GettingMarried

Perinteiset morsiamet

59 posts in this topic

Nyt kun naimsiin.info:n foorumin kaikki osiot on kahlattu läpi moneen otteeseen, voi todeta että muodissa on selvästi "ei-niin-perinteiset" häät. Moni kirjoittaa siitä mitä kaikkea (perinteistä) ei halua häihinsä: ei valssia, ei ryöstöjä, ei leikkejä, ei ei ei ja ei.

Onko täällä kuitenkin minun kaltaisia morsiamia, jotka pitävät perinteistä ja muista, sekä haluavat niitä häihinsä? Haluaa hieman jopa "hössöttää" häistään? Me tahdomme ehdottomasti tanssia häissämme hääVALSSIN, emmekä hinkata häätanssina hitaita. Haluan tutustumisleikkejä, morsiamen ryöstön, puheita, polkaista kakkua leikatessa...

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta minua vain kiinnostaa onko vielä morsiamia jotka haluavat perinteitä häihinsä? :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä haluan kanssa perinteiset häät!! :) Ehkä ei perinteiset niistä tekee sen, että meidän häät on helmikuussa. Mutta muuten haluan hyvin perinteiset häät ei mitään erikoista tarvi olla. Pääasia, että kaikilla on kivaa. Meille ei tule morsiamen ryöstöä, koska me ei vaan oikein tykätä siitä leikkinä. Mutta muuten meille tulee kaikki noi sun mainitsemat perinteiset jutut. Morsiamena haluan olla myös sellainen jotenkin perinteisen prinsessamainen pitkän hunnun kanssa. Ja mä tykkään ihan hirveästi suunnitella näitä häitä. Tää on oikein harrastus mulle :) Minkäslaisia ajatuksia muilla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sama juttu, ehdottomasti täytyy olla huntu! Huntu tekee mielestäni morsiamesta morsiamen näköisen.. :girl_in_love:

Minustakin suunnittelu on ihanaa, varsinkin kun on hyvissä ajoin liikkeellä - ehkä sitä välttää loppustressiäkin paremmin. Häiden suunnittelu on ihana yhteinen "projekti" mitä voi muistella vielä vuosikymmenien päästä. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä ketju! Meille tulee ehdottoman perinteiset häät, oon muutenkin niin perinteiden ystävä ettei muu tulisi kysymykseenkään. :) Oon jopa miettinyt teemaksikin sellaista suomileffa-meininkejä, tosin en tiedä miten sellainen käytännössä näkyisi häissä. Ainakin niin, että häävalssi on itsensä Tapio Rautavaaran esittämä (tulee nauhalta, tylsää, mutta kun haluan sen nimenomaan Rautavaaran laulamana!) ja ajattelin et häihin vois jossain muodossa ottaa aforismeja yms., jotka olis tosi perinteisiä, suomalaisia sananlaskuja tai lausahduksia niistä Suomi-leffoista yms. Meidän kihlakuvatkin otetaan mustavalkoisiksi ja vaatteissa on kukkia, pitsiä ja miehellä tietty oikein vanhan ajan liivi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon huomannut muuten, että häistä ei ikään kuin sais hössöttää. Että monet pitää sitä hössötystä vähän naurettavana ja tyhmänä. Että pitäs vaan coolisti järjestää häät, joista ei tule stressiä, joihin ei mene paljon rahaa ja jotka toteutetaan yksinkertaisesti. Okei häät on vaan yksi päivä elämästä, mutta mä pidän tätä suunnittelua niin mielenkiintoisena ja kivana, että mulle tää häähumussa eläminen on enemmän kuin yksi päivä. Oikeestaan yksi vuosi. Onneksi mulla on lähelläni muutama ihminen, jotka on myös innoissaan häistämme ja niiden kanssa voi jakaa tätä suunnittelun intoa ja iloa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saman olen huomannut! Mut onneks itselläkin on vierellä niitä ihmisiä jotka myös hössöttää. Mm. ihana kaasoni, joka viimeksi täällä kyläillessään oli tuonut kaikki kynsilakkansa mukanaan ja sanoi, että nyt suunnitellaan sun hääkynsiä hyvissä ajoin. :D <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onpa ihana ketju. Myönnän, olen sortunut tuohon "ei niin perinteisen" haluamiseen, mutta kyllä minä jotain perinteistäkin haluan. :girl_sigh:

