Guest Mustaa kahvia

"Mutta tottakai teidän täytyy kutsua myös..."

101 posts in this topic

Hääaiheinen keskustelu äitini kanssa sujui hyvässä hengessä kunnes kerroin, että haluan kutsua vain yhden serkuistani. Tämä serkku ainoa, jonka kanssa olen aina pitänyt yhteyttä ja olin myös hänen häissään. Mutta kuulemma jos kutsuu yhden serkun, on pakko kutsua kaikki. Ovat ikään kuin ota tai jätä -paketti?! Vaikka muita en ole nähnyt kymmeneen vuoteen ja lisäksi yksi on niin omituinen, että pelkään häntä.

Suunnitelmat ovat aivan alkutekijöissään, mutta sen verran tiedetään, että vieraita halutaan alle 50, vain aivan lähimmät sukulaiset ja parhaat kaverit. Koskeeko vieraslistaa joku etiketti vai voinko kutsua jopa samasta sukulaisperheestä vain jonkun, mutta en muita, vaikka sukulaisuussuhde olisi sama? Ainoastaan puolisot kuuluvat minusta itsestäänselvästi pakettiin, joka on pakko kutsua kokonaan, vaikkei puolisosta niin tykkäisikään...

Share this post


Link to post
Share on other sites

*

Edited by Pähkinäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole tarvetta rajata vieraslistaa, mutta en vaan halua häihini aikuista peräkammarinpoikaa, joka ei tule edes huoneestaan ulos näyttäytymään kun käyn hänen vanhempiensa luona (siksi en ole vuosiin häntä nähnytkään). Kuitenkin haluaisin paikalle nämä vanhemmat ja tyttären perheineen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloittajalle ajatuksia. Jos tuo yksi serkkusi on sinulle enemmänkin ystävä kuin "pelkkä" serkku, niin mielestäni voit aivan hyvin kutsua vain hänet kaikista serkuistasi. Omia serkkujani en tapaa oikeastaan ollenkaan, mutta osaan silti nimetä ne serkut, joiden kanssa nuoruudessa tuli vietettyä enemmän aikaa. Tästä syystä jätin kutsumatta kaikki, koska en halunnut asettaa ketään serkkuani toisen edelle vain mukavuudessa. Jos tapaisin joitakin serkkujani säännöllisesti, olisin varmasti kutsunut nämä kyseiset ihmiset häihin, piittaamatta siitä, mitä muut ajattelevat.

Minusta vieraslistan laadinnassa kannattaa miettiä kokonaisuutta, mutta yrittää unohtaa ne ulkopuolelta tulevat vaikutteet. Itse päädyimme kutsumaan kaikkien vieraiden asuinkumppanit, vaikka en kaikkia ole edes tavannut. Juhlissa ei kukaan olisi huomannut, jos olisimme jättäneet kutsumatta tietyn porukan avo/aviopuolisot, mutta päätimme pitää jonkin tietyn linjan koko vierasjoukolle. Erikseen asuvia tyttö/poikaystäviä ei kutsuttu. Alunperin olimme päättänyt sinnikkäästi olla kutsumatta ketään, jota jompi kumpi meistä ei ole nähnyt. Parhaimpaan ratkaisuun päästiin, kun pidettiin linja Lähimmät sukulaiset/kaverit, mutta loukkaamatta kuitenkaan ketään.

Edited by glenniV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tuli keväällä hääkutsu mun poikaystävän (avopuolison) serkun häihin. Tai siis vain miehelle tuli, mua ei oltu kutsuttu. Ollan asuttu vuosia yhdessä, paljon pidempään, mitä hääpari on edes ollut yhdessä. Olisin tosi mielelläni osallistunut heidän hienon päivänsä juhlimiseen ja olen aika surullinen, ettei minua serkun avopuolisona kutsuttu. Mies ilmoitti heti, ettei lähde sinne yksin. Tosin ymmärrän serkkua ja hänen morsiantaan, eivät he minua tunne tai ole edes mieheni kanssa juuri missään tekemisissä. Jotenkin silti olisi ollut kivempaa, jos eivät olisi kutsunet miesänikään, sillä hän ei olisi siitä ollut moksiskaan. Tuli sis sellainen olo, että olivat pakon edessä kutsuneet kaikki serkut ja jättäneet puolisot ulkopuolelle. Oma kantani on, että mielummin kutsutaan sellaiset serkut, joiden kanssa ollaan oikeasti läheisiä ja tekemisissä ja heidän perheensä. Jos siis pitää vierasjoukkoa jotekin rajata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin meilläkin. Siis puoliso kutsutaan, jos häiden aikaan asuvat yhdessä tai ovat olleet yhdessä kauan. Tosin ei taida yhtään olla näitä "seurustelevia" pareja, kaikki asuvat jo yhdessä. Huolimatta siitä, että joitakin näistä puolisoista en ole kertaakaan tavannutkaan. Se nyt vaan on jotenkin etiketin mukaista. Itsekin sain aikoinaan mieheni suvulta hääkutsuja, kun olimme seurustelleet vuoden tai kaksi ja asuimme jo yhdessä. Aina kuuluin ns. samaan pakettiin.

