Jump to content
Naimisiin.info

Miten "Ei lapsia" kutsuun?


Recommended Posts

En löytänyt aiheesta edellisiä viestiketjuja, joten voisitteko antaa vinkkejä jälleen kerran morsiamelle, joka ei halua lapsia häihinsä. Miten siis ilmaista kutsussa kauniisti, ettei juhliin haluta lapsivieraita.

Me emme voi käyttää syynä tilarajoituksia, koska paikka on iso. Kirkko on neljältä ja hääjuhla isolla tanssilavalla, joten ravintolaymräristöön tai myöhäiseen ajankohtaankaan ei oikein voi vedota. En halua vierasmäärän paisuvan liikaa, joten ajattelin vetää rajan siiten, ettei serkkujen ja ystävien lapsia enää kutsuta. Siinä tapauksessa vieraita tulee siltikin yli 120. Jos heidän lapsetkin kutsuttaisiin, niin lapsivieraita tulisi häihin lähes 40 edellisten lisäksi. Häät kestävät yli puolen yön ja ovat tanssipainotteiset.

Kaipaan nyt kipeästi vinkkejä, miten ilmaista juhlaohjesäännössä korrektisti, ettei lapsia ole kutsuttu. Jos jätän asian mainitsematta ja laitan kutsuun pelkkien vanhempien nimet, luulenpa etteivät sulhasen sukulaiset ymmärrä asiaa, vaan raahaavat kersansa mukanaan. Enkä anopillekaan voi sälyttää vastuuta mukanaolovahvistuksen yhteydessä kertoa asian oikean laitaa, sillä hänellä ei kuitenkaan ole sydäntä kieltää heitä tuomasta lapsiaan. Arrgh..., apua!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 486
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Meillä oli vähän samoja ongelmia tuon lapsimäärän suhteen ja toimimme seuraavasti:

äideille kerrottiin että emme kutsu serkkujen lapsia, ja äidit viestittivät asiaa sukulaisille jo etukäteen. Kutsussa luki vain kutsuttujen nimet, ei siis lapsien nimiä. Kutsussa luki myös että juhlat jatkuvat laulun ja tanssin merkeissä klo 03.00 asti, joten toivomme että loput tajuavat siitä mistä on kyse.

Ja sitten vielä tarkkana kun otamme ilmoittautumisia vastaan. En tiedä johtuuko tuosta lasten poisjättämisestä vai mistä, mutta vain 2 serkkuamme on ilmoittautunut juhliin, kukaan muu sukulaisista ei vielä vaikka kutsut lähetettiin pari viikkoa sitten.  Kaverit ovat ilmoittautuneet lähes kaikki!

Link to comment
Share on other sites

Guest katariina72000

Minä kirjoitin kutsun alareunaan yksinkertaisesti vain;

Tilaisuuden luonteen takia toivomme että lapset jätetään mukavan hoitotädin seuraan.

Jos lapsia ei halua juhliinsa, on se uskallettava sanoa niin että jokainen sen myös tajuaa.

Ajattele miten noloa jos joku ottaakin lapsen mukaan ja kenelläkään muulla ei ole.....

Anna

Link to comment
Share on other sites

Guest Susie

Eikös asiaa voi sanoa niinkuin se on, eli että ette ole suunnitellut juhlia lapsille, eli viitatkaa tuohon juhlien luonteeseen. Tai sitten ajankohtaan: toivotte että ihmiset tanssivat häitänne kanssanne yöhön/aamuun asti/nukkumaanmenoajan jälkeenkin.

Link to comment
Share on other sites

Joissakin naikkareissakin on vilahdellut juhlaohjesääntömalleja, joissa asia on ilmaistu mielestäni fiksusti jotenkin tähän tyyliin:

"Koska hääpaikallamme ei ole lapsille järjestetty omaa ohjelmaa ja juhlat jatkuvat yömyöhään, on juhlien "ikäraja" 16 vuotta. "

Tai jos teillä on huumorilla höystetty kortti, voi jossain olla kohta Lapset: -K16-. Jokainen varmaan ymmärtää mitä tarkoittaa...

