Breda

Ruokaan panostaminen

30 posts in this topic

Luin ketjua jossa kyseltiin hääparin pihistys/panostuskohteita häissä. Hyvin moni ilmoitti, että ruokaan panostetaan. Tämä lämmitti erityisesti mieltäni. Sitten luin läpi ketjun "Menugallup". Ja sen jälkeen sydämeni vuoti verta. Näiden kahden ketjun jälkeen jäin miettimään sitä mitä tuo ruokaan panostaminen tarkoittaa.

Olisin kovin kiinnostunut tietämään mihin te kiinnitätte huomiota menussanne. Onko se raaka-aineet ja laatu, vaiko kenties ruokalajien runsaus ja ruuan määrä? Mitä teille tarkoittaa ruokaan panostaminen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Ruoka lienee asia, mistä ihmisillä on niin kovin monenlaisia mielipiteitä. Mikä on toiselle juhlavaa, ei välttämättä ole toiselle sitä ollenkaan. Sen takia on varmaankin hankalaa sanoa mikä on panostamista ja mikä ei. Meille panostaminen on sitä, että valitsimme pitopalvelun, jonka tiedämme jo ennalta toimivaksi ja jonka ruokia olemme syöneet toisissa tilaisuuksissa aiemmin ja olleet aina erittäin tyytyväisiä ruuan laatuun ja makuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä se tarkoittaa sitä laatu korvaa määrän. :) Ja sitä, että vieraslista on rajoitettu. Eli käytännössä rajattua vieraslistaa, jolle tarjotaan parhaita ruoka-aineita, joita on saatavilla. En nyt tarkoita mitään hanhenmaksapalleroita ja kaviaaria, vaan siis esim. sitä että liha on oikeasti hyvää lihaa eikä mitään possun paistisuikaleita. ;) Ja että menu on harkittu kokonaisuus, joka on täynnä iloisia yllätyksiä ja että jokainen suupala olisi elämys. Lohikeitot yms. jätetään suosiolla arkeen. Ei sillä etteikö lohikeitto voisi olla hyvää ruokaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onpas mielenkiintoinen aihe. Itse olen pohtinut täysin samaa nimenomaan luettuani juurikin nuo Shirazin mainitsemat kaksi ketjua lävitse. Kuten edellisellä kirjoittajalla, myös meillä se panostaminen tulee tarkoittamaan laatua eikä suinkaan määrää. Tämän vuoksi minulle on ehdoton asia saada häihini joko positiivisessa mielessä maineensa veroinen pitopalvelu (Jolta siis löytyy valikoimasta muutakin kuin perinteisiä lihapullia tai karjalanpiirakoita, ei siis sillä etteikö nämä voisi olla hyvänmakuisia.) tai juhlapaikaksi ravintola, jossa TIEDÄN olevan laadukasta ja herkullista ruokaa. Valitsimme jälkimmäisen. Haluamme juhliimme harkitun ja sopusoinnussa olevan menun, jonka makua niin me kuin vieraammekin arvostaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä on aika hauskaa välillä lukea tällaista:

Perinteistä karjalanpaistia , perinteistä kermakakkua , perinteisiä lihapullia , perinteistä silliä

- näistä ei mikään ole perinteistä nykyään

Kuinka monissa häissä Helsingissä on näitä , ei kovinkaan monissa , vain yksittäisissä häissä ja niitä tarjoaa ne pitopalvelut jotka eivät ole edes ammattiihmisiä.

Näin se menee: perinteinen moussekakku , perinteistä kasvisruokaa , perinteistä carpacciota jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Ruoka lienee asia, mistä ihmisillä on niin kovin monenlaisia mielipiteitä. Mikä on toiselle juhlavaa, ei välttämättä ole toiselle sitä ollenkaan. Sen takia on varmaankin hankalaa sanoa mikä on panostamista ja mikä ei. Meille panostaminen on sitä, että valitsimme pitopalvelun, jonka tiedämme jo ennalta toimivaksi ja jonka ruokia olemme syöneet toisissa tilaisuuksissa aiemmin ja olleet aina erittäin tyytyväisiä ruuan laatuun ja makuun.

