Jump to content
Naimisiin.info

Siviilivihkimisen kaavasta


Recommended Posts

Hei, kertokaas jos tiedätte, miten siviilivihkimisen kaava menee silloin jos siihen sisällytetään esim sormusvalat? Siis tiedän että itse kaava on standardi, ja olen nähnyt sen mallin jossain (en muista nyt missä) mutta kuinka se sitten toimii "ekstrojen" kohdalla?

siis mihin väliin sitä kaavaa olette lisänneet runot/laulut tms?

ja me esim haluamme lausua toisillemme sormusvalat. näkemässäni kaavamallissa kuitenkin vihkijä kysyy ensin ne pakolliset "tahdotko" ja kysymysten perään julistaa vihittävät aviopuolisoiksi. siinä mallissa tämän jälkeen tulivat sormusvalat, ja sitten loppukaneetti, jossa todetaan jotain että "teidät on nyt vihitty avioliittoon ja puolisoina olette yhdenvertaiset...".

Tuntuu vähäsen hassulta että aviopuolisoksi julistetaan ensin ja sitten vannotaan sormusvaloja? vai tuntuuko?

Link to comment
Share on other sites

Meillä sormusvalat tuli tahdotko-kysymysten jälkeen, mutta vihkijä ei siinä välissä sanonut sitä "totean teidät aviopuolisoiksi" -kohtaa, vaan julisti sitten sormustenvaihdon jälkeen vasta. Siinä kysymysten jälkeen ja ennen sormusvaloja vihkijä sanoi jotain siihen tyyliin, että " vaihtakaa liittonne merkiksi sormuksia" tms. Virallisen kaavan perään vihkijä luki vielä yhden valitsemamme tekstinpätkän ja lopuksi oli laulua. Ainakin meidän vihkijä suositteli niin, että jos tulee jotain ekstroja (sormusvalan lisäksi), ne tulisivat loppuun, koska virallinen kaava on niin lyhyt, että hänen mukaansa sitä ei kannattanut katkaista.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Kun sormuksia ruvetaan pujottelemaan sormeen, niin missä vaiheessa bestman ojentaa sormuksen sulhaselle?

Ennen vai jälkeen vihkijän kommentin: "Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne."

Ahaa, kiitos vastauksista. Eli bestman ojentaa sormuksen vihkijän tokaisun jälkeen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Meillä kaava meni näin:

Yleistä vihkipuhetta (itse kirjoitettua malliesimerkkien avulla)

Apassi-intiaanien rukous/runo

Tahdon-kysymykset, jonka jälkeen:

Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen totean Teidät aviopuolisoiksi.

Antakaa liittonne merkiksi sormukset toisillenne.

***Sormukset ja pusu***

Vihkisormus on niiden lupausten symboli, jotka Te tänään teette toisillenne. Pitäkää sormusta muistutuksensa tästä hetkestä, jolloin tulevaisuudentoiveenne ja –pyrkimyksenne yhdistyvät.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi tukien toinen toistanne elämänpolkunne mutkissa. Olkaa vahvat poluillanne ja olkaa vahvat liitossanne.

Eli toden totta, tässä oli puolisoiksi julistaminen ennen sormuksia... Mutta kyllä toi järjestys on varmaan aika joustava, vihkijästä riippuen tietysti. Ei tuokaan järjestys kyllä siinä tilanteessa tuntunut yhtään hassulta (varsinkin, kun jännitti niin, että hyvä että tuosta muistaa mitään jälkikäteen ;)).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Tässä meidän vihkikaava

~Vihkikaava~

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Käsi kädessä-sydän sydämessä-alkaa nyt elämässänne uusi matka. Se matka kulkee läpi vihreiden metsien, halki auringossa kimmeltävien merien, yli tummien vuorien ja poikki lainehtivien peltojen... Ja vaikka se matka on pitkä, eikä sillä loppua näy, on se matka hyvä taittaa, kun rinnalla on se ystävistä kaikkein uskollisin ja rakkain, se elämän tärkein ihminen: aviopuoliso.

Tällä matkalla elämään ja ikuiseen rakkauteen, eivät polkuja peitä ainoastaan ruusujen pehmeät terälehdet, vaan joskus voi tie olla sateesta märkä tai lumesta liukas. Ojenna silloin rakkaallesi kätesi ja pidä tiukasti kiinni, sillä niin hänkin sinulle kätensä ojentaa, kun itse et uupumukseltasi jaksaisi jatkaa. Ja eipä aikaakaan, kun auringon valokin saa taas maantien kivet kimaltamaan kuin tuhannet timantit ja sen säteet kietovat matkantekijät hellään, lämpimään hyväilyynsä. Tällä matkalla ei ehkä aina ole poutaa, mutta taivaan jokaisen pilven vesipisarassa loistavat kaikki sateenkaaren värit.