Ja ehdottomasti häistä saa hössöttää. Mun kohdalla paras paikka siihen onkin ollut naikkarit. :girl_pinkglassesf: Täällä kyllä jaksetaan hössöttää, ja lähipiiri on säästynyt pahimmilta höyryiltä... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon huomannut muuten, että häistä ei ikään kuin sais hössöttää. Että monet pitää sitä hössötystä vähän naurettavana ja tyhmänä. Että pitäs vaan coolisti järjestää häät, joista ei tule stressiä, joihin ei mene paljon rahaa ja jotka toteutetaan yksinkertaisesti.

Ja se tuodaan myös esille! "Meille ei kyllä tule mitään kimppujen heittoja ja muita typeriä ohjelmanumeroita, kaikki on yksinkertaista.." :lol: Yksi tuttu sanoi minulle eilen, ettei hän todellakaan käy edes lukemassa mitään keskustelufoorumeja. Totesin vain, että mielestäni keskustelufoorumeilta täältä saa paljon hyviä ideoita ja vertaistukea!

Niin kuin jo aiemmin sanoin, ovathan nämä toki makuasioita: jotkut oikeasti tahtovat mahdollisimman modernit häät, joita suunnitellaan näkymättömästi. Mutta on tämä selvästi jo enemmänkin muoti-ilmiö ja siksi jo mielenkiintoinen keskustelunaihe. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon huomannut muuten, että häistä ei ikään kuin sais hössöttää. Että monet pitää sitä hössötystä vähän naurettavana ja tyhmänä. Että pitäs vaan coolisti järjestää häät, joista ei tule stressiä, joihin ei mene paljon rahaa ja jotka toteutetaan yksinkertaisesti.

Ja se tuodaan myös esille! "Meille ei kyllä tule mitään kimppujen heittoja ja muita typeriä ohjelmanumeroita, kaikki on yksinkertaista.." :lol:

^^

Näitä typeriä ohjelmanumeroita kannattaisi kyllä ihan oikeasti häissä olla. Ei niiden välttämättä tarvitse olla perinteisiä hääleikkejä, mutta kuitenkin ohjelmaa. Esityksiä, puheita, elävää musiikkia, tanssia... jos nyt haluaa kaikki hääleikit väen väkisin välttää.

Vieraan tunnelma häissä ilman mitään ohjelmanumeroita ja esim. ohjelmalehtisiä on aika orpo, kun pitäisi omassa pöytäseurassaan keksiä koko illaksi viihdykettä, jottei koko juhlan tunnelma viistäisi maata. Pelkkä viinakaan ei auta. Itse asiassa, jos juhlat toimii muuten, ne voidaan saada toimimaan myös ilman alkoholia tai vain 1-2 lasillisella. Tuolla Hääjuhla-ketjussa oli joku kirjoittanut "Millä rento fiilis alusta lähtien" -otsikon alla siitä, mitä häissä tapahtuu, kun niiden eteen ei ole nähty vaivaa tai on menty sieltä mistä aita on suht. matala.

Meille saa sitten perinteisyyden uhallakin tulla tanssia, valssia, puheita ja ainakin joku huiskutusleikki tai visailu. "Epäperinteisiä" osuuksia edustaa vihkiminen, ruokatarjoilu, morsiuspari pääpöydässä eikä omassa pöydässään jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä mä ainakin haluan kaikenmaailman ihanat hääperinteet polkaisuineen, leikkeineen, valsseineen ja kimpunheittoineen :) Niistähän se häätunnelma tulee! Morsiamenryöstön voi kyllä varmaan jättää välistä, enkä halua huntua.

