Sign in to follow this  
Followers 0
ruusunnuppu

Pappien mokailut

52 posts in this topic

Ajattelin kirjoittaa varoituksen vuoksi, että vihkipappia kannattaa miettiä tarkasti, jotta ei käy samalla tavalla kuin ystävälleni eli pappi pilaa kirkko-osuuden täydellisesti. :'(

Tulee muuten pitkä tarina, joten ottakaa hyvä asento ;D

Eli tämä tapahtui nyt lauantaina ystäväni häissä Porissa. Alkumarssi soi ja hääpari marssi alttarille. Heti kun pääsivät sinne pappi käveli pariskunnan luo ja koko marssin ajan pappi neuvotteli morsiammen kanssa ja vieraat ihmettelivät mistä on kyse. Asia selvisi heti, koska samalla sekunnilla kun marssi päättyi pappi kertoi, että olemme kokoontuneet viettämään ... ja ... vihkitilaisuutta. Ikävä puoli oli siinä, että morsiammen nimi oli väärä. Lisäksi pappi aloitti puhumisen niin nopeasti, että vieraat eivät ehtineet istua, joten sitten seisottiin koko vihkitilaisuuden ajan eikä pappi todellakaan tehnyt elettäkään vieraiden istuttamiseksi.  >:(

Parin ensimmäisen lauseen jälkeen papilta tippui mikki ja sen jälkeen seurasimme, kun hän huokaili ja yritti saada sen takaisin. No onnistuihan se, mutta kaiketi pappi oli niin hermostunut, että unohti puheensa sisällön, koska seuraava lause oli: Tahdotko sinä Matti Meikäläinen ottaa Maija Suomalaisen vaimoksesi? Eli kaava lähti tässä vaiheessaväärin, toisia nimiä ei mainittu ja tietysti myös morsiamen etunimi oli väärä. Sulhanen hölmistyi täysin, koska tokihan harjoituksissa oli kaava käyty läpi ja Tahdon-sanan piti olla toimituksen puolessa välissä puheen jälkeen. Siinä sitten pappi kuiskutti, että vastaa nyt ja sulhanen vastasi ja tietty kysymys toisin päin. Tämän jälkeen pappi alkoi puhumaan, ei häävisti mutta sanoipa nyt jotain.

Ja jatkoa seurasi, tässä vaiheessa tunnelma oli kyllä jo hyvin hämmentynyt ja pilalla. kesken puheen pappi päätti, että nyt on sormusten aika ja pyysi bestmania tuomaan ormuksen, jonka hän pyysi antamaan suoraan sulhaselle, joka sitten pujotti sormuksen ja tämän jälkeen kesken jäänyt puhe jatkui. Ei siis sormusrukousta tai muita rukouksia, jotka kirkkoesitteisiin oli kirjattu. seuraavaksi pappi muisti, että suudelma unohtui ja sulhanen suuteli morsianta ja jälleen puhetta, Isä Meidän rukous jne. Rukoukseen ja virteen eivät yhtyneet ketään, koska kaikki olivat niin hämmentyneitä.

Toimitus oli lopussa ja pappi antoi vihkiraamatun, josta huomasi morsiammen oikean nimen ja vaihtoi saatesanoissa sen oikeaksi. Näin hiemosti siis toimi tämä toimitus; väärä nimi, ei kaavasta tietoakaan, sähläys muutamaan otteeseen mikin kanssa ja tärkeitä osia jäi pois. pappi oli kuulemma pyytänyt anteeksi pikaisesti väärää nimeä, mutta muuta ei ollut sanonut.

Täytyy toivoa, että vastavihitty rouva pystyy tapahtumalle joskus vielä nauramaan vaikka nyt onkin aiheesta melko harmissaan. Paikalla oli maksettu ammattilainen kuvaamassa videolle tapahtuman, varmasti mukavaa katsottavaa!

Olisi kyllä mukava tietää, onko kyseiselle papille käynyt näin aikaisemmin vai mistä oli kysymys, kaameaa se kuitenkin oli seurata! :'( :'( :'(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisikohan kyseessä kokematon pappi? Ensimmäistä kertaa vihkitoimitusta vetämässä? Tai voisiko olla mahdollista, että pappina toimi henkilö, joka normaalisti ei ole kirkkotoimituksia vetänyt? Joka tapauksessa melko ikävä tapaus. :P Morsiuspari kun on tuona tärkeänä päivänään jännittynyt ja se ei todellakaan tilannetta helpolta, että pappikin on peloissaan.  >:(

Oletko jutellut tapauksesta jo parin kanssa? Olivatko he tavanneet pappia aiemmin, ja jos olivat, millaisen kuvan olivat hänestä saaneet?

Tuollaista en toivoisi niin omalle kuin kenenkään muunkaan kohdalle tapahtuvan.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karseeta... Nyt tuli yksi jännittämisaihe lisää omiin häihin... muistaako pappi meidän nimet ???  Onneks meillä vihkipappina on niin rutinoitunut pappi omasta minimaalisesta seurakunnastamme, että eiköhän se hallitse tän jo rutiinilla... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pappi päätti vaihtaa sulhasen toisen nimen ja siitäkös sitten kirkkokansa kuiskutteleen, että eihän tuo ole oikea nimi....huomautin vain vihkimisen jälkeen, että tarkistaa nimen rekistereihin oikein.  ::) Ei se muuten minua haitannut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hirveetä!!!  :o

Tosiaan yksi syy lisää nähdä pappi ennen vihkimistä...Kamalaa!!!

Toivottavasti pari pystyy joskus vielä nauramaan tuolle...Vaikka varmasti harmitti hirveästi!  ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen sanonut tämän aikasemminkin, mutta kerta kiellon perään: pappi ei ole esiintyvä taiteilija joka toimii hääparin toiveiden mukaisesti. Suurin osa varmaan toimii, mutta loppupelissä pappien hommahan on vihkiä pariskunta virallisesti, joten siinä mielessä tämäkin horror-toimitus onnistui hyvin.

Se ei varmaan hirveästi lämmmitä jos muut yksityiskohdat ja esiintyjät ovat olleet vimposen päälle mietittyjä ja treenattuja...  :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaa, no, suoraan sanottuna ei tuo nyt niin kauhean kamalalta kuullosta. Yhdessä itäsuomalaisessa seurakunnassa on kai vieläkin pappi, jolla on todella paha änkytysvika. Kyllähän se pisti suun tahattomaan virneeseen vihkiäisissä, mutta ei siitä voinut kenenkään päivä pilalle mennä. Nyt vuosien kuluttua aviopari ainakin muistelee ihan lämmöllä. Ja nyt tietysti ajattelette ettei änkytystä voi verrata tohelointiin, no, inhimillistä toimintaa molemmat. Minusta on ainakin mukavaa, että minut vihkii ihminen, eikä robotti :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tuli vaan sellainen hölmö asia mieleen, että jos pappi sanoo nimet väärin, niin onko se sitten ihan virallinen vihkiminen... Sehän voi sanoa kokonaan uudet nimet ihmisille ja ne on sitten naimisissa vai???  ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmaan ratkaisevaa on se, mitä papereissa lukee. Eli että niissä on oikeat nimet ja sotut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olisin varmaan revennyt nauramaan alttarilla...piristävä pappi tuo, vaikka tiedän, ettei kaikki osaa ottaa huumorilla tuollaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa!

No nyt tuli sekoiltua ja sain pelkän tervehdyksen lähetetyksi, saakohan sen poistettua?

Ehkä tosiaan hääpari/vieraat/minä tyrmäsimme papin liian totaalisesti, mutta kun mikään ei tosiaan sujunut edes tavallisesti. On se kuitenkin ikävää, että tahdotko kysytään ensimmäiseksi ja sormusrukous unohtuu eikä sormus edes käy papin kädessä. Tosin aika kultaa muistot ja kyllä kaverini ovat jo asille naureskelleetkin vaikka välillä vielä harmittaa.

Vielä tarkentaisin, että hääharjoitukset olivat kirkossa edeltävänä keskiviikkona ja pappi ei ole juuri valmistunut. En tiedä kuinka hän yleensä hommansa hoitaa, mutta voi todellakin olla että kyseessä oli "inhimillinen erehdys" eli papilla saattoi olla huono päivä ja ehkä jotakin oli juuri tapahtunut.

Saivathan ainakin ikimuistoisen vihkimisen :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä, että ystäväsi pystyvät jo näkemään asiassa huvittaviakin puolia. Aika kaamea mokaus tuolta papilta, kun puolet sovituista asioista jää pois ja puhuttelee vielä morsianta väärällä nimellä. :(

Satutko muistamaan papin nimeä? Lähinnä näin porilaisena vaan kiinnostaa, että kukakohan pappi on näin mokannut. Voit laittaa sen nimen mulle privana, jos et halua sitä täällä koko kansan edessä kertoa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi!

Olen aivan järkyttynyt asiasta.  :o

Laita mulle meilissä tai privana papin nimi, jotta en vahingossakaan valitse häntä vihkimään meitä.

:o :o :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ikäviä juttujahan nämä toki ovat. Ja ne omat häät on kuitenkin niin tärkeä, ikimuistettava ja herkkä hetki, ettei soisi kenenkään kohdalle tuollaisia emämokia.

Tietysti on hyvä muistaa, ettei ne papitkaan ihmistä kummempia ole. Mokia voi sattua kenelle vaan. Mutta ainakin kohteliaan anteeksipyynnön on pappi tuollaisen jälkeen velkaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli myös hiukan sähläilyä. Kysyin kirkkoharjoituksissa että onko puheitten ja virsien järjestys sama kuin esitteessä jonka saimme kuulutuksia hakiessamme, vastaus kyllä käytännössä ei  ;D Eli hieman eri järjestyksessä tuli raamatun luvut ja muut, mutta onneksi antoi selvän merkin kaasolle, että ei hätiä mitiä. ( vähän tietysti harmitti kun tuli se ohjelmalehtinen väsättyä ja siinä eri järjestys )

Sitten toinen: Meillä on sulhasella ja mulla lähes samanlainen toinen nimi, toinen vain kirjoitetaan kahdella etukirjaimella ja toinen yhdellä ja mun mielestä ainakin mun toinen nimi lausutaan niinkuin kirjoitetaan yhdellä kirjaimella  :D no sattuipa sitten niin että pastori lausui vuorotellen mun toisen nimen väärin ja sitten taas välissä oikein... no tuskinpa sitäkään kukaan muu huomasi saati ajatteli kuin mä ja sulho  :D

muuten meillä oli kaunis tilaisuus pappi puhui kauniisti ja kanttori soitti ihan miten sattui  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pappi puhui musta koko ajan mun ensimmäisellä etunimellä vaikka tiesikin että kutsumanimeni on toinen nimeni. Harjoituksissa hän käytti tätä toista nimeäni ja sen nimen hää oli kirjoittanut paperillekin, mutta jostain syystä hää sitten käyttikin itse vihkimisessä tätä ekaa nimeäni, jolla mua ei ole koskaan kutsuttu. Vieraiden joukossa kävi kuulemma kohadus, koska sulhon suku ei tiennyt todellakaan mun koko nimeäni ;).

Mua ei tämä sotku kyllä haitannut, se pikemminkin vaan poisti mun jännityksen kun piti päättää itkeäkö vai nauraa. Onneksi nauratti   :). Nyt on sitten kivaa olla rouva!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Papin pitäisi kyllä noudattaa sitä vihkikaavaa, jonka hääpari yhdessä papin kanssa on tilaisuuteen valinnut. Tältä esimerkin papilta oli tainnut jäädä muistiinpanot kotiin.

Suomen ev.lut kirkko tarjoaa useita eri kaavavaihtoehtoja vihittäville. Vaikka pääasia onkin että tulee vihityksi, mielestäni papilla ei ole oikeutta lähteä muuttelemaan sovittua kaavaa. Kyllä papillekin saa reklamoida, vaikka hengellisen työn työntekijä onkin.

Kannattaa hankkia vihkijäksi joku tuttu pappi, jos suinkin mahdollista. Jos ei muuta, niin edes oma rippipappi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Väärä nimi on kuultu valitettavan usein.  :-/Toivoa vain sopii ettei satu kenenkään exänsä taikka muutoin ikävän ihmisen nimeä pappi sanomaan. Omani hänelle kyllä tavaan niin että muistaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huhhuh, kuulostaa aikas painajaismaiselta...toivottavasti meidän vihkipappi ei mokaile noin pahasti  :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
:o :o Joo, mokia saa sattua, mutta liika on liikaa. Aika järkyttävää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oih! Tuo ketjun aloitusviestihän kuulosti miltei samalta kuin olikohan se nyt elokuvasta Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Vai mikä nyt olikaan... Siinä esitti kuitenkin erään parin vihkipappia se samainen näyttelijä, joka esittää Mr. Beania. Ja vähän sen tyylinen se vihkiminenkin oli.  ;D

Onneksi meidän ei tarvitse miettiä, että puhuuko pappi ihan omiaan. Hän on kuitenkin tuttu pappi monen vuoden takaa  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin asiasta ammattini puolesta jotain tietävänä voin sanoa että kyllä papin pitäisi noudattaa nykyistä vihkikaavaa! Joissain seurakunnissa jotkut papit vieläkin pitävät vihkimisiä vanhan kaavan mukaisesti mutta se ei kyllä ole missään mielessä oikein ja ohjeiden mukaan toimittu. Kaavassa on toki jonkin verran osioita joita voi jättää pois tai valita esim.tekstejä eri vaihtoehdoista mutta missään nimessä ei saisi rukouksia jättää pois tai toimituksen osioiden järjestystä vaihtaa. sama pätee myös Jumalan pelvelusten kaavoihin jne. Joku epäili papin nuoruutta ja kokemattomuutta mutta minusta tuntuu että varsinkin kokematon tapaus pitäisi tiukasti sitä toimitusten kirjaa nenänsä alla ja lukisi sieltä kaiken tarkasti kaavan mukaan. Olikohan kyseisellä papilla toimituskirjaa ollenkaan mukanaan siellä alttarilla?? Ihmeelliseltä kuulostaa. Kyllä noin pahojen mokien jälkeen kannattaa jo vaikka ottaa yhteyttä kirkkoherraan ettei kyseinen pappi sähläisi muittenkin häitä jatkossa. Mun on melkein vaikea uskoa että noin pahasti voisi kukaan mokata. Sanoissa sekoilut, änkytykset tai vahingossa jonkun kohdan yli hypäämiset toki on ihan inhimillisiä erheitä mutta mutta tuo nyt ei oikein enää normaalilta kuulosta :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh, kuulostaapa hurjalta!

Onneksi pari osaa jo naurahdella asialle, vaikka uskon kyllä että harmittaa!

Mun kohdalle sukulaisten häistä ei ole sattunut muuta kuin se, että tädin häissä pappi kysyi kaksi kertaa "Haluatko ottaa ... mieheksesi?", myös sulhaselta siis. :D Hääväki naurahti, samoin pappi ja otti kysymyksen uudestaan, tällä kertaa oikein.

Hääjuhlassa taisi vielä olla vitsailua asiasta, että kyllä sen tietää, kuka on herra siinä talossa kun pappikin sekoaa sanoissaan  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0