tinjami

Lasten rajaaminen pois hääjuhlasta

132 posts in this topic

Eli ongelma on tämä: emme haluaisi juhliimme kovin suurta "kakaralaumaa", mutta emme voi jättää omia lapsiamme pois...

Miten sen nyt selittäisi...

Olemme siis varautuneet palkkaamaan lastenvahdin, joka hoitaa kahta omaa lastamme (1 ja 4v) juhlissa ja vie heidät kotiin nukkumaan sopivaan aikaan. Suurella osalla vieraista ei ole lapsia, mutta muutamalla parilla niitä onkin sitten useampi. Ja juuri siinä pahassa iässä (6-9v erittäin villejä poikia), että ehtivät tekemään enemmän pahojaan kuin uskoisi... ::) Hyvällä ystävällämme on ihan pieni vauva, jota ei tietenkään voi jättää hoitoon, joten tämä saisi tottakai tulla, samoin kuin muutama pienempi. Näiden tosin tiedämme lähtevän jo aiemmin illalla kotiin.

Miten siis selittäisimme vieraille, että vain osa lapsista on tervetulleita? Rajaammeko kylmästi kaikki lapset pois, mutta näillä muutamalle (alle 6kk:n ikäiselle) antaisimme poikkeusluvan? Ja miten vieraat ymmärtävät omien lastemme paikalla olon?

Auttakaa hyvät ihmiset... Mä olen jo miettinyt pääni puhki, miten asian ilmaisee juhlaohjeissa vai pitääkö erikseen mainita ilmoittautumisen yhteydessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse aiomme kutsua vain läheisimmät lapset l. meidän tapauksessa sukulaisten lapset ja kummilapsemme. Muita emme yksinkertaisesti kutsu. Meillä tosin ei ole omia lapsia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaipaisin lisää mielipiteitä. Kvaarin vastaus ei juurikaan helpottanut asiaa.  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teidän omien lapsien läsnäolon ymmärtää, varsinkin kun heillä on siellä oma hoitaja. Lisäksi ihan pienimpien oikeuden ymmärtää myös, ei ihan pientä voi jättää kotiin hoitajan kanssa koko illaksi.

Voisiko lasten pois-rajaamisen sitten "naamioida" sillä tavalla, että ilmaisee juhlien olevan hengähdystauko myös vanhemmille, eli vanhemmat lapset jäävät kotiin hoitajan kanssa ja vanhemmat saavat pitää hauskaa? Itse en varmaan alkaisi urputtamaan jos oma 6v. ei pääse juhliin mutta Jonkun Muun 6 kk pääsee, kyllä varmasti joka äiti ymmärtää eron näiden taaperoiden välillä  ;)

Vai onko juhliinne tulossa muitakin samaan ikäryhmään kuuluvia kuin nämä "rasavillit"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse kokisin hyvin loukkaavana sen, että minut olisi kutsuttu häihin, mutta lapsiani ei. Jättäisin silloin kyllä itsekin menemättä. Ymmärrän, että jokainen saa tehdä juhlistaan sen näköisen kuin haluaa, mutta kehottaisin sinua kuitenkin vielä harkitsemaan "rajaamisia".

Yleensä perheet, joissa on pikku lapsia pystyvät itse tekemään ratkaisuja sen suhteen, voivatko mennä häihin lasten kanssa ja kuinka kauan siellä pystyvät heidän kanssaan olemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä taas en loukkaantuisi jos lastani ei olisi kutsuttu. Ainoastaan näissä asioissa tulee olla mielestäni johdonmukainen, eli siis rajataan ne lapset ns. fiksusti pois. Omat (hääparin) saa tietenkin olla häissä ja pikkuvauvat. Kutsut laittaisin kuitenkin kaikille niin että se on tarkoitettu vain vanhemmille. Sitten voitte erikseen mainita näille vauvojen vanhemmille että heidän vauvansa saa luonnollisesti tulla. Kutsut siis vain vanhemmille ja maininta erikseen esim. juhlaohjelappuseen että juhlimme aikuisten kesken, joten toivomme lapsien jäävä kotiin.

MInä taas en pidä tuosta mistä appelsiini-Sonja mainitsi, että minulle erikseen kutsun ohessa kerrottaisiin että kyseiset juhlat olisivat jokin hemmetin hengähdystauko minulle omasta lapsestani, siis voiko ärsyttävämpää asiaa olla? Alkaa nyt aikuiselle ihmiselle holhoamaan, itse olen kyllä tähän asti osannut päättää milloin otan omaa aikaa tai parisuhde aikaa lapsemme "hoidosta". Ja lisänä vielä, kenenkään häät eivät ole todellakaan se paikka jossa kokisin että saisin "hengähdysaikaa", ennemmin  hengähdän mieheni kanssa esim. ravintolassa, teatterissa, hotellissa jne.