Enkä mä ymmärrä sitä miksei morsian sais häistään hössöttää. Mä hössötän vähän jo nyt, vaikka tuleviin häihin on melkein kolme vuotta, eikä mua ei oo vielä kosittukaan (ja siinäkin asiassa olen niin perinteinen että minähän en kosi! :D ). Voi tuntuu elämä vähän tyhjältä sitten joskus häiden jälkeen kun on hössöttänyt muutaman vuoden :D Pari kertaa oon ukollekin sanonu, että nyt en enää edes mieti mitään hääjuttuja ennen kuin on sormus sormessa, mut joka päivä mä itteni täältä foorumilta löydän... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsekin ajattelen, että meille tulee perinteiset häät, vaikka niissä tulee olemaan yksityiskohtia, jotka eivät monen mielestä ole niin perinteisiä. Sitä paitsi monet "perinteet" eivät edes ole kovin vanhoja. Esim. morsiamen valkoinen puku on aika uusi keksintö. Vielä muutama vuosikymmen sitten yleistä oli mennä naimisiin sunnuntaina, ja tarjota hääväellä sen jälkeen kahvit.

Meillä ehkä perinteistä ovat:

-kirkollinen vihkiminen

-morsiamen isä saattaa

-morsiamella huntu (tosin birdcage, eli ei ihan perinteinen)

-korkea hääkakku (mutta ei mansikka-kermakakku) ja polkaisu

-heitetään kimppu ja sukkanauha

-häävalssi

Ei perinteistä:

-morsiamella ei valkoista pukua

-ei hääleikkejä

-häät talvella ja illalla

Olen myöskin sitä mieltä, että häistä saa vähän hössöttää, ja jokainen pari tehköön niin kuin itse haluaa! Pahintahan on jos joutuu väkisin järjestämään sellaiset häät, joissa itse ei viihdy.

Edited by Maybelle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän häistä tulevat sellaiset semi-perinteiset. :girl_haha: On valssit, heitot, ryöstö (toivottavasti), leikit, isä saattaa alttarille eli kirkkovihkiminenkin ja kakunleikkaus polkaisuneen, mutta sitten esim. huntua minulle ei tule ja pukukaan ei ole aivan täysin valkoinen. Perinteisyyttä edustaa myös se, että sulhanen ei saa nähdä minua puvussani, kuin vasta alttarilla. Näin me molemmat tahdomme. :girl_in_love:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee suhteellisen perinteiset häät. Minä ja mieheni olemme molemmat perinteisiä suomalaisia, enemmän maalaisia kuin kaupunkilaisia. Väkipakolla ei kuitenkaan toteuteta sellaisia perinteitä, mitkä ei tunnu hyviltä, ja ennemminkin sanomme EI kaikelle modernille ja uudelle. Emme siis halua mitään showta tai keksiä jotain uutta mitä kukaan ei olisi ennen nähnyt, tai että häiden pitäisi mahdollisimman hyvin näyttää muille keitä olemme ihmisinä tai persoonina. Tai no, ehkä perinteikkäät häät sitten kuvastaa meitä parhaiten? :)

Ehdottomia perinteitä mitä olen halunnut kiven kovaa ovat kesähäät, valkea puku, morsiamen ryöstö, kimpun ja sukkanauhan heitto, häävalssi sekä pelit ja leikit. Niin ja meilläkään sulho ei saa vihiä puvustani ennen kuin alttarille astelen, tietysti iskän käsipuolessa.

Perinteistä poikkeavina tulee ensimmäisenä mieleen se ettei minulle tule huntua, ja bändin sijaan ollaan hommattu DJ.

Erityistä mutta silti perinteistä häissämme tulee olemaan se, että kyseessä ovat sotilashäät. Eli luulen että häistämme tulee omalla tavallaan mielenkiintoiset, sillä meillä tulee olemaan miekan poltto, kakun leikkaus miekalla, miekkakuja ja miehellä sotilaspuku.

