Htikkis

Itsepalvelu drinkkipöytä/baaritiski

19 posts in this topic

En löytänyt ihan vastaavaa aihetta, ohjeistakaa oikeaan suuntaan, jos jossain muualla tästä on keskusteltu. Eli en halua häihin boolia, vaan ajatus oli, että perus olut-, siideri- ja viinitarjoilun lisäksi illalla olisi itsepalvelu drinkkipöytä. Pöydässä olisi ohjeineen muutaman (max kolmen, neljän) perusdrinkin tarvikkeet ohjeineen ja lisäksi konjakkia ja viskiä. Jokainen voisi käydä sitten oman makunsa mukaan sieltä jotain tekemässä. Onko kellään kokemuksia, toimiiko käytännössä? Mitä ongelmia ilmeni, oliko suosittu? Ja miten paljoa juomia pitäisi olla, kun käsitykseni mukaan esim. boolia ei kauheasti mene, jos on olutta ja siideriä tarjolla.

Olen pohdiskellut, että pitäisikö pitopalvelulta pyytää, että yksi tarjoilija jäisi illaksi töihin, laittamaan iltapalan esiin yms. Tämä tietysti helpottaisi, että tarjoilija voisi sitten drinkkipöytään lisäillä tykötarpeita ja siistiä tarpeen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli häissä juomapöytä, josta sai jokainen vieras käydä itse hakemassa juomia. Ei ollut mitään ongelmia vaan oikein hyvä juttu.

Meillä ei ollut lainkaan lapsivieraita, joten heidän pääsyään ei siis tarvinnut rajoittaa tuonne ja tiesimme vieraidemme olevan sellaisia, että osaavat kyllä nauttia alkoholista sen verran kun on heille sopivasti ja osaavan myös sekoittaa omat drinkkinsä ilman kaaosta ja sotkua. Meillä ei edes ollut mitään drinkkiohjeita esillä, mutta kyllä jokainen löysi juotavaa.

Juotavia oli hankittuna seuraaviin drinksuihin: G&T, kossu-karpalo ja rommi-kola.Oisko ollut vielä joku muukin, en muista. Tuon lisäksi pöydässä oli jonkun verran muistaakseni viskiä ja konjakkia (lähinnä mitä jäi yli kahvin kanssa nautituista) ja sitten viiniä, olutta, siideriä ja alkoholittomia juomia tölkeissä. Lisäksi oli jääpaloja, pillejä ja tietysti sitruunaviipaleita G&T:ia varten.

G&T oli ehdottomasti noista suosituin, sitä meni todella paljon. Valitettavasti en nyt muista juuri lukuja, mutta yleisesti ottaenhan lasketaan yksi juoma/tunti/vieras. Jos on paljon vaihtoehtoja, ei tietenkään kaikkea tarvitse olla noin paljoa. Meillä oli tanssilattia koko illan aivan täynnä, joten sen vuoksi moni vieras ei "ehtinyt" nauttia kovin montaa drinkkiä enää loppuillasta, mutta jos tietää, ettei vieraat tanssi vaan istuu pöydissä juomiensa kanssa, niin silloin kannattaa tietysti varautua isompaan kulutukseen.

Meillä siis kyllä meni juurikin tuota G&T:ia enemmän kuin oluita ja siidereitä, onhan se ehkä ns. juhlavampaa ja olutta nyt saa aina ja vieraamme juovat G&T:tä muutenkin usein "juhlajuomanaan" eli tiesimme monen pitävän siitä kovasti.

