thyme

Kokemuksia mökkihäistä?

36 posts in this topic

Heippa!

Tarvitsisin kokemuksia mökkihäistä! Meillä on tarkoitus pitää tulevana kesänä, heinäkuussa, hääjuhlat mökillä. Vieraita on tulossa n. 50, suunniteltu on että päivemmällä kutsutaan sukulaiset ja läheisemmät ystävät ja illalla muita kavereita. Meidät vihitään ensin maistraatissa ja tässä tilaisuudessa on tarkoitus siunata avioliitto.

Kyseinen mökki on järven rannalla, pihamaa on melko pieni eikä maa ole erityisen tasainen, minkään suuremman juhlateltan pykääminen paikalle ei siis tule kyseeseen. Paikalla on itse mökkirakennus, jossa on keittiö ja tilava tupa ja myös saunarakennus, jossa on saunan ja pesuhuoneen lisäksi huone.

Olemme miettineet jonkinlaisia katoksia kattojen "jatkeeksi" sateen sattuessa, toisaalta tekisi mieli laittaa jo kutsuun pieni vihjaisu että jos tähän viikonloppuun sattuu rankkasateet, voidaan vanhemmat sukulaiset kahvittaa joskus myöhemmin ja kutsua vaan kaverit ja vähemmän olosuhteista tarkat sukulaiset ko. ajankohtana. Sukulaisten osuus näissä juhlissa on kuitenkin pienempi, meillä on kummallakin melko suppeat suvut.

Kuitenkaan emme haluaisi tästä paikasta juhlienviettopaikkana luopua,  se on idyllinen ja tällaiset häät olisivat aidoimmat "meidän häät".

Siispä, kertokaahan kokemuksia suht pienistä ja leppoisista mökillä vietetyistä hääjuhlista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

En halua olla pessimisti, mutta muutama asia tuli mieleeni.

Kukaan ei tietenkään toivo, että kesähäissä sataisi, mutta kannattaa muistaa Suomen säät (viime kesä...!) ja miettiä suunnitelmat sen varalle, että voi aivan hyvin sataa kaatamalla, olla kylmä ja tuulista. Silloin ulkona voi lainkaan olla, ja ihmiset on mahdutettava sisätiloihin.  

Kutsu säävarauksella voi aiheuttaa sekaannusta, säät selviävät tarkemmin vasta samalla viikolla, ja peruutus ja ajankohdan muuttaminen tapahtuisi tosi viime tipassa. Lisäksi usein ihmisillä kesäviikonloput ovat aika varattuja, joten on tärkeää tietää ajoissa milloin jotain menoa on, eikä viime hetken siirtely välttämättä onnistu.

Kutsuun tulisi ainakin ehdottomasti laittaa huomautus siitä, että kunnon kengät ja lämpimät vaatteet mukaan, ettei kukaan ajattelemattomasti tule korkokengissä ja ohuessa kesämekossa (kuten kesähäihin normaalisti lähtisi).

Jos yöpymismahdollisuutta tai yhteiskuljetuksia ei järjestetä, tulee suurin osa vieraista omilla autoilla ja (mökkinne ja asuinpaikkojensa etäisyydestä riippuen) joutuvat ehkä lähtemään kotiin melko ajoissa. Minun mielestäni tylsää.

Häät voivat olla idylliset, jos säät ovat upeat, mutta kannattaa todellakin pohtia asiaa myös vähän realistisemmasta näkökulmasta Ovatko häänne asillä silloinkin yhtä idylliset ja teidän näköisenne?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

MZ: harmi ettet paassyt viime kesana meidan mokkihaihin. Olivat nimittain vieraiden mielesta parhaat haat missa ovat olleet  ;)

Meilla oli vajaan 70 henkea haissamme. Tilattiin aurinkoinen saa ja saatiinkin se (07.08.04). Olimme kylla varanneet teltan, johon kaikki mahtuivat sisalle istumaan, joka siis toimi auringonvarjona, koska paiva oli kuuma. Meilla oli ohjelmassa saunomista&uimista (2 saunaa kaytettavissa), grilliruokaa & hyvaa juomaa& letkeaa oleilua. Paikalla oli seka sukulaisia etta ystavia. Suurinosa vieraista matkasi kaukaa (kauimmat Jenkkilasta ja Etela-Afrikasta) ja varsinkin ystavat tykkasivat kovasti etta tulivat haidemme viettoon koko viikonlopuksi. Kerroimme tietysti kutsussa, etta haajuhla on ulkosalla eli saiden armoilla. Pyysimme myos ihmisia vaihtamaan rennot vaatteet kirkon jalkeen, jonka suurinosa myos teki (itse vaihdoin haapuvun pois alkumaljojen jalkeen). Haat olivat rennot ja meidan nakoiset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jees, tätähän mekin tietysti toivotaan että kävis kuten Ladybirdin tapauksessa. Jonkinlaisen juhlaohjesäännön (joita täälläkin palstoilla näkyy olevan melko mukavia!) ajattelin lykätä kutsuihin mukaan, joissa todellakin neuvotaan laittamaan esim. kengät maaston mukaan.

Jeps, yhteiskuljetuksia ei ole luvassa, paitsi ehkä meille kotiin jossa jokunen vieras on yöpymässä. Juhlapaikka on sikäli oivallinen että  parin kilometrin päässä, saman järven rannalla, on leirintäalue, jossa kauempaa tulevat vieraat voivat halutessaan yöpyä.

Korkein toivein tässä hääjuhlaa odotellaan, muodollisuuksia kaihtavat juhlat on tulossa, me kun ollaan sellaisia... 8) sää on aina herran hallussa  ;) mutta sitten oleillaan sisätiloissa ja terassilla, tässähän on vaan se ongelma että tila on rajallinen, jolloin täytyisi jollain tapaa saada porukkaa pienemmäksi, ja jonkinlainen säävaraus on nyt paras keksitty idea tällä hetkellä... Aivoriihi on edelleen käynnissä!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mökkihäät voi olla tosi rentoja ja onnistuneita, varsinkin jos suunnittelu on hoidettu kunnolla. Säistä ei voi ikinä tietää, joten kannattaa kutsua vain se määrä ihmisiä, joka mahtuu sisätiloihin. Tilaa voi saada lisää siirtämällä esim. juomatarjoilu ulos johonkin katokseen. Jos isompi teltta ei tule kyseeseen, voisi ehkä harkita muutamaa pientä huvimajan tyylistä telttaa?

Uloskin kannattaa varata tarpeeksi tuoleja, penkkejä ja myös pikku pöytiä laskutilaksi.

Vieraille kannattaa tosiaan etukäteen kertoa että kyseessä on tosiaan kesämökki eikä iltapuku ja piikkarit ole paras asuvaihtoehto. Myös yöpymismahdollisuudesta lähellä kannattaa kertoa ajoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kans suunnitelmissa (yhtenä vaihtoehtona) ollut mökkihäät...ne olis sellaiset meidän näköiset. Iso mökkikin olisi tiedossa johon meidän vieraat n.50 sopisi.Mietittiin sitte että jos meidät myös vihittäis siellä. Sitte mietittiin sitä, että jossain vaiheessa me haluttais alkaa viettään sitte sitä hääyötä rauhassa niin miten saadaan sitte vieraat lähtemään kotiin kun jotenkin arveluttaa jättää vuokramökki ihan "vieraiden armoille".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin olisi tarkoitus viettää häät "mökillä" joka on sulhasen sukutila. Siellä on muutama rakennus ja navettaan olisi tarkoitus järjestää tanssit (sitä ei siis ole käytetty kymmeniin vuosiin ja siellä säilytetään kaikkea romua) Vieraita on kait tulossa kuitenkin yli 100 ja pirttiin ei mahdu niin paljon ihmisiä. Piharakennuksia on muutama ja niihin mahtuu tarjoiltavat, kuten iso ja korkea autotalli, jonka yhteydessä on myös pieni kammari. Sitten on vielä pieni saunarakennus. Nämä kaikki kiertävät pihaa ja niiden keskelle olisi tarkoitus laittaa vielä pari telttaa juuri säiden vuoksi. Mutta jos illalla tulee kylmä, voisiko harkita jotain lämmityslaitteita? ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olemme suunnitelleet pitävämme häät mökillä. Nyt kiinnostaisi kovasti muiden kokemukset vastaavista häistä.

Kuinka paljon oli ihmisiä?

Oltiinko enimmäkseen sisällä vai ulkona?

Oliko juhlatelttaa?

Oliko bändiä ja tanssia?

Millaiset tarjoilut oli? Oliko oikein kunnollinen ruokailu?

Ja miten muuten häät onnistuivat?

Myös kaikki koristelu ja muut vinkit on tervetulleita. Haluan kuitenkin, että on sopivan juhlava tunnelma  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, samoja ajatuksia täälläkin, joten kaikki vinkit ja tiedot mökkihäistä tervetulleita!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balloongirl, kuinka isoja häitä olette mökille suunnitelleet? Me olemme miettineet 60-70 henkeä. Mietityttää vaan, että onkohan se liian paljon. Jos sataa niin voi ainakin olla aika ankeaa, kun kaikki ei sisälle mahdu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No sepä se, meillä on suunnitelmissa vielä isommat juhlat, n. 100 henkeä. Ajatuksena löytää joku kiva lomakylä, jonne ulkomaanlaiset vieraat voivat sitten jäädä yöksi ja muutenkin pitkää viikonloppua viettämään. Juhlateltta on kyllä must, mutta silti ikuinen huoli on, että jos tulee vettä kaatamalla ja piha muuttuu kuralammikoksi!  :o

Tällä hetkellä minulle tuottaa suurta tuskaa juhlapaikan löytäminen. Ensin mietimme joitakin "oikeita" juhlapaikkoja, mutta jos esimerkiksi ensi elokuu on tähtäimessä, niin olen näköjään jo myöhässä, sillä monessa paikassa varattu kaikki viikonloput ensi kesäksi. Siksipä mietimme tätä mökkityyppistä vaihtoehtoa, ja idea kyllä kieltämättä on alkanut kiehtomaan paljon enemmän kun minkään juhlapaikan vuokraaminen. Käytännön puoli vaan vähän huolettaa..Mutta positiivisin mielin kuitenkin jatketaan suunnittelua.  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on mökki omastatakaa. Vanha pieni maatila ja nyt siis ihan mökkikäytössä. Aluksi alettiin sitä miettiin taloudellisista syistä, mutta nyt en haluaisi enää millään tavallista juhlapaikkaa.

Yritän tässä nyt pähkiä kaikkia juttuja valmiiksi, että jos pitääkin kuitenkin joku juhlapaikka hommata, ollaan tarpeeksi ajoissa, että saadaan mieleinen. Kirkkokin vaihtuu ihan jos joudutaan mökkisuunnitelmista luopumaan. Mutta luulen kyllä, että mökillä ne häät tullaan pitämään :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kokemuksia löytyy 8 vuoden takaa kesältä 1999...onpas siitä jo pitkä aika=). Meidän häät vietettiin

anoppilassa mökillä. Mökki ei todellakaan ollut mikään iso, ei sisävessaa eikä suurta keittiötä, mutta

selvittiin... mutta isolla pihalla on iso vanha aitta, jonne mahtu sisälle syömään noin 40 henkeä, aitan ulkopuolelle

(siis siihen kiinni) oli häitä varten rakennettu lava (sulho ja appiukko), johon läheiseltä koululta oli lainattu pöydät ja lavaan oli tehty pressukatto sateen ja helteen varalta (silloin oli kyllä todella kuuma +30 astetta, joten oli tosi

hyvä kun oli katos, taivasalla olis ollut aivan liian kuuma). Pöydät nostettiin ruuan jälkeen pois että päästiin tanssimaan,

siis bändikin oli paikalla. Vieraat oleskelivat sekä ulkona että katoksessa.

Työpaikalta olin saanut lainaksi sellaisen hehkulampuista tehdyn valoketjun joka riitti lavan ympäri, niin saatiin valot.

Ruuat olivat nouopöytänä kahdessa 2 x 2 m kokoisessa telttakatoksessa ulkopuolella, ruuista osa tehtiin paikanpäällä ja osa tuli paikallisesta tilausravintolasta. (appi mm. savusti porsaansisäfilettä, nam!, kala-alkupaloja ja salaatteja, perunoita ym.) Astiat oli lainattu martoilta.

Mökin lähellä, noin 400 metrin päässä oli silloin entinen rippileirikeskus, jonne osa häävieraista majoitettiin ja

josta saatiin lisää kylmätilaa, mökkikellarikin oli ahkerassa käytössä.

Vieraita oli paljon, noin 180 joten henkilökuntaakin tarvittiin jonkin verran, enimmäkseen sulhon serkkuja ja minun työkavereita. "Työntekijöiden" riittävyys on kyllä iso juttu, mikä pitää huomioida, jotta kaikki sitten toimii eikä tarvitse

itse huolehtia. Varsinkin jos työläiset ovat "omaa" porukkaa, niin on hyvä olla jonkun vastuussa koko paletista

Pöydät oli katettu samana aamuna ja kukkina meillä oli viinikarahveissa vehnänolkia ja erisävyisiä

ruusuja shampanjasta tummaan oranssiin ja keltaisiin. Niitä oli myös maitotonkissa isompina asetelmina

Meillä kaikki sujui kyllä hyvin ja päivä oli mitä ihanin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulossa mökki häät ensi talvena. Häät ovat tosin pienet (vieraita tulee n. 15) ja kaikki halukkaat voivat yöpyä mökillä. Vihkiminenkin hoidetaan mökillä kynttilöiden valossa..  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Vieraan" kertomus omista häistään oli mielenkiintoinen. Olisiko muillakin ollut vielä tähän tapaan järjestettyjä häitä? Tai kokemuksia vastaavanlaisista häistä.

Miten ihmiset suhtautuvat nykypäivänä tuohon, että ei ole siistiä sisävessaa ja juoksevaa vettä? Tuntuu, että nykykään ollaan niin uusavuttomia noissa asioissa... :) En tarkoita provosoivaksi, vaan ihan kysyäkseni. Mitä mieltä TE olisitte vähemmän kehittyneistä juhlapaikoista?

nimim. pitäisikö juhlapaikkaa vielä vaihtaa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veljelläni oli viime kesänä perheemme mökillä. Vieraita oli 60. Ruokailua varten oli vuokrattu juhlateltta, jossa oli ikkunat, ja josta sai seiniä auki. Tämä oli hyvä juttu, koska elokuinen päivä oli kuuma. Telttaan saatiin hyvin pöydät mahtumaan. Teltassa oli myös eräänlainen "uloke", missä oli hääparin pöytä. Hääparia varten rakensimme kaaren, joka oli koristeltu tekokukilla ja lehdillä. Teltan koristelimme koivunoksilla. Pöydissä oli kynttilä- ja kukka-asetelmat. Pitopalvelusta oli aivan kunnon pitoruoat. Autotalliin oli rakennettu meillä ensin pitopöytä ja kahvit ja sen jälkeen se toimi tanssitilana. Bändinä oli kahden miehen tanssiyhtye. Erittäin hyvin onnistuivat juhlat, koska päivä oli kaunis ja mökin tontti on upea. Hääparin kuvat otettiin järven rannassa. Osa vieraista oli omilla autoilla liikenteessä, osa (ehkä parikymmentä) jäi yöksi. Myös läheiseen mökkikylään majoittui joku. Jos on kiva mökki ja sopiva vuodenaika ja tykkää luonnonläheisestä meiningistä, niin suosittelen ehdottomasti. Vieraat ovat kovasti kehuneet hauskaa ja välitöntä tunnelmaa ilman turhaa jäykistelyä. Sanoisin kuitenkin, että puitteisiin kannattaa panostaa, ja esim. suunnitella ruokailu huolella. Häät ovat niin tärkeä juhla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä vastaako tämä paikka tysin mökkihäitä haluavien toiveita, mutta paikka on ihana. Eli Tervaniemi Tervakoskella järven rannalla. Päärakennukseen mahtuu syömään ja tanssimaan, ihana iso terassa ja useita mökkejä, joihin vieraat ja hääparikin voivat majoittua, olin itse tyolla kerran yötä työpaikan pippaloissa ja tykkäsin kovasti.

http://www.tervaniemi.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hui kun on vanha ketju, mutta aihe on kohdallaan. Meillä on mökkihäät tulossa elokuussa. Mökin pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi grillikota, aittarakennus ja vessa/liiterirakennus. Sisätiloihin ei 50 henkeä saa kuin survomalla, joten se on poissa laskuista. Sisälle päärakennukseen laitetaan ruoka ja kahvi tarjolle. Vieraiden sijoittaminen sateen sattuessa on tuottanut jumalattomasti päänvaivaa, kunnes lopulta turhaannuttavan vuokratelttojen etsinnän jälkeen eksyin Hobby Hallin sivuille. Ja siellähän se ratkaisu oli.. Sieltä tilattiin kaksi 3 x 9 metrin hallitelttaa jotka asetetaan peräkkäin mökin pihalle. Sinne sisään katetaan pitkät pöydät ja ruokailu sun muu tapahtuu siellä. Jos ilma on kaunis, toimii teltta aurinkovarjona ja seinät nostetaan ylös. Jos tuulee, kiinnitetään teltta maahan. Meidän vihitään mökin laiturilla paljain jaloin.

Vieraille tarjotaan grilliruokaa suoraan grillistä, ohjelmaan kuuluu saunomista, uimista, pihapelejä sun muuta mökkitekemistä. Musiikilla on iso osuus, sitä kerätään läjittäin levyille ja soitetaan rokkia ja kovaa koko ilta ja yö. Luvassa on toivottavasti rennot bileet joissa kaikilla on kivaa!

Jos tulee kesämyrsky, ollaan kusessa :)

Edited by Solalen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laittakaahan ideoita ja mahdollisia kokemuksia mökkihäistä. Meillä häät elokuussa -08 mökki olosuhteissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopioin tämän kirjoitukseni tuolta vanhemmasta mökkihäitä käsittelevästä ketjusta, kun en jaksanut ruveta uutta kirjoittamaan, eli:

Veljelläni oli viime kesänä perheemme mökillä. Vieraita oli 60. Ruokailua varten oli vuokrattu juhlateltta, jossa oli ikkunat, ja josta sai seiniä auki. Tämä oli hyvä juttu, koska elokuinen päivä oli kuuma. Telttaan saatiin hyvin pöydät mahtumaan. Teltassa oli myös eräänlainen "uloke", missä oli hääparin pöytä. Hääparia varten rakensimme kaaren, joka oli koristeltu tekokukilla ja lehdillä. Teltan koristelimme koivunoksilla. Pöydissä oli kynttilä- ja kukka-asetelmat. Pitopalvelusta oli aivan kunnon pitoruoat. Autotalliin oli rakennettu meillä ensin pitopöytä ja kahvit ja sen jälkeen se toimi tanssitilana. Bändinä oli kahden miehen tanssiyhtye. Erittäin hyvin onnistuivat juhlat, koska päivä oli kaunis ja mökin tontti on upea. Hääparin kuvat otettiin järven rannassa. Osa vieraista oli omilla autoilla liikenteessä, osa (ehkä parikymmentä) jäi yöksi. Myös läheiseen mökkikylään majoittui joku. Jos on kiva mökki ja sopiva vuodenaika ja tykkää luonnonläheisestä meiningistä, niin suosittelen ehdottomasti. Vieraat ovat kovasti kehuneet hauskaa ja välitöntä tunnelmaa ilman turhaa jäykistelyä. Sanoisin kuitenkin, että puitteisiin kannattaa panostaa, ja esim. suunnitella ruokailu huolella. Häät ovat niin tärkeä juhla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Jos tulee kesämyrsky, ollaan kusessa :)

:lol: *repesin* :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos tulee kesämyrsky, ollaan kusessa :)

Hih, Narskutuksen kanssa samoilla linjoilla, repesin... :lol: :lol: :lol:

Mutta Solalen, ihana asenne häiden järjestämiseen!!! Jatka samaan malliin! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on suunniteltu myös mökkihäitä, alkusyksylle 2009, mutta paikka (ja kaikki muutkin suunnitelmat) on vielä auki. Haaveissa joku ihana huvila tai iso mökki, johon mahtuisi n.50 vierasta ja paljon petipaikkoja. Häistä on tarkoitus tulla rennot, mutta silti juhlavat ja meidän näköisemme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostanpas tätä aihetta.

Meillä on tulossa mökkihäät helmikuussa. Vieraita alle 20. Toivon paljon pakkasta, kynttilöitä jne. :) Vihkiminen tapahtuu rannassa tai järvellä. Vieraat tulevat siis viettämään viikonloppua kanssamme mökille ja vihkiminen on ikään kuin yksi ohjelmanumero. Ruokia teemme omalla porukalla, mutta juhlaruokailun järjestämiseen saamme onneksi apua ammattilaiselta. Koristeiksi ajattelin pelkkiä kynttilöitä, emmekä aio pukeutua ihan perinteisten häiden tyyliin. Jotain juhlavaa voisi toki kehitellä, kun kyse ei kumminkaan ole ihan tavallisesta mökkeilyviikonlopusta. Vinkkejä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now