Halutaan järjestää sellaiset häät, että tuntuu häiltä. Ja että on saanut häähössöttää ja hääkuumeilla ja häästressailla! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tykkäisin kyllä perinteisistä, mutta ukko ei :D

Valssissa ei ole muuta vikaa, että ei luista ja haluamillani kengissä hankalaa (korko!!), morsiammenryöstässä mutta tulee siinä, että ukko on ujo ja ei uskalla oikein esiintyä eikä tätä morsianta kukaan jaksa ryöstää (taikka uskalla) :D

Sukkanauhaani ei tulla heittämään, en halua että kaikkien nähden ukko menee hameen alle :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva ketju. Mä en oikein tiedä mitä linjaa noudatamme, kun perinteitä löytyy ja sitten taas ei. Meillä mies on enemmän perinteitä vaaliva (lukekaa=miehen vanhemmat), ja ilmoittikin jo tapailuasteella, missä kirkossa aikoo astella vihille. Miehen näkemys häistämme kuitenkin muuttui siltä seisomalta, kun tiesi kosiessaan että maistraattiin mennään, koska en kuulu kirkkoon. Mä taasen olen tiennyt sen aina, että jos naimisiin haluan, niin maistraatissa, ja kunnon kaveribileet päälle.

Perinteikkyyttä lisättiin sitten siunauksen muodossa, eli kyllä mekin kirkossa käydään - mies tuumi että vieraille tulis sitten aidompi fiilis siitä että naimisiinhan tässä mennään. Mulla on pääosin valkoinen puku, muttei huntua. Perinteinen kättelykierros on alkuun, molempien vanhemmat seuranamme. Alkupuheen sijasta isäni laulaa ja sitten kohottaa maljan, jonka jälkeen alkaa ruokailu. Ruokailun yhteydessä on kahvit tarjolla jo valmiina, yritämme luistaa kakunleikkausnumerosta, mutta jos sen joku nyt haluaa tulla katsomaan niin tervetuloa - ei se nyt niin kamalaa voi olla (vaikka onkin). Valssi tulee kyllä, bändin säestämänä.

Muutoin illan ohjelma on karsittu minimiin - en vain koskaan itse ole jaksanut seurata tutun tai puolitutun avioparin TuttuJuttu-leikkejä, niin tuskin kukaan jaksaa katsella meidänkään vastauksia. Kaasolle on siis infottu, että järjestettyä ohjelmaa ei tarvita, meillä on omat pikku jippomme millä saamme illan kulumaan rattoisasti. Kimppu ja sukkanauha lentävät kyllä, perinteitä vaalien.

Suurin syy ehkä siihen, miksei mitään ohjelmia kaivata, on sulhon ujous. Muutoinkin teettää jo paljon työtä häneltä olla ylipäänsä päivän ajan huomion keskipisteenä. Morsiamenryöstö on se vihoviimeinen, jota kaipaamme, mutta sulhasen saa mun puolesta kaapata kun mulla ei ole patoutumia ton esiintymisen suhteen.

Hössöttäminen rajoittuu mulla tänne foorumille, jos niinkään voi sanoa. Huomaan vastaavani jokaiseen kyselyyn aika samalla tavalla - meillä on jo kaikki oleellinen olemassa. Niiden haaliminen ei ole teettänyt työtä, kun kaiken ei tarvitse olla vimpan päälle (en juokse mekkokankaan kanssa kaupoissa etsimässä oikeita sävyjä). En oikeastaan peittele naimisiinmenoa kenellekään, ja välillä tulee kuormitettua jonkun ulkopuolisen korvia ihan urakalla, mutta sitten menee taas viikkoja kun en puhu asiasta mitään kenellekään. Ei ole tarvetta. Kaikki tärkeimmät ihmiset tietävät, ja mulla tottavie on päivisin paljon muutakin tekemistä kun stressata häitä :) Ehkä se karu hirviömorsian kuoriutuu täälläkin sitten, kun häihin on kuukausi aikaa.