Meidän pitopalvelu lähti kahvien jälkeen, mutta olimme hommanneet loppuillaksi pari nuorta opiskelijaa just vähän katsomaan juomapöydän päälle (lisää pulloja esille, jäiden haku, tyhjien lasien siivoaminen ym) ja laittamaan iltapalan esille. Oli ihan ok vaihtoehto, vaikka tytöt vähän väsähtivätkin loppuillasta. Oli kuitenkin puolet halvempi kuin pitopalvelun tarjoilijataksat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mä kanssa mietin, että GT pitää ehdottomasti olla valikoimissa, se on helppo tehdäkin. Ja eihän se gini piloille mene, vaikka vähän yli jäisikin. ;) Meillekään ei ole lapsia tulossa, joten siinäkin mielessä tuo pöytä olisi toteutuskelpoinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Muistelisin, että siellä juhlapaikassa oli isohko pakastin eli aamulla kun mies meni sinne viemään tavaroita BM:n kanssa niin laittoi sellaisia jääpalapusseja pakkaseen. (Meidän häistä on yli vuosi, joten pikkuhiljaa alkaa nämä yksityiskohdat unohtumaan vaikka ne silloin häitä suunnitellessa oli niin kirkkaina mielessä :D)

En oo varma riittikö niitä ehkä ihan koko illaksi, mutta eipä tuo nyt loppuillasta niin kovasti enää haitannut ;), varsinkin kun minkään tarjolla olleen drinkin ei ollut pakko olla aivan jääkylmä ollakseen hyvä ja esim. tonic-pulloja pystyttiin pitämään jääkaapissa ennen esille laittoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee kans itsepalvelubaaritiski. Mä haluaisin sinne tequilaakin, että voisi ottaa shotteina sekä tequila sunrise -drinkkeinä, mutta tuo on aikas pirun kallis juoma...jokin shottikin meille kuitenkin tulee, pitää sitä vielä miettiä. Meillä tulee kyllä paljon lapsivieraita, lisäksi todennäköisesti samassa tilassa on toisella puolella myös karkkibuffetti, joten mun on pakko nakittaa joku ei-häävieras siihen vähän vahtia pitämään..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips! Kuinka monta drinkkiä per vieras olette varanneet ja onko teillä ollut niiden kanssa tarjolla muita juomia kuten siideriä, lonkeroa, kaljaa tms? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kanssa mietin tuota, että miten mitoittaa juomien määrä. Kokemusten mukaan esim. boolia ei juurikaan mene, jos on olutta ja siideriä tarjolla. Onkohan sama drinkkien kanssa, vai onko drinksut vetovoimaisempia kuin booli..

Kukkutimuru: Oletko katsonut tequilan hintoja Viron puolelta? Me aiotaan hakea kaikki juomat Tallinnasta, tulee tosi paljon edullisemmaksi, joten sama koskee varmaan tequilaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No meillä ainakin oluita ja siidereitä jäi yli tosi paljon, kun drinkkejä meni hyvin.

En muuten tosiaan muista tarkempaa kulutusta, mutta mies muisteli, että meillä olisi mennyt 9 litraa giniä, eli n. 4 cl annoksilla parisataa GT:tä. Vieraita oli 110. Muita juomia (siis vodkaa, rommia, viskiä) taisi mennä vajaasta pullosta pariin pulloon.

Eli kuten kirjoitin aiemmin, meillä GT oli se mitä meni ja ihan siis todella kiitettävät määrät :girl_haha:

Muistelisin, että erään läheisen häissä, joissa oli avoin baari, laskuun oli tullut kanssa joku parisen sataa GT:tä klo 21-02 välillä ja vieraita suunnilleen saman verran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kukkutimuru: Oletko katsonut tequilan hintoja Viron puolelta? Me aiotaan hakea kaikki juomat Tallinnasta, tulee tosi paljon edullisemmaksi, joten sama koskee varmaan tequilaakin.

Juu olen jonkin verran katsellut hintoja, onhan ne siellä halvempia mutta silti muistaakseni kakskyt-kolkut euroa per pullo..mutta toisaalta, voishan sitä hommata pari pulloa ja kun loppuu kesken kun loppuu.

Mun ystävä meni naimisiin viime kesänä, niillä oli häissä myöskin baari, joskin siellä oli ihan "baarimikko". Kysyin heidän häiden viinavastaavalta (eli suholta :) määriä ja sain melko tyhjentävän vastauksen heidän menekistään. Mainittakoon että juomatarjonta oli näissä häissä kyllä kohdillaan, ja alla olevien lisäksi oli alkumaljakuoharit sekä ruokaviiniä (jälkimmäistä jäi tarjoiltavaksi myös baariin illaksi). Aikuisia häissä oli 107.