Itsellä sama ongelma- miten rajata lapset pois. (Olen se hirviömorsian joka haluaa täydelliset häät ja ei itkua tai sotkua ;D  ) En haluaisi osan vieraista lähtevän häistä pois aikaisin kun perheen pienimpiä väsyttää ja ajomatkaakin on parisataa kilometriä eikä mummuja yms. hakemassa lapsukaisia nukkumaan...

Link to comment
Share on other sites

Guest Freesia

Niin, kukin juhlii häitään kuten haluaa. Minä haluan sukulaisten lapsetkin mukaan ja luultavasti siskon pojille tulee erikoistehtäviä. Mutta jos lapsia ei halua mukaan, kannattaa varmaan kutsuun kirjoittaa jotenkin kauniisti toiveensa lasten jättämisestä kotiin.

Gerbera: Meidän suku jättää ainakin kaiken viime tippaan, joten ilmoittautumisia saa odottaa vasta parina viimeisenä päivänä  ;D Eli älä suotta huolestu, niitä ilmoittautumisia tulee varmaan vielä.

Olisiko sopiva lause jotenkin: lapset voi jättää kotiin mukavan hoitotädin kanssa... (ei oikein runosuoni syki näin aamulla...)

Link to comment
Share on other sites

Tämä aihe saa jostain syystä aina unteet kuohumaan  ;)

Juhlaohje sääntöön voit todellakin laittaa lyhyesti Lapset kohtaan tuon -K16- tai sitten vain toivomuksen että haluamme juhlia häitämme aikuisten kesken.  Mielestäni jokainen päättäköön haluaako lapsia vai ei juhliinsa. Sellaiset henkilöt joilla on lapsia ja jotka ovat paljon lapsien kanssa tekemisissä eivät tätä ymmärrä ja saattavat sen takia jäädä juhlista pois, mutta se olkoon heidän valintansa.

P.s tänä aamuna hajosi pakastin ja olen kutakuinkin edelleen raivoissani joten kommetit on sen mukaisia.  >:( en jaksa selitellä sievästi mitä ajattelen.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm...tämähän on kiihkeää keskustelua, heitänpä oman lusikkani soppaan:

Ratkaisimme Lapsia vai ei?-pähkäilyn kyselemällä ystäviltämme (lähes kaikilla vähintään kaksi lasta) hieman etukäteen haluavatko he muksut mukaan? Yllätykseksi (?) lähes kaikki olivat enemmän kuin innoissaan idesta juhlia ilman lapsia (kerrankin! huokaisi moni) ihan perustellusta syystä: on kuulemma helpompi pyytää mummeja ja kummeja hoitamaankin...

Olemme siis kutsuttavien (127hlöä) kanssa asiasta keskustelleet, ja suullisesti sopineet ettei muksuja mukaan oteta. Kutsuissa asiaa ei erityisemmin painoteta, mutta kuoressa on ainostaan vanhempien nimet. JO omillaan asuvat serkutkin kutsuttiin yksin, elleivät avo- tai avioliitossa ole - tämän kesän heiloja ei siis "huolita". Ainakaan vielä ei kukaan ole aiheesta valittanut...

Ainoat lapset juhlassa ovat (oman samassa yhteydessä kastettava kaksikuinen nyyttimme lisäksi) kummilapsemme (3 ja 7V), sekä heidän sisaruksensa. Tosin kuulemma haetaan hoitoon heti kirkosta, tai viimeistään ruoan jälkeen ettei mene vanhemmilta bileet ohi...

