidän häät ja pääätetään kaikesta" vieraiden viihtymisen kustannuksella. Eli itse ainakin kutsun vain minulle ja sulhaselle tärkeitä ihmisiä, ja todellakin toivon että heillä olisi hauskaa.

Itse huolehdin ainakin, että ruokaa ja juomaa riittää ja on montaa sorttia että luultavasti edes kaikille olisi mieluisaa syötävää ja juotavaa. Jos ohjelma ei kaikkia miellytä, järjestämme tilaa johon voi "karata" jutustelemaan :) Hankimme vieraslahjat/hääkarkit jos jotain kivaa keksitään, mutta ainakaan en osta mitään sälää joka sitten jää ihmisten nurkkiin pyörimään. En usko että sellaisesta kukaan olisi otettu.

Erityisen tärkeää on mielestäni, että vieraat pidetään "kärryillä" mitä milloinkin tapahtuu, vaikkei aikataulutettua ohjelmaa olisi jaettu mutta että kerrottaisiin mitä milloinkin on tulossa jne. Itseä on vieraana harmittanut informaation puute, koko ajan miettii että viitsiikö nyt lähtee vessaan tms jos sitten juuri on tapahtumassa jotain tärkeää. Itse vieraana olen kokenut erityisen ilahduttavana, jos hääpari on jotenkin ilmaissut positiivisia asioita minusta, miksi olen kutsuttu tms. Esim häälehdessä kerrottu tai joskus on ollut hääkarkin yhteydessä joku henkilökohtainen lappu. Siitä on tullut olo, että tosiaan, juuri mut on haluttu näihin juhliin <3 Joten jotain sen tyyppistä ajattelin itsekin kehitellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me lähdettiin koko häiden suhteen nimenomaan siitä, että saadaan koko loppuikämme olla toistemme kanssa, mutta nyt on (ehkä ainoaa kertaa ikinä) kaikki läheiset koolla, joten nautitaan siitä täysillä. Me otettiin vieraat huomioon mm. seuraavasti:

 

- Pidettiin huolta, että kaikki tuntee juhlassa jonkun

 

- Plaseerattiin samoihin pöytiin joko tuttuja, tai sitten ihmisiä, joilla ajateltiin olevan jotain yhteistä (työ, lapset, harrastukset..)

 

- Otettiin henkilökohtaisesti vastaan kaikki vieraat ja ilmaistiin ilomme siitä, että olivat päässeet paikalle. Pidettiin myös tervetuliaispuhe itse, jossa vielä kerrattiin, että ollaan todella onnellisia, että meidän kaikki rakkaat pääsivät todistamaan suurta päiväämme.

 

- Päivän dramaturginen rakenne oli mietitty sujuvaksi ja väljäksi

 

- Kerrottiin alustava aikataulu jo kutsussa, jotta vieraiden olisi helpompi suunnitella mahdollisia yöpymisiä / kotimatkoja / lasten ruokailuja

 

- Järkättiin paikalliseen hotelliin edullisempi diili pitkämatkalaisia varten

 

- Kutsuttiin kaverit ja lähisuku samaan jättimökkiin meidän kanssa viettämään häitä edeltävä ja seuraava yö

 

- Informaatio. Pöydissä oli ohjelmakortit kertomassa ohjelmasta ja aikataulusta, myös bestman infosi myös sanallisesti

 

- Kuljetukset halukkaille hääpaikalle ja pois

 

- Lapsille leikkinurkkaus, jossa oli rauhallista tekemistä, eli värityskirjoja, pelejä jne. Ulkona oli sitten pallo, tikkataulu ja mölkky (osa lapsista siis jo koululaisia)

 

- Koska meidän vihkiminen oli siinä juhlapaikan portailla eikä kenenkään tarvinnut siirtyä mihinkään, ei ollut luontevaa paikkaa onnittelujonolle (enkä mä kyllä sellaista halunnukaan). Joten bestman sanoi, että hääparia saa onnitella koska tahansa päivän aikana. Näin kaikki pääsivät onnitteleen, jonoa ei muodostunut, ja väki oli selvästi mielissään, että heitä oli neuvottu, miten pitää toimia. :)

 

 

Asiat, joissa ei "ajateltu vieraita" vaan mentiin juuri oman mielen mukaan, oli ainakin:

 

- Vieraslista. Niitä, keitä ei haluttu, ei kutsuttu. Vaikka olisivat olleet sukua.