Olutta 10x24pack (kaikki meni, muttei varsinaisesti loppunut kesken)

Lonkeroa 2x24pack (loppui kesken)

Sidukka 6x24pack (jäi melko paljonkin)

Drinkkivaihtoehtoja en kyllä kaikkia muista, mutta ainakin mohitoja ja tietty G&T:tä oli tarjolla... drinkkivaihtoehtoja oli ehkä joku nelisen kappaletta. Lisäksi viskiä sai ihan viskinä. Näihin meni:

Rommia 1,7 l (kaikki meni, kiitos mohitojen)

Giniä 2 l (meni lähes kaikki)

Kossua 6 l (tästä suurin osa meni ennen ruokaa tarjoiltuihin alkusnapseihin)

Iso viskipullo (josta meni 1 l)

Lisäksi oli tietty limpparia, vettä, ja alkoholittomia oluita.

Luulen että me otetaan ite aika paljon mallia noista ohjeista, joskin meille tulee hieman eri drinkkejä. Kaljaa ja sidukkaa ostan varmaan vähemmän, ja lonkkua ehkä packin enemmän. Ja meille tulee myös ruokaviini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin mietin, että drinkkipöytä olisi kiva, mutta mutta... kun sellaisia ihmisiä on, jotka kiskoo viinaa kaksin käsin jos vaan ilmaiseksi saa, niin mitenköhän sitä saisi pidettyä käytön kohtuudessa? Me sulhasen kanssa ei oikeen tykätä alkoholista eikä sen vaikutuksista, mutta ei haluttaisi vierailta sitä kokonaan kieltää. Jos tekisi vaan boolin, niin siitä ainakin voisi tehdä tarpeeksi laihaa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä aion olla ovela kettu ja pyytää baarimikkoa joka meille tilataan tai peräti kaksi, että tekee drinkeistä todella mietoja ja mitään tuplia ei jaeta. Booli pidetään siinä 5% luokissa jolloin ainoa vahav tulee olemaan ruokaviini ja kahvin kanssa 1 avec. Viinaa varataan ihan hulluna ja tarkoitus on kyllä juhlia ja railakkaasti mutta ainakin aion karsia kaikki äkkivahvat pois. Aikaa on kitenkin 12h!! juomiselle joten pidän huolen jotta porukka pysyy mukavalla tuulella loppuun asti. Boolille tulee myös vartija koska meidän piirissä on useampi jonka mielestä on järkevää/hauskaa lorauttaa boolin joukkoon pullo vahvinta tavaraa mitä käsillä on.

Eli omat ystäväni tuntien meillä ei voi jättää omalle vastuulle vahvoja pulloja vaan tölkit saa noutaa itse, viinat tulee kouraan valmiiksi blandattuna, ei omalla reseptillä. 12cl vodkaa, 2cl puolukkamehua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kuoharin, boolin, siiderin, oluen ja lonkeroiden lisäksi shottipöytä. Sielä oli ufo-shottia, fisushottia ja muutamaa muutakin tarjolla ja kertakäyttö shottilaseja. Pöytä oli tosi suosittu eikä mitään ongelmia tullut, paitsi vieraat oli melkoisessa tuiskeessa mutta eiköhän se kuulunut asiaan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myös me olemme ajatelleet järjestää häihimme drinkkibaarin. Mielestämme se olisi kiva vaihtoehto perinteiselle boolille ja uskon, että myös vieraat tykkäisivät kun juomatarjoiluun olisi järjestetty ns."vähän jotain extraa".

Alkumaljaksi ajattelimme tarjota vieraillemme kuohuvaa ja ruuan kanssa puna - ja valkoviiniä, olutta, siideriä ja lonkeroa. Kahvin kanssa konjakkia ja kahvilikööriä.