MInulle on siis todellakin ok, jos lastani ei kutsuta, kunhan lopetetaan tuollaiset maininnat meille vanhemmille että pääsemme hengähtämään ja pitämään hauskaa ilman omia lapsia. Eikö se olisi sama kun alkaisin kirjoittaa lapsettomille kavereilleni, että häissämme pääsette sitten katselemaan lapsiperheiden touhuja ja lapsia kun eihän teillä raukoilla ole siihen muuten mahdollisuutta!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tarkoittanut että pitäisi kutsuun laittaa muuta kuin että juhlat olevat vain aikuisille, vaan jos joku alkaa kyselemään tarkempia syitä juhlien lapsettomuudelle. Meillä syyt lapsien kotiin jättämiselle ovat ihan selkeät: juhlissa juodaan alkoholia ja juhlapaikalla on portaita ym. vaarallisia paikkoja. Emme halua että toinen vanhemmista on koko ajan juoksemassa lapsiensa perässä suojelemassa heitä putoamisilta tai muilta vaaroilta, vaan tarkoitushan on  että vieraat saavat nauttia juhlasta.

Itse puolestani olisin erittäin loukkaantunut jos kutsuttujen listalla ei ole lapsia ja silti joku toisi lapsia mukanaan. Yleensä erilaisille toivomuksille ja vieraiden rajaamiselle on syynsä, ja sen vuoksi hääparin toivetta olisikin kiva noudattaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Minustakin hääparin toivetta tulee noudattaa. Toivottavasti vaan hääparitkin ymmärtää että aina ei ole mahdollisuutta saada lapsenhoitajaa ja näin ollen jotkut häät voivat jäädä välistä, ei sen kummempaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kirjekuoressa ihan vanhempien nimet, yhteensä 3 on sellaista kutsuttua perhettä joissa on pieni lapsi. Emme siis laittaneet "perheineen". Ilmoitimme että lisätietoja saa kysyä meiltä, jos on vaikka lapsiasiasta kysyttävää. Emme siis erikseen kutsuneet lapsia mutta emme ole kieltäneetkään. Jokainen perheellinen saa toimia parhaansa mukaan. Omalle lapsellemme on hoitaja, jotta mummot ja papat ja kummit voivat rauhassa keskittyä juhliin. Meilläkin on alkoholitarjoilua, esim. ruokaviinit, mutta ei tarkoitus ole ryypiskellä (toivon ainakin että ei kukaan ainakaan vielä lapsen/lasten läsnä ollessa riehaannu...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni hääparilla on oikeus päättää ketä kutsutaan. Ei minua ainakaan loukkaisi jos lapsiani ei olisi kutsuttu, onhan niitä muitakin paikkoja minne mennään vain aikuisporukalla. Kyllä kai jokainen ymmärtää että hääparin omat lapset ovat eri asia kuin esim. serkun lapset. Ja imeväiset ovat tietysti asia erikseen.

Voihan kutsuun tosiaan laittaa vain vanhempien nimet ja sitten ilmoittautumisten yhteydessä selventää asiaa jos joku kysyy. Luulisi suurimman osan kuitenkin ymmärtävän yskän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joku naikkari oli muistaakseni ratkaissut tämän lapsiasian ilmoittamalla kutsussa "että juhlimme aikuisten kesken". Musta tää ratkaisu oli tosi fiksusti ilmaistu. Ei pitäisi jäädä kellekään epäselväksi. Ja jos jollakulle on epäselvää tämä ilmaisu, niin kyllä mun mielestä aikuisten ihmisten pitää ite osata kysyä jos ei ymmärrä jotakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä tosi epäkohteliasta kutsua vanhempia ilman lapsiaan, jos hääparilla itsellään on lapsia ja mukana juhlissa!!! Ei silloin voi vedota siihe, että "juhlimme aikuisten kesken". Täytyy olla reilu peli, joko kaikki saa halutessaa tuoda muksunsa mukanaan tai sitten kukaan, hääpari mukaan lukien, ei tuo lapsia juhliin. Jos parilla itsellään on lapsia, pitäisi kyllä ymmärtää toisia lapsiperheitä edes vähän.. Minä ainakin loukkaantuisin, jos lapsiani ei kelpuutettaisi juhliin, joihin tulee muita lapsia. En menisi paikalle itsekään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä ei kutsuta lapsia,ainoat lapset ovat omat ja sisarusten lapset,joista jokainen lähtee pois ruokailun jälkeen.