Sen sijaan en kutsu seurustelukumppaneita, jos suhde on alkanut tässä syksyn mittaan tai alkaa vasta ennen häitä. Toki se olisi vähän vaikeaakin, kutsut lähtenee tuossa syyskuun alussa jo postiin. Saattaa tietenkin olla, että tapauskohtaisia poikkeuksia tulee, mutta siitä en osaa vielä sanoa mitään.

Edited by Pähkinäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, mekin kutsutaan toki kaikkien puolisot oli tuttuja ja kivoja tai ei. Sinkkujen aveceista voidaan neuvotella.

Mutta se kuulemma ei käy, että kutsun vanhemmat ja heidän tyttärensä, jolla on oma koti ja perhe, mutta en tätä vanhempiensa luona asuvaa asuvaa aikuista peräkammarinpoikaa. Mä en vaan sulata ajatusta, että tämä mörökölli istuisi samassa pöydässä meidän pienissä ravintolahäissä, vaikkei hän edes käy sanomassa hei kun ollaan kylässä. Tuskinpa hän kyllä edes tulisi, koska ei juurikaan päivänvalossa ulkona liiku, mutta kun tyypistä ei koskaan tiedä niin se riski on olemassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mustaa kahvia --> Näin ulkopuolisena ja järkevästi ajatellen sanoisin, että haittaako, jos tämä peräkammarinpoika tuleekin. Kyseessä on kuitenkin vain yksi henkilö, mutta... Ymmärrän näkemyksesi, kun mietin asiaa omia häitäni ajatellen (tunteella). Jos teillä on pienet ravintolahäät, niin miksi haluaisitte sinne sellaista ihmistä, joka ei vaivaudu edes tervehtimään kotonaan. Onko mahdollista, että nämä vanhemmat jättävät tulematta, jos ette kutsu heidän "poikaansa"? Tämä voi meinaa olla joillekin vanhemmille aika kova paikka ja loukkaantuvat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mustaa kahvia: onko mahdollista, että keskustelisit aiheesta tämän pojan vanhempien kanssa, jos kerran muutenkin vierailet heidän luonaan?

Kotona asuva aikuinen mies (jos oikein nyt tämän tilanteen ymmärsin), joka on syrjäytynyt ilmeisesti yhteiskunnan ulkopuolelle (jos aikuisena asuu vanhemmillaan eli ei ole itsenäistynyt, ei tervehdi vieraita, onko edes työtä tai koulutusta?), on lähes poikkeuksetta vanhemmille arka paikka, josta on vaikeaa puhua. Peräkammarinpojat voivat olla vanhemmilleenkin vaikeita keskustelukumppaneita puhumattakaan sitten, että sellaisen "mörököllin" ottaisi mukaan, kun lähtee häihin, muuhun perhejuhlaan tai mihinkään julkiseen tilaisuuteen. Itse asiassa tätä tapausta tarkemmin tuntematta uskon, että hääjuhla olisi tälle pojalle niin tekemätön paikka, että hän kyllä jäisi vapaaehtoisesti pois. Ja vaikka ei kutsuttaisikaan, uskon, että vanhemmat juhlisivat ihan mielellään keskenään ja tyttären perheen kanssa ilman poikaa. Toki vanhemmat varmasti ovat surullisia siitä, että heidän poikansa ei kykene normaaliin sosiaaliseen kanssakäymiseen, mutta saattavat olla helpottuneita, jos pääsevät juhlimaan keskenään.