Yksin voisi matkan varrella pelottaakin, mutta kahden kulkiessa rakkaus saa karhun voimat, kissan silmät ja kotkan siivet. Olkoon este sitten polulle kaatunut puu, pimeääkin pimeämpi korpi tai virrassa pauhaava vesi, voi rakkaus sen aina voittaa; nostaa puun syrjään, löytää eksymättä reittinsä pimeyden läpi tai kohota vahvoille siivilleen taivaan sineen jättäen taakseen kosken pyörteet ja karikot. Rakkaus löytää aina tiensä valoon - rakkaus on kartta ikuiseen onneen.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä Jari: Tahdotteko ottaa tämän Anna aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä Anna: Tahdotteko ottaa tämän Jari aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Sormus symboloi jatkuvuutta: sen kehällä ei ole alkua eikä loppua. Ympyrämuoto viittaa myös ikuisuuteen. Vihkisormus on rakkauden ja yhteyden vertauskuva, joka kestää kuolemaan asti.

Ottakaa Anna liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa Jari liittonne merkiksi sormus vaimoltanne.

Olkoon rakkautenne lujaa kuin kallio jalkojenne alla, olkoon se kestävää kuin tähdet päänne päällä. Antakaa rakkautenne roihuta tulen lailla, mutta nauttikaa myös ajoista, jolloin se on tyyni kuin lammen pinta. Sallikaa älynne ja mielenne voimien ohjata liittoanne ja tuoda siihen viisautta. Antakaa tahtojenne voiman sitoa teidät toisiinne, rakkauden ja intohimon voimien tehdä teistä onnellisia, ja omistautumisenne voiman tehdä teistä erottamattomat. Olkaa toistenne omat, mutta antakaa silti toisillenne tilaa hengittää. Olkaa kärsivällisiä, sillä vaikka myrskyjä nousee, ne myös aina laskevat.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

(Liiton vahvistaminen suudelmalla.)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Meinasin aloittaa uuden topikin tästä aiheesta, mutta löysinkin tämän vanhan. Eli olisi kiva kuulla minkälaisia kaavoja muilla siviilisti vihityillä on ollut tai tulee olemaan. Siis jos sisällytätte pakollisen lisäksi jotain omaa mukaan. Itse olen miettinyt seuraavanlaista:

1. Sisääntulomusiikki

2. Vihkipuhe (itse kirjoitettu)

3. Vihkikaavan minimiosa (= aviopuolisoiksi julistamiseen asti).

4. Sormusseremonia + suudelma

5. Lauluesitys

6. Kaason lukema teksti

7. Loppusanat ja avioliittoon lähettäminen (Apassi-intiaanien avioliittorukous)

8 Loppumusiikki

Vaihdoin laulun ja kaason tekstin järjestystä, kun noin se nyt todennäköisesti meidän vihkimisessä tulee

Edited by Sahrami79
Link to comment
Share on other sites

^Meillä on kovasti sama kaava :)

1. Sisääntulomusiikki

2. Vihkipuhe (vihkijä laatii yhteisen tapaamisen perusteella)

3. Virallinen osa aviopuolisoiksi julistamiseen asti

4. Sormus & pusu

5. Musiikkiesitys

6. Loppusanat ja avioliittoon lähettäminen

7. Ulosmenomusiikki

Harkittiin välillä myös kynttilöidensytyttämisseremoniaa ("unity candle") - mutta loppujen lopuksi jätettiin se pois, koska se alkoi tuntua väkisin ympätyltä.

Edited by tammikuu09
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Meillä myös samalla kaavalla mennään, eli:

1. Sisääntulomusiikki

2. Vihkipuhe alustukseksi

3. Virallinen osa aviopuolisoiksi julistamiseen asti

4. Sormus & pusu

5. Musiikkiesitys

7. Loppusanat ja avioliittoon lähettäminen

8. Ulosmenomusiikki

Mitä veikkaatte että tähän menee aikaa, 20min?

Link to comment
Share on other sites

Tulikin mieleen että vois laittaa vihkijälle sähköpostia ja kysyä suostuuko puheeseen, ennenkuin sitä alkaa sen enempää miettimään / pohtimaan ja tekemään.

