Guest lillak

Mitä maistraatissa oikein tapahtuu?

27 posts in this topic

Voisiko joku maistraatissa naimisiin mennyt (ei siis juhlapaikalla) kertoa miten koko tämä seremonia oikein menee. Meillä ei siis kukaan lausu runoja, ei mitään musiikkia, vaan ihan se perussetti mitä Helsingin maistraatti nyt tarjoaa.

Kiinnostaisi kuulla miten se juttu etenee ihan askel askeleelta. Olen kuullut että se on kovin koruton, mutta silti. Jossakin varmaan ilmoittaudutaan ja sittenkö kaikki marssivat yhdessä vaan sisälle? Allekirjoitetaanko jossain vaiheessa jotakin, entä sormus?

Kiitti!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidät vihittiin vajaa neljä kuukautta sitten Helsingin maistraatissa. Seremonia on tosiaan koruton. Ilmoittautua pitää muistaakseni vartti ennen vihkiaikaa. Ilmoittautuessa saatiin kaavake/paperi, johon piti kirjoittaa mitkä sukunimet on vihkimisen jälkeen. Meidän lisäksi tämän paperin allekirjoittivat myös todistajat. Vietin paperi samalle tiskille, jossa ilmoittauduttiin. Todistajien ei tarvinnut edes näyttäytyä puhumattkaan siitä, että kenenkään, ei edes meidän, olisi tarvinnut todistaa henkilöllisyytensä. Kun kaikki vieraat oli saapuneet, käytiin kertomassa, että valmiita ollaan. Jonkin ajan kuluttua meidät haettin odotustilasta. Vasta vihkitilassa nähtiin vihkijä. Hän kysyi ennen virallisen osuuden aloittamista onko sormuksia (minulle oli vihkisormus, joka oli sulhasen siskonpojalla) ja sen mukaan sitten jossain vaiheessa sanoi jotenkin näin: ottakaa sormus mieheltänne". Epävirallista seremoniassa taisi olla vain se, että vihkijä sanoi meidät aviopuolisoiksi julistettuaan: "nyt olisi varmaan sen suudelman vuoro". Seremonian jälkeen vihkijä onnitteli meitä, antoi vihkitotodistuksen ja sanoi, että hänen on valitettavasti lähdettävä mutta voimme jäädä kuvaamaan.

Vaikka tilaisuus oli lyhyt ja koruton, siitä ja vihkijästä (Paula Ojaniemi) jäi meille ja vieraille lämpimät muistot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espoon maistraatti:

Ilmoittaudutaan tiskillä, ja virkailija päästää lukitun oven taakse käytävään odotustilaan.

Virkailija tulee hetken kuluttua lomakkeen kanssa, johon merkataan molemmille vihkimisen jälkeen tuleva sukunimi, vihkiparin allekirjoitukset ja todistajien allekirjoitukset. Vihkipari näyttää henkilöllisyystodistuksensa (todistajilta todistuksia ei kysytä) ja virkailija kysyy annetaanko/vaihdetaanko sormuksia.

Sitten ilmoitetaan, kun vihkihuoneeseen voi mennä. Vihkihuoneessa vihkimisen suorittava virkailija seisoo pöydän takana, lukee pakollisen kaavan läpi, kysyy kysymykset ja pyytää vaihtamaan sormukset (jos näin ilmoitettu). Sitten vihkijä julistaa aviopuolisoiksi, ojentaa vihkitodistuksen ja onnitellen kättelee vihkiparia. Toimituksen kesto 1-1,5,5 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos teille molemmille. En ole koskaan ollut läsnä maistraattivihkimisessä eikä minulla ollut aavistustakaan mitä siellä tapahtuu. (muuta kuin että seremonia on nopeasti ohi) Tuntuu mukavalta tietää noin suunnilleen mitä on odotettavissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

