Jump to content
Naimisiin.info

Vinkkejä Madeiran lomalle?


Guest Tytti

Recommended Posts

Guest Tytti

Onko kellään vinkkejä, mitä Madeiralla kannattaisi tehdä? Olimme ajatelleet reippailulomaa levadoilla ja luontopoluilla. Nyt emme voi paljoa reippailla, koska toivun umpilisäkkeen poistosta. Kaipaisin tietoa luontopoluista ja levadoista, jotka eivät olisi turistimassojen murjomia mutta helppokulkuisia ja suht. lyhyitä (alle 10 km)? Mitä muuta Madeiralla voi tehdä kuin tutustua luontoon? Madeiralla ollaan reilun viikon päästä.  :)

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 63
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Olimme siellä vuosi sitten helmikuussa. Kävimme levadavaelluksella (Aurinkomatkojen järjestämä retki), joka oli helppokulkuinen. Levadan varrella meni hyväkuntoinen polku ja reitti oli lähestulkoon tasamaata (no sen verran, että vesi virtasi), mukana oli aika huonojalkaisiakin turisteja ja hekin pärjäsivät hyvin. Eli levadoja on hyvin helppoja ja hyvin vaikeita. Vaeltamamme reitti oli osa reitistä nimeltään Boa Morte.

Funchalissa kannattaa mennä köysiradalla vuorille, jossa on hieno (maksullinen) puutarha, jonka nimeä en nyt muista...no köysirata päättyy ihan puutarhan nurkille, ette voi missata :) Kasvitieteellinen puutarha on myös Funchalissa, bussilla sinne pääsee helposti.

Teimme myös Aurinkomatkojen saarikierroksen. Sää oli vähän heikko, mutta retkellä näki silti ihan kivasti erilaisia maisemia. Tähän aikaan siellä on varmasti jo kevät edennyt ja kukkia enemmän kuin helmikuun alkupuolella oli.

Ihanaa matkaa teille!! Voi kunpa pääsisin minäkin...

katti

Link to comment
Share on other sites

Sellaisen voisi vielä lisätä tuohon omaan juttuuni, että Funchalissa on myös ns. kaupunkilevadoja. Meidänkin hotellin ihan 'nurkalta' lähti moinen, ja harmittelimme kovasti, kun vasta viimeisenä päivänä kuulimme siitä emmekä sitten ehtineet käydä siellä kävelemässä. Kannattaa varmasti kysellä hotellista kaupunkilevadoista!

katti

Link to comment
Share on other sites

Guest cinderella

Tytti: Kerrohan sitten täälläkin matkasi jälkeen kokemuksistanne! Madeira kiinnostaa ja ehkäpä mekin suuntaamme sinne häämatkallamme. Tosin vasta noin puolentoista vuoden päästä...  ;D

Link to comment
Share on other sites

Guest Tytti

Kiitos paljon vinkeistä!

Tytti: Kerrohan sitten täälläkin matkasi jälkeen kokemuksistanne! Madeira kiinnostaa ja ehkäpä mekin suuntaamme sinne häämatkallamme. Tosin vasta noin puolentoista vuoden päästä...  ;D

Jepjep. Yritän muistaa laittaa tännekin, mutta kirjoittelen tarinoita matkastamme varmasti ainakin haapäiväkertomuksessamme.

Link to comment
Share on other sites

Guest Tytti
Kaivakaapa kaikki Madeiralle menijät sellainen kirja kuin Landscapes Madeira tai auf Deutsch Landschaften Madeira. Siitä löytyy kaiken pituisia levadareittejä.  Testattu on!  :)

Sulho osti jo aiemmin kirjan: Quintal, Raimundo: Madeiran levadat ja luontopolut. Siinä on myös kerrottu upeasti luontopoluista ja levadoista, mielestäni. Tuntuu vaan, että useimmat kirjan esittelemistä levadoista on melko vaikeita, ja siinä on tosiaan esitelty vain näitä "luontolevadoja", ja suurimmasta osasta saa kuvan, että esitellyt reitit ovat melko vaativia. Niista poluista ei siis hirveästi ole meille apua . :(

Link to comment
Share on other sites

Guest Tytti
Tuota Landscapes-kirjaa saa muistaakseni ainakin pääkaupunkiseudulla ihan kirjastoistakin

Täytyy lähteä sitten vielä kirjastoreissulle :). Onko kukaan käynyt Madeiran lomalla Porto Santossa? Sehän on se viereinen saari, jossa pitäisi kai olla hiekkarantakin... Sulho katsoi, että matkatoimiston retken kautta matka maksaa noin 60 euroa, mutta omatoimisesti opiskelija-alennuksella 30 euroa (meno-paluu). Yksi asia tietenkin on, että suomalaisten opiskelijakorttien täytyy kelvata, mutta kokemus on osoittanut, että kyllä ne aika monessa paikassa ulkomailla menee täydestä.

Link to comment
Share on other sites

Madeiralla on tosiaan upeet maisemat ja levadaretket on kivoja. Näiden lisäksi jos kiinnostaa, niin se Funchal on ihan kunnon kaupunki, eli löytyy hyviä ravintoloita ja ostosmahdollisuudet on aika monipuoliset. Hinnat tosin ei oo meidän hintoja vähempää. Viettäkää ihana häämatka!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 6 months later...

Funchalin liepeillä on todella hieno puutarha, jonka nimeä en muista (kuinka hyödyllistä..), mutta siinä yhteydessä oli myös lintupuisto. Puutarha esitteli eri maille ja maanosille tyypillistä kasvillisuutta ja siellä oli paljon taidokkaita leikkauksia ja aikaakin siellä vierähti helposti monta tuntia ihmetellessä. Ja viereisessä lintutarhassa näin yllättäen, jotakin, jonka näkemisestä olen haaveillut pikkutytöstä asti - valkoisen riikinkukon!

Link to comment
Share on other sites

Piparin mainitsema on kaupungin oma kasvitieteellinen puutarha. Siellä menee tosiaan monta tuntia. Ja vinkiksi, vaikka sinne on matkaa vain muutama kilometri niin kannattaa mennä bussilla, takas voi sitten tulla kävellen. Me mentiin nimittäin kävellen ja se on niin jyrkkää ylämäkeä, että ei meinannut nilkat taipua sellaiseen asentoon, no tuli ainakin päivän kuntolenkki tehtyä.

Ja ehdottomasti menkää matkatoimiston saarikierrokselle, mikäli ette itse vuokraa autoa. Auton vuokraamista voin kyllä suositella, autoilijat ovat hyvin kohteliaita, tosin sinulla pitää olla päätä ajaa serpentiinejä. Mutta toisella puolella saarta kannattaa käydä tavalla tai toisella, koska siellä on tosi erilaista kun Funchalissa.

Ja jos majoitutte Lidon hotellialueella niin menkää heti ekasta päivästä lähtien syömään aina Funchalin keskustaan. Siellä on ihania ravintoloita ja halvat hinnat, Lidossa taas hinnat on suomeakin kalliimmat! Funchalin keskustassa on yksi erityinen "herkkukatu" jossa on monenlaisia ravintoloita kamalan paljon, en muista sen kadun nimeä , joten kysykääpä matkaoppaalta se tietää kyllä kun kysytte herkkukatua!

Lavadat oli minusta kaikki helppoja eikä vaikeusasteisiin voinut luottaa, mutta jos menette levadaa, jossa on tunneli matkalla niin varatkaa taskulamppu! On kyllä kiva kävellä 3 kilometriä pilkkopimeässä tunnelissa, kun edessä on neulanpään kokoinen valopilkku!

Kerron mielelläni lisää ja tarkastan kyllä kotoa ravintoloiden ym kohteiden nimiä jos joku haluaa tietää, privailkaa vaan kun en muista kuitenkaan käydä tätä ketjua lukemassa.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
Guest Kärpässieni

Me ollaan kanssa menossa Madeiralle syyskuun alussa :)  Googlella löytyy kyllä paljon tietoa, mutta ois mukava kyllä kuulla omakohtasia kokemuksia immeisiltä.

Link to comment
Share on other sites

Guest Tytti

Olen muistellut vuoden takaista Madeiran reissuamme kaihoisasti, ja siksi taas kerran kommentoin tähänkin ketjuun. Nämä asiat on ehkä jo sanottu, mutta sanonpa taas.

Madeira ei ole oikea paikka aurinkolomailijoille, siellä sataa usein ja paljon tai ainakin on pilvistä ja kylmääkin, varsinkin talvella. Hiekkarantoja ei siis ihan oikeasti ole yhtä ainutta.

Madeira on oikea paikka luonnon maisemista ja retkeilystä nauttiville. Madeiran luonto on aivan uskomaton, mieletön, eri kasvillisuusvyöhykkeet vaihtelevat korkeuden mukaan: puolen tunnin sisällä voit nähdä palmuja ja kuusia luonnollisessa ympäristössään...  :o Lähes yhtä uskomatonta on se taito, millä ihmiset ovat pystyttäneet viljelyksensä ja kulkureittinsä vuorien lomaan.

Mitä tekisin eri tavalla kuin vuosi sitten, jos menisin uudelleen Madeiralle?

* Majoittuisin hotelliin Funchalin keskustaan. Lidon maauimala-alueelle en menisi kuin ehkä sen takia, että kävisin Lidossa (maauimala). Lidon alueella on vain turisteja ja hotelleja ja kovat hinnat.

* Edellisestä johtuen, söisin joka päivä kolmen ruokalajin illallisen keskustan ravintoloissa enkä vilkaisisikaan Lidoon päin.

* Olisin hieman tarkempi euroistani. Eurot olivat ainakin vielä vuosi sitten melko "uusi" juttu, ja meiltäkin huijattiin muutama euro esim. Lidon maauimalan kassalla ja kauppahallissa, jossa ostimme yhden annonan hintaan 12 euroa kilo tai jotain.  :o Halusin maistaa annonaa...

* Maistelisin rohkeasti paikallisia ruokia (myös annonaa, vaikka ei kovin paikallinen olekaan  ;) ), ovat tosi hyviä!

* Lähtisin rohkeammin seikkailemaan maaseudulle ja kävelisin enemmän levadoilla. Matkatoimiston saarikierros oli hyvä, sen jälkeen uskalsi paremmin seikkailla omin päin busseilla.

* Tutustuisin myös kaupunkilevadoihin paremmin.

* Ottaisin yhden villapaidan lisää mukaan. Varsinkin jos kävelee korkealla olevilla levadoilla, mukaan tarvitsee aikamoinen arsenaali vaatetusta: sortseista villapaitaan ja kunnon tuulitakkiin.

Link to comment
Share on other sites

Edellisiin voisin lisätä...

Vuokratkaa auto, liikenne ei ole niin mahdotonta kuin kuvitella saattaisi, serpentiiniähän ne tiet on, mutta...  ;)

Retkeilimme saaren korkeimmalle huipulle, Pico de Ruivolle - upea kokemus - suosittelen!

Link to comment
Share on other sites

Tytti onkin tuossa jo antanut hyviä vinkkejä :D.

Me oltiin kihlajaismatkalla Madeiralla lokakuussa 2001 ja majoituttiin keskustassa olevaan hotelliin. Lidon alueella käytiin vain kerran juuri tuolla uimalassa ;).

Kannattaa tosiaankin käydä kävelemässä levadoilla...kaupunki levadasta on vaikka hyvä aloittaa ;).

Ruoka on hyvää, espetadaa ja espadaa kannattaa maistaa...me ihastuttiin molempiin :). Ja paikalliset keitotkin olivat maistuvia. Me löydettiin ihana pieni rantaravintola, harmi vaan etten muista nimeä enää.

Busseilla on helppo ja mukava matkustaa...tosin mä pelkäsin kun kuskit ajoivat kapeita teitä aika vauhdilla ;D ja köysirata Monten ja Funchalin välillä kannattaa kokea.

Ja me käytiin Porto Santolla, varattiin itse liput paikan päältä (tosin matkaoppaatkin varaavat niitä). Sinne kannattaa tehdä päivän retki, jos haluaa myös kokea lomallaan hiekkarannat ja meren ja toki muutakin nähtävää siellä on Laivamatkakin oli jo kokemus, sillä muita turisteja ei juuri ollut vaan paikalliset olivat menossa viettämään sinne vapaapäivää. Ihmiset lauloivat ja soittivat, pelasivat korttia yms.

Ja lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa matkalle mukaan.

Me ainakin ihastuttiin saareen niin että lähdetään sinne vielä joskus uudestaa valtelemaan levadoille ja kiertelemään saarta tarkemmin :D.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Guest nekku78

Madeira on aivan ihana paikka! Ollaan oltu sulhon kanssa siellä jo parisenkin kertaa. Eka kerta oli jouluna 2001, ja säät olivat aika sateiset silloin. Toisella kertaa, eli nelisen kuukautta sitten, jouluna 2003 säät suosivat meitä ihan eri tavalla. Koko viikon lämpötila pysyi yli +20 C.

Madeiran luonto on jotain aivan ainutlaatuista, ja senpä vuoksi kannattaa suunnistaa ainakin saarikierrokselle. Tytti puhui merialtaista, ja ne ainoat "oikeat" merialtaat ovat Porto Monizissa. Siellä muuten myydään näitä aivan ihania käsintehtyjä villatakkeja hintaan 20-30 euroa!  :D Porto Moniz sijaitsee saaren luoteiskärjessä.

Madeira on myös tunnettu koritöistään, ja näitä valmistetaan Camachan kylässä. Täällä sijaitsee yksi paikallisista koritehtaista, joka on nähtävyys jo senkin vuoksi mitä kaikkea sieltä löytyy. Paikalliset todella osaavat tämän taidon.

Santanan kylässä voi tutustua saaren asukkaiden alkuperäisasumuksiin, santana taloihin. Piipahdimme siellä ekalla reissulla ollessamme, ja sää oli todella huono. Taisin joka tapauksessa vierailla yhdestä näistä taloista sisällä.

Nämä edellä mainutut kohteet käytiin siis saarikierroksella. Itse Funchalin kaupungissakin on paljon nähtävää ja koettavaa. Kauppahallissa kannattaa varoa huijatuksi tulemista. Siellä kovin kyllä koitetaan aina tyrkyttää turisteille kaikenlaista. Vanha kaupunginosakin on itsessään nähtävyys, kaikki kaupat kuitenkin sijaitsevat enemmän keskustassa. Ostosmahdollisuudet ovat aika hyvät, olen kuullut että mannerportugalilaiset kävisivät itsekin ostoksilla Madeiralla. Edullisia ovat ainakin nahkatuotteet.

Samaa mieltä muiden kanssa olen siitä, että iltaisin kannattaa melkein lähteä ruokailemaan keskustaan. Espetada-lihavarras on ainakin kokeilemisen arvoinen!

Hauskaa matkaa! Toivottavasti nautitte matkastanne!  :-X

Link to comment
Share on other sites

Minä taas sanoisin, ettei kannata tuhlata aikaa siihen kaupunkilevadaan, huono levada. Yhtään vaikeakulkuista, pelottavaa tms. levadaa ei kierretty  vaikka kierrettiin 9 erilaista, en nyt jaksa etsiä niiden nimiä tähän, mutta Sun Flower -sarjaa oleva levadakirja on ihan ykkönen ja siinä on bussiaikataulutkin valmiina ja ohjeet joka reitille busseineen kaikkineen, jotka meillä ainakin piti täysin paikkansa, päivitetäänhän kirja vuosittain.

Joillakin levadoilla on tosin suhteellisen pitkiä tunneleita, joten taskulamppu kannattaa pitää mukana.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Olimme viime keväänä  toukokuussa miehen kanssa viikon lomalla Aurinkomatkojen kautta. Hotelli oli tosi kiva, mutta aika kaukana keskustasta. sen takia kävelimme todella paljon lomalla ja kuntoilu osuus tuli tosi helpolla!

Meidän vinkit kaikille Madeiran matkaajille:

+ ottakaa kunnon vaelluskengät mukaan, jos aikoo mennä levadakävelyille

+ levadojen opaskirja kannattaa ostaa ilman sitä aika vaikeaa

+ kannattaa vuokrata auto väh. 3 päiväksi ja kiertää saarta (me vuokrattiin paikan päältä volkswagenin polo...oli tosi mukava)

+ paikallinen espada kala on tosi hyvää varsinkin jos sitä syö grillattuna. Valitettavasti kalaa tarjotaan myös ns. kalapuikko muodossa eli leivitettynä - tämä ei ollut meidän mielestä mitenkään erityisen herkullista!!!

+ espetada eli lihavartaat ovat todella herkullisia - ajattelimme aluksi, että eihän saarella kannata syödä lihaa kun se tuodaan kuitenkin mantereelta. Olimme väärässä sillä vuorilla/ylängöillä vaeltaa todella terveen näköisiä lehmiä ihan vapaana. Huomasimme tämän kun kävimme autoretkellä!!! (Mies myös kävi melkein taputtelemassa tien vieressä makaavaa lehmää...)

+ kannattaa ostaa tuliaisiksi ja kotiin eksoottisia kukkia (ainakin aurinkomatkojen kautta sai)

+ myös koreja kannattaa ostaa camachasta... ostin aivan ihanan piknik korin sieltä!!!

Ihastuimme  :-X Madeiraan  :-X ja todennäköisemmin matkaamme sinne vielä joskus!!! Suosittelemme oikein lämpimästi.   :D  :D

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Nostanpa vain, jos vielä löytyy matkanneita. Yritämme kärkkyä äkkilähtöä, viikon päästä lähtisimme tai sitten lennot ja majoitus netistä. Ilmeisesti kannattaa asua Funchalissa ja sieltä sitten kiertää saarta. Meillä on mukana 6 kk vauva, joten se hieman rajoittaa reissaamista, mutta pieniä retkiä pystymme varmasti tekemään.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • 1 month later...

Täällähän olikin jo vaikka mitä hyviä vinkkejä Madeiran matkaajilta. :) Olemme menossa nyt jouluksi Madeiralle, ja olisi kiva kuulla erityisesti joulun tienoilla siellä matkailleilta vinkkejä joulun viettoon. :) Uudenvuodenaattona Funchalissa on kuulemma hieno ilotulitus, se pitää tietysti nähdä, mutta muutkin vinkit ovat tervetulleita. :)

Miuta kiinnostaisi käydä Porto Santossakin, vaikka mitään rannallalekottelua ei välttämättä jouluna pääsekään harrastamaan. Miten pitkä laivamatka sinne mahtaa olla? Onnistuuko päiväretki?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...