Jump to content
Naimisiin.info

Kaitaliinat


M.E.K

Recommended Posts

Meille tulee mustat kaitaliinat varmaankin lakanakankaasta, tai mikä nyt sattuukin oleen halvinta. Mut vieraita tulee 170, eli ompelemista riittäisi satoja metrejä, jos kaiken lähtee ompelemaan. Kuulin että harkkosaksilla leikatessa reunat ei rispaantuisi. Pitääköhän se paikkansa? Onko jotain muuta keinoa laiskalle ompelijalle?

Kertokaahan miten olette ongelman ratkaisseet!  

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 252
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Olemme miettineet tätä samaa asiaa. Vaihtoehdoiksi muodostuivat seuraavat:

1. Tyllistä leikkaamalla, jolloin saumoja ei tarvitse ommella koska tylli ei rispaannu

2. Tukussa myydään "paperista" kertakäyttöistä kaitaliinaa, joka on suhteellisen hyvän näköistä kankaisenkin liinan päällä. En tiedä mitä kaikkia värejä sitä löytyy, mutta tämä olisi ollut meille paras ratkaisu, mikäli meidän väriä (fuksia) olisi löytynyt. Kannattaa tsekata. Ei näytä mitenkään erityisen paperiselta kertakäyttöjutulta.

3. Askartelukaupoissa myydään sellaista jännää harsosysteemiä. Se on rullissa ja varmaankin suhteellisen oikean levyistä. Tätäkin olisi otettu, jos meidän väristä vain olisi löytynyt. Toi on kanssa vähän ns. paperista, mutta sellaita jännää "harsomaista". Vaikea selittää. Mene kyseleen askarteluliikkeistä.

4. Tapettia. Voisi toimia kivasti.

5. Organzasta. Tästä tulee meidän kaitaliinat. Ostettiin 140 cm leveää organza kangasta, joka laitetaan keskeltä puoliksi, jolloin tulee 70 cm leveitä kaitaliinoja. Nämä sitten rypytetään sieltä täältä (kangas siis kapenee tällöin, näyttää pöydässä norm. kaitaliinan levyseltä) jonkinlaisilla kukkaviritelmillä (vielä hiukan mietinnässä minkälaisilla). Jos kankaita ei käsittele kauheesti leikkauksen jälkeen ei reunat rispaannu. Ja reunat ajateltiin myös rypytettäessä kääntää / jättää liinaosion sisälle. Tällöin ei ole edes niin väliä, kuinka suoraan liinat on leikattu.

Lakanakangasta mekin mietittiin, mutta tultiin siihen tulokseen, että:

a) todella hankala leikata pitkiä pätkiä kangasta todella suoraan

B) --> vielä hankalampi saada ommeltua pitkät suorat suoraan (sillä niiden täytyy olla just eikä melkein suorat, muuten näyttävät hirveiltä!)

c) lakanakankaan ryppyisyys ongelma. vaikka silittäisikin, on sitä vaikea saada täysin suoraksi.

d) käsittämätön työ ommella!

e) onko lakanakangas kovin "jäykkää" liinakankaaksi = istuuko kaitaliinana hyvin?

Eli toi organzaviritys tuntui ihan hyvältä. Meillä maksoi 160 hengen pöytiin + koristeluun tarvittavat kankaat n. 180 euroa. Lakanakangas olis maksanut ehkä (en ole varma) vähän vähemmän, mutta työ siinä on TODELLA paljon suurempi! Jos miettii yhtään oman työnsä arvoa, niin ei toi lakanajuttu välttämättä kannata.

Toivottavasti näistä pohdinnoista oli jotain apua. :)

Link to comment
Share on other sites

Lakanakangasta mekin mietittiin, mutta tultiin siihen tulokseen, että:

a) todella hankala leikata pitkiä pätkiä kangasta todella suoraan

B) --> vielä hankalampi saada ommeltua pitkät suorat suoraan (sillä niiden täytyy olla just eikä melkein suorat, muuten näyttävät hirveiltä!)

c) lakanakankaan ryppyisyys ongelma. vaikka silittäisikin, on sitä vaikea saada täysin suoraksi.

d) käsittämätön työ ommella!

e) onko lakanakangas kovin "jäykkää" liinakankaaksi = istuuko kaitaliinana hyvin?

Mun kokemuksia lakanakankaasta: Tarkoitus ei ole jyrätä sun mielipidettäsi/kokemustasi, vaan tuon oman näkemykseni lakana-/puuvillakankaan käyttöön  ;) Nimimerkillä "lakanasta on moneksi"  :D

a) lakanakankaan voi repiä suoraan, jolloin paloista tulee lankasuoria.

B) lakanakangas ei veny, joten reunat saa käännettyä kyllä nätisti suoraan ja sileäksi.

c) kun puuvillakangasta vähän kostuttaa tai käyttää höyrysilitysrautaa, puuvillakankaan saa ihan sileäksi. Kaitaliinat kannattaa säilyttää rullalla, koska jos ne käärii, niihin tulee vekit.

d) no työtähän siinä on... helpommalla pääsee kun käyttää tapettia.  :)

e) Puuvillakangas toimii tosi hyvin liinakankaana, erityisesti kaitaliinana just sen ryhdikkyyden vuoksi. Se pysyy sileänä ja saumat pysyy silityksen jälkeen littanoina.  

Itse tein paksusta puuvillakankaasta (se ei ollut lakanakangasta) kaitaliinat meidän 150 engen häihin eikä siihen projektiin kuollut.  (8-) Kuten näkyy kun täällä roikun edelleen.) Ja onhan kankaiset kaitaliinat vähän eri juttu kuin kuitukankaiset tai paperiset. Ainakin omasta mielestäni.

Mutta jos helpolla ja mahdollisimman vähällä työllä haluaa päästä, kannattaa ostaa jotain nättiä tapettia rulla tai pari. Silloin ei tarvitse kuin leikata päätyreunat. Tapetin suhteen mua kyllä itseäni kiinnostaisi tietää, vetääkö se rullalle päistään vai pysyykö pöytäliinaa pitkin...

Link to comment
Share on other sites

Guest memmuska

Ninnuskan kanssa samoilla linjoilla. Itse olen tehnyt lakanakankaasta vaatteita, pöytäliinoja, kaitaliinoja verhoja ja ties mitä. Minä ompelin meidän häihin lakanakangasta paksummasta kankaasta kaitallinat. Kaitaliinojenhan ei tarvitse laskeutua muuta kuin siinä kohtaa jossa liina menee pöydän reunana yli (jos menee) joten kankaan jäykkyys ei haittaa. Tämä minun käyttämäni kangas oli kyllä nimenomaan tarkoitettu verhojen, pöytäliinojen ym. tekemiseen.

M.E.K, ohut huopakangas voisi myös toimia, se ei ainkakaan purkaudu. Tosin taitaa olla aika kallista...  :-/ Harkkosaksista on itselläni sellainen kokemus, että se kyllä estää reunaa purkautumasta pahasti,  mutta pientä rispaantumista kyllä tapahtuu.

Link to comment
Share on other sites

Liimakangas tai -nauha on ihan hyvä idea, jos inhoaa ompelua, mutta mielestäni melkein ehkä jopa työläämpi kuin ompelu. Hidasta hommaa, taittaa sitä liinan reunaa ja laittaa sitä nauhaa sinne väliin. Se ompelu nyt ei kaiken kaikkiaan ole iso juttu, jos nyt vaan osaa langoittaa koneen. Suoraa ommelta vaan (metritolkulla kylläkin) ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mielipiteet kiinnostaa.

Jos organzaa käyttää tuollaisena suorana kaitaliinana niin onko hiukan yli 30 cm sopiva leveys? Silloin tuollaisesta 140 tai 145 levyisestä kankaasta saisi 4 kaitaliinaa.

Onko noilla kaitaliinoilla mitään standardileveyttä olemassakaan?

Jos vaikka tuommoisia jaksaisi alkaa tekemään kun ompelukone on ihan turhaan kaapissa.

Link to comment
Share on other sites

Kaitaliinan leveysasiaan kommentoisin, että riippuu tietysti pöydän leveydestä. Meidän juhlapaikassa (Haulitehtaalla) on 80-84cm leveät pöydät ja kun kokeilin 30cm leveätä kaitaliinaa niin oli mielestäni aivan liian leveä. Tuli semmoinen tunne, ettei siihen lautaset enää mahdukaan ja haluankin niin, että lautaset eivät ole kosketuksissa koristeisiin. Näiden kyseisten pöytien kohdalla päädyn n. 20cm leveääl kaitaliinaan.

Ettäkyllä varmasti voi tehdä juuri sen levyiset kun itse haluaa. Ja joku naikkari oli aikoinaan polttanut organzan reunat ja niistä kuulemma tulee hyvän näköiset. Käytännössä en tätä vielä ole kokeillut.

Link to comment
Share on other sites

Tehtiin koekoristelu: organzan saa kauniisti ja helposti "makkaraksi" pöydille. Pitää vaan varovasti niitä käsitellä etteivät reunat ala rispaantua ennen juhlia. Kokeiltiin myös polttaa reunaa kolvilla. Jälki oli kaunista silloin kun polttaminen onnistui hyvin, mutta pienikin heilahdus tekee kankaan reunaan tosi nopsaa ison loven.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Suosittelen tuota Maitovalaan organzaviritelmää!

Me laitettiin sellaista (taisi olla jopa samaa väriä!). Puolentoista metrin levyisestä organzasta tuli kolme kaitaletta, jotka vaan revittiin irti toisistaan (sopivaan pituuteen) ja nidottiin pienellä nitojalla reunoista 'organzamakkaran' alle ja rypytettiin enemmän kuin maitovalaan kuvissa. Keskelle pöytää laitettiin konjakkilaseissa (yleensä kolmn lasin ryppäissä) sekundaruusuista vaan kukat kellumaan lasin pohjalle. Jätin paikkakortit myös pois, joten vieraat saivat määrätyssä pöydässä valita paikkansa. Tosi näyttävän näköistä! Toivottavasti kattauksesta tuli kuvia!

Organzaa meni loppujen lopuksi tosi vähän ja varmaan yli puolet on vielä rullalla vaatehuoneessa. Kaiteleen pituus oli loppujen lopuksi vain vähän nenmmän kuin pöydän pituus (ehkä puoli metriä - metrin verran riippuen pöydeän pituudesta).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

En ole tuosta kuullut mutta tapetti mitä ajattelin käyttää kutsuihin maksaa 7.90€/rulla. Riippuu tietty että minkälaista tapettia haluat ja mistä ostat. Kalleimmat tapetit mitä olen täällä Turun seudulla nähnyt olivat 30-40€/rulla. Mitenköhän tuo tapetti sitten toimii käytänössä kaitalinnana, jos esim. juotavaa kaatuu niin tapetti ei ainakaan ime sitä??!!  ::)

Link to comment
Share on other sites

Meilla kaytetaan tapettia seka kaitaliinana etta kutsukortteihin. Kutsut ainakin nayttavat hienoilta :D. Tapetin kaytannollisyydesta kaitaliinana epailen lahinna sita, miten se pysyy poytien paissa suorassa eika veda rullalle... mutta eikohan se onnistu, meilla kun ei ole edes kakkossuunnitelmaa. Meidan tapetti maksaa tuon 40€/rulla, mutta sita menee vain 2-3 rullaa eli ei ihan hirveaa maaraa. Poytamme ovat niin kapeat, etta se pitaa leikata pituussuuntaan puoliksi ja joka rullasta riittaa siis tuplasti pituutta.

Link to comment
Share on other sites

Miellä oli tapettia sekä kutsuissa että kaitalliinoina myös. Tässä (hieman huono) kuva meidän tapettipöydästä.

kattays.jpg

Tapettia ei siis ollut leikattu millään tavalla, vaan se vedettiin ihan sellaisenaan pöytään. Päälle sitten sifonkinen ruskea liina ja muut hörselöt. Pysyi ihan hyvin suorana kun laitettaessa hieman ensin rullasi vastakkaiseen suuntaan. Laitoimme pöydät edellisenä päivänä, joten ehtivät vielä suoristua yön ylikin.

Aika halvalla tuon kanssa päästiin, vaikka jouduttiinkin laittamaan täysleveänä pöytiin. Pöydät olivat nimittäin niin leveät, että kapeampi olisi näyttänyt hassulta. Tapetti on Bauhausista, muistaakseni 15 € / rulla ja rullassa 10 m. Menekki tosiaan tietty ihan sidonnainen vieraiden määrään. Meidän 85 hengen häissä sitä kului 2,5 rullaa (jos muistan oikein).

Link to comment
Share on other sites

Täällä yksi pihi morsian utelee, että voisiko tämä olla keino säästää? Tuleeko tapettien käyttö edullisemmaksi? Ja siis kuinka paljon tapettia sitten käytännössä kuluu? Eli moneenko (ja monenko hengen) pöytään esim. yksi rulla riittää?

Link to comment
Share on other sites

Tosi tyylikas kattaus teilla, Moonmaid!

Yhdessa rullassa on yleensa 10 metria tapettia, menekki riippuu tietenkin poytien pituudesta ja vieraiden maarasta. Voit selvita halvallakin, jos loydat oikeanlaista tapettia - minun mielestani on kuitenkin aika tarkeaa, ettei se ole selkeasti tapetin nakoista. Esim. Moonmaidin kuvasta en valttamatta olisi tajunnut, etta kaitaliina on tapetista. Meidan tapettimme on myos aika erikoista - koristeena kaunista, mutta seinilleni en sita ikina pistaisi! ;D

Link to comment
Share on other sites

yks edullinen vaihtoehto on myös harso/kuitukangas. Kaasoilin häissä joissa oli tällaista kaitaliinana. Tosi nätit kattaukset niillä saatiin. Niitä ostettiin jostain kukkakaupasta muistaakseni. Kolmisenkymppiä maksoi rulla jossa kangasta oli useita kymmeniä metrejä.

Link to comment
Share on other sites

Meille tulee kaitaliinoiksi harsopaperia, joka on sellasta läpikuultavaa. Ostimme sitä Sinellistä ja ei maksanut kyllä maltaita.. Tarkkaa hintaa en muista. Värivaihtoehtoja oli paljon. Siinä minkä me valitsimme, on hiukan kimalletta mukana. Leikkasimme paperista sitten sopivan pituisia suikaleita. Paperi on hiukan hassu sana kuvaamaan sitä, koska se tuntuu kyllä ohuelta kankaalta.

Link to comment
Share on other sites

Meillä tapettia käytettiin kapeissa pöydissä ohuena kaistaleena, kuva hiukan keskeneräisestä kattauksesta:

kattaus.jpg

Ostettiin yksi rulla tapettia, se leikattiin kolmeen osaan ja riitti hyvin noin 170 vieraan häissä. Halvemmallakin olisi tapettia saanut, mutta tuota väriä taisi olla vain tuo yksi merkki saatavilla. Hinta oli tarjouksessa 20 euroa/rulla, tapetti oli pyyhittävää, eikä ihan ohutta, joten toimi hyvin. Paloja voi käyttää kattauksissa myös myöhemmin tapetin kestävyyden vuoksi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Onko kukaan törmännyt missään muualla kuin Sinellissä metreittään myytävään kuituharsoon? Olisin innostunut tekemään siitä kaitaliinat pöytiin (organza on niin ärsyttävän kiiltävää), mutta Sinellin hinnat ainakin tuon tuotteen kohdalla ovat päätähuimaavat!

Pitää varmaan ostaa teollisuuskäyttöön tarkoitettua harsoa ja yrittää värjätä jotenkin....   ::)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...