neiti kevät

puna- ja valkoviineista

30 posts in this topic

Hei!

Onkohan täällä kukaan kertoillut kokemuksistaan häiden viinien valitsemisen suhteen..? Kokemusta viininmaistelusta toki on, mutta enemmän mietityttää, mitkä viinit (alle 10 e) kävisivät noutopöydän kanssa, jossa ruokana tarjoillaan kalasta kanaan ja takaisin...

Siis hyviä ideoita vastaanotetaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee Jacobs Creek Shiraz hinta viikkarilla 6,20€ sopii härälle, possulle ja pastalle. Maku on runsas ja paahteinen...

Toisena vaihtoehtona meillä oli punaiseksi Jakob`s Creek Merlot 6,00€ (härkä, lammas, juustot)

Valkoviiniksi tulee Jacob´s Creek Chardonnay 5,40€ Sopii Kanalle, kalalle ja possulle. Maku hedelmäinen ja tammenmakuinen.

En tiedä saako ihan alkosta, mutta uskoisin...On kuitenkin aika tunnettu viini...Viikkarilla muuten tuossa viinissä vielä sellanen tarjous, että kun ostaa kolme pulloa saa -10% alennusta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee viinit, jotka sopivat possulle ja kalalle

punaviini:

- Peter Lehman Barossa Shiraz (2003) Australia, 12,99 e

- DFJ Tinta Roriz & Marlot (2004) Portugali, 9,75 e

valkoviini:

- Pinot Grigio Garde (2005) Italia, 8,38e

- Yalumba Y Series Riesling (2005) Australia, 9,90e

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noutopöytään kannattaa valita mahdollisimman "neutraalit" viinit. Sekä punaisessa että valkoisessa tärkeää on hedelmäisyys, pehmeys ja sopiva hapokkuus.

Esim. noi Tilluran valitsemat punaviinit ovat aivan loistavia viinejä, mutta  Lehmannin Shiraz sopii lähinnä voimakkaalle lampaalle, riistalle ja muulle hyvin voimakkaalle lihalle. Se jyrää kyllä mennen tullen noutopöydän moninaiset maut. Alkonkin luokituksen mukaan Lehmannin Shiraz on erittäin täyteläinen, eli niin täyteläisiä ei montaakaan ole alkon valikoimissa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laittaisin pöytään pääasiassa valkoviiniä tai jotan hyvin kuivaa roseeta, en välttämättä punaviiniä ollenkaan, kun ei ilmeisesti ole punaista lihakaan tajolla. Kalan kanssa valkkaria, kevytä ja kuivaa. Punaviineissä nimessä on rypäle, jota viininvalmistuksessa on käytetty, enä ainakaan valitsisi shirazia, jota itse kyllä rakastan, mutta se on aina hyvin raskas ja tanniininen viini. Sopii ehkä vahvoille juusoille, mutta erityisesti vahvalle punaiselle lihalle, kanan ja kalan kanssa en missään tapauksessa joisi sitä, se peittää helposti maut kokonaan.

Hyvän viinin, erityisesti valkkarin (usein halvempi), saa kyllä ale kymnellä eurolla. Kahdeksankin euroa/pullo pitäisi riittää.

Vaika tämä palsta on upea antamaan hyviä neuvoja hääjärjestelyihin, luottaisin viinin kanssa kuitenkin ehdottomaan asiantuntemukseen. Kun menet alkoon silloin kun siellä ei ole ruuhka, löytyy oikea asiantuntemus varmasti. Jotain hyötyä alkon monopolistakin on ;D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin meillähän on siis punaisena Shiraz, mutta meillä onkin kokonaisena paistettua häränfileetä "pääruokana" buffeessa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me maisteltiin hirmuinen määrä viinejä ja valittiin ainakin alustavasti punaviiniksi Frontera Cabernet Sauvignon ja valkkariksi Frontera Chardonnay. Molemmat chileläisiä viinejä, hinta 5,99 €. Valittiin edulliset viinit, koska juhlapaikalla on a-oikeudet (kertoovat Alkon hinnan 2,5:llä.). Noi oli mun mielestä hintaansa nähden tosi hyviä viinejä :)

Saattaa tosin olla että viinejä joudutaan vielä vaihtamaan, koska menuun saattaa tulla muutoksia. Noi viinit on maisteltu porsaan fileen ja kermaperunoiden kaveriksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee buffet-pöytään viiniksi, Ranskalainen, sellanen vähä niinku vino pullo, nimeltään:

J.P Chenet Cabernet-Syrah 6,89e (punkku)

J.P. Chenet Colombard-Chardonnay 6,89e (valkkari)

Viini-lehden mukaan myös Saksalainen valkoviini Devil's Rock on oikea löytö, hintaluokka suurinpiirtein samaa kuin em.

Muoks.