Toinen mahdollisuus: vanhemmat eivät ymmärrä pojan tilannetta tai eivät pysty hyväksymään sitä ja loukkaantuvat verisesti, jos poikaa ei kutsuta. Voihan olla, että poika silti jättää tulematta, mutta kun se periaate, että olisi sentään ollut tervetullut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä jäin miettimään, voitko ratkaista asian tästä näkökulmasta: Jos kerran vanhemmilla on tytär, jolla on perhe, onko tämä kotona asuva veli osallistunut siskonsa perheen juhliin: onko vietetty häitä, ristiäisiä tai muita juhlia, joissa tämä peräkammarin poika olisi ollut mukana ja jos on ollut, miten hän on käyttäytynyt?

Ymmärrän hyvin, että pieniin häihin ei halua kutsua yhtään sellaista ihmistä, joka voisi pelkällä läsnäolollaan vaikuttaa tunnelmaan, mutta toki häät pitää pyrkiä järjestämään niin, ettei ystävyys- tai sukulaissuhteet juhlien vuoksi katkea. Ehdottomasti pitäisin kuitenkin hääparin puolia siinä, että he lopulta tekevät päätökset vieraslistasta, vaikka lista pitäisikin harkita tarkkaan ja se olisi vaikeaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiuku heitti mielestäni hyvän kommentin. Ehkä poika ei edes tule, jos kutsuttaisiinkin, kun ei ilmeisesti muutenkaan sosiaalista kanssakäyntiä harrasta. Mahdollisesti syrjään vetäytynyt, sosiaalisesti kykenemätön tapaus ei yleensä viihdy isoissa sukukarkeloissa.

Oma ongelmani on tämä:

Itseäni jostain (lapsellisesta?) syystä ottaa päähän yksi serkkuni ja hänen käyttäytyminen sukujuhlissa.

Serkku-tytöllä oli joku vaihe jaa tarve jokunen aika sitten etsiä kovasti itselleen poikaystävää. No nämä jätkäthän vaihtuivat kuin sukat ja jokaisille synttäreille piti rehata se uusi näytille. Yhteen ehdin jopa vähän tutustuakin, mutta en sitten sen jälkeen ole kerinnyt muihin kättelyä kummoisemmin tutustua.

Nyt en tätä uusinta, vähän jo pidemmän aikaa kuvioissa ollutta tunne, (en itseasiassa tiedä edes pojan sukunimeä, eikä etunimikään nyt muistu mieleen..) mutta nämä asuvat serkkuni kanssa yhdessä.

Aiomme kutsua tädit ja sedät häihimme lapsineen perheinä, vaikka lapset asuisivatkin muualla. Teimme näin valmistujaisteni kohdalla jo vähän yli vuosi sitten ja kaikki meni, niin kuin piti, mutta tämä serkkuni vastaa kutsuun "Joo me tullaan, siis minä, poikakaveri, pikkusisko ja äiti :) Poikakaverilleni laktoositonta kermaa kiitos!" Jotenkin mua ärsytti, kun pistän kutsun sedälle ja sen perheelle, niin sieltä vedetään sitte joku siinä vaiheessa täysin seurusteluun ja tuoreeseen kiinnostukseen pohjautuva poikaystävä mukaan, jota en edes tunne? Tottakai vävytkin kuuluu joillekin 'perheeseen', mutta kun haluaisimme jättää tämän nykyään jo avomiehen pois laskuista häitämme ajatellen... Ei muutkaan aikuiset serkkuni tuo edes pitempiaikaisia poika/tyttöystäviään paikalle, vaikka tunnenkin joitain heitä. Tässä vielä pohdimme, että kirjoitammeko kutsuihin tyyliin etunimillä sedän perheenjäsenten nimet ja postittaisimme sen sedän kotiin, jos serkku tajuaisi jättää sen kuka-nyt-olikaan avomiehensä kotiin... Serkku on siis vasta hiljan kotoa pois muuttanut, parikymppinen nainen.

Syyt tähän leikkaukseen olisi, että haluamme, että pöytäjärjestelyt ovat selkeät: morsiamen isän ja äidin sisarukset perheineen ja vanhempineen, sama sulhasen suvun kohdalla... Sitten emme edes tunne kyseistä henkilöä, joka kävi jo aiemmin ilmi.