Drinkkibaari aukeaisi vasta vähän myöhemmin illalla kahvien jälkeen ja siihen saakka olisi tarjolla edellä mainittuja juomia. Drinkkejä tulisi n. 4-5 erilaista ja niitä valmistamaan palkattaisiin 1-2 baarimikkoa.

Muutama käytännön asia kuitenkin mietityttää ja niihin kaipaisinkin teiltä muilta kokemuksia ja vinkkejä.

1) Menekki: Kuinka monta drinkkiä tulisi varata yhtä vierasta kohden ja kuinka paljon drinkit puolestaan vaikuttavat oluen, siiderin ja lonkeron menekkiin?

2) Lasit ja muut välineet: Kuinka paljon laseja tulisi varata? Ajatuksena olisi hankkia drinkeille sopivat lasit esim. Ikeasta, mutta itselläni ei ole mitään ajatusta siitä kuinka paljon niitä tarvitaan drinkkiä kohden. Juhlapaikalla on kunnollinen pesukone, mutta meneekö turhan hankalaksi jos laseja joudutaan pesemään juhlan aikana? Entä mitä muita tarvikkeita tulisi hankkia?

3) Baarimikko: Tuttavapiiristä saattaisi löytyä sopiva henkilö drinkkejä valmistamaan, mutta riittääkö yksi henkilö n. 75 -80 hengen vierasmäärälle? Entä mikä olisi sopiva korvaus tällaisesta hääkeikasta jos baari on auki n. 5h ja drinkit sellaisia helppoja kuten esimerkiksi Gin Tonic ja Valkovenäläinen?

Tottakai tiedän, että kaikki riippuu siitä, mitä drinkkejä lopulta tarjotaan jne, mutta olisi todella kiva kuulla kokemuksia teiltä, ketkä olette baarin häissänne toteuttaneet. Paljonko drinkkejä meni, mitä asioita tulisi huomioida ja kuinka korkealle kustannukset kohosivat..

Kiitos jo etukäteen vinkeistä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Alkon laskurin mukaan juomia olisi hyvä varata 1/vieras/tunti eli viiden tunnin aikana n. 80 vierasta kuluttaisi n. 400 juoma-annosta. Se, miten tuo jakautuu oluen, siiderin ja drinkkien kesken, onkin sitten vaikeampi kysymys. Riippunee vieraiden mieltymyksestä. Mutta itse ottaisin varmaan kuutisen laatikkoa olutta ja 4 laatikkoa siideriä ja sitten drinkkejä. Eli puolet ja puolet. Ehkä noita tölkkejä sitten jää, mutta nehän voi käyttää tai antaa eteenpäin myöhemmin. 

 

2) mä laittaisin kylmästi muovilasit. Tai niin meillä omissa häissä olikin :) Ei vieraat siitä todellakaan pahastu.Vai kuka sitä tiskikonetta pyörittäisi? Siis jos jokainen vieras ottaa aina uuden lasin (kun edellinen unohtuu johonkin tanssilattian reunalle tai tupakkapaikalle) niin siinä on aika tiskaaminen. Ja illan pimetessä tuppaa huolellisuus vähenemään eli sitten pitää varautua rikkinäisiin laseihin myös. Eli mielummin rahat niihin juomiin kuin laseihin kiinni. 

M: jos pitopalvelu ei siis esim. enä ole paikalla, niin koneen täyttö ja tyhjennys jää sitten teidän, kaason tai jonkun sukulaisen vastuulle. Ei kivaa. 

Muina tarvikkeina drinkeitä riippuen: pillejä, sekoitustikkuja, jäitä ja sitruunan tai limen viipaleita.  Ja tietty alkoholimitat, jos on tarkkaa paljonko alkoholia menee drinkkiin eikä kaadeta ns. vapaalla kädelä .

 

3) Mun veljen häissä taisi olla yksi baarimikko ja vieraita lähemmäs sata varmaan vielä illalla paikalla. Oli se ihan ok, mutta sai siinä välillä odotella. Riippunee paljon myös siitä mitä drinkkejä tarjoatte. 