Edited by Ruska*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee semmoinen omalta tuntuva kompromissi eli vähän perinteitä ja vähän modernia. Esimerkiksi pukuni on valkoinen, haluan isän saattamaan ja tahdon tulla ryöstetyksi :girl_haha:

Kimppunikin meinaan heittää, mutta sukkanauhaa ehkä ei. Polkeminenkin on nyt vähän siinä ja siinä, voi olla että vieraiden mielestä se kuuluu asiaan ja kai me sitten poljetaan jos joku vaatii -_-

Hääleikitkin saa jäädä vähemmälle, kun itse en oikein edes tuommoisista tiedä ja jotenkin joku tutustumisleikki voi tuntua itsestä väkinäiseltä..no, katsellaan nyt vielä. Mutta kyllä me varmaan jossain muodossa valssataan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulee sotilashäät, joten sotilasperinteitä tulee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulee sotilashäät, joten sotilasperinteitä tulee.

Uuu! Kuulostaa ihanalta! :)

Jos mieheni vain armeijan olisi käynyt taikka töitä puolustusvoimilla tehnyt, olisin minäkin halunnut tuonlaisen teeman! Rakastan tuota teemaa! :)

Meillä ei ole syytä pitää tuota teemaa häissä, muuten vaan tuntuisi tyhmältä :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millaisia ne sotilasperinteet sitten ovat? Ennen kuin aloin pyöriä täällä naikkareissa, en ollut mokomasta koskaan kuullutkaan... :blink: *sivistymätön*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meillekin varmasti tulee perinteitä, kimpun heitto, häävalssi, morsiamen ryöstö, valkoinen puku ym.. Teemaa ei olla vielä päätetty, voi olla että päädymme poliisihäihin, tällä hetkellä tuntuu että ei, se kuitenkin rajaa niin paljon teemaa. Mutta toisaalta mieliipide vaihtuu päivittäin, joten mitään ei olla päätetty :D Onneksi aikaa on vielä yli vuosi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muillakin keskustelupalstoilla törmää siiheen, että miten häät on ihan syvältä jos siellä on leikkeja ym...

Meillekin tulee suhteellisen perinteiset häät. On häävalssi, vanhempien valssi, leikkejä, morsiamen ryöstö, valkoinen puku, sukkanauhan heittoa (ja kimpun). Ja ennen kaikkea, mä aoin askarrella mahdollisimman paljon sinne itse. Se on nimittäin mun harrastus ja haluan saada mahdollisimman oman näköiset.

Toki, häämme ovat maaliskuussa, joka taas minun suvussa on ennenkuulumatonta. Kuten sekin, ettei isäni saata minua alttarille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös perinteinen morsian! On valkoista pukua ja huntua, isi saattamassa, meillä valssataan ja heitellään kimppuja ja leikitään vaikka mitä.

Yksi suuri syy sille, miksi itse haluan perinteiset häät on ihan vaan se, etten ole ollut sellaisissa. Olen ollut vain muutamissa häissä, ja kai vain yhdet (siskoni häät) olivat ns. perinteiset. Tykkäsin niistä eniten. Me myös olemme ihan tavallisia suomalaisia, joten meidän näköiset häät ovat suomalaiset perus-häät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin myös perinteinen morsian, joka hössöttää häistänsä. ;) Kirkkohäät, valkoinen "prinsessapuku", häävalssi, hääkimpun heittoa, sukulaisten puheet ja ihanat hääleikit sopivat paremmin, kuin hyvin meidän häihin. Yhden "perinteen" olisin halunnut meille vielä eli tuo riisien heitto, mutta meidän vihkikirkon pihalla ei saa riisiä heittää eli saippuakuplat sen tilalla, joka on kylläkin nykypäivänä aika yleistä. Oon aina tienny, että perinteiset häät haluan ja nyt ne vihdoin toteutuu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös ilmoittautuu yksi perinteisten häiden järjestäjä. Hössötys on toistaiseksi jäänyt, mutta kirkkohäät, isä saattaa alttarille, riisin heitto, valkoinen puku, häävalssi, leikit, puheet ja kaikki muu perinteinen hömpötys. Mitään ryöstöjä en tosin meidän häihin halua. En ole vielä kertaakaan kuullut tai nähnyt, että sulhanen/morsian olisi saanut puolisonsa takaisin nolaamatta itseään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä myös perinteisten häiden kannattaja! Vaikka vielä "virallista" kosintaa odottelen, täältä sitä vaan löytää itsensä :grin: Ennen ekstempore-kosintaa en ollut ajatellut koko naimisiin menoa, mutta sen jälkeen eksyin tänne ja melkein joka päivä vinkkejä keräilen ja mielipiteitä vaihtelen.. En ole muuten elämässä mikään pikkutarkka pipertäjä, mutta tykkään suunnitella ja pyöritellä asioita eri näkökulmista sekä tehdä muistilistoja ja kerätä mood boardeja tai kuvakollaaseja tuleviin häihimme. Ajattelen asian niin, että hyvin suunniteltu on puoliksi valmis ;) Siitä vaan sulho sitten valitsee parhaat päältä kanssani :) En usko, että häntä kiinnostaa vertailla korttipohjia tai miettiä vessakoreja -sitä varten onkin naikkarit! Juuri parasta on, että täällä voi hössöttää ja jutella kaikesta! En nimittäin halua kuorimittaa sellaisia ystäviänikään pulputuksella, joista tiedän, etteivät halua häistä puhua ("en tykkää tyttöilystä" tai sinkkuja/huonossa jamassa oma suhde jne jne)