Niin ja viinejä on testailtu joulupöydässä ja "tavallisen lauantai-kana-aterian kanssa", hyväksi havaitut ja käsittääkseni melko suositut..-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Viini-lehden mukaan myös Saksalainen valkoviini Devil's Rock on oikea löytö, hintaluokka suurinpiirtein samaa kuin em.

;D Pakko laittaa....

Tuo oli kaikkien mummojen suosima lounasviini aikoinaan, kun olin yhdessä helsingin parhaimmista ravintoloista tarjoilijana  ;D

Itse en tuosta viinistä pidä, mun suuhun siinä on aina jotenkin hiivainen maku, mutta maku asioistahan ei voi kiistellä... toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä vai miten se meni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama juttu, ei toimi mulle. Ja uskomatonta, Turun mummot vetää samaa valkkaria lounaillaan, tai ainakin pari vuotta sitten kun vielä tarjoilin... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkon nettisivuilta löytyy mielettömän kätevä palvelu... Sinne vaan kirjaat viinityypin, makeuden, ruokalajin ja mahdollisen suosikkimaan, niin avot, sieltä puskee vastauksia!  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meille tulee buffet-pöytään viiniksi, Ranskalainen, sellanen vähä niinku vino pullo, nimeltään:

J.P Chenet Cabernet-Syrah 6,89e (punkku)

J.P. Chenet Colombard-Chardonnay 6,89e (valkkari)

Viini-lehden mukaan myös Saksalainen valkoviini Devil's Rock on oikea löytö, hintaluokka suurinpiirtein samaa kuin em.

Muoks.

Niin ja viinejä on testailtu joulupöydässä ja "tavallisen lauantai-kana-aterian kanssa", hyväksi havaitut ja käsittääkseni melko suositut..-

Mielestäni juhliin kannattaa hankkia helppoja viinejä ja jättää vaativat viinit sellaisiin tilaisuuksiin, joissa vieraat voivat itse valita useasta vaihtoehdosta sekä puna- että valkoviinin osalta. Mm. nuo Chenet'n viinit ovat hyviä häihin, sillä ne ovat suht helppoja juotavia. Eivät varmasti ole viiniharrastajien suurin intohimo, mutta toisaalta myös viiniin tottumattomat pystyvät juomaan helposti, ja ne ovat lähes kaikkien mielestä ihan miellyttäviä viinejä. On syytä muistaa, että viiniasiantuntijoiden suosikkiviinit saattavat olla liian vaikeita juotavia ei-harrastajille, eli viiniksi kannattaa valita sellainen, joka miellyttää mahdollisimman monen suuta. Asia erikseen, jos kaikki vieraat ovat viiniharrastajia, joilla on samanlainen maku viinien suhteen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee viineiksi Paul Masson Californian red wine ja Paul Masson White. Molemmat helppoja perusviinejä ja pullotkin sopivan kauniita pöytiin. :) Viinejä harrastava sukulainen tuossa viikonloppuna totesikin, että varmasti viini kuin viini menee häissä kaupaksi, koska eihän varmaan ole tarkoituskaan häistä tehdä viininmaistelutilaisuutta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulee J.P Cheteniä. Minä ja sulkki sekä meidän molempien vanhemmat ollaan viini-ihmisiä, mutta vieraista en menisi takuuseen. Halutaan siis hyvää perusviiniä, mikä maistuu mahdollisimman monelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla oli punaisena Rioja (Viña Albali Gran Reserva) ja valkoisena Pinot Grigio (Garda) ja kaikille maistui, erityisesti punaviinia kehuttiin paljon. (Harmi vaan, etten itse punaviinitahroja puvullani pelaten uskaltanut pitaa lasia lahella kuin paaruoan ajan, joten viininjuonti jai vahemmalle!) Paaruokana oli haransisafiletta, joten voimakkaampi punaviini sopi sen kanssa hyvin, ja molempia viineja meni viela iltajuomanakin pullokaupalla.

Valitsimme viinit aika pitkalti oman maun mukaan, mutta suurin osa haavieraista oli kavereitamme, joiden viinimausta ja -tottumuksista tiesimme jo valmiiksi aika paljon. Epavarmojen kannattaa ehdottomasti kysya Alkosta, siella on asiantuntevaa ja avuliasta henkilokuntaa, joka ainakin omalla kohdallani on osannut suositella hyvia viineja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisiko vinkkejä hyvälle ja edulliselle puna- ja valkoviiniä Burgundin padalle????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burgundin padalla ehdottaisin chileläistä Cono Sur Pinot Noiria, jossa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Ihanteellinen viini olisi tietysti ranskalainen Bourgogne, mutta ovat kalliimpia. Itse töissä (Alkossa) suosittelen usein juuri tuota chileläistä. Valkkarina voisi toimia chileläinen chardonnay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oi kiitos suuri ja mahtavaa saada ammattilaiselta apua! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kanssa "ongelmana" se että viinien täytyy olla edulliset koska juhlapaikka vetää varmasti oman osansa välistä.. Eli reilusti alle 10e viinejä täytyy lähtee testailemaan, se onkin tosi kurjaa :girl_blum:

Mulla on vaan kovat paineet näistä juomista ja ruoista kun ollaan molemmat ravinelialalla ja vieraat odottaa vissiin jotain michelin tasoa :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkälaista (hana)viiniä suosittelisitte juotavaksi hirvenkäristyksen kanssa. Kiitos vinkeistä jo etukäteen!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esim.