 

- Ruoka. Mitään perinteistä häämenuuta tai -kakkua ei ollut. Tosin vieraat oli meidän meksikomeiningistä ihan innoissaan, joten ei ehkä kuulu tähän kategoriaan. :D

 

- Ulkovihkiminen syyskuussa. Varoitettiin vieraita, että ulkona ollaan säällä kuin säällä, ja onneksi kaikki olivat varustautuneet. Tosin onni suosi ja oli lämmintä ja aurinkoista, mitä en osannut edes toivoa!

 

- Hääperinteet (leikit, kakunleikkaus, ryöstöt, kimput jne.) puuttuivat. Anoppi vähän kauhisteli, mutta kun näki lopputuloksen, ymmärsi ehkä paremmin, että ei ne olisi meidän hääformaattiin sopineet.

 

 

 

Olin kerran vieraana häissä, jotka olivat kyllä prameat suuren rahan häät, mutta informaatio oli onnetonta. Vihkimisen, ruokailujen ja ohjelmanumeroiden välissä oli niin paljon ilmaa, että kahviin päästiin vasta iltakymmenen aikoihin. Koska en jäänyt hääpaikalle yöksi (en edes tiennyt sen olevan mahdollista!), jäi suurin osa ohjemasta näkemättä sillä viimeinen (itsejärjestetty) kyyti pois juhlapaikasta lähti kahvin jälkeen. Jäi paha maku suuhun, ja tunsin oloni kakkosluokan vieraaksi. Etenkin, koska minut oli plaseerattu samaan pöytään tuttujen kanssa, mutta tuntemattomien keskelle.

Edited by Ebba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on joku pakonomainen tarve miellyttää muita ja tämä suorastaan ahdistaa häitä suunniteltaessa. Mietin paljon, että mitä pitäisi häissä olla ja mitä pitäisi tehdä, että kaikilla varmasti olisi kivaa, eikä kukaan vilkuilisi tuskastuneena kelloaan.

 

Tiedän, että nämä on MEIDÄN häät ja yritän kyllä kovasti asennoitua siten, että pidetään ne meidän näköisenä. Välillä mieleen on kulkeutunut ajatuksia, että "hankitaan noita perinteisiä ruokia koska niistä kaikki varmaan tykkää eikä kukaan ihmettele" tai "tanssitaan nyt tämä perusvalssi perus häämusan tahtiin" yms.... Ärsyttäviä ajatuksia suorastaan. Mutta joo, toki vieraita kuuluu ottaa huomioon mutta yritän päästä irti näistä liiallisen miellyttämisen kahleista.

 

Hyviä vinkkejä täällä on tullutkin vieraiden huomioimiseen ja me aiomme huomioida ainakin näillä tavoilla:

 

 

-Kutsussa pyydetään tieto mahdollisesta erityisruokavaliosta

-Seremoniamestari kertoo juhlan aikana missä mennää ja mitä tapahtuu (mahdollisesti vielä myös ohjelmalappuset)

-Ruoka- ja juomatarjoilu on pidettävä riittävänä ja ruokavalinnat muutettiin kiinalaisesta buffetista vähän tavanomaisempaan suuntaan (Koska jos kaikki ei tykkää........ :girl_sigh: )

-Paikkakortit ajateltiin laittaa ja sommitella siten, ettei tulisi vaivaannuttavia hetkiä vierailla