Muoks: Eipäs tarvitsekaan kun hänen viimeisessä sähköpostissaan lukee näin:

Vihkikaava onlyhyt, joten siihen voidaan liittää parin haluamaa omaa tekstiä. Joko minä

vihkijänä voin lukea jotain ylimääräistä tai jos haluatte jonkun muun lukea

jotain, niin sekin käy. Myös musiikkiesityksiä on usein liitetty seremonian

yhteyteen. Näistä voimme sitten keskustella, kun tapaamme. On tietenkin hyvä,

että mietitte etukäteen omia toivomuksianne.

Eli nyt vaan miettimään tuota puhetta :)

Edited by Tanjuzka82
Link to comment
Share on other sites

Onko teillä vihkijät olleet oma-aloitteisia puheen suhteen, eli onko heiltä löytynyt ideoita ja ovatko olleet avoimia teidän ajatuksille?

Täällä keskusteluja seuranneena voisi sanoa, että monet vihkijät hyväksyvät "ylimääräisen" puheen, mutta enimmäkseen jää hääparin tehtäväksi suunnitella teksti itse. No, meillä on niin loistava tuuri, että vihkijä laatii itse puheensa, jolloin se tulee meillekin yllätyksenä. Odotukset ovat korkealla, koska tapaaminen vihkijän kanssa oli todella lupaava.

Link to comment
Share on other sites

Meillä vihkijän puhe laaditaan itse, mutta saadaanpa ainakin juuri sellainen kuin halutaan :D ! Kävimme tänään tapaamassa vihkijäämme ja leikkaa-liimaa-periaatteella koostamani teksti sopi hänelle hyvin, tosin tiivistän sitä vielä hieman, jotta vältetään päällekkäisyydet varsinaisen vihkikaavan kanssa.

Meidän (juhlapaikalla pidettävä) seremoniamme menee näin:

1) Kynttilöiden sytyttäminen / äidit

2) Sisääntulo

3) Vihkijän teksti

4) Vihkikaava ja aviopuolisoiksi julistaminen

5) Sormus vaimolle

6) Suudelma ja yhteisen kynttilän sytyttäminen (äitien kynttilöillä)

7) Musiikkiesitys: Let Love Rule, mies ja kitara

8) Vihkikaavan loppulauseet ("Teidät on nyt vihitty avioliittoon" jne).

Useamminkin saa kuulemma halutessaan suuteloida :D .

**muoks, kirj.virhe**

Edited by Dayla
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Heippa :) Täällä kirjoituksia lukiessa on tuntunut helpottavalta, että niinkin moni valitsee siviilivihkimisen kirkkohäiden sijaan. Ihanaa! Itse en välitä Raamatun teksteistä ja opeista, eikä sulhokaan, joten siviilivihkiminen oli meille se juttu (vaikka osa sukulaisista olsisi varmaan mielellään tirautellutkin kirkossa...). Kuitenkin Maistraatissa naimisiinmeno tuntuu jotenkin liian "pliisulta" ja lisäksi vihkipaikan valintaan vaikuttaa vierasmäärä -> maistraattiin kun ei mahdu kaikki. Päädyimme sitten vihkimiseen juhlapaikalla :)

Olemme suunnitelleet tällaista "seremoniaa" juhlien alkuun:

1. Morsiusparin sisääntulo

Eipä olla vielä päätetty saattaako isäni minut eteen vihittäväksi vai menemmekö sulhon kanssa kaksin kävellen, kun vieraat jo odottavat tilassa valmiina, mutta pian senkin tiedämme.

Musiikkia on, mutta se tulee varmaankin levyltä tulovaiheessa, itse tykkäsin perinteisestä Melartinin Juhlamarssista ja Toivo Kuulan Juhlamarssista

2. Tervetulotoivotukset ja vihkipuhe vihkijän suusta:

(Meidän nimet), te olette päättäneet rakastaa toisianne. Rakkaus on ihana tunne, se kantaa koko elämää. Te olette toisillenne tärkeimmät ihmiset maailmassa, itseänne ja toisianne varten te elätte. Teillä on koko elämä aikaa rakastaa.

Tunteet kuitenkin ovat ailahtelevaisia. Se, että te tahdotte solmia avioliiton, osoittaa, että tuntemanne rakkauden lisäksi te myös tahdotte yrittää rakastaa silloinkin, kun se on vaikeaa. Ihmiselämässä tulee vastaan vaikeuksia, mutta niinä hetkinä teillä on tukena toisenne. Joskus toinen rakastaa vähemmän, joskus toinen. Avioliitto on turvananne silloin. Te olette päättäneet uskoa toisiinne, rakkauteenne ja haluunne rakastaa.

