nonna-marie

Itse tehdyt pöytäasetelmat

151 posts in this topic

Heippa!

Onkos kukaan tehnyt itse pöytiin tulevia kukka-asetelmia?

Aattelin ostaa oasista, ja jotkut nätit korit, joihin sitten tekisin asetelmat. Kukat ostaisin jostain tukusta, tms.

Onnistuukohan noin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on tarkoitus tehdä pöytäasetelmat itse. Kävin työväenopiston kurssilla ja siellä harjoiteltiin juuri oasikseen tekemistä. Aika helppoa oikeastaan mutta kestävyyden kanssa on vähän niin ja näin. Itse taidan tehdä ihan perinteiset kimput, kestävät paremmin kauniina ja maljakossa riittää vettä paremmin.

Kukat aion osittain kasvattaa itse ja lisäksi ostan ruusuja tukusta.

Tuttuni, joka on kukkasidontaan perehtynyt enmmänkin neuvoi, että oleellisinta on asetelmien säilyttäminen jääkaapissa. Kylmäkäsittely parantaa kestävyyttä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me tehtiin kukka-asetelmat oasis-sieneen, joka pistettiin jälkiruokakippoon, häitä edeltävänä päivänä. Puutarhalta ostettiin ruusuja, ruiskaunokit kasvatettiin itse ja kaikki muu kasvisälä riivittiin omasta ja muiden puutarhoista. Eli hyvin onnistuu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Säilyyköhän, jos ne tekee perjantaina paikan päällä valmiiksi lauantaita odottamaan? Ei siis kylmäsäilytystä, tms.? Sisillä ilmeisesti onnistui.

Oletteko laskeneet, paljonko säästyi budjetissa, kun teitte itse?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me teimme pöytäasetelmat itse edellisenä iltana oasissienellä täytettyihin jälkiruokakippoihin. Kukkina käytimme mm. krysanteemeja ja astereita. Hienoja tuli ja kestivät hyvin ilman kylmäsäilytystäkin - säilytimme asetelmat tosin viileällä verannalla yön ajan. Ainoastaan vihreänä köynnöksenä asetelmista pöydällä kiemurteleva humala oli vähän nuutunut yön aikana, mutta kekseliäs kaaso nappasi aamulla pihan pensaasta vielä vähän lisää tuoretta vihreää ja poisti huonoksi menneet oksat.

Suosittelen todella asetelmien tekemistä itse! Me säästimme paljon hakemalla kukat puntteina puutarhalta ja torilta. Oasis ei maksa juuri mitään ja yhdessä tekeminen (jos vain suinkin on aikaa ja halua) on mukavaa. :) Ja syyshäihin löytää luonnosta helposti kauniita varpuja ja marjaisia oksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis pitäiskö ne valmiit asetelmat saada esim. jääkaappiin yöksi? Kakutkin täytyy saada ja miljoona muuta asiaa... argh. En hoksannu ajatella ollenkaan tota.

Mä aion laittaa kukkia kasvamaan, nyt on vaan keltainen kukka hakusessa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ei niitä asetelmia mihinkään jääkaappiin tarvi laittaa... :) Kyllä niille riittää joku muukin viileämpi paikka esim. kellari. Jos ei sellaista ole, niin ei se maailmaa kaada. Jos asetelmat tekee edellisenä päivänä, kannattaa varata lisäkukkia, jotka voi vaihtaa nuutuneiden tilalle (oasis-asetelmaan). Varjoisassa paikassa asetelmia olisi kuitenkin pidettävä. Tein kaverini häihin ruusu-villiviini-juhannusruusu- asetelmia. Niistä tuli oikein hienoja ja ne kestivät ihan hyvin. Villiviiniä kannattaa kokeilla ilman lehtiä. Varret ovat tosi hienoja ja koristeellisia. Jos tekee asetelmat esim. jälkkärikulhoihin, niin kannattaa kaataa lisäksi vettä sinne pohjalle. Eipähän ainakaan kuivu.