-Hääjuhlien ohjelma pidetään "maltillisena" ja jätetään reippaasti tilaa yleiselle seurustelulle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pienet (n.40 hlö) häät syksyllä 2012. Vierailta kiittelyitä sai erityisesti rento tunnelma, ei pukukoodia / juhlapukupakkoa (naispuoliset ystävät olivat tyytyväisiä voidessaan pukeutua mustaan ja miesvieraat eivät joutuneet hikoilemaan pikkutakki päällä), sekä vapaa istumajärjestys (kaikki saivat istua sinne minne haluaa ja kaikilla riitti juttuseuraa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

**

Edited by Roslin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on pienet (26 vierasta) häät ensi kesänä, ja tullaan toteuttamaan juhla hyvin omalla tavallamme. Häät järjestetään metsässä, ja vihkijä tulee olemaan ainut "ulkopuolinen" toimija koko projektissa.

 

Seuraavissa asioissa olemme erityisesti huomioineet vieraita:

 

- Pukukoodi on rento (kutsussa jopa neuvotaan jättämään juhlavaatteet kotiin ja vaihtamaan hajuvesi hyttysmyrkkyyn).

 

- Hääpaikka on valittu helppojen kulkuyhteyksien läheltä, jotta kaikki pääsisivät kivuttomasti paikalle.

 

- Ruokarajoitteita kysellään jo kutsussa, ja erityisruokavaliot pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan (osa ruuista toteutetaan mm. kasvissyöjiä ajatellen).

 

- Kauempaa tuleville sukulaisille löytyy majoitus hääparin vanhempien luota.

 

- Häävalssi toteutetaan yksin hääparin toimesta. Vieraat eivät siten joudu katkomaan jalkojaan juurikossa, ja morsiamen isä säästyy pahimman pelkonsa kohtaamiselta. :girl_haha:

 

- Häiden yleistunnelma pidetään viimeisen päälle rentona: ketään ei pakoteta puhumaan tai osallistumaan, mutta hääpari on avoin hulluimmillekin ehdotuksille.

 

 

Seuraavissa asioissa sen sijaan aiomme mennä oman päämme mukaan:

 

- Seikkailunhaluisina ja persoonallisina ihmisinä teemme myös häämenusta oman näköisemme. Vaikka chilinkäytössä olemmekin tällä kertaa tavallista varovaisempia, peruslihapullia tai perunoita ei nirsoimmankaan vieraan kannata odottaa. ;)

 

- Häät vietetään ulkona luonnon keskellä, satoi tai paistoi. Tätä kyllä korostetaan kutsussa, jotta vieraat osaisivat pukeutua sään mukaan.

 

- Vaikka maasto alueella on helppokulkuista, kyse on kuitenkin metsästä. Mikäli vanhempien sukulaisten kunto häiden alla huononee, he eivät välttämättä pääse paikalle. Ainoa "pomminvarma" ratkaisu olisi ollut häiden järjestäminen morsiamen isovanhempien kotipaikkakunnan kunnantalolla (lähellä, esteetön jne.), ja siihen emme rupea. :unsure:

 

- Morsian ei liity kirkkoon yhtä toimitusta varten, vaikka siviilivihkiminen voikin aiheuttaa paheksuntaa etenkin joidenkin uskonnollisempien isovanhempien taholta.

 

- Häälahjalistaa ei ole eikä tule. Saatamme jopa esittää hienoisen toiveen koko lahjarumban väliinjättämisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastaan itselleni muutamaa vuotta myöhemmin :D

 

Vieraita pyrimme huomioimaan ainakin niin, että...