ihan siitä syystä että lähes jokaisella vieraalla on 2-5 lasta.eli se tietäisi meidän vieraslistaamme 40 vierasta lisää.joiden ikärajahaarukka on 1-15 vuotta.meillä kun rajana on 80.mä en ainakaan halua 50 lasta juoksemaan ja huutamaan sinne(kaikki lapsen kun eivät osaa istua hiljaa paikoillaan,eikä sitä voi heiltä vaatiakaan :D).meidän ja sisarusten lapsista tulee jo 9.

jos joku ei halua tulla ilman lapsiaan,voivat jäädä kotiin.en stressaa siitä mitenkään enkä harmittele.jokaisen oma päätös.kaikki kaverini jotka asiasta tietävät ovat erittäin innoissaan kun ei lapsia tarvitse ottaa mukaan.

mun mielestä se on oma päätös ketkä kutsutaan ja keitä ei.jos joku ottaa nokkiinsa,niin se on häpeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En minäkään loukkaantuisi, jos meidän lapsia ei kutsuttaisi, mutta muita lapsia häissä kuiten olisi.

No, sitten ihmettelisin jos kaikilla muilla ois lapset mukana, mutta meillä ei..  :-/

Mutta vaikka sellainen selvä jako, että omat ja ne lähimmät. Eli esim. sisarten lapset ja kummilapset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä minusta pitäisi jokaisesta meistä löytää sen verran ymmärrystä hääparia kohtaan että aina ei voi kutsua esim. kaikkien lapsia. Itse olin viime kesänä häissä joihin oli kutsuttu sukulaisten lapset, mutta ei kavereiden. En todellakaan loukkaantunut asiasta, miksi olisin? Hääparin piti vaan yksinkertaisesti rajata ihmismäärä jotenkin. Se on eri asia jos rajausta ei ole tehty ns. fiksusti eli esim. osan kavereiden lapset olisivat kutsuttu ja osan ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos parilla itsellään on lapsia, pitäisi kyllä ymmärtää toisia lapsiperheitä edes vähän.. Minä ainakin loukkaantuisin, jos lapsiani ei kelpuutettaisi juhliin, joihin tulee muita lapsia. En menisi paikalle itsekään.

Mun mielestä taas mikään selkeä jokotai-asettelu ei ole tarpeen - kutsuuhan moni pareista esimerkiksi vain osan serkuistaan tai muista sukulaisista. Meidän häihin on kutsuttu miehen sisarusten lapset, mutta ei esimerkiksi miehen serkkujen lapsia, koska a) heitä on kymmeniä ja B) he eivät ole meille todellakaan läheisiä millään tapaa. Mielestäni lapsia ei tarvitse tämän vuoksi kohdella homogeenisena ryhmänä. Rajaus on toki syytä tehdä selkeästi :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

mä olen pohtinut tätä asiaa tosi paljon.vielä ei ole ihan selvillä vesillä mutta häät on jo maaliskuussa.meillä on tilanne että häihin kutsutaan vain lähimmät sukulaiset ja tärkeimmät ystävät.luvuksi saatiin 57 joista 22   1-4 vuotiasta!!!!!!!!!!!! mieheni oli sitä mieltä että joutaa laittaa samaten tötteröhatut päähän ja pidetään lastenkutsut.

ajateltiin sitten niin että vain omat,2 ja 4 vuotiaat pojat ja veljen lapset 3kpl,kaikki ihan saman ikäisiä ku meidän omat=) tuntuu kurjalta jättää ystävien lapset jotk OVAT KYLLÄ TÄRKEITÄ mutta kun asiassa on nii monta puolta.... yhdessä oltu pitkään,vaikeudet takana,oma vapaa rajallista,n 2 kertaa vuodessa joten haluaisimme myös rentoutua ja viiniä tarjoilla... mutta meillä ei juoda yhtään kun on lapsia maisemissa.toivottavasti teemme oikein jos nyt tähän päädytään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ihan sama ongelma! Itsellämme on 1v6kk poika, joka tietenkin tulee häihimme ja lähtee myöhemmin hoitajan kanssa kotiin nukkumaan. Ongelmana ovat kaksi tyttöä (molemmat serkkujeni lapsia) iältään 4v ja 6v, jotka ovat aivan käsittämättömiä rasavilleja. Näiden tyttöjen kotona ei ole mitään kuria ja he saavat tehdä mitä haluavat ym. Minä en mistään hinnasta halua heitä pilaamaan juhliani (eivät olisi ensimmäiset kekkerit mitkä kaksikko sabotoisi.... >:() Muita lapsia ei suvussamme ole. Miten sanoa noiden "kullannuppujen" vanhemmille, että ottakaa nyt ihmeessä tekin vapaailta ja jättäkää muksut kotiin....