Niin, ja omien sisarustemme muksut 2kk, 1v ja 2kk ovat mukana ruokailuun saakka. Onneksi on ne toiset mummolat, kuten veljeni asian ilmaisi  ;D

Link to comment
Share on other sites

Vastaukseksi ketjun aloittajan kysymykseen... meille tulee juhlaohjesääntöön kutakuinkin näin:

Lapset

Juhlimme mahdollisuuksien mukaan aikuisten kesken. Kiitos hienotunteisuudestanne. (tuota kiitosta vielä mietin, anopin mielestä se pitäisi jättää) Tämä "mahdollisuuksien mukaan" jättää vielä oven auki mahdottomille tilanteille, mutta antaa kyllä ihan selvän viestin toiveestamme saada aikuisten juhlat.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ruiskaunokki

Minä oletin, että kun kutsuun laitetaan vain aikuisten nimet, niin kaikki ymmärtävät, että kutsu on vain heille. Näin ei nyt kai sitten olekaan, odotan kauhulla montako ylimääräistä on tulossa... Mutta vastauksena kysymykseen, mielestäni asiaa ei pitäisi tarvita mainita erikseen vaan yleissivistykseen pitäisi kuulua, että osaa lukea kuoresta kelle kutsu on osoitettu.

Link to comment
Share on other sites

Guest Honey bunny

Meilläkään ei kutsuta lapsia häihin johtuen alle 6-vuotiaiden mielettömästä määrästä kaveripiirissä ja tilojen pienuudesta...

Mutta, mutta...Mä ratkaisin asian niin, että laitoin kutsun tekstiin sopivaan paikkaan sanat: aikuisten kesken ja kuoreen vielä kutsuttujen nimet.

Jos ei tästä tajuta juhlien luonnetta niin ei sitten mistään!

Link to comment
Share on other sites

Minä oletin, että kun kutsuun laitetaan vain aikuisten nimet, niin kaikki ymmärtävät, että kutsu on vain heille. Näin ei nyt kai sitten olekaan, odotan kauhulla montako ylimääräistä on tulossa... Mutta vastauksena kysymykseen, mielestäni asiaa ei pitäisi tarvita mainita erikseen vaan yleissivistykseen pitäisi kuulua, että osaa lukea kuoresta kelle kutsu on osoitettu.

Meillä oli tästä juuri sulhon kanssa kinaa. Hänen mielestään "tavalliset" ihmiset eivät tajua, että kutsu ei koske lapsia, jos kuoressa lukee vain isän ja äidin nimi. Minunkin mielestäni asia on päivänselvä, mutta ilmeisesti näin ei olekaan...

Itse laittaisin "lapsettomista" häistä maininnan kutsuun tai juhlaohjesääntöön kutakuinkin siihen tyyliin, kun edellä jo on kerrottukin. Voi vedota esim. juhlan luonteeseen tai siihen, että lapsia varten ei ole järjestetty mitään (esim. ohjelmaa, tiloja tms.). Tai sitten voisi kirjoittaa johonkin sopivaan kohtaan, että "kutsu on kahdelle" tms.

Meille nyt sitten kaiketi tuleekin lapsivieraita, vaikka mieluusti olisin juhlinut ilman pieniä lapsia... no, toivotaan, että kaikki menee silti hyvin 8)

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni kohteliainta on sanoa asia suoraan eikä yrittää keksiä tekosyitä. Siis en pidä siitä, että vedotaan 'myöhäiseen ajankohtaan' tai 'alkoholin tarjoiluun' tms., jos siitä ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan kyse. Ainahan on perheitä, jotka voivat vedota näihin syihin vastineeksi, että ko. perheessä lapset kuitenkin valvovat myöhään tai ovat ennenkin nähneet alkoholinkäyttöä... On tylsää lähteä selittelemään eteenpäin ja "jäädä kiinni" siinä vaiheessa siitä, että yksinkertaisesti ei halua häihin lapsia. Kyllä se kannattaa uskaltaa sanoa suoraan jo heti aluksi.