 • menu on laktoositon, allergiat huomioitu ja pääruuasta tulee kasvisvaihtoehto & juomia on runsaasti ja moneen makuun tarjolla, on valko-, rosé- ja punaviiniä, erilaisia siidereitä, lonkeroita ja oluita sekä avec-vaihtoehtoja 3, joista yksi on XO konjakki. Holittomia juomia kotikaljan ym. lisäksi erilaiset kivennäisvedet, limut ja mehua. Tarjoamme myös iltapalaa, jossa todennäköisesti erilaisia itsetehtyjä lihapullia, salaatteja ja riisipiirakoita sekä karkkia.
 • ruoka on buffetissa, mutta henkilökunta tarjoilee ruokaviinit ja avecit pöytään sekä kerää likaiset astiat pois yms. palvelee vieraita
 • ulkopaikkakuntalaisille kavereille on tarjottu majoitusmahdollisuutta juhlapaikan vierestä (tai ollaan toivottu, että viettävät koko vkl:n siellä) & muille on tarjottu apua ja vinkkejä muuhun majoitukseen
 • pöytä- ja istumajärjestykseen olen käyttänyt hyvin paljon aikaa ja vaivaa
 • vihkimisen jälkeen pidettävä valokuvaussessio pidetään mahdollisimman lyhyenä (n. 30 min odottelua) ja vieraille on sillä aikaa juhlapaikalla tarjolla virvokkeita ja tutustumis"leikki", jossa vieraat toivottavasti tuntevat meidän ottaneen heidät kaikki huomioon ja joka rentouttaa tunnelmaa + taustamusiikkia
 • vessojen aulassa on wc-kori
 • bändin soittolistalla on sekä vanhemmalle että nuoremmalle väelle tuttuja biisejä, aluksi muutama valssi ja perusparitanssia, sitten myös "yksin tanssittavaa" ja loppuillasta todennäköisesti spotifystä tulee kunnon bilemusaa, joka on siis pääosin kaveriporukallemme sopivaa
 • pöydissä on summittainen aikataulu ja seremoniamestarit huolehtivat tiedottamisesta ym. & aikataulussa on tilaa esim. extempore puheille
 • emme määrittäneet tarkkaa pukukoodia, toivoimme "iloista juhlapukeutumista"
 • pidetään juhlassa kiitospuhe ja kiitoskorttien mukana laitetaan myös kuva, jossa vieras/vieraat on meidän kanssa
 • lahjatoiveita listasimme nettiin niin, että vieraat saavat itse valita, mihin juttuun antavat "korvamerkittyä" rahaa häämatkallamme (eli erilaisille toiveille oli vaihtoehtoja kuten autonvuokra: riisikippo/maasturi). Lähetämme sitten lahjan käytöstä jonkinlaisen todisteen. Rahalahjaa vastustaville listalla on myös muutamia tavaratoiveita.

 

Asioita, joissa vieraita ei tod.näk. pystytty/pystytä miellyttämään on juhlapaikka(kunta), koska pidämme häät nykyisen asuinpaikkakuntamme vieressä, joten valtaosa vieraista on pitkämatkalaisia ja nekin, jotka asuvat samassa kaupungissa, joutuvat ajamaan n. 20 minuuttia. Juhlapaikka on ns. korvessa eli sinne täytyy olla omalla autolla, ellei jää yöksi. Paikka on kuitenkin todella kaunis ja antaa mahdollisuudet seurustella juhlasalissa, lasitetulla terassilla tai vaikka laiturilla. Paikalla saa myös olla niin pitkään kuin haluaa.

 

Vanhempia muistamme siten, että he tulevat onnittelujonoon meidän viereen, lisäksi isäni saattaa minut ja äidit on minun kanssa kampaajalla. Avustajille on nakitettu mahdollisimman vähän hommaa ja ajatellen heidän persooniaan sekä annamme tietysti kiitoslahjat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun mielestäni se, että häät ovat "meidän näköiset" ja vieraiden miellyttäminen eivät ole välttämättä mitenkään ristiriidassa keskenään. Itse ainakin ajattelen, että toki vieraat otetaan mahdollisimman pitkälle huomioon, koska lähtökohtaisesti halusimme juhlat pitää sukulaisille ja ystäville naimisiinmenomme kunniaksi. Jos pointti olisi tehdä kaikki vain tasan minun ja sulhasen mielen ja kiinnostuksen mukaan niin varmaan sitten olisi ollut luontevinta jättää isot juhlat pitämättä ja juhlia ihan keskenään.