Pientä avautumisen makua, mutta pakko purkaa hää-höyryjä...  ;) ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mun mielestä taas mikään selkeä jokotai-asettelu ei ole tarpeen - kutsuuhan moni pareista esimerkiksi vain osan serkuistaan tai muista sukulaisista. Meidän häihin on kutsuttu miehen sisarusten lapset, mutta ei esimerkiksi miehen serkkujen lapsia, koska a) heitä on kymmeniä ja B) he eivät ole meille todellakaan läheisiä millään tapaa. Mielestäni lapsia ei tarvitse tämän vuoksi kohdella homogeenisena ryhmänä. Rajaus on toki syytä tehdä selkeästi :) .

Hyvin sanottu! Olen täysin samaa mieltä! Me toimimme samoin; läheistä sukua olevat lapset kutsutaan, sekä aivan pienet vauvat luonnollisesti voivat tulla äitinsä jatkeena (!), mutta kavereiden ja kaukaisempien sukulaisten lapset saavat jäädä kotiin.

Emmehän me kaikkia sukulaisiakaan kutsu, vaan raja on johonkin vedettävä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laskin juuri, että meillekin tulee melkein 20 lapsivierasta iältään 2-14v. Mietintä myssy on ollut käytössä, että kuinka rajata muksut pois laskuista, kun itsellämme on 2 kpl muksua. Molemmat alle 5 vee.

Meidän häät olisi aikuisporukalla pienet n. 50 hlö, mutta tilanne muuttuu kummasti kun lapsia tulee..  :o

Voisiko kutsuun ilmaista sitten niin, että "kun boolimalja lasketaan illantullen böytään lapsivieraiden on parhain siirtyä kotiin nukkumaan.." tai jotain sinne päin. Meilläkään kun ei juoda alkoholia lasten ollessa jaloissa pyörimässä.

Tätä pähkäilee tässä kun alkaa miettimään kutsuja..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille kutsutaan näillä näkymin 24 lapsivierasta, joista alle 5-vuotiaita on 14 (omat mukaan lukien), eikä ole tullut mieleenkään että pitäisi tötteröhattuja laittaa päähän. Toki lapset otetaan huomioon menussa, lasten puuhanurkkauksessa jne. Muistan itse pienenä miten ihanaa oli olla häissä vieraana, pukeutua kauniisti ja juhlia ihan oikeasti hienosti. Häissä on myös alkoholitarjoilu, mutta luotan kyllä meidän vieraiden ymmärtävän että jos lasten kanssa tulevat niin ei niiden kanssa voi valomerkkiin asti juhlia. Kai nyt kaikki vanhemmat sen ymmärtää sanomattakin?

Me jätettiin viime kesänä häät välistä kun juhlivat aikuisten kesken, vaikka meille erikseen mainittiinkin että nuorempi oltaisi saatu ottaa mukaan. Jotenkin tuli sellainen fiilis että juhlat ei ole lapsille sopivat kun aikuisten kesken juhlitaan, enkä varsinkaan sylivauvaa halua mihinkään örvellyshäihin viedä (enkä osallistua itsekään). Meidän perhe on paketti, kutsu mihin ei kuulu lapsia on mun silmiin ihan yhtä outoa kun että jos kutsuttaisiin vaikka pelkkä ukko mutta ei minua tai toisinpäin. Toisissa häissä missä oltiin viime kesänä olin ihan viimeisilläni raskaana eli lapsia oli vain yksi reilu 1v. Tottakai me pidettiin huolta siitä että se ei ole häiriöksi kirkossa tai juhlassa ja nautittiin kyllä täysin rinnoin juhlista koko perhe. Kun esikoisen nukkumaanmenoaika alkoi lähestymään niin ukkokulta lähti lapsen kanssa kotiin ja minä jatkoin juhlia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Me jätettiin viime kesänä häät välistä kun juhlivat aikuisten kesken, vaikka meille erikseen mainittiinkin että nuorempi oltaisi saatu ottaa mukaan. Jotenkin tuli sellainen fiilis että juhlat ei ole lapsille sopivat kun aikuisten kesken juhlitaan, enkä varsinkaan sylivauvaa halua mihinkään örvellyshäihin viedä (enkä osallistua itsekään). Meidän perhe on paketti, kutsu mihin ei kuulu lapsia on mun silmiin ihan yhtä outoa kun että jos kutsuttaisiin vaikka pelkkä ukko mutta ei minua tai toisinpäin. "