entä onko jollain kokemusta Turun maistraatista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turun maistraatista ei ole vielä kokemusta, mutta ensi kesänä on. Soittelin sinne vähän aikaa sitten vihkiaikaa varatakseni ja sanoivat, että itse seremonia on tosi lyhyt, eikä vihkijällä ole velvollisuutta puhua sen lisäksi mitään ylimääräistä. Mikään ei kuulemma estä järjestämästä omaa ohjelmaa, eli puhetta, runoja tms. Paria kohden on yleensä varattu muistaakseni jotain 15-20 minuuttia (olettaisin, että tohon lasketaan sisältyvän myös ne paperityöt). Kauniisti pyytämällä sain tuon ajan venytettyä puoleen tuntiin. Virkailija oli puhelimessa tosi mukava. Kivana ekstrana Turun maistraatin vihkitilasta on suora yhteys kattoterassille, jonne saa kuulemma mennä juomaan omat, mukana tuodut skumpat. Talo lainaa siihen lasit, jos tarvittavan lukumäärän ilmoittaa etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lahdesta kellään kokemusta? Tiiän vaan, että paikka on siellä yläkerrassa ja perus 70 luvun näköinen mesta. Ihan ku verovirastossa kävis  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entäpä onko kellään Tampereen maistraatista kertoa kokemuksista?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lahdesta kellään kokemusta? Tiiän vaan, että paikka on siellä yläkerrassa ja perus 70 luvun näköinen mesta. Ihan ku verovirastossa kävis  ;D

Lahdessa on sama kaava kuin muillakin: ilmoitaudutaan tiskillä ja odotellaan hetki. Toinen virkailija tulee hakemaan oven taakse toiseen odotustilaan, kysyy mitkä sukunimet otetaan käyttöön, kysyy montako todistajaa on paikalla ja muistaakseni tarkasti vihkiparin henkkarit (voi olla että ei, en enää muista  :D). Hetken päästä sama virkailija kutsuu vihkihuoneeseen, jossa vihkijä odottaa. Kätellään, vihkijä pyytää lähemmäs pöytää ja menee itse sen taakse, kysyy onko sormuksia ja sanoo "aloitetaan". Vihkijä puhuu kaavaan, pyytää sormukset keskivaiheilla ja lopuksi sanoo, että saa suudella. Viimeiseksi vihkijä antaa vihkitodistuksen (ei allekirjoituksia vihkiparilta tai todistajilta), onnittelee ja kätellään. Meillä oli vain yksi todistaja joten kättelimme myös viran puolesta paikalla olleen todistajan. Sen jälkeen poistutaan omin avuin, virkailijat häipyvät omille teilleen. Koko hommaan meni vihkihuoneessa noin 5 min, kaavaan 1,5-2 min, odotuksineen noin 15 min.

Vihkihuoneessa ennen aloitusta vihkijä opasti valokuvaajaa/todistajaa menemän vihkipöydän taakse nurkkaan, josta saa kuulemma hyviä kuvia. Ja niin saikin, meillä on tosi hyviä kuvia sormuksen annosta ja suukosta! Siitä kuvakulmasta vihkiparin taustalle tulee huoneen seinällä oleva ihan nätti sini-harmaasävyinen ryijy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkohan siihen kaavaan mahdollista sisällyttää jotain ylimääräistä lätinää? Kun vähän turhan pelkistetyltä ja tylyltä tuntuu tuo 1,5-2 minuutin setti. Ajatuksena on joka tapauksessa suorittaa vihkiminen virka-ajan ulkopuolella jossain luonnon helmassa. Avioliittoon siunaamista ei tule olemaan, joten olisi mukava jotenkin "hehkuttaa" sitä tilannetta pidempään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

haaveilijan kannattaa ottaa yhteyttä vihkijään ja sopia hänen kanssaan lisäyksistä vihkitekstiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nefertyn kanssa tismalleen samat kuviot. Oli koruton, mutta kaunis ja lämmin tilaisuus. Vihkihuone oli miellyttävä sisustukseltaan, kynttilät paloivat ja tunnelma oli rauhallinen. Jäi tosi hyvät muistot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Entäpä onko kellään Tampereen maistraatista kertoa kokemuksista?

Maistraatti on kyllä muuttanut sitten meidän häiden, mutta samaa kaavaa homma noudatteli kuin tässä on aiemminkin kuvattu. Siellä piti olla paikalla varttia tai kymmentä minuuttia ennen tilaisuutta ja sitten täytettiin tuo paperi, vissiin piti ne hankkaritkin näyttää. (Oisko ollut niin, että silloin, kun kävin viemässä sen esteidentutkintalapun, se virkailija vielä tsekkasi sen meidän ajan ja muistutti, että pitää tulla sitten ajoissa paikalle). Vihkijä kyseli noista sormusjutuista. Vieraat tulivat ja ulkovaatteet jätettiin naulakkoon.