pikkuprinsessa -> keltaisista kukista suosittelen apinankukkaa, keltakakkaraa ja tuliunikkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuolta meidän hääsivuilta löytyy joitain kuvia joissa pöytäkukkaset näkyvät jonkin verran.  ;) Tuosta säilytyksestä, me laitoimme kukat valmiiksi pöytiin ja muutenkin valmistelimme juhlapaikan valmiiksi perjantaina, joten ne olivat yön yli ihan huoneenlämmössä. Enpä muuten tiedä kasteliko niitä joku vielä lauantaiaamuna, itse kun en paikalla ollut. Budjettia ei liiemmin laskettu, rahaa meni yhteen pussiin ruiskaunokin siemeniä (ei kai kovin paljoa), ruusuihin meni vajaa 10 € (niitä oli muistaakseni jotain 100 kpl verran) ja oasissienet maksoivat parisen kymppiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuttavani puheistä ymmärsin, ettei asetelmia tarvitse säilyttää kylmässä juhliin asti. Riittää, kunhan ne saavat kylmäkäsittelyn jossain vaiheessa. Kukkakaupasta tai tukusta ostetut ovat ne saaneet jo valmiiksi, mutta omasta kukkapenkistä otetut eivät. En sitten tiedä varmasti, tarvitseeko itse asetelmia säilyttää kylmässä jos kukat ovat kylmäkäsittelyn jo saaneet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selevä homma... ;D

Jahka vaan jotain alkais kasvaa... ja nuo tuliunikot kukkii Oulussa vasta elokuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ajateltiin pöytäkukkien kanssa, että yksinkertainen on kaunista. Niimpä laitoimme maljakkoon 5 ruusua ja pienessä lehdessä olevia koivunoksia. Maljakkoja oli sitten 2 per pöytä ja hienoja olivat! Kukkien kanssa pääsimme halvalla, kun kukkakaupasta sai ostettua edullista "sankoruusua" 18e/sanko (100 ruusua). Pöytäkukkamme maksoivat  yhteensä 27 euroa ja kukat olivat todella laadukkaita ja kestivät pitkään!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jennika:

Mistä ostitte näit sankoruusuja?

Meillä olisi teemavärinä nimittäin vaalea lila (ruusuissa siis ihan vaalenpunaisesta vähän tummempi). Onko sinulla tai jollain muulla tietoa, että saisiko sankoruusuja tässä värissä?

Kiitos. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mistä ostitte näit sankoruusuja?

Meillä olisi teemavärinä nimittäin vaalea lila (ruusuissa siis ihan vaalenpunaisesta vähän tummempi). Onko sinulla tai jollain muulla tietoa, että saisiko sankoruusuja tässä värissä?

Seinäjoella oli sellainen kukkakauppa kuin Reinolan Kukka.

Nämä sankoruusut on siis sellaisia ns. "kakkoslaatua", joissa voi olla hieman kieroa vartta tms. mutta kukat on ihan priimaa. Niitä ei siis sen perusteella voi myydä yksittäin/kimpuissa ja ovat puutarhoille siitä syystä "sekundaa". Meidän koristelua tämä ei kuitenkaan mitenkään haitannut, koska kukat olivat maljakoissa ja pienet varren vinoumat eivät näkyneet mitenkään. Kukatkin olivat todella kestäviä!

Kannattaa kysyä kukkakaupoista tällaista mahdollisuutta. Ruusut tilattiin kukkakauppaan puutarhalta, eikä niitä siis ollut valmiina tarjolla.

Värejä oli paljon mistä valita. Meillä oli vaaleanpunaisia ja tummanpunaisia. Kannattaa kysyä myös värivalikoimaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruusu-heinäkimpun teko-ohje

304288.jpg

Tarvikkeet kehikkoa varten

· 7 kpl paksua kukkasidontaan käytettävää rautalankaa n. 30 cm pätkinä

· ruskeaa kukkateippiä

· ohutta rautalankaa rullalla

Rautalangasta, joka on ensin päällystetty ruskealla kukkateipillä, tehdään kuvan muotoinen pidike.

Kolmesta langasta tehdään ensin n. 17 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä. Siihen taitetaan kiinni neljä lankaa, jotka yhdistetään keskeltä varreksi. Lopuksi kierretään ohuella rautalangalla verkkomainen ristikko pitämään kukat paikallaan.

304289.jpg

Materiaalit:

· 2 reilua kimppua pitkähköä heinää

· vähän koristeheinää/ruskeaa, kuivunutta heinää

· viljankorsia (kaura, ohra tai hirssi/jänönheinä)

· jotain harmahtavaa: hopeapajun oksia ja harmaita lehtiä

· 6 kpl ruusuja

· 3-4 pientä nippua hortensiaa

· 3-6 nippua pieniä marjoja (karhunvatukka, aronia, pihlaja)

· sammalta noin kämmenellinen

· koristeeksi haluttaessa pieniä helmiä/strasseja hopealangassa

Tarvikkeet asetellaan ryhmittäin. Heinät, jotka on valmiiksi sidottu kimpuiksi, työnnellään kehikkoon tiiviiksi kimpuksi.