Ja lisätään tähän vielä, että panostamiseksi kutsumme tätä ratkaisuamme, koska kyseinen pitopalvelu ei todella ole pääkaupunkiseudun halvimpia, mutta edellä mainituista syistä halusimme juuri heidät. Eli emme ottaneet sitä halvinta vaihtoehtoa, vaan sen, johon tiedämme voivamme luottaa ruoan laadussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin, kyllä se "ruokaan panostaminen" varmaan useille tarkoittaa sitä että ei oteta sitä ihan edullisinta sapuskaa tai pitopalvelua tai jopa niin että "voisimme tarjota järkevän budjetin puitteissa sadalle vieraalle vain kahvit mutta haluamme panostaa siihen sen verran että ihmiset saa oikean aterian". Meillä se tarkoittaa käytännössä hieman paremman pitopalvelun parhaan tarjotun menun, vaikka olisihan pitopalvelu varmaan tehnyt melkein mitä vaan jos hinnasta sovitaan. Kuitenkin se 4500€ ruokaan (sadalle vieraalle) on jo melkoista panostamista ainakin meiltä ja siihen meneekin ylivoimaisesti suurin erä koko budjetista, melkein puolet.

Tähän 4500€ hintaan me saamme menun johon kuuluu alkupaloja kolmea eri salaattia (insalata tricolore, sienisalaatti ja vihersalaatti) sekä kahta kalalaatua (loimua ja graavia), pääruokana naudanpaistia punaviinikastikkeessa, kasvis- ja perunalisäke, lihapullat lapsille sekä kasvisruoka ja jälkkäriksi kahvin/teen kanssa kahta eri kakkua (valintamme mukaan hääkakku sekä sacher) sekä kahta eri pikkuleipää. Tietysti kaikki leivät, mehut ym. päälle ja tarjoilijat sisältyvät hintaan koko päiväksi (ei siis tuntiveloitusta). Lisäksi iltapalaksi tulee samasta pitopalvelusta muistaakseni paria salaattia ja/tai piirakkaa. Loppujen lopuksi tuo hinta tuntuu melko kohtuulliselta ruokamäärään ja -laatuun nähden joten voin kyllä todellakin sanoa panostaneeni ruokaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Yvory, meillä on vähän sama meininki. Tosin meillä niin, että otimme erittäin hyvän pitopalvelun vähän edullisemman menun, koska meidän sadalle vieraalle sekin maksaa melkein viisi tonnia (siis tarjoilupalkkioineen). Emme silti koe siinä tinkineemme ruoasta, koska edullisempi menu kokonaisuutena miellytti meitä enemmän sisältönsä puolesta. Pääruokana meillä on kanaa, mikä on tietysti vähän edullisempaa kuin muut lihat. Silti mun mielestä olemme panostaneet ruokaan, koska hyvä menu ei mun mielestä välttämättä tarkoita niitä kaikkein kalleimpia raaka-aineita, vaan nimen omaan niin, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja niistä osataan tehdä ruokaa taidokkaasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hyvä menu ei mun mielestä välttämättä tarkoita niitä kaikkein kalleimpia raaka-aineita, vaan nimen omaan niin, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja niistä osataan tehdä ruokaa taidokkaasti.

Olen tässä aivan samaa mieltä. Ja valitettavasti tämä vain on kovin harvinaista. Useimmiten hyvätkin raaka-aineet pilataan huonolla valmistuksella, ja sillä, että buffet-pöytään valitaan ruokia jotka sinne eivät kuulu. Esimerkiksi kypsyysasteisiin ei kiinnitetä huomiota, joka väistämättä johtaa siihen, että tarjolla on useimmiten ylikypää eli kuivaa ruokaa. Tämä varsinkin lihan kohdalla. Ja yllättävää on se, että suurinosa pito- ja Cateringpalveluista ei joko välitä tästä asiasta tai sitten ovat jossain määrin ammattitaidottomia.