Mähän oon tuolla ylempänä kertonut meidän häistä ja miten meillä oli ainoastaan viina + yksi blandis drinkkejä ja niitä nyt on aika nopea tehdä, varsinkin jos voi kaataa vapaalla kädellä ja kaikki tarvikkeet on valmiina. Eli silloin varmaan yksi riittää. Ja oluet ja sidut jos on vielä vaikka jossain vapaasti otettavissa, ei baarimikon takana. 

Mä maksaisin varmaan (käteen) 100 euroa eli 20 euroa tunnilta noin. Ammattbaarimikolle enemmän. 

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalliilla rahalla saa myös baarimikkopalveluja, ja välillä näihin kuuluu myös astiat mukaan. Vuokraaminen voi olla ihan fiksu veto.

 

Taas oma mielipide: Jos tarjolla on melko perusdrinkkejä, joissa homman juju on 4cl viinaa, lasi täyteen mikseriä ja vähän jäitä + drinkkitikku, niin muovilasit palvelevat varmaan tällaisessa ihan hyvin, turha tehdä hommaa liian monimutkaiseksi. Kannattanee niissäkin kuitenkin valita sellaiset neutraalit ja läpinäkyvät lasit. Jos taas joukossa on drinkkejä, joissa käytetään paljon tuoreita yrttejä/hedelmiä tai jotka sheikataan vaahdoksi, tai mikä tahansa muu monimutkaisempi ja toisaalta näyttävämpi juttu, niin kannattaa niihin laseihinkin panostaa. Vähän sama juttu kuin ettei michelin-kokin valmistamaa täydellisä naudan sisäfilepihviä halua syödä pahvilautaselta muovivälineillä.

 

Jäitä saa muuten ostaa useimmista pikaruokapaikoiosta omiin astioihin. Suosittelen, puhtaaseen kylmälaukkuun vaikka hakee. Isoilla määrillä nuo pussit voivat mennä hankaliksi. Pienemmällä porukalla ihan näppäriä nekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös drinkkipöytä häissämme. Alkuillasta drinkkejä teki cateringin yksi työntekijä, joka myös valvoi ettei juomia niin sanotusti hamstrattaisi ja jätettäisiin pöytiin pyörimään lähes täysinä..

Loppuillasta drinkkipöydässä ei ollut enää ketään vaan vieraat saivat itse tehdä juomiaan.

Saimme myös vinkin että Helsingissä toimivasta baarimikkokoulusta voisi saada kohtuullista korvausta vastaan baarimikko-opiskelijan koko illaksi. Kannattaa pyytää tarjousta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin oli itsepalvelu drinkkipöytä. Toimi tosi hyvin. :) Oltiin varattu aineet kolmeen eri cocktailiin ja ohjeet oli teipattu kiinni pöytään. Lisäksi oli olutta, siideriä, lonkeroa, viiniä ja alkoholittomia juomia. Koristeluja ja pillejä löytyi pitsillä koristelluista hillopurkeista. Alkoholi oli laitettu läpinäkyviin pulloihin, joitten kaulan ympärillä oli manila-kortti, jossa luki mitä pullossa oli sisällä. Seremoniamestari oli drinkkipöydän valvoja ja haki lisää jäitä ja juomia tarpeen mukaan.

 

SAM_2603_zpsf172f1d4.jpg

 

DH-180_zpsswrs6xza.jpg

 

Vaikka pöytä toimikin tosi hyvin (pelättiin, ettei kukaan jaksa/uskalla mennä tekemään drinkkejä!), täytyy myös varoittaa... Illan aikana sattui myös ylilyöntejä ja muutama viinaanmenevä vieras oli aikamoisessa kunnossa... Mutta en tiedä olisiko asiaa varsinaisesti auttanut se, että meillä olisi ollu palkattuna baarimikko. Eiköhän nämä henkilöt olisi kuitenkin hakeneet juotavaa ihan samaan tahtiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now