 

Tässä joitakin juttuja miten meillä vieraat huomioidaan:

 

- Juhlapaikka valittiin tarkoituksella sitä silmällä pitäen että siellä on yöpymismahdollisuus, koska sulhasen sukulaisista monet tulevat kaukaa. Pyydän kaasoa opastamaan yöpyjiä, jotta saavat viedä tavaransa ja asettautua paikalle.

 

- Ruokaan ja juomaan panostetaan: juomaa on riittävästi ja monipuolisesti, alkoholi ei pääse loppumaan kesken kaiken, mutta alkoholitontakin juomaa on tarjolla. Ruokalistan kanssa pähkäilin todella kauan kun tuntui että haluan "jokaiselle jotakin", mutta loppujen lopuksi pakko on myöntää, että tuskinpa ihan kaikkia lähes sataa vierasta on mahdollista miellyttää, eli varmasti aina löytyy ihminen joka ei tykkää kalasta/lihasta/suklaasta/jostakin.  Mutta toiveet pyritään  huomioimaan, allergiat ja esim. raskaana olevien ruokavaliot toki otetaan huomioon. Minulle oli tärkeää saada myös joku todella hyvä ja loppuun asti mietitty kasvisvaihtoehto pääruokiin. Ruoka on tiettävästi laadukasta ja meillä on myös tarjoilijat kaatamassa viiniä vaikka noutopöydässä ruuat ovatkin, mikä tuo mielestäni enemmän "juhlan tuntua". Tarjoamme myös iltapalan ja aamulla brunssin yöpyjille.

 

- Olemme hääjuhlan alkaessa itse juhlapaikalla valmiina kun vihkiminen on edellisenä päivänä. Aiomme sitten vieraiden saavuttua "ilmestyä" piharakennuksesta tai jostakin, jotta vieraat saavat luontevan tilaisuuden onnitella, samalla alkupuhe, jossa varmaankin kiitämme vieraita ja kerromme vähän päivän aikataulusta. 

 

- Musiikissa on eri ikäisille tanssittavaa/kuunneltavaa. Koska sulhasen suvussa on innokkaita karaokelaulajia, sulhanen mukaan lukien, on loppuillasta myös karaokea. (tiedän, että tämä on se joka todennäköisimmin ei kaikkia miellytä, mutta tässä kohtaa ehkä mennään sillä "meidän näköisellä" linjalla.)

 

- Emme edellytä vierailta mitään osallistumista ohjelmaan leikkien tai esittelyjen muodossa, jos joku haluaa puhua tai esiintyä vaikkapa laulamalla tai soittamalla, niin tämä meille sopii paremmin kuin hyvin.

 

- Juhlassa on aikaa seurustelulle ja juttelulle eikä toimintaa ole aikataulutettu kovin tarkasti. 

 

- Ihmiset pyritään plaseeraamaan tuttaviensa viereen jotta kaikilla olisi joku tuttu juttukaveri.

 

- Paikalle varataan lapsille jotain värityskirjoja tms. (vaikka henkilökohtaisesti uskon että lapsilla on kyllä tekemistä ja leikkimistä keskenään ilman virikkeitäkin, kun on iso piha ja samanikäistä seuraa.)

 

Varmaan myöhemmin tulee lisääkin mieleen asioita. Riippuuhan se miellyttäminenkin aina vieraistakin. Esim. raivoraittiita varmaan ei miellyttäisi sinänsä alkoholin määrä, mutta meidän vieraista suurimmalle osalle alkoholi maistuu, joten näillä mennään. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now