On aivan totta, että jokaisella on oma mielipiteensä juhlavasta ruuasta, ja ruokaan panostamisesta. Ja mikä olisikaan parempi aihe mehukkaalle keskustelulle kuin mielipiteet ;) Tässä suhteessa oma mielipiteeni eroaa, monistakin syistä, valtavirrasta. Minulle on hyvin tärkeää se miten ruoka on valmistettu, ja millaisena se tarjoillaan. Esim. buffettiin en lämpimänä ruokana laittaisi possun- tai naudanfilettä juuri siitä syystä, että ne eivät ole ruokalajeja joiden on tarkoitus seistä odottamassa ruokailijaa. Ne eivät myöskään vastaa käsitystäni juhlaruuasta, ja siksikin jättäisin ne pois listalta. Tosin naudanpaahtopaistia voisin tarjoilla kylmänä alkupalapöydässä esim. piparjuurikastikkeen kera.

Minulle ruokaan panostaminen tarkoittaa sitä, että kaikki tarjottavat raaka-aineet ja ruokalajit sopivat yhteen. Niiden valmistustavat on mietitty silmällä pitäen sitä miten ja milloin ne tarjoillaan (ja myös sen mukaan onko kyseessä pöytiintarjoilu vai buffet). Myös viinit, ja muut juomat, ovat suuressa roolissa aterialla. Myös näiden on oltava sopusoinnussa, sekä makujen että toistensa kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ruokaan panostaminen tapahtui valikoiman ja kokonaisuuden mukaan. Emme halunneet tarjota perusmansikkakermakakkua vaan moussekakun; keksien tilalla meillä oli macaronsit sekä lusikkaleivät lemon curd-täytteellä (eikä perinteisiä kaneliässiä tmv.). Macaronsit eivät ole kovin yleisiä tarjottavia ja lusikkaleipien täyte oli normaalista poikkeava. Kahvihäät kun meillä oli, niin suolaisten virkaa toimitti lohituulihatut sekä kasvispiiras (eikä voileipäkakku). Lisäksi avecit oli mietitty tarkkaan kuin myös tee. Kuohuviini ei ollut peruskuoharia vaan makeampaa kuin yleensä on tarjolla.

(vertauskohteet perustuvat empiiriseen tutkimukseen omalta osaltani)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ruokaan panostaminen tarkoittaa sitä, että raaka-aineet ovat tuoreita ja hyvälaatuisia, ja pyrimme rakentamaan menun niin, että jokainen löytää mieleistään syötävää. Lisäksi häihimme on tulossa moniallergikkoja sekä kasvissyöjä, jotka ovat tottuneet syömään juhlissa "jotain". Harmi kuulla, että yleensä tämä "jotain" on ollut vihreää salaattia ja leipää. Juu ei, meillä hekin saavat syödäkseen lämpimän ruuan.

Ja sitten, en kyllä antaisi millekkään pitopalvelulle häitämme kestittäväksi :girl_impossible: Olen liian monta kertaa saanut syödäkseni ylikypsää possua, joka lilluu mauttomassa kastikkeessa ja vieläkin useammin sitkeää ja suolatonta karjalanpaistia. Lisäksi liian moni tietämistäni pitopalveluista käyttää puolivalmisteita ja pakastepaskaa, nätisti sanottuna. Joten ei kiitos. Teemme siis ruuat itse, jolloin saamme juuri sitä mitä haluamme. Tosin juhlatilan pienen uunin takia leivät, perunat ja kasvilisäke tulevat eräästä ravintolasta, mutta siitä paikasta tiedän että saan priimaa. Mies on siellä töissä välillä ja minäkin teen sinne välillä keikkaa.