Ja me emme kutsu sulhaseni isän puolisoa, koska mieheni ei pidä hänestä, eikä kyllä suurin osa sulhaseni suvustakaan. Karua, mutta totta,, näin teki jo sulhaseni kaksi veljeä aiemmin. Tästä ei onneksi tarvitse edes neuvotella :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ vieras-Mustaa kahvia: olen samoilla linjoilla aikaisempien viestien kanssa, että jos et kutsu tätä peräkammarin poikaa, mutta muut siitä perheestä, niin voi hyvin käydä, että jättää koko perhe tulematta. Ja olen myös samaa mieltä siitä, että tuskin tuo peräkammarin poika edes lähtee juhlille, vaikka kutsuttaisiin. Niin eikö ole mukavampaa kuitenkin saada ne ihmiset tulemaan sinne keitä haluat, kun varmasti prosentuaalinen mahdollisuus sille, että tämä erakko tulee myös, on hyvin pieni?

Tiuku heitti mielestäni hyvän kommentin. Ehkä poika ei edes tule, jos kutsuttaisiinkin, kun ei ilmeisesti muutenkaan sosiaalista kanssakäyntiä harrasta. Mahdollisesti syrjään vetäytynyt, sosiaalisesti kykenemätön tapaus ei yleensä viihdy isoissa sukukarkeloissa.

Oma ongelmani on tämä:

Itseäni jostain (lapsellisesta?) syystä ottaa päähän yksi serkkuni ja hänen käyttäytyminen sukujuhlissa.

Serkku-tytöllä oli joku vaihe jaa tarve jokunen aika sitten etsiä kovasti itselleen poikaystävää. No nämä jätkäthän vaihtuivat kuin sukat ja jokaisille synttäreille piti rehata se uusi näytille. Yhteen ehdin jopa vähän tutustuakin, mutta en sitten sen jälkeen ole kerinnyt muihin kättelyä kummoisemmin tutustua.

Nyt en tätä uusinta, vähän jo pidemmän aikaa kuvioissa ollutta tunne, (en itseasiassa tiedä edes pojan sukunimeä, eikä etunimikään nyt muistu mieleen..) mutta nämä asuvat serkkuni kanssa yhdessä.

Aiomme kutsua tädit ja sedät häihimme lapsineen perheinä, vaikka lapset asuisivatkin muualla. Teimme näin valmistujaisteni kohdalla jo vähän yli vuosi sitten ja kaikki meni, niin kuin piti, mutta tämä serkkuni vastaa kutsuun "Joo me tullaan, siis minä, poikakaveri, pikkusisko ja äiti :) Poikakaverilleni laktoositonta kermaa kiitos!" Jotenkin mua ärsytti, kun pistän kutsun sedälle ja sen perheelle, niin sieltä vedetään sitte joku siinä vaiheessa täysin seurusteluun ja tuoreeseen kiinnostukseen pohjautuva poikaystävä mukaan, jota en edes tunne? Tottakai vävytkin kuuluu joillekin 'perheeseen', mutta kun haluaisimme jättää tämän nykyään jo avomiehen pois laskuista häitämme ajatellen... Ei muutkaan aikuiset serkkuni tuo edes pitempiaikaisia poika/tyttöystäviään paikalle, vaikka tunnenkin joitain heitä. Tässä vielä pohdimme, että kirjoitammeko kutsuihin tyyliin etunimillä sedän perheenjäsenten nimet ja postittaisimme sen sedän kotiin, jos serkku tajuaisi jättää sen kuka-nyt-olikaan avomiehensä kotiin... Serkku on siis vasta hiljan kotoa pois muuttanut, parikymppinen nainen.

Syyt tähän leikkaukseen olisi, että haluamme, että pöytäjärjestelyt ovat selkeät: morsiamen isän ja äidin sisarukset perheineen ja vanhempineen, sama sulhasen suvun kohdalla... Sitten emme edes tunne kyseistä henkilöä, joka kävi jo aiemmin ilmi.