304290.jpg

Sitten jatketaan asettelemalla harmaat hopeapajun oksat kolmeen kohtaan kehikon reunalle.

Niiden viereen harmaat palloiksi sidotut lehdet. Hortensiat asetellaan kolmeen eri paikkaan. Ruusut työnnellään kahteen paikkaan ja vielä marjat 3-4 eri kohtaan. Jos jää aukkoja, täytä ne jollain vihreällä tai marjoilla päältä ja heinillä kehikon alta. Keskelle asetellaan rautalangalla vähän kiinnisidottu sammal. Helmet/strassit pujotellaan hopealankaan ja asetellaan kevyesti ympyräksi kimpun päälle. Sido lopuksi kimppu kiinni. Kimppu näyttää edustavimmalta korkeassa lasimaljakossa.

Tämä on siis maljakkoasetelma. Matalampaan maljakkoon tehdään kehikko lyhyemmällä varrella (tai käytetään kukkasiiliä), heinien tilalle voi tietysti laittaa erilaisia lehtiä vaikka luonnosta.

Koreihin suosittelen ehdottomasti oasissientä. Sieni muotoillaan koriin sopivaksi, kukat laitan kuivaan sieneen ja lopuksi kastelen sienen runsaalla vedellä. Yöksi laitan kylmään (ei välttämätöntä) ja vielä aamulla tarkistan että sieni on varmasti märkä. Näin tein kukka-asetelman tyttöjen ristiäisiin ja hyvin kestivät. Kuvia ei valitettavasti niistä ole, mutta käytin ruusuja, harsokukkaa sekä pihasta poimittuja vaahteran lehtiä ja heinää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi olkoon jos kukat ovat noin säilyneet, mutta en missään nimessä suosittele, että kukaan laittaisi ainakaan mitään hennompivartisia kukkia kuivaan sieneen ja sitten vasta kastelisi! Sieni tulee kastella ensin ja sekin vielä niin, ettei sientä "pakoteta" veden alle, vaan annetaan sen imeä rauhassa vettä. Sitten terävällä veitsellä leikatut vihreät pohjalle ja siihen kukat sitten lisäksi.

Hennot kukat kuolevat hyvin helposti jos niiden johtojänteet vaurioituvat, ja kuivan sienen käyttö on erinomainen tapa litistää jänteet ja tappaa kukat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omituista, kyllä meillä asetelmien teko onnistui noin ihan mainiosti, ja kun yöt viileässä säilytettiin kestivät viikon verran hyvinä. Tosin ei mitään muita kukkia käytettykään kuin ruusuja ja mainitsemaani harsokukkaa, sitäkin vain vähän. Ehkä meillä sitten oli vain hyvä tuuri. :) Joten kannattaa varmaan kokeilla myös kostutettuja versioita. Ja kukkakaupastahan saa sitten ilmaista ammatti-infoa. :)

Edit: ainakin Sinooperissa oli erivärisiäkin oasissieniä myynissä jos nyt värillä on väliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt mulla on kuva meidän asetelmasta!

poytakukka.jpg

Tässä vielä systeemi, joita laitettiin pylväitä koristamaan:

seinakukka.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoja nuo Sissin asetelmat! Millä nuo "tötteröt" pysyvät kiinni tuossa seinässä?

Mekin ollaan laitettu kukkia kasvamaan ja tehdään itse pöytäasetelmat. Viime syksynä oltiin äidin kanssa asetelmakurssilla. Tärkeää sen oasissienen käsittelyssä on se, että kun sen kastelee antaa sen vajota vesisankoon itsekseen (ei saa painaa ollenkaan). Näin sinne ei jää ilmakuplia sisään ja asetelma kestää paremmin. Ja tosiaan siis kukat märkään sieneen ja muutenkin niitä kukkia kannattaa säilyttää ihan koko ajan vedessä.

Muuten tuo asetelmien teko oli suht helppoa ja tosi hauskaa. Tosi kauniita asetelmia saa melkein pelkistä vihreistä (mitä nyt luonnosta sattuu löytämään) ja sitten vaan pari kukkaa väriä antamaan. ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mistä noita sankoruusuja saapi?! :D Ihanan paljon tullu vastauksia! Kiitokset jo nyt kaikille, lisää kaivataan, ja kuvia! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hienoja nuo Sissin asetelmat! Millä nuo "tötteröt" pysyvät kiinni tuossa seinässä?