Rakkaus, kunnioitus ja ystävyys. Vaikka joku näistä kolmesta välillä voi vähentyä, pyrkikää pitämään niiden yhteispaino samana. Kun te rakastatte toisianne, teillä on voimaa toisistanne. Kun te kunnioitatte toisianne, te ette voi loukata toisianne. Kun te olette ystäviä, teillä on maailmassa paras turva. Rakastamalla ja kunnioittamalla toisianne ja olemalla ystäviä keskenänne, te solmitte tiukimman liiton, jonka voi solmia.

Muistakaa myös rakastaa ja kunnioittaa itseänne, sillä itsenne te tuotte suhteeseenne. Te olette yksi ja te olette kaksi. Yhdessä te voitte kohdata elämän, kumpikin omana itsenänne. Te voitte kasvaa ja muuttua, katsoa eri suuntiin, nähdä eri asioita - mutta jos te haluatte rakastaa toisianne, kunnioittaa toisianne ja olla ystäviä toistenne kanssa, teillä on yhteinen tie elämässä. Olkoon kotinne molemmille onnellinen ja rauhaisa paikka, jonne voitte aina turvallisin mielin tulla rakastavan ihmisen luokse.

Sydämessänne te tiedätte jo olevanne pari. Tänä päivänä te haluatte vahvistaa suhteenne avioliitoksi.

3. Vihkiminen vihkikaavan mukaan:

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Miehen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Naisen Nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon)

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Naisen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Miehen Nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon)

Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi.

4. Sormusten vaihdot ja pusu:

Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne.

5. Loppusanat

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Olkoon rakkautenne lujaa kuin kallio jalkojenne alla, olkoon se kestävää kuin tähdet päänne päällä. Antakaa rakkautenne roihuta tulen lailla, mutta nauttikaa myös ajoista, jolloin se on tyyni kuin lammen pinta. Sallikaa älynne ja mielenne voimien ohjata liittoanne ja tuoda siihen viisautta. Antakaa tahtojenne voiman sitoa teidät toisiinne, rakkauden ja intohimon voimien tehdä teistä onnellisia, ja omistautumisenne voiman tehdä teistä erottamattomat. Olkaa toistenne omat, mutta antakaa silti toisillenne tilaa hengittää. Olkaa kärsivällisiä, sillä vaikka myrskyjä nousee, ne myös aina laskevat.

Apassi-intiaanien runo (viimeiseksi):

”Sade ei teitä enää kastele, sillä olette toisillenne suojana.

Kylmyys ei teitä enää vaivaa, sillä lämmitätte toisianne.

Yksinäisyyttä ei enää ole, sillä olette toisillenne elämäntovereita.

Te olette nyt kaksi ihmistä, mutta edessänne on vain yksi elämä.

Astukaa nyt yhdessä yhteisen elämänne päiviin.

Ja olkoon elämänne Maan päällä hyvä ja pitkä.”

6. Onnittelumaljat ja onnittelut

Ja tästä sitten siirytään ruokailemaan tms. Tälläistä olemme suunnitelleet ja onneksi satuimme saamaan vihkijän juhlapaikalle virka-ajan ulkopuolelle, vaikka se tuntui aluksi toivottamalta yritkseltä! Varsinkin Tampereella, joten päädyimme pitämään juhlat minun kotipaikkakunnallani :) Joku musiikkiesitys olisi kiva, mutta laulutaitoisia henkilöitä omasta suvusta ja tuttavapiiristä on vaikea löytää, joten saa nähdä. Tulomusiikkia siis on, mutta loppumusiikista ei vielä tiedetä. Voisihan esimerkiksi onnittelumaljoja jakaessa soida jotain musiikkia taustalla. Lisäksi jossain välissä voisi kuunnella jonkun meille tärkeän kappaleen, esimerkiksi sormustenvaihdon jälkeen ennen loppusanoja. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Osaisiko kukaan sanoa, miten tuo siviilivihkimisen peruskaava käyttäytyy, kun sormuksia ei vaihdeta?

Maistraatin sivuilla sanotaan kaavasta näin:

Jos sormuksia vaihdetaan (ei pakollista), lausutaan seuraavasti:

"Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne". Lopuksi vuorossa on ilmoitus: Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Pitäisikö tämä nyt ymmärtää niin, että tuota loppuilmoitusta ("Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette... jne.") ei tule, jos ei ole sormuksia? :blink: Eikö se nyt olisi vähän outoa...

Me käydään kahdestaan maistraatissa juhlia edeltävänä päivänä, ja on ajateltu, että vasta sitten siellä juhlassa ystävien ja perheiden läsnäollessa luettaisiin jotkut pienet sormusvalat ja pujotettaisiin sormukset. Näin tulisi jotain herkistelyä ja seremoniaa sinne juhliinkin.

Link to comment
Share on other sites

^ veikkaisin, että tahtomisten jälkeen ei vain tule sormuksen ottamista, vaan kaava jatkuu suoraan siitä : Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Eli siis näin:

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (miehen nimi): Tahdotteko ottaa tämän (naisen nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (naisen nimi): Tahdotteko ottaa tämän (miehen nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?

(Vastaus: Tahdon).

Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen totean Teidät aviopuolisoiksi.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tirppa Misukainen: kaava menee ilman sormuksia noin, kuin Pikkupikku sen laittoi. Testattu eilen käytännössä :grin:

Kiiunen: En osaa vastata onko olemassa pelkkää "nimet paperiin" versiota, mutta tuon puhekaavan läpikäymiseenkään ei oikeasti mennyt kuin 1-2 minuuttia. Henkikirjoittaja, joka meillä tuon veti läpi oli oikein mukava nainen ja jäi hyvä mieli tuollaisesta pikatoimituksestakin :)

Link to comment
Share on other sites

^Tiedän ettei tuo peruskaavan läpi käyminen kauaa kestä, mutta periaatteesta emme missään nimessä halua tuota alku löpinää perheestä, eikä meillä ole mitään tarvetta myöskään tuohon sormus kohtaan, joten koko toimitukseen jäisi vain tuo Tahdon emmekä me kyllä sitäkään välttämättä tarvitse/tahdo :girl_haha:

Pitää alkaa selvittelemän onko olemassa jotain lyhyempää vaihtoehtoa olemassa. Käräjäoikeus kuullostaa ihan meidän paikalta :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ihan mielenkiintoinen näkökanta muuten :) Nyt kun aloin asiaa ajatella, niin tuossa ihan pelkistetyimmässä versiossakin puhutaan perheen perustamisesta, rakastamisesta jne. Juridisesti kuitenkin avioliitto on pykälien mukaan "pelkkä taloudellinen sopimus", joka ei suinkaan velvoita rakastamaan toista tai olemaan "perhe" (huolenpitovelvollisuus kylläkin on) ja vaikuttaa lähinnä mahdollisessa avioerossa varallisuuden jakamisen suhteen. Ihan periaatteesta tekisi mieli olla sitä mieltä että täytyisi siis olla vieläkin pelkistetympi kaava :grin:

Tuo siis sellaista lähinnä omaan koulutukseeni liittyvää yleistä pohdintaa, meille tulee todellisuudessa mahdollisimman pitkäksi venytetty, runollinen, ja mahdollisimman juhlallinen vihkikaava, ja mitä enemmän siihen saadaan sisällytettyä rakkautta ja perhettä sen parempi :girl_sigh:

Mutta tosiaan, peruskaavan pitäisi olla sellainen että se käy jokaiselle joka haluaa avioliittolain mukaisen sopimuksen tehdä, ilman niitä ylimääräisiä yleensä avioliittoon liitettäviä käsityksiä kuten perheen perustaminen.

Link to comment
Share on other sites

^^^Me emme käyneet käräjäoikeudessä vihittävänä, mutta vihkijä oli käräjäoikeuden tuomari, ja kyllä siinä silloinkin se pakollinen vihkikaava oli mukana (sormuskohdan toki voi aina jättää pois).

Edit: mä muuten miellän sen "perheen perustamisen" tarkoittavan ainoastaan ja nimenomaan sitä, että naimisiin mennessä puolisosta tulee juridisestikin lähin omainen eli siinä mielessä perhe, toisin sanoen se naimisiin meneminen itsessään on juuri sitä perheen perustamista (kun kerran avoliitolla ei ole samaa juridista merkitystä kuin avioliitolla).

Edited by tammikuu09
Link to comment
Share on other sites

Guest Sieglinde

Kyllä minua hieman häiritsi kaavan alussa oleva 'avioliiton tarkoitus on perheen perustaminen' (meille kun oli ja on itsestään selvää, että emme halua lapsia) mutta myöhemmin tuleva lause 'puolisoina muodostatte perheen' muuti mieleni. Vaikka päinvastaistakin on näiden (neljän viikon kuluttua) viien avioliittovuoden aikana cali saanut kuulla, myös lapseton pariskunta on perhe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...