Ja me emme kutsu sulhaseni isän puolisoa, koska mieheni ei pidä hänestä, eikä kyllä suurin osa sulhaseni suvustakaan. Karua, mutta totta,, näin teki jo sulhaseni kaksi veljeä aiemmin. Tästä ei onneksi tarvitse edes neuvotella :)

Mun mielestä omiin häihin saa kutsua juuri ne ihmiset kuin haluaa, ei niitä kenet 'pitää' kutsua. Ymmärrän, että se on aika jotenkin jotain etikettiä ja kohteliasta, mutta silti? Jos paikalle ei halua ihmisiä, keitä ei omana hääpäivänään välitä nähdä, miksi sellaisia kutsuja pitää lähettää? Kaikille tulee vain vaivaantunut olo, etenkin jos joukossa on sellaisia kun tiedetään, että on vaikka vähän viinaan meneviä, tai jos ei tule joidenkin ihmisten kanssa millään toimeen.

Itse aina ainakaan omiin häihini halua kädenvääntöä kenenkään kohdalta. Tosin, tämä on minun päätökseni. Mutta mielestäni kannattaa tarkkaan punnita mitä SE yksi tietty ihminen voi tuoda, niin hyvässä kuin pahassa, Sinun häihin ja entä sitten jos tämän ihmisen jättääkin kutsumatta?

Itselläni on onneksi helppo kutsulista oman sukuni puolelta, se on niin pikkuruinen, että rajaus on helppo. Serkkuja on vain kaksi, yksi täti ja serkuilla yhteensä kolme lasta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä vieraslista-asia on kyllä yllättävän kinkkinen kysymys!

Ajattelin etukäteen, että on ihan helppoa listata ne sukulaiset ja kaverit, jotka "ansaitsevat" päästä mukaan. No niin onkin. Mutta sitten tulee esiin, että heilläkin on omat listansa siitä, keitä heidän mielestään pitää tulla mukaan. Ja jos ei tule niin onko heidän iltansa sitten pilalla? Ja jos vierailla on jo tullessa ilta pilalla niin tuleeko hyvät juhlat? No ei varmaan.

Onneksi tää on vain sukulaispuolen ongelma. Tai no kaveripuolella on sitten avec-ongelma...

Tässä tapauksessa voisin mahdollisesti heittää pallon vastapuolelle ja panna kutsun päälle vain sukunimen, jolloin se tavallaan koskee kaikki kolmea osoitteessa asuvaa eli vanhempia ja poikaa. Tätä poikaa olen siis aikuisiällä nähnyt vain yksissä hautajaisissa ja yksissä häissä. Niissä hänestä ei ollut harmia, koska hän on juurikin epäsosiaalinen ja eristäytynyt mörökölli eikä mikään ikkunaverhoissa kiipeilijä. Ja toivoisin sitten vain, ettei hän tule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me karsittiin rankalla kädellä vieraslistaa, sekä suvun että ystävien suhteen. Suvun suhteen päädyttiin seuraavaan: Sulhaselta ei tule ketään isänsä puolelta (isä ja isovanhemmat kuolleet), mutta äitinsä puolelta tulee isovanhemmat, kummit ja eno ja täti miehensä kanssa. Ovat tekemisissä niin hyvässä kuin pahassa. Sen sijaan yhtä isotätiä ((mielenterveys vähän epävakaa) siis sulhon mummin ja kummin siskoa) ei kutsuttu vaikka siihen painostettiin.

Minun sukulaisista taas kutsuttiin äidin ja isän puolelta isovanhemmat ja lisäksi äidin puolelta kummini (ja hänen poikansa ja avovaimonsa), lempitätini ja hänen miehensä (ilman serkkupuoliani), sekä tämän edellisen tädin tytär joka on siis serkkuni, mutta jonka kanssa olemme hyvin läheisissä väleissä ja hän on esimerkiksi yksi kaasoistani. Eli kutsuimme tosiaan vaan ne jotka halusimme, vähän tämä aiheutti pahaa mieltä ja esimerkiksi isäni oli aluksi vähän pahana, että hänen sukulaisiaan kutsuttiin vähemmän. Siitä mitä mieltä sulhon isän puolen suku on pois jätöstä emme ole kuulleet mitään -tekemisissä ei kamalasti olla.