Sitten vain ihmiset kävelivät sisään häähuoneeseen ja vihkijä aloitti seremonian. Tahdottiin ja sormusasia hoideltiin. Lopuksi vihkijä toivotti onnea ja kätteli meitä sekä antoi vihkitodistuksen. Siinäpä se. Voitiin poistua.

Vessaa en muuten saanut paikallistettua tuolla maistraatissa, joten kiskoin "villahousut" siinä käytävällä pois hameen alta...  ;D Onneksi oli perjantai-iltapäivä ja kellokin jo melkein neljä, joten ei siellä enää montaa henkeä tainnut olla töissä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kaikki! Eli siis jos me mennään hki:n maistraatissa naimisiin ja halutaan se MAHD.simppelisti ja nopeasti,homma hoituu alle 5minuutin? haluttais tosi lyhyt ja minimaalinen vihkiminen.

outoa...ennen halusin "kunnon" häät ja mekot ja pelit ja vehkeet,nyt ei niillä millään just ole väliä,kunhan saan ton rakkaani "itselleni" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jos me mennään hki:n maistraatissa naimisiin ja halutaan se MAHD.simppelisti ja nopeasti,homma hoituu alle 5minuutin?

Me mentiin muualla, mutta maistraatissa silti, ja kaavahan on sama kaikilla. Eli kesti vissiin 2 tai 3 min jopa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille luettiin ekstrana Helsingin maistraatissa runo. Siitä ei siis oltu sovittu mitään vaan oli ihan yllätys vihkijältä. Mutta jos ei tuollaista ekstraa halua, niin kannattaa varmaan ennen vihkimistä siitä mainita. Tosin tuo runo pidensi kaavaa ehkä 30 sekuntia.... Mutta pari minuuttia arvelisin toimituksen kestävän. (Ei sentään kellotettu... :P )

Suosittelen kyllä lämpimästi Helsingin maistraattia. Erinomaista palvelua saimme henkikirjoittaja Paula Ojaniemeltä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täältä löytyy (siviili)vihkikaava: http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/vihkikaava.phtml

Ja vinkkejä vihkimiseen löytyy samalta sivustolta runsaasti. :) Esimerkiksi tämmöinen kohta, josta en tiedä maistraatissa, mutta juhlapaikalla vihittäessä:

Vihkiseremonian kulku

Luonteva, esteettisesti tyydyttävä vihkiseremonia rakentuu esimerkiksi alla olevalla tavalla. Laillisesti riittävät kohdat 4 ja 8 yksinään, mutta esteettinen vähimmäisvaatimus myös kaikkia muodollisuuksia vierastaville pareille olisi sisällyttää seremoniaan lisäksi ainakin kohta 2 ja jotakin kohdasta 5.

1. Morsiusparin (tai morsiamen) sisääntulo musiikin soidessa

2. Tervetulotoivotus ja lyhyt johdanto

3. Lauluesitys, runo, kirjallisuuskatkelma tms.

4. Vihkikaavan minimiosa (= aviopuolisoiksi julistamiseen asti).

5. Symboliikkaa: sormusseremonia (tai vastaava), suudelma tms.

6. Vihkiparin omat sanat esimerkiksi lupausten muodossa

7. Vihkitodistus allekirjoitetaan ja luovutetaan hääparille (morsiamelle).

8. Loppusanat (vihkikaavasta, mahdollisin lisäyksin).

9. Vihkipari siirtyy onniteltavaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heip!

Tahtoisin kysellä, mitä tapahtuu vihkimisen jälkeen. Eli kun "homma on hoidettu" maistraatissa. Mistä vihki- ja/tai virkatodistuksen saa (saako virkatodistuksen saman tien mukaan jos tahtoo?), onko vielä jotain käytännön asioita mitä pitää hoitaa vihkimisen jälkeen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urpå kysyy;

tarvitseeko maistraattivihkimistä varten tehdä mitään muuta kuin varata aika? Siis ovatko nuo papereiden täyttämiset kaikki mitä tarvitaan?

Olen ihan pihalla... :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarvitsee tehdä esteiden tutkiminen, pari viikkoa ennen vihkimistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostellaanpas tätä. Jos jollain on kokemusta