Kiitos! Tötteröt (kartonkia / paperia) muistaakseni laitettiin vaan roikkumaan pylväissä valmiina olevista nauloista, siis että tötteröön vain tehtiin reikä painamalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee pöytiin ihan luonnosta kerättyjä kukkia. Keksin ihanan idean: laitetaan vuorenkilven lehtiä (aika isoja, vihreitä, pyöreitä ja aika paksuja) pöydälle ihan vain sellaisenaan (ne kestävät ilman vettäkin). Lehden päälle laitamme kukan, jonka tyveen kiedotaan märkää pumpulia ja sen päälle teipataan pala muovipussista, näin kukka siinä päällä säilyy. Vuorenkilvet asetellaan vähän sillain lomittain keskelle pöytää sellasena jonona ja väliin tulee neliöitä kynttilöitä. Tehtiin koepöytä ja siitä tuli tosi magee! :) En tiiä tajusko kukaan mitä tarkotin, mut yritys hyvä kymppi! ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tehtiin koepöytä ja siitä tuli tosi magee! :) En tiiä tajusko kukaan mitä tarkotin, mut yritys hyvä kymppi! ;D

Kuulostaa kivalta! Laitathan kuvan juhlapäivän jälkeen myös meille ihailtavaksi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oletuksena pidettäköön, että ihminen menee elämässään kerran naimisiin.

Minkä ihmeen takia morsion tulisi tehdä kukka-asetelmansa itse? Säästääkseenkö? Eikö hääjuhlastaan kannattaisi nauttia mahdollisimman paljon ja olla ottamatta turhaa stressiä tekemällä itse kaiken mahdollisen?

Eli pienenä vinkkinä, mitä jos "uhrattaisiin" rahat ammattilaisen tekemään kukka-asetelmaan eikä otettaisi "oppia" dastalta, jonka olisi parasta keskittyä pesusieniin. Loppuelämä on aikaa säästää rahaa tekemällä itse kaikki.

Vinkkinä: jos nyt joku säästäväinen haluaa tehdä asetelmansa itse niin sieni kastellaan ennen kukkien laittoa, eikä tämän jälkeen.

Miksei tämä niin äärettömän näppäräsorminen morsian tekisi myös tässä tapauksessa pukuaan itse ja kenties myös pitopalvelun voisi hoitaa itse. Siinähän sitä vasta säästöä olisi... järki käteen, myös neuvoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie ajattelin tehdä nuo pöytäkukkajutut itse (en sanoisi asetelmiksi kun niistä tulee niin yksinkertaisia), nyt on vielä testauksessa erilaiset vaihtoehdot.

Mutta ajatuksena kuitenkin on laittaa näihin Ikean maljakoihin joko vuorenkilven lehti ja yksi gerbera:

29073_PE053992_S3.jpg

Tai sit oksa jotain marjaa, esim. tätä:

Hypericum_berries.jpg

Haluan ilmavat, yksinkertaiset asetelmat ja se on syy miksi aiomme tehdä ne itse emmekä teetä kukkakaupassa, tiedoksi sinulle rokkimakkara.

Ja jos jollakin on ideoita niin otan ilolla vastaan! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oletuksena pidettäköön, että ihminen menee elämässään kerran naimisiin.

Minkä ihmeen takia morsion tulisi tehdä kukka-asetelmansa itse? Säästääkseenkö? Eikö hääjuhlastaan kannattaisi nauttia mahdollisimman paljon ja olla ottamatta turhaa stressiä tekemällä itse kaiken mahdollisen?

Eli pienenä vinkkinä, mitä jos "uhrattaisiin" rahat ammattilaisen tekemään kukka-asetelmaan eikä otettaisi "oppia" dastalta, jonka olisi parasta keskittyä pesusieniin. Loppuelämä on aikaa säästää rahaa tekemällä itse kaikki.

Vinkkinä: jos nyt joku säästäväinen haluaa tehdä asetelmansa itse niin sieni kastellaan ennen kukkien laittoa, eikä tämän jälkeen.

Miksei tämä niin äärettömän näppäräsorminen morsian tekisi myös tässä tapauksessa pukuaan itse ja kenties myös pitopalvelun voisi hoitaa itse. Siinähän sitä vasta säästöä olisi... järki käteen, myös neuvoissa.

No niin justiinsa... :) Kaikilla hääpareilla ei vaan sitä rahaa ole ihan tuhottomasti käytettävissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now