Sen jo tiedän MEISTÄ ihmisinä, että meille tulee paljon perinteitä: vihkiminen kirkossa; isi saattaa minut valkoisessa (noh ehkä ivory) puvussa, jota sulhanen ei ole nähnyt, alttarille. Hunnun suhteen en ole vielä tehnyt päätöstä, se tulee varmaan sitten, kun sellaisen päähänsä saa! Toivon paljon lyhyitä rentoja puheita tyyliin "sana vapaa" (ei kuitenkaan mitään 15min runoesitystä siltä "taiteelliselta kummitädiltä"); paljon ruokaa; häävalssi, kimpun&sukkanauhan heitto; tuttujuttu, esittelyleikki, ryöstö... Kakun leikkaus ja polkaisu, mutta en kyllä tykkää mansikka-kermakakusta kovinkaan. Niin ja kynnyksen yli kantaminen, tosin siitä pitää varmaan muistuttaa :D Toivon, että isäni vie äitini myös vanhempien valssiin (tulisi äitikin iloiseksi). Perinteisin ajankohta, kesä, on myös mielessä. Lisäksi toivon salaa perinnepolttareita: morsiussauna kananmunineen, venhäjauhoineen ja vihtoineen!

Ei-perinteistä edustaa varmaan sitten vierasmäärä, en halua 100 saati yli 100 vierasta, 40-70 ehken? Ja näihinkin vain sukulaiset, joiden kanssa olemme/haluamme olla tekemisissä. En halua paikalle pikkuserkkua uuden poikaystävänsä kanssa vain siksi "että pitää". Mielummin hyviä ystäviä, näin tunnelmakin on vapaampi ja homma lähtee nopeammin käyntiin. Ja toisena "bile"tanssimusiikki.

Ohjelma ja juhlan yleinen kulku lepää kuitenkin paljolti kaason&bestmanin&seremoniamestarin harteilla, joten oikeiden ihmisten valinta ja oikeiden (kullekin sopivien) tehtävien valinta on tärkeää. Juontotehtäviin ja yleisöä "hauskuuttamaan" tarvitaan kuitenkin rempseä ja sanavalmis ihminen. En halua tehdä ystävistämme mitään orjia bridezilla-tyyliin -toivon enemmän henkistä kuin fyysistä panosta, mutta toivon, että heiltä ei ainakaan kuulisi näitä "hyi ei kyllä mitään tommosta turhaa/pakkohauskaa/kulunutta tilpehööriä/leikkiä/koristetta!" (muoks. tähän kappaleeseen en oikein osannut ilmaista hienoimpia nyansseja... mutta jos tietäisitte mitä tarkoitan)

Edited by Tipzilla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now