Vieraslistan ulkopuolelle jäivät siis molemmilta kummit joiden kanssa emme ole tekemisissä, miehen kaikki serkut (12 henkeä) ja omani poikkeuksia lukuunottamatta (8 + avecit) ja molempien isänpuolen tädit/sedät (yhteensä 7 henkeä, 14 puolisoineen ja 8 vielä kotona asuvaa lasta). Eli olemalla vaan julmia säästämme 30-40 henkeä häistämme (selvennykseksi kutsuttujen määrä oli 44 henkeä). Jotkut haluavat isoja sukujuhlia, me haluamme meidän juhlamme olevan meidän näköinen meille rakkaille ihmisille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän molempien äidit on olleet mukavan korrekteja ilmaistessaan mielipiteitään meidän vieraistamme eivätkä ole alkaneet vänkäämään. Useimmiten kun meillä ei ole ollut samanlaista ymmärrystä sille, miksi anopin naapuri tai joku muu vastaava pitäisi kutsua. Mekin karsittiin vieraslista jättämällä suurin osan serkuista kutsumatta, ja sulhasen sedistä ja tädeistä melkein kaikki. Niitä on todella paljon, en edes kaikkien nimiä tiedä, eikä todellakaan ole mitään halua kummallakaan meillä kutsua täysin tuntemattomia (vaikkakin sukulaisia) "pieniin" häihimme. Eli toiveissa oli niin pienet kuin mahdollista, mutta silti vieraslista paisui kahdeksaankymmeneen... :girl_impossible:

Meillä herätti vähän varovaista tarkistelua se, että kutsuimme vain sukulaisten lapset. Halusimme, että kaverit pystyvät sitten jäämään yötä myöten juhlimaan, ja toisaalta kavereiden lapsista olisi tullut kevyesti toistakymmentä vierasta lisää ja nähtiin tämä suht kivuttomana vieraidenkarsintamahdollisuutena. Toistaiseksi kaikki ovat ymmärtäneet.

Sen sijaan enoni ilmeisesti pahoitti mielensä siitä, että en kutsunut hänen vaimoaan. Tietysti se on epäkohteliasta ja epäkorrektia eikä noudata minkäänlaisia etikettisääntöjä, mutta kyseinen nainen on alkoholisti ja mustasukkainen tyranni, joka ei vuosikausiin antanut enoni olla missään tekemisissä sukunsa kanssa. Nyt ovat sentään jo muuttaneet samalle paikkakunnalle muiden kanssa ja ilmeisesti enoni saa ihan luvallisesti käydä äitinsä luona kerran kuussa. Tätä vaimoa ei kukaan ole nähnyt seitsemään vuoteen, mutta juovuksissa on kyllä soitellut mummolleni muutaman kerran ja haukkunut. Mulla ei siis ole mitään mielenkiintoa kutsua tätä henkilöä häihini, huh! Enoni ei ole vielä vastannut kutsuun, mutta toiselle enolleni oli asiasta valittanut.. Hän oli yrittänyt selvittää asiaa, samoin äitini, ja jos enoni asiasta jotain kysyy, niin sanon kyllä nätisti, miksi kutsu oli vain miehelleni. Heillä on tyttö, jonka ilman muuta saa tuoda mukanaan, vaimoa vain ei ole kutsuttu.

Jos välit tästä asiasta katkeavat, niin ei suoraan sanottuna harmita. Ei olla enoni kanssa nähty muutenkaan seitsemään vuoteen. Mutta ajattelin, että näin voisin ilmaista hänelle, että mielelläni pitäisin edelleen yhteyttä. Mutta vain häneen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vieraslistan karsiminen kävi aika kivuttomasti. Lapsuudenystävät tuottivat ainoastaan päänvaivaa, mutta päätimme jättää heidät kutsumatta vedoten yhteydenpidon vähäisyyteen.

Sama linja meilläkin kuin monella muulla, puolisot kutsutaan mukaan niiltä, jotka asuvat tässä vaiheessa yhdessä tai ne, jotka olemme tavanneet, kivoiksi havainneet vaikka asuvatkin erillään. Mitään mielenkiintoa ei ole kutsua esim. miehen ystävän tuoretta tyttöystävää, joka ei viitsinyt edes tervehtiä kaupassa törmätessämme. Varmaan viitsin sitten häissäkään katsella kyseistä naamaa.

Sukulaisten suhteen linja on tiukka. Isäni puolen suvusta emme kutsu ketään, tasavertaisuuden vuoksi. Kukaan heistä ei pidä yhteyttä minuun, yksi sedistäni välillä kyselee kuulumisiani mutten koe että häntä tarvitsisi kutsua. Isän puolen serkkuja en tunne, heitä lienee lähemmäs 20.

Äitini puolelta löytyy yksi serkku ja hänen vanhempansa. Ollaan viimeksi nähty kaksi vuotta sitten, emme kutsu heitäkään.

Lähimmät sukulaiset, sisarukseni puolisoineen ovat tervetulleita. Miehen puolen ihanaa sukua, joiden kanssa soitellaan viikoittain ja nähdään usein tulee juhlimaan kanssamme lähemmäs 50 ihmistä. Loput vierasjoukosta koostuu lähimmistä ystävistämme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vieraslista muotoutui myös hyvin kivuttomasti, kustannussyistä häät olivat pienet (30 henkeä) joten ei kutsuttu yhtäkään turhaa sukulaista vain sukulaisuuden vuoksi. Oma sukuni on isäni puolelta erittäin iso, serkuksia on varmaan joku 30-40 ja valtaosalla jo perhettäkin. Omista serkuista kutsuin mukaan sen yhden ainoan, jonka kanssa olen ollut läheisissä väleissä ja paljon tekemisissä, ja joka itse asiassa oli paikalla kun mieheni ensi kertaa tapasinkin. :) Sukulaisilta en ole kuullut mitään natinaa asiasta, muutamalle serkulle selitin että meillä on pienet häät ja se oli heille sillä selvä.

Oma mielipiteeni on vahvasti se, että omat häät, oma vieraslista, ei hääparin pitäisi välittää mitään muiden mielipiteistä sillä heidän juhla on lopulta kyseessä. Tosin ehkä en olisi näin jyrkkä, jos joku muu (esim. jommankumman vanhemmat) osallistuisi kustannuksiin tai maksaisi häät, silloin voisin kuunnella hieman muitakin mielipiteitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me tiesimme heti alussa, että en halua kutsua kaikkia setiä, tätejä ja serkkuja häihimme. Teimme rajauksen niihin, joiden kanssa olemme oikeasti tekemisissä (eli ne, jotka ovat käyneet muissakin juhlissamme). Kyllähän vieraslistamm supistamisesta tuli jonkun verran sanomista etenkin isältäni, mutta hän kyllä hyväksyi asia, kun kerroin perustelut. :)

Minusta siis ei tarvitse kutsua ketään, ketä ei halua. Suosittelen kuitenkin, että hääparin kannattaa kutsua perheestä joko pelkät vanhemmat (jos siis aikoo kutsua heidät) tai sitten koko perhe. Se on aika ikävää, että perheestä valitaan häihin tulevat ihmiset. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh. Itselläkin on tämä valikointi edessä. Ärsyttää, että omalta puolelta saan periaatteessa kutsua tai olla kutsumatta ketä haluan, mutta tiedän silti, että sukulaiset kyttäävät kenen lapsi sai kutsun ja kenen ei.

Toisaalta sitten taas sulhasen puolelta suurimman osan kutsuttavista päättää ilmeisesti anoppi, koska mieheni ei ole oikein perillä sukulaiskuvioista tai sitten sitä ei vain kiinnosta. Ja tiedän, että miehen puolelta tulee sitten kaikki kummin kaiman naapuritkin. Typerää pyytää sellaista porukkaa juhliin, joita emme nää varmaan enää ikinä. Nostaa verenpainetta jo valmiiksi. Ehkä sulho aktivoituu sitten kutsujen lähettämisen hetkellä, kun tajuaa, että kutsuttavien määrä on noussut kaikessa humputuksessa 130 henkilöön. :D

Näin pidempien pohdintojen jälkeen tuntuu, että itselle riittäisi parhaat kaverit ja oma perhe juhlimaan. Ei sulhasen vanhempien naapurit tai oma isosetä, jonka kanssa ei ole koskaan vaihtanut sanaakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toisaalta sitten taas sulhasen puolelta suurimman osan kutsuttavista päättää ilmeisesti anoppi, koska mieheni ei ole oikein perillä sukulaiskuvioista tai sitten sitä ei vain kiinnosta.

...

Näin pidempien pohdintojen jälkeen tuntuu, että itselle riittäisi parhaat kaverit ja oma perhe juhlimaan. Ei sulhasen vanhempien naapurit tai oma isosetä, jonka kanssa ei ole koskaan vaihtanut sanaakaan.

Hehee, meillä myös näin että anoppi varmaan kutsuu sulhon puolen sukulaiset - luulin jo olevani ainoa! :D

..ja samoilla linjoilla, haluaisin viettää intiimit häät vain lähimpien kanssa. Nyt kuitenkin ilmeisesti pitää kutsua mun äidin puolelta tädit ja serkut. Huoh. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä tota kutsulistaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

..ja heiiii Drinksu2013 - teillä on sama hääpäivä ku meillä! :) :) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehee, meillä myös näin että anoppi varmaan kutsuu sulhon puolen sukulaiset - luulin jo olevani ainoa! :D

..ja samoilla linjoilla, haluaisin viettää intiimit häät vain lähimpien kanssa. Nyt kuitenkin ilmeisesti pitää kutsua mun äidin puolelta tädit ja serkut. Huoh. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä tota kutsulistaa!

Hyvä tietää, että mörrikkäsulhoja on enempikin. :D Ei tässä auta muu, kuin yrittää vaan ymmärtää, kun toista ei kiinnosta omat sukulaiset pätkääkään. Tiedän, että tästä revitään hiuksia vielä keväällä, kun kutsuja aletaan lähettää. Sulho herää satavarmasti silloin ja nostaa äläkän, että miksi nuo pitää kutsua. Onneksi siihen on vielä aikaa... :D

Ja jee! Kivaa, että on meitä loppuheinäkuun morsmaikkuja enempikin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kutsuttiin vain ne serkut ja ylipäätään sukulaiset joiden kanssa ollaan tekemisissä.

Ja kaikki kutsut eivät olleet avecillisia, vaikka olisi ollut kyseessä seurusteleva pari.

En kokisi oudoksi, että mies saisi avecittoman hääkutsun, jos en ole hääparia koskaan tavannut/kerran vain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehee, meillä myös näin että anoppi varmaan kutsuu sulhon puolen sukulaiset - luulin jo olevani ainoa! :D

..ja samoilla linjoilla, haluaisin viettää intiimit häät vain lähimpien kanssa. Nyt kuitenkin ilmeisesti pitää kutsua mun äidin puolelta tädit ja serkut. Huoh. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä tota kutsulistaa!

Hyvä tietää, että mörrikkäsulhoja on enempikin. :D Ei tässä auta muu, kuin yrittää vaan ymmärtää, kun toista ei kiinnosta omat sukulaiset pätkääkään. Tiedän, että tästä revitään hiuksia vielä keväällä, kun kutsuja aletaan lähettää. Sulho herää satavarmasti silloin ja nostaa äläkän, että miksi nuo pitää kutsua. Onneksi siihen on vielä aikaa... :D

Ja jee! Kivaa, että on meitä loppuheinäkuun morsmaikkuja enempikin. :)

Enpä oo aikasemmin törmännyt kehenkään täällä, kenellä ois sama päivä! :) Miksköhän tuo 27.7. ei oo suosittu.. hmh!

Mä toivon, että meillä tuo kutsujen lähettäminen miehen puolen sukulaisille menee kivuttomasti sillain, että miehen äiti hoitaa sen. Mulle tuo on sama, keitä sieltä haluavat kutsua - oon tavannu melkeen koko miehen suvun ja mukavilta kaikki tuntuvat! Mies taitaa olla vaan niin laiska, kun nyökyttelee että juu, laitetaan vaan äiti asialle! :D

-

Meillä kutsuttiin vain ne serkut ja ylipäätään sukulaiset joiden kanssa ollaan tekemisissä.

Ja kaikki kutsut eivät olleet avecillisia, vaikka olisi ollut kyseessä seurusteleva pari.

En kokisi oudoksi, että mies saisi avecittoman hääkutsun, jos en ole hääparia koskaan tavannut/kerran vain.

Mitkä kutsut sitten ovat avecillisia? :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojoi! Nyt meni yhdessä aamussa vieraslista uusiksi ihan täysin. Pitopalvelu tulee olemaan niin kallis, että mulla ei riitä kiinnostusta ruokkia 30 eurolla jotain Kati-Petteriä, joka on seurustellut serkun kanssa kaksi viikkoa. Eli vieraslista kapenee ja laitetaan ehdottomat eit kaukaisille sukulaisille. Luultavasti joudutaan tästä vääntämään kättä, mutta missä se on kirjoitettu, että kaikki sukulaiset pitäisi kutsua? Onko hyviä vinkkejä äitien, isien, appien ja anoppien vastustamiseen? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now