Eli parasta olisi mielestäni laittaa tosiaan kutsuun selkeästi se, että häät on tarkoitettu vain aikuisille ja kutsu ei siis koske lapsia. Se 'juhlitaan aikuisten kesken', jota joku taisi ehdottaa olisi mielestäni ainakin selkeä.

Muutamat ovat ehdottaneet sanamuodoksi jotain sellaista, että 'lapset toivotaan jätettävän kivan hoitotädin huomaan' tms. Minulle saattaisi tulla tuosta sanamuodosta mielikuva, että häissä on nimenomaan järjestetty joku hoitotäti lapsia hoitamaan, kannattaa siis olla varovainen tuonkin suhteen, että ei tule epäselvyyksiä. (Aina lapsia ei myöskään hoida täti! Kaikenkaikkiaan minusta tuo hoitotäti-sana on siis karmea, jos sillä tarkoitetaan yleisesti lastenhoitajaa :P. Mutta nyt meni jo ohi aiheen.)

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni kohteliainta on sanoa asia suoraan eikä yrittää keksiä tekosyitä.

Samaa mieltä kanssasi. Enemmän ongelmia tulee siitä, kun alkaa selittämään jotain mikä ei pidä paikkaansa.

Muutamat ovat ehdottaneet sanamuodoksi jotain sellaista, että 'lapset toivotaan jätettävän kivan hoitotädin huomaan' tms. Minulle saattaisi tulla tuosta sanamuodosta mielikuva, että häissä on nimenomaan järjestetty joku hoitotäti lapsia hoitamaan, kannattaa siis olla varovainen tuonkin suhteen, että ei tule epäselvyyksiä.

Hyvä huomio! Ainakin ilmoittautumisia vastaanotettaessa kannattaa tarkentaa tätä seikkaa.

(Aina lapsia ei myöskään hoida täti! Kaikenkaikkiaan minusta tuo hoitotäti-sana on siis karmea, jos sillä tarkoitetaan yleisesti lastenhoitajaa :P. Mutta nyt meni jo ohi aiheen.)

Itse kiinnitin huomiota samaan... Lastenhoitaja on ns. poliittisesti korrektimpi ilmaisu.

Link to comment
Share on other sites

Eivät kaikki ymmärrä, ketkä on kutsuttu pelkästään siitä, kenen nimet kutsun kuoressa lukevat. Esimerkkinä mm. mieheni veli, joka sai omalle nimelleen osoitetun kutsun ja oletti itsestään selvästi, että hän voi viedä häihin myös tyttöystävänsä.

Jos haluaa olla aivan varma, ettei lapsia häihin ilmesty, kannattaa varmasti mainita tuo "juhlimme aikuisten kesken".

Toinen hyvä vaihtoehto on kertoa asiasta etukäteen suullisesti. Olin viime kesänä ystäväni häissä, joissa ei ollut lapsia. Heillä ei ollut kutsussa mitään mainintaa asiasta, vaan hääpari kertoi asiasta "lapsellisille" ystävilleen etukäteen ja tämä toimi kyllä hienosti, eikä kukaan pahoittanut mieltään. Mielestäni tämä on ehkä korrektein vaihtoehto, eikä asiasta tehdä numeroa. Tietysti jos lapsia on 50, niin ehkä kutsussa kertominen on helpompaa...

Link to comment
Share on other sites

Guest Freesia

Tämä taitaa todella olla tunteita kuumentava aihe. On tästä kuitenkin hyvä lukea eri kantoja asioihin. Eihän sitä tiedä, jos vaikka itse tulee kutsutuksi "lapsettomiin" häihin silloin, kun perhettä jo on. Ehkä siihen osaa suhtautua paremmin, eikä ihmettele morsiusparin toivomusta, kun täällä on perusteltu asiaa hyvin.

Luultavasti (fiksut) vanhemmat ymmärtävät sen, että lapset toivottaan jätettävän kotiin/mummolaan/lastenhoitajalle/minne tahansa ja pääsevät juhlimaan häitä aikuisten kesken. Jos ei ymmärrä, ei kai niihin häihin ole mikään pakko tulla murjottamaan  ;)

Luultavasti olet, Moira, jo saanut hyviä vinkkejä siitä, miten asian voi ilmaista kohteliaasti. Tärkeintä on nimenomaan se, että ilmoitat selkeästi ja kohteliaasti sen, ettei lapsivieraita haluta mukaan. Ja kuoren päälle nimet, että mahdolliset "nuoret" älytään ottaa mukaan, jos heitä kutsutaan (siis luetteko 15-vuotiaan vielä lapseksi vai onko hänet kutsuttu).

Meilläkin on laskettu vieraslistaa nurin ja oikein ja pieniä lapsia on suvussa ihan mielettömästi. Jos kutsutaan sata aikuista, on pieniä lapsia 30! (Sikiävää sukua, mutta ei minkään lahkon/uskonnon vuoksi. Ainakin himot tuntuu olevan tallella  ;D) Mutta sekaan vaan, eiköhän ne mukana mene.

Link to comment
Share on other sites

Guest Spacegirl

Mikäli joku syystä tai toisesta ei lapsia juhliinsa halua, on se hyväksyttävää. Kutsuun voipi silloin laittaa esim.

"Juhlimme aikuisten kesken..."

"Hääparin toiveena on juhlia ilman lapsia..."

"Hääpari esittää toiveenaan juhlia aikuisten kesken..."

Meillä lapset olivat mukana (alle 10 kappaletta). Enemmän luultiin tulevan mutta suurin osa halusi juhlia ilman lapsiaan kanssamme.

Link to comment
Share on other sites

Guest Tirkku

Meillä tämä sama ongelma... Toisaalta häämme ovat pienet ja sulhoni puolelta tulee yksi 10 vuotias ja yksi 15 vuotias, sulhon velikin on 15. Ystävämme ymmärtää varmastikin, että lapset kasvattaisivat menojamme ainakin 10 henkilöllä. Samoin teemme ystävien avec:ien kanssa. Emme laita kenellekään avec:a vaan kutsumme kaverit nimellä ja jos tunnemme seuralaisen on hänenkin nimi kutsussa.

Sain kylläkin näistä viesteistä hyvän idean. Taidamme laittaa jo kutsun sanamuotoon "juhlimme aikuisten kesken..." Tällöin kutsu siis koskee vain niitä aikuisia henkilöitä, joille kutsu on osoitettu. Lisäksi meillä on jatkobileet, joten lapsia ei sinne voi tuoda.

kiitos taas vinkeistä!

Link to comment
Share on other sites

Kannattaa sanoa asia suoraan, kuten tässäkin ketjussa on aiemmin todettu. Me laitoimme kutsun alareunaan

"Toivomuksena on, että lapset jäisivät kotiin."

Mitkään sellaiset ei ole luotettavia keinoja että laittaa vain aikuisten nimet kirjekuoreen tms. Tai minä en niihin ainakaan usko.

Link to comment
Share on other sites

Toinen hyvä vaihtoehto on kertoa asiasta etukäteen suullisesti. Olin viime kesänä ystäväni häissä, joissa ei ollut lapsia. Heillä ei ollut kutsussa mitään mainintaa asiasta, vaan hääpari kertoi asiasta "lapsellisille" ystävilleen etukäteen ja tämä toimi kyllä hienosti, eikä kukaan pahoittanut mieltään. Mielestäni tämä on ehkä korrektein vaihtoehto, eikä asiasta tehdä numeroa. Tietysti jos lapsia on 50, niin ehkä kutsussa kertominen on helpompaa...

Me aiomme tehdä näin "vauvallisten" ystäviemme kanssa, joita onkin 5 kappaletta (haitarilla 4-8kk). Juhlapaikkaamme ei yksinkertaisesti voi tulla vaunujen kanssa. :-/ Ja toivoisimme myös, että ystävämme tulisivat mukaan juhlimaan koko illaksi. Laitamme viestiä erikseen sähköpostilla ja juttelemme sitten asiasta kun näemme. Toivon mukaan eivät loukkaannu!

Link to comment
Share on other sites

No meillä on häät kartanoravintolassa,jossa on sitten meidän käytössä kokonaista 2 kabinettia ja vieraita onkin sitten n.65..eli tilaa ei ole liikaa.

Muu ravintola on normaalisti auki ja vessassa ei ole vaipanvaihtotiloja,eikä ole mitään muutakaan takahuonetta..

Ajattelin siis että lapset jätettäisiin pois,miten ilmaisen sen kutsussa? Tällä kertaa juhlimme ilman lapsia..ja miten jatkan?

 Mahdolliset lapset olisivat myös "ei niin läheisiä",esim.setäni avovaimon lapsi,ed.suhteesta.En nää heitä kun sukujuhlissa,todella harvoin!

Kaasollani on kyllä vauva,mutta toivon hänen ymmärtävän syymme,koska en todellakaan usko et vauva jaksaisi koko päivää ja iltaa sitä härdelliä?? He jättävät vielä vauvan kahdeksi viikoksi mummin hoitoon kun lähtevät häämatkalle,joten ehkä pyyntöni ei ole kohtuuton??

 Tämä on kyllä vaikea asia,mutta jos istumapaikkoja on vain tietty määrä,  niin pakko on jostain karsia ???

Link to comment
Share on other sites

Meille on tulossa lapsettomat häät. Työskentelen pienten lasten sekä nuorten kanssa ja toivon todellakin perheenlisäystä myöhemmin. Mutta häitämme haluamme juhlia aikuisten kesken. Voisin tarvittaessa keksiä lukuisia tekosyitä tilanahtauteen ja kustannuksiin vedoten, mutta vaikka juhlisimme suuressa hallissa rahassa kylpien, linjauksemme olisi sama.

Saimme juuri itse hääkutsun, jossa kutsun mukana tulleessa lisäohjeistuksessa luki "Viettäkäämme iloista aikuisten juhlaa ja pyydämmekin jättämään jälkikasvun lastenhoitajille". Ja lopussa "Ystävällisesti, X & Y". Kyllä pitäisi tuosta ymmärtää!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Palauttaisin mieleen, mitä Admin sanoi muutama viesti sitten:

keskustelu aiheesta (siis otsikon aiheesta) jatkukoon.

Eli voidaanko unohtaa keskustelusta kiukuttelevat lapset & morsiammet ja auttaa Moiraa ja muita apua tässä asiassa kaipaavia??

Jos juhlaohjesääntö on huumoripainotteinen, on tämä mielestäni ihan hauska tapa ilmoittaa lasten kutsumattomuudesta:

Juhlassa tarjotaan ruoan kanssa olutta ja viinejä sekä alkoholittomia juomia. Illalla suuta kostutetaan erilaisilla booleilla, joiden koostumus on turvallisuussyistä jätetty mainitsematta, sekä viineillä ja oluella. Teräviä kaipaavat ohjataan baariin. Parkkipaikalla juovat vain alaikäiset, joita juhlatilan koon / juhlan luonteen vuoksi ei olla kutsuttu lainkaan.

Syyksi voit sitten laittaa jotakin, mikä sinusta itsestäsi tuntuu sopivalta. Minusta tuo juhlan luonne on ihan hyvä syy olla kutsumatta lapsia. Ei sitä tarvitse kenellekään selitellä, että miksi näin. Hääpari ja muut kutsujat tekevät omat rajavetonsa (kaikissa asioissa), joita muiden tulisi kunnioittaa!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...×
×
  • Create New...