Siis tähän on ihan pakko kommentoida. Mielestäni tällainen asenne on aivan uskomaton! Jos sinä saat kutsun niin sinulla ei mielestäni todellakaan ole oikeutta kritisoida kutsujen järjestäneitä ja kutsun lähettäneitä siitä että kenet kutsuvat. Hyviin tapoihin myös kuuluu että kunnioittaa kutsua eikä jätä demonstroiden saapumatta juhliin koska sinne ei ole kutsuttu jälkeläisiäsi. Oletko muuten miettinyt että tuoli joka on lapsen peffan alla vie juuri yhtä paljon tilaa kuin aikuisen tuoli ja täten tilanpuutteen vuoksi ei varmaan voi edes kutsua kaikkia jotka haluaa jos kaikki vieraat ottavat "koko pakettinsa" mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toki jos meidät kutsutaan ja hoitaja järjestyy niin mielellämme juhlitaan ihan aikuisten kesken mutta minun mielestäni sen pitäisi olla meidän päätös että otetaanko lapset mukaan vai ei, eikä kutsujien.. Ja se on sitten meidän ongelmamme pitää lapset ruodussa jos ne päätetään mukaan ottaa, miettiä viihdykkeet ja eväät ja varasuunnitelmat jos lapset meinaakin varastaa shown. En näe mitään syytä lähteä nöyristelemään kutsun lähettänyttä kun oikein suvaitsivat meidätkin kutsua, miettisivät loppuun asti ennen kun kutsuisivat ja jättäisivät sitten kutsumatta jos ei meidän paketti kelpaa ;) Ei mun silmiin kutsujen järjestäjilläkään ole oikeutta kritisoida vieraita jotka jättävät saapumatta, oli syy mikä hyvänsä. Ei varsinkaan jos kutsut on järjestetty niin että siihen kutsuun on sisällytetty ehtoja kuten "sinä saat tulla mut sun lapsi ei". Silloin saapumatta jättäminen ei mun silmiin ole protestointia (demonstrointia?), se että jos oltaisi otettu lapsi 150 metrin päähän juhlapaikasta leikkimään ja vuorotellen hoidettu sitä siellä kun ei lastenhoitajaa siihen hätään järjestynyt, se olisi ollut ehkä sitä "uskomatonta asennetta" mistä My puhuit?

Voihan se olla että se nyt on vaan meidän omassa lähipiirissä, mutta kyllä jos esimerkiksi kyläillään jossain niin meillä on lapset mukana, tai jos joku tulee meille niin täällähän nuo pyörii. Periaatteessa siis sellaiset läheiset joilta voisi hääkutsua odottaa tuntevat meidän lapset ihan yhtä hyvin kun meidätkin eikä siksikään mun silmiin ole mitään hyväksyttävää syytä jättää meidän lapsia kutsumatta.  Puhumattakaan siitä että minun silmiini tietenkin meidän lapset on aivan hurmaavia enkä tosiaan aina muista että ei kaikki ole yhtä lapsirakkaita.

Me ensin listattiin että ketkä halutaan kutsua ja vasta sen jälkeen metsästetään tila mihin kaikki mahtuu ja missä kaikilla on hyvä olla. Kyllähän sitä tilaa löytyy myös pikkupyllyjen tuoleille kun se on alusta asti huomioitu. En tiedä onko se sitten yleisempää valita ensin tila ja sitten kutsua vaan ne jotka soveltuvat siihen tilaan juhlimaan, tyyliin "Mummo?" "NO EI, se on vanha ja ruma ja ei varaan jaksa kiivetä 802 porrasta meidän tiibettiläistyylisiin häihin" "Maija-serkku?" "Joo se on nuori ja hyvännäköinen ja sointuu kivasti kattauksen väreihin" "Virtaset?" "No en tiedä, ajattele jos niiden lapset vaikka niistää nenänsä meidän kultakirjailtuihin servetteihin, menee koko teema pilalle!" ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now