Graffigna Malbec

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon

Lindemans BIN 50 Shiraz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen lämpimästi käyttämään Alkon juhlajuomaneuvontaa. Itse kävimme Arkadian Alkossa viime viikonloppuna (varasimme etukäteen ajan) ja nyt tilauksessa ovat seuraavat viinit... Jotka kylläkin ovat aavistuksen erikoisempia valintoja, mutta nämä on valittu juuri meidän noutopöytämenuuseen ja halusimmekin jotain sellaista, joka voisi miellyttää ennen kaikkea meitä itseämme. Emme siis siksi, että ollaan niin ihquja & kivoja tyyppejä, vaan siksi että koolla on viininjuonniltaan niin sekalainen seurakunta, että olisi aivan toivotonta yrittää miellyttää edes suurinta osaa :girl_wink: Joten mennä sillä mikä tunnetaan parhaiten eli oma makumme :girl_haha:

Alkuun punaviiniksi itävaltainen Muenzenrieder Zweigelt Classic (452907) ja valkoviiniksi italialainen Triade Bianco della Campania (528427). Pääruoan kanssa on tarjolla punaisena etelä-afrikkalaista La Capra Fujaraa (495367) ja valkoisena ranskalaista, tai siis alsassilaista, Wolfbergeriä (597157). Kaikki maksavat 9,99 €/plo ja suluissa on Alkon tuotenumerot, jos joku innostuu katsomaan näitä tarkemmin :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viinien nimet eivät kerro mitään, eikä oikein neuvo valita "helppoja" viinejä.. Siispä kysynkin:

Millä kuivuusasteella valkoviini kannattaa valita, että se olisi suurimman osan mieleen? Itse en pidä kuivasta, eli makea ja puolimakea menee. Meneekö ne ruoan kanssa? Entä punaviini? Aloittelijoille suositellaan vähän tanniinisia viinejä, mutta sopiiko ne ruoan kanssa? Entisen täyeläisyys aste? Onko voimakas tanniininen = erittäin täyteläinen? Vähän tanniininen = kevyt? Tarviiko punaviiniä olla ollenkaan, jos ruokana on ylikypsää porsasta? (emme itse juo punaviiniä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos tarkoituksenanne on yhdistää valkoviini ruokiinne, niin makea ja puolimakea on kyllä aika mahdottomia yhdistää. Makea valkoviini on enemmänki jälkiruuan kaveri tai sitten ihan seurustelu juomaksi. Jotkut puolimakeat voisivat mennä esim mausteisen aasialaisen ruuan kanssa, mutta koko buffet tarjoiluun puolimakean yhdistäminenkin on vaikeahkoa.

Kuiva on useimmiten enemmistön mieleen, mutta koska et itse siitä välitä niin helpoin vaihtoehto olisi puolikuiva valkoviini. Siinä olisi sen verran sokeria, että voisit ehkä pitääkin ja tarpeeksi vähän sokeria, jotta se sopisi buffet/muihin ruokiin.

Tanniinit antavat usein punaviinille ryhtiä ja tästä johtuu, että useat vähätanniiniset punkut on selkeästi kevyempiä. Usein vähätanniinisissa punkuissa on myös jäännössokeria, joka myös keventää ja makeuttaa viiniä. Lähes kaikki punkut jotka ovat erittäin täyteläisiä ovat myös tanniinisia. Teillä kuitenkin tuollainen kevyempi vähätanniininen punkku menisi melko hyvin possun kanssa, jos esim. etsisitte sellaisen hilloisen/hedelmäisen, jossa nyt ei suuria määriä olisi jäännössokeria. Tietenkään punkkua ei ole pakko hankkia. Tuon ylikypsän possun kaveriksi menisi mainiosti myös oluet ja miksei eksoottisesti jopa kuiva siideri (joku britti taikka ranskailainen).

Punkku tosin on enemmistön valinta ruokailuun, joten "kohteliaisuudesta" voisi punkkua hankkia, paitsi jos tiedätte ettei kukaan sitä juo niin turha sitten on. Valkoviiniä ihmiset juo selkeästi vähemmän.

 

Mitäs vielä...niin siis vähän tanniiniset punaviinit sopii kyllä ruokien kanssa. Jos teill nyt sattuisi olemaan riistaa ja medium pihvejä ym muuta "voimakasta" ruokaa niin sitten kehottaisin hankkimaan niille pariksi voimakkaamman punaviinin, mutta kevyemmälle ruualle kuten kana, kala, possu sopii tuollainen kevyt viinikin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now