Menumme ei ole mitenkään "fiini", vaikka sillä olevat ruuat miellänkin juhlaruuiksi. Ja Shiraz sen sanoikin, kypsyysasteilla on väliä. Tilojen ja vierasmäärän takia meille tulee noutopöytä, joten esim. kampasimpukoita ja mediumia häränpihviä ei kannata laittaa tarjolle, kuivuisivat vain pilalle. Lisäksi tahdon panostaa ruuan esillelaittoon ja ulkonäköön muutenkin, esim. kuutiot ovat todellakin tasakokoisia kuutioita eikä vain sinne päin. Ja koristeeksi hommaan jotain muuta kuin peruspersijaa ja "tomaattikukkia"(siis näitä siksakleikattuja tomtskunpuolikkaita, kaikki tietää). Yhteenvedoksi tästä nillityksestä voisi sanoa, että panostamme maittavaan, rentoon ruokaan, josta löytyy jokaiselle jotain, ja joka on tehty tuoreista ja laadukkaista aineksista. :girl_haha:

Ja juomiin panostamme myös, mielestäni. Viinit on valittu oman makumme mukaan niin, että ne sopivat ruuan kanssa ja ne ovat myös tarpeeksi keveitä illan seurustelua silmälläpitäen. Kahviksi Presidenttiä, ja teeksi muutakin kuin perusliptonia. Avec saattaa jakaa mielipiteen, mutta onpahan jotain muuta kuin Tallinnan halvinta Vs:ää. :girl_haha: Kuohuviinistä täytyy sanoa sen verran, että sitä ei meille tule. Tiedän, että suurin osa vieraista arvostaa enemmän siideriä, jota aiomme tarjota. Boolin reseptiä hiotaan, jotta suhteet saadaan oikeiksi ja maku hyväksi. Lisäksi alkoholittomat juomat ovat muuta kuin pelkkää laimeaa sekamehukattia ja vettä.

Edited by Decline

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuten on esille tullut, ihmisillä on erilaisia käsityksiä. Meille ruokaan panostaminen tarkoittaa sitä, että otimme pitopalvelun jonka tiedämme taatusti hyväksi, koska pelkona itselläkin oli ylikypsät, kuivat ja sitkeät lihat. Nyt ei pelkoa ole ja tiedän että kaikki tehdään itse ja laadukkaasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ruokaan panostaminen lähti pitopalvelun valinnasta: otimme hyväksi havaitun pitopalvelun, jonka tiesimme pystyvän toteuttamaan meidän näköisen menun. Ajatuksenamme oli runsas pitopöytä with a twist, ja yhdistäväksi teemaksi saatiin aasialaisuus. Menu olikin onnistunut ja pitopalvelu sai paljon kiitosta: kaikesta näki, että kokonaisuus oli mietitty ja raaka-aineet hyviä (erityisesti lohipastrami ja katkarapusalaatti olivat suussasulavia). Pitopalvelun asenne kertoo paljon: heidän edustajansa sanoi, että tätä projektia oli ilo tehdä, koska siinä oli ammatillista haastetta.

Tein hääkakut itse, ja niidenkään raaka-aineissa en pihistellyt: käytin tuoreita hedelmiä, aitoa vaniljaa, mascarponejuustoa, tummaa suklaata kakkupohjissa jne. Varmaan vastaavia kakkuja olisi saanut konditoriastakin, mutta hintaa niille olisi kyllä tullut juuri raaka-aineiden takia. (Vaikka eihän tuossa hommassa kyllä tuntipalkoille päässyt. :rolleyes::girl_wink: )

Kakkujen kanssa tarjottiin ihan tavallista kahvia sekä darjeeling-teetä, jonka valmistamisesta olin antanut pitopalvelulle kirjalliset ohjeet (vaativa asiakas :D), koska olen intohimoinen teenjuoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä persoonallista, omia mieltymyksiämme ja juhlien tyyliä vastaavaa ruokaa. Kuten Shiraz kirjoitti, ruokien sekä tarjottavien viinien tulee olla kaikkien sopusoinnussa keskenään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ruokaan panostaminen tarkoittaa sitä, että ruokaa on riittävästi, se on hyvää ja sieltä löytyy vieraiden ruokavaliot huomioiden kaikille jotakin. Pitopalvelun kanssa yhdessä pohdimme, että tarjottavat ruoat ovat myös sellaisia, jotka kestävät buffet-tarjoilun (kylmänä tarjottavaa paahtopaistia kastikkeineen, kylmänä tarjottavaa lämminsavulohta, kasvissosekeittoa ja kasvispiirakkaa, salaatteja, leipää ja niin edelleen).

Viinit valitsin siltä pohjalta, että ne sopivat mielestäni buffet-ruokailuun, eli ovat aika neutraaleja. Valitsin myös itselleni tuttuja merkkejä, joiden ei pitäisi tuottaa suuria yllätyksiä.

Jonkun mielestä meidän ruoka- ja viinivalintamme voivat olla tylsiä, mutta usein simppeli hyvä ruoka on parempi, kuin kikkailu erikoisuuksilla, kun kyseessä tosiaan on isomman porukan juhla, jossa ruokaa ei tarjoilla henkilökohtaisesti pöytään ja jossa vierailla on niin monenlaisia mieltymyksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille oli alusta asti selvää, että halusimme hääjuhlistamme kivat bileet kavereille ja sukulaisille katkaisemaan synkkää syksyä rennon yhdessäolon merkeissä. Vierasmäärä (n. 100) tarkoitti meille sitä, että budjetti ei anna periksi hienoon illalliseen, mutta halusimme kuitenkin jotain vähän erilaista, kuin se normibuffa (jos sellaista nyt enää onkaan).

Suunnittelimme ruoan yhdessä juhlapalvelun kanssa ja päädyimme aika simppeliin, mutta loppujen lopuksi varsin toimivaan ratkaisuun. Menussa piti ottaa huomioon myös se, että suurin osa vieraista ei syö lihaa, kalaa kylläkin.

Alkuun meille tuli yllätys yllätys lohikeitto, :girl_haha: eli lohiseljanka pöytiin tarjoiltuna. Pääruokaa arvottiin tosi pitkään, ja erittäin epäortodoksisesti päädyimme tarjoamaan blinejä (juhlapaikalla paistettuna) lisukkeineen (mätiä, suolakurkkuja, smetanaa, hunajaa, kylmäsavuporoa, sillitartaria, sienisalaattia, jne.) Toimi hyvin, koska blinit olivat ihanan tuoreita ja lisukkeet kaikki seisovaa pöytää "kestäviä". Hääkakut olivat Kakkugallerian moussekakut: lime-passion ja suklaa-mustaherukka. Iltapala jatkettiin slaavilaisella teemalla, lohikoulibiac ja kastikkeeksi sulatettu voi.

Juomana läpi aterian kuoharia, olutta ja tietty asiaankuuluvat snapsit. :girl_haha:

Meille ruokaan panostaminen tarkoitti lähinnä sitä, että se oli tyyliin sopivaa, hyvistä raaka-aineista tehty ja kauniisti ja tyylikkäästi tarjoiltu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ruokaan panostaminen tarkoittaa sitä, että tiedämme tarkalleen mistä raaka-aineet ovat tulleet. Eli panostamme lähiruokaan, emme hienoihin ruokalajien nimiin. Pääruokana yksinkertainen poronkäristys perunoilla, ostimme viime syksynä kokonaisen poron lihat mökkinaapuriltamme. Alkuruuan lämminsavulohi tulee tätini kalankasvattamosta/-jalostamosta. Perunat tulevat myös sukulaisiltamme. Sienisalaatti tehdään itse ja puolukat on kerätty viime syksynä. Alkusalaatin aineksetkin me olisimme saaneet äidiltäni, mutta päädyimme siihen ratkaisuun että hankimme ne eräältä paikalliselta tuottajalta. Kallis ei aina tarkoita parasta mahdollista. Mikä voisi olla enää parempaa kuin suussasulava poronkäristys... Varmasti monikin asia eri ihmisten mielestä :) Eikä yksinkertainen menu tarkoita sitä, etteikö siihen olisi panostettu. Me ainakin olemme harkinneet kaiken erittäin tarkasti pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Leivätkin on itse leivottuja, mummoni tekee ohrarieskaa ja me leivomme äitini kanssa sämpylöitä.

Ja mitä kakkuihin tulee, olemme juhlineet yhteensä kuudet hääjuhlat mieheni kanssa hyvin erilaisine menuineen mutta yksi on ollut yhdistävä tekijä. Enää ei todellakaan puhuta perusmansikkakermakakusta vaan nyt on perusmoussekakku. Viisi hääparia näistä kuudesta oli valinnut sellaisen kakukseen, ja nyt voin sanoa että toivon jo että se villitys menisi ohitse. Ovathan ne toki hyvänmakuisia mutta liika on liikaa. Meille tulee siis ihan normi pohjalla oleva kakku, mansikkapehmiksen makuinen ja tuoreilla mansikoilla täytetty sisus ja ulkokuori mukailee täysin teemavärejämme.

Mielestäni hääruokaan voidaan panostaa kuitenkin monella eri tavalla. Tärkeintä kai on, että siihen ylipäätänsä panostetaan. Kun ruoka-asioissa ei ole yhtäkään vaihtoehtoa, joka miellyttäisi kaikkia. Siskoni häissä tarjottiin aivan upea kolmen ruokalajin tunnelmallinen illallinen hyvin valikoidulle vierasjoukolle ja nautin siitä suunnattomasti. He olivat panostaneet ruokaansa eri tavalla kuin me. Ihan samalla tavalla kuin jokainen hääpari on erilainen, ovat myös menut aina erilaisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tärkeitä seikkoja pitopalvelun valinnassa oli laadukkaan ja yhteensopivan menun lisäksi se, että he panostivat myös ruuan esillepanoon. Halusin siis välttää erilaisten tarjoilumateriaalien sekamelskan ja punotut leipäkorit :girl_haha:

Omalta osaltamme panostimme laadukkaiden viinien ja konjakkien tarjoamiseen osana päivällistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me olemme jàrjestàmàssà kaksia juhlia (molempien kotimaissa) ja molemmissa ruualla on tàrkeà rooli. Molemmissa maissa menumme tulevat olemaan melko perinteiset sen maan ruokakulttuuria noudattelevat (suunnittelemme karjalanpaistia Suomeen - rakastamme sità :grin:), mutta taidolla ja laadukkaista raaka-aineista tehdyt. Tààllà Italiassa ruoka on.... se on jotain, en itse asiassa osaa edes sanoiksi pukea, mità se on ja miten tàrkeàà se on - tààllà raaka-aineisiin ja laatuun kiinnitetààn huomiota jo arjessa, joten voitte vain kuvitella, miten paljon huomiota niihin kiinnitetààn juhlassa! Italialaisissa hàissà ruokaan panostaminen tarkoittaa sità, ettà siihen kuluu ehdottomasti eniten rahaa, sità ettà panostetaan laatuun ja sità ettà panostetaan mààrààn. Me valitsimme ravintolaksi hyvàtasoisen ja hyvàmaineisen paikan, josta olimme kuulleet tuttujen kautta hyvià asioita. Meille tulee alkupalabuffet (jossa on melkein 50 eri alkuruokaa!), jota seuraa yhden pastaruuan, yhden riisiruuan, yhden pààruuan ja hedelmàn illallinen (tarkempaa menua olemme parhaillamme pàhkàilemàssà), jàlkiruokabuffet ja hààkakku. Suomessa valitsimme ravintolan, jossa olemme kàyneet useaan otteeseen syòmàssà, ja josta olemme aina làhteneet pois enemmàn kuin tyytyvàisinà - etenkin mità tulee laatuun, mutta myòs mààrààn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä sitä, että on tarjolla muutakin kuin kahvia ja pullaa :D Ja ollaan mietitty menu meidän tyyliseksi, silti kaikille maistuvaksi. Ei myöskään mietitty hintaa ruokavalintoja tehdessä, vaan otettiin mitä haluttiin. Toki halutaan raaka-aineiden olevan laadukkaita jne. ja siksipä valittiin luotettava pitopalvelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ruoka on eras tarkeimmista asioista haissa ja panostuksen kohde. Meilla tama tarkoittaa ensinnakin poytiintarjoilua - makuunhan se ei tietenkaan vaikuta, mutta tuo kuitenkin ateriointiin juhlavuutta, kun annos on kauniisti (toivottavasti!) aseteltu lautaselle lisukkeineen. Lisaksi tarkoitus on tarjoilla "hyvaa Suomesta" -teemalla, koska noin puolet juhlavaesta on tulossa ulkomailta - toivon kuitenkin, etta pitopalvelu pystyy toteuttamaan taman modernisti ja raikkaasti. Ei siis karjalanpaistia tai lihapullia (niita vaheksymatta, ei vain sovi meille), vaan alkuruuaksi luultavasti jonkinlainen kalalautanen ja paaruoaksi riistaa/karitsaa. Tarkeaa on myos viinin ja ruoan yhteensopivuus, ja se onkin eras syista, etta en halua edes alkuruokia buffasta, vaikka siten saisikin paremmin toteutettua tata "makumatka Suomeen" ajatusta. On kuitenkin hankalampaa loytaa hyva buffaan ja useisiin ruokalajeihin sopiva viini, kuin loytaa hyva viini tietylle ruoalle. Lisaksi alkumaljaksi tulee ehdottomasti sampanjaa ja se nautitaan canapeiden kanssa. Pitopalvelua emme pysty valitsemaan vaan se tulee juhlapaikan mukana, mutta onneksi lukemani kokemukset ja keittiomestarin tausta vaikuttavat oikein positiivisilta - pieni jannitys on kuitenkin siita, onnistuuko ruoka olemaan enemman kuin vain hyvaa. Toivottavasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä taas on buffee juuri siksi, että se sopii häidemme henkeen. Lautasannokset ja pöytiin tarjoilu tuntuisi liian "viralliselta".

Panostaminen tarkoittaa sitä, että buffeessa on monipuolisesti varsinkin salaatteja ja alkuruokia. Itse yleensä keskityn juhlissa alkuruokiin ja jätän raskaat liharuoat vähemmälle. Ja juhlapaikka käyttää paljon lähiruokaa, mikä on myös positiivinen asia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ruokaan on mielestäni myös panostettu. Toisaalta se, että 100 vieraalle ylipäätään tarjoillaan illallinen on jo panostamista, mutta minulle ruokahäät olivat itsestään selvyys. Valitsimme kuitenkin juhlapaikan hyvin pitkälti myös menua silmällä pitäen. Kyseinen pitopalvelu kun oli aiemmista kerroista tuttu ja tykätty.

Iso osa valintaan vaikutti myös kahden pääruuan mahdollisuus (suurimmassa osassa pitopalveluita tämä olisi nostanut kohtuuttomasti hintaa). Sulhasen suvussa on paljon kasvissyöjiä, jotka kuitenkin syövät kalaa. Heille kala on selkeästi se juhlaruoka, joten mielellämme heille sen mahdollisuuden tarjoamme. Itse taas en ole kalan ystävä (ja sulhokin haluaa milummin lihaa), joten ainoaksi pääruuaksi ei tätä haluttu. Toki kasvisruokailijoille olisi voinut tarjoilla kalan erityisruokavaliona, mutta toisaalta vieraissa on paljon myös heitä, jotka syövät lihaa, mutta haluavat mielellään (myös) kalaa. Pitopalvelumme tarjoama vaihtoehto ehto kahdesta pääruuasta (näillä näkymin tulossa naudan punaviinipataa ja loimulohta) oli siis oikein osuva meidän tarkoitukseen! Pääruokaan kuuluu sekä peruna että kasvislisuke. Alkuruuaksi on tulossa vihersalaatti, juustopastasalaatti, savukuhaa ja lihapullia (morsiammen toive:D ja menee hyvin pääruokana lapsille, jos liha/kala ei maistu).

Pitopalvelumme käyttää mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa, samoin luomutuotteita (esim. ihania luomuviinejä). Tämäkin on mielestäni panostusta!

Lisäksi panostamme iltapalaan. Pitopalvelumme paistaa illalla pizzoja vieraille muutaman tunnin ajan.

Toisaalta myös pihistämme, sillä kakku leivotaan itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varasimme häihimme laadukkaan pitopalvelun, josta olen kuullut vain kehuja. Panostamme ruokailuun ja se tarkoittaa meillä sitä, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja osa tuotteista on lähiruokaa.

Meille tulee seisovapöytä, mutta pidän tosi tärkeänä sitä, että ensin syödään alkuruuat rauhassa ja sen jälkeen lautaset kerätään pois ja pääruokaa otetaan uudelta lautaselta. Eli ei siten, että samalle lautaselle ladotaan kalat ja lihat ja kaikki muut ja heti on mahdollisuus ottaa alkuruoka ja pääruoka samalle lautaselle. Ei siinä ole silloin mitään mieltä tarjota alkuruokaa ja pääruokaa, jos kaikkia voidaan ottaa heti. Tästä en ole vielä pitopalvelun kanssa puhunut, mutta tuskin tulee ongelmaa.

Ja toki panostaminen tulee näkymään myös siten, että kasvissyöjille ja muille erikoisruokailijoille on hyvää ruokaa tarjolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruokaan panostaminen tarkoitti meillä sitä että tarjolla oli ehdottomasti lämmintä ruokaa. Itse entisenä kasvissyöjänä halusin myös että kasvisvaihtoehdot on kunnon ruokaa.

Minusta hyvä ja laadukas ruoka ei välttämättä tarvitse olla sitä trendikkäintä (in juuri nyt) sapuskaa ei esim. moussekakku ole yhtään sen hienompaa kuin kermakakku. Itse asiassa olen aina vähän karsastanut tietynlaista ruoka snobbailua, koska esim kunnolla tehdyt ns perinne ts "juntti" ruuat on oikein tehtynä super hyviä... Kun on hyvät sesongin raaka-aineet ja hyvät tekijät ei mikään ruoka ole huonoa. Toki esim buffet ruokailussa ruokalajilla on merkitystä esim pihvit menee vähän pilalle jos ne joutuu liikaa seisomaan tms.

Me haluttiin myös että menu on meidän näköinen eli sori vaan vieraat valittiin itsekkäästi sitä mistä pidettiin, koska kyseessä oli meidän päivä. Tietysti huomioitiin erityisruokavaliot ym ja mietittiin kyllä mistä useimmat voisivat pitää, mutta esim jos joku ei meidän häissä pitänyt välimerellisistä mauista ei voi mitään...

Helpointa meillä oli tilojen ym takia järjestää buffet tarjoilu. Pöytiin tarjoilu luo tunnelmaa mutta valitettavasti siinä ei pääse samalla tavalla valitsemaan mitä haluaa syödä tai kuinka paljon joten myös siksi valittiin buffet. Minusta hyvä buffet (mitä valitettavasti harvoin näkee) pieksee monesti pöytiin tarjoilun juuri vaihtoehdoissa. Voi maistaa kaikkea vähän. Toki buffet karsii joitain ruokia pois jne ja joo määrä ei tarkoita laatua mutta kuka sanoi että buffetissa pitää olla miljoona ruokalajia, esim. salaatin ainekset ja kylmät alkupalat voi olla salaattibaari tyylisesti erikseen omissa tarjoiluastioissaan mikä luo runsauden tuntua. Hyvässä buffetissa on sopivasti vaihtoehtoja, mutta ne edes jotenkin pysyy samassa teemassa esim saaristo tai välimeri tms. Ei sinne kaikkea munavoista sushiin tarvitse tunkea.

Suomalaisia vaivaa musta liikaa se että me ei olla ylpeitä kotimaisista raaka-aineista tai ruokalajeista, siksi täällä ehkä onkin huonoa ruokaa. Suomalainen ruoka tai ruokalajit on tasan yhtä hyviä kuin ulkomaisetkin jos niitä kunnioituksella ilman anteeksi pyytelyä valmistettaisiin. Esim joku KUNNON karjalanpaisti voiko olla herkullisempaa? Minä (olen sitten vaikka niin juntti) haluan mieluummin kunnon mansikkakakun sesongin mansikoista, kun jotain liivatemössökakkua... Juustokakut on asia erikseen.

Älkää ottako nokkiinne, mutta laadukkaan ruuan ei tarvitse olla sitä lehtien palstojen trendiruokaa, mitä sitten kopioidaan niissä jokaikisissä häissä missä pari panostaa sanojensa mukaan ruokaan. Olen puhunut :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now