Jump to content
Naimisiin.info

Onko naisen sukunimi edes vaihtoehto?


Ei

Recommended Posts

meillä harkittiin ihan aluksi kaikkia vaihtoehtoja, mutta aikamme keskusteltuamme mieheni ei sittenkään halunnut luopua sukunimestään ja ehdotti yhdysnimeä. Minä en taas missään nimessä halunnut edes ajatella semoista mahdollisuutta. Omien sukunimien pitäminenkään ei tuntunut meidän jutulta Joten loppujenlopuksi päädyimme Miehen nimeen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
Guest elokuu08

Häihin on vielä aikaa,mutta nimestä on jo puhuttu :) Olemme päättäneet,että sukunimi tulee olemaan sama.Nimeä emme kuitenkaan ole vielä valinneet...Sulhasella on veli,joten heidän sukunimensä tulee siirtymään seuraavalla sukupolvelle.Itselläni on melko yleinen sukunimi,mutta meidän suvun osalta lähimmät samannimiset ovat tyyliin pikkupikkupikkuserkkujani,joten...Sulhanen harkitsee asiaa,mutta ei toistaiseksi ole vielä kamalasti innostunut  :-/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Meillä asia ratkesi niin, että molempien sukunimi vaihtuu! Olin jo aiemmin miettinyt sukumme vanhan nimen takaisin ottamista, jonka isoisä aikanaan vaihtoi. Morsiameni piti nimeä aivan upeana, joten ei sitten sen enempiä mietitty vaan aiheutetaan molemmille identiteettikriisi tasapuolisesti!  ;D

Vaihto hoituu ilmoituksella maistraattiin ja maksaa 91 euroa. Mikäli kyseessä on suvun vanha nimi, täytyy maistraattiin toimittaa liitteenä sukuselvitys, josta ilmenee että kyseinen henkilö on sukua ylenevässä polvessa.

Link to comment
Share on other sites

Nimiongelmaa olen pähkäillyt jo ennen kuin mieheni tapasin.. Olen selkäydintä myöten tasa-arvon kannattaja, että miehen sukunimen automaattinen ottaminen (ja vielä noin 20v sitten muuta vaihtoehtoa ei ollutkaan) pöyristyttää minua. Suoraan sanottuna ihan vihastuttaa  >:( vanha ajatus morsiamen siirtymisestä miehen sukuun (jota isän saattama morsio symboloi) joten minulla ei tottapuhuen ole hajuakaan miten pitäisi tehdä. Ja vaikka tuo saattaminenkin on ristiriitainen juttu, en tiedä miten sekään toteutetaan kun onhan se kuitenkin kaunis perinne jos ei niin syvällisesti ajattele..  :-/ Haluaisin kuitenkin, että meillä olisi yhteinen sukunimi, joten olen ihan  :-? Miehen sukunimi harvinainen, ainoa jälkeläinen Suomessa. Omani suht harvinainen, mutten ole ainoa. Se tietty puolustas, että miehen nimi. Nimi loppus jos ei me tehtäs lapsia (paineita ;)) Mutta kun en omasta identiteetistäkään haluaisi luopua, kun on liki 30 v ollut tietyn niminen, tehnyt uraa nimellä jne... Ompas hankalaa...

Espanjankielisissä maissa nimiasia ratkaistu aika hassusti, kaikilla on kaksi sukunimeä (jotkut tosin käyttää vaan ekaa) nimet ei muutu naimisiin mentäessä, mutta lapsen nimeksi tulee aina yhdistelmä vanhempien nimestä, 1. miehen eka sukunimi ja 2. naisen eka sukunimii: Jos naisen nimi vaikka Maija Meikäläinen Korhonen ja mies Matti Virtanen Makkonen niin heidän lapsensa on sitten Kalle Meikäläinen Virtanen.

Link to comment
Share on other sites

Itse otin pari vuotta sitten käyttöön äitini sukunimen joka on hyvin hyvin harvinainen sekä mielestäni myös hieno :) Jos taustani olisi erillainen ottaisin mieheni nimen mutta nyt haluan pitää pienen suvun nimen hengissä. Sulhanen myös alunperin päätti, että ottaa minun nimeni mutta nyt vielä miettii asiaa tarkemmin. Luulisin nyt kuitenkin hänen päätyvän lopulta nimen vaihtoon.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ehdotin tulevalle miehelleni että hän ottaisi minun sukunimeni, (vanha suomenruotsalainen suku joita löytyy koko maailmassa 80 henkilöä kun taas ukon sukunimikaimoja vaivaiset 40 000). Vastaus oli jyrkkä EI, koska naisen kuuluu ottaa miehen sukunimi. Kompromissi oli että otan yhdys-nimen...

Link to comment
Share on other sites

En muista oonko jo tähän ketjuun kirjoittanutkin, mutten jaksanut kahlata koko ketjua läpi. Eli me otimme mun sukunimen. Ehdotin sitä miehelle kauan ennen naimisiin menoa, ja ilmoitin samalla etten ota hänen sukunimeään koska se on Suomen suosituimpien nimien top 5 listalla. Jos mies ei olisi mun nimeä ottanut, olisimme molemmat pitäneet omat sukunimemme.

Link to comment
Share on other sites

Mies ei halua vaihtaa sukunimeään, koska tunnetaan tiedepiireissä julkaisuistaan omalla nimellään. Minä en taas suostu ottamaan miehen nimeä, sillä miehen isänpuolista sukua en edes tunne, sillä he ovat hirveissä riidoissa. En siis halua kuulua nimellisesti sukuun, jota en tunne. Pidän siis oman nimeni. Jos lapsia joskus tulee, siitä tulee varmaan hirveät riidat, minä kun haluan ne omalle nimelleni..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest pikkaraiset

Espanjassakin pariskunnan lapsilla isänisän nimi säilyy. Äidinisän nimi voi sielläkin kuolla.

Edelleenkään en ymmärrä miten naiset suostuvat/uskovat selitykseen että miehen sukunimi on otettava koska se on aina otettu. Mitehköhän se olikaan  ::) Toisekseen nyt eletään 2000-lukua. Vähän itsenäisyyttä naiset ja kompromissia miehet!

Espanjankielisissä maissa nimiasia ratkaistu aika hassusti, kaikilla on kaksi sukunimeä (jotkut tosin käyttää vaan ekaa) nimet ei muutu naimisiin mentäessä, mutta lapsen nimeksi tulee aina yhdistelmä vanhempien nimestä, 1. miehen eka sukunimi ja 2. naisen eka sukunimii: Jos naisen nimi vaikka Maija Meikäläinen Korhonen ja mies Matti Virtanen Makkonen niin heidän lapsensa on sitten Kalle Meikäläinen Virtanen.
Link to comment
Share on other sites

Kun me menimme kihloihin, minä lähdin siitä, että kaikki vaihtoehdot ovat mahdollísia yhdysnimeä lukuunottamatta (meidän nimillä siitä olisi tullut tosi hankala). Olisin voinut vaikka ottaa miehen nimen, jos siihen olisi ollut hyvä perusteet. Miehelle minun nimeni yhteisenä nimenä ei kuitenkaan ollut mikään vaihtoehto tapojen ja ilmeisesti hiukan myös egon takia. Ja koska mä olen niin hankala tapaus, niin tuollainen kivikautinen asenne saa mut ainakin haraamaan vastaan.

Eli koska mies ei harkiste minun nimeäni, en minäkään harkitse hänen. Pidämme siis omamme. Miestä tämä taitaa ihan pikkuriikkisen kaivella, mutta nielköön nyt lääkkeensä.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Näissä asioissa on ihmeellistä logiikkaa aina välillä. Jotkut naiset vastaavat, että ehdottomasti vaihtavat miehen nimeen paitsi jos se on joku ruma. Onpa syvällistä. Että osoittaa rakkauttaan/sitoutumistaan/perinteiden kunnioittamista, niin joo paitsi siinä tapauksessa että oisikin tulossa joku Paskonen. Jos se nimen estetiikka riittää sen ehdottoman periaatteen miehen nimen ottamisesta pyörtämään, niin ehkä voisi miettiä miksi sitä nimeä nyt olikaan vaihtamassa... :rolleyes:

Ei ole ollut meillä vaihtoehto että mies ottaisi mun nimen, koska sanoi että ei halua nimeään vaihtaa. Itse tämän ymmärrän koska en halua itsekään vaihtaa nimeäni. Miksi siis miehenkään pitäisi? Tasa-arvoa on se että molemmat tekevät niinkuin heistä tuntuu parhaimmalle. Sitten taas jos yhdessä halutaan yhteinen nimi, niin se ei enää ole tasa-arvoa että nainen "aina" taipuu vaihtamaan nimeään. Molemmat varmaan miettivät onko oman nimen pitäminen tärkeämpää kuin yhteinen nimi. Jos mies haluaa todella paljon yhteisen nimen ja naiselle asia on yhdentekevä, mutta ei halua luopua omasta nimestään niin silloin ei kyllä ole mitenkään oikein että naisen pitäisi miehen mieliksi vaihtaa. Silloin sen miehen pitää vaihtaa tai hyväksyä eri nimet. <_<

Ja vielä tähän loppuun huomautus, että mulle on ihan sama mitä ihmiset omilla nimillään tekevät. Mutta kannattaa miettiä (ehkä) ne omat syyt selville että ei vaikka luovu omast kauniista nimestään josta pitää kauheasti vain siksi, että niin on tapana. :)

Link to comment
Share on other sites

Meillä ei taida minun sukunimeni olla vaihtoehtona - sen enempää kuin miehenkään. :P Meille on siis aika itsestään selvää molemmille, että yhteistä nimeä ei oteta ainakaan kummankaan tämänhetkisestä nimestä. Ellei sitten jonain päivänä keksitä jotain kivaa kokonaan uutta yhteistä nimeä, mutta siitä on keskusteltu vasta aivan pintapuolisesti. Kumpikaan ei oikein mielellään ole nimeään vaihtamassa, joten taitaapi jäädä tuo idea.

Häihin on näillä näkymin reilu vuosi aikaa, että ehtiihän tässä vielä pohtia.

Link to comment
Share on other sites

Minä ehdotin miehelle, että otettaisiin minun nimeni yhteiseksi nimeksi. Miehelle se oli jotenkin vieras ajatus. Yhdysnimeä en halua, eikä se tosin olisi mahdollinenkaan. Kuitenkin haluan, että meillä on sama sukunimi. Vanhanaikaisia aatteita. En osaa sen paremmin niitä selittää, että MIKSI. Kai se sitten menee jonkin opitun säännön mukaan. Mutta ilahdutin tässä miestä sanomalla, että minä voin vaihtaa sukunimeni hänen nimeen. Hän arvostaa tätä suuresti, koska tietää minun pitäväni omasta nimestäni ja toimin nyt vastoin aikaisempia periaatteitani. Kai yritän tällä tuoda suhteeseen tasa-arvoa: en minä niin kova pirttihirmu ole! :D

Mutta vastaus tuohon otsikkoon: luultavasti ei. Minun puolestani kyllä, mutta miehelle ei tainnut tosissaan olla.

Link to comment
Share on other sites

Meillä minun sukunimeni on hyvin varteenotettava vaihtoehto. Emme oikein vieläkään ole varmoja, kumman nimeen päädymme. Yhdysnimeä emme halua ja kokonaan uuden nimen valinta tuntuu oudolta.

Ehkä vedämme pitkäätikkua :D

Link to comment
Share on other sites

Miksei olisi mahdollista?

Sukunimeni on suojattu ja sitä ei ainakaan vanhojen säännösten mukaan saanut liittää toiseen nimeen. Saattaa olla, että tämä sääntö on viime vuosina muuttunut (en ole tarkastanut asiaa). Mutta kuten jo aiemmin sanoin, en edes haluaisi yhdysnimeä, koska nimeni on jo tällaisenaan pitkä. Olisin ennemmin pitänyt vain oman nimeni, enkä liittänyt siihen toista.

Näin miettimisen jälkeen mun pitää kyllä pyörtää tuon aiemman puheeni: Mies ei vaihtoehtoa täysin poissulkenut, joten saattaa olla, että nimeni olisi ollut vaihtoehtona, kunhan mies olisi sitä ajatusta mietiskellyt pitempään. Minä itse tein päätökseni vaihtaa nimeni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...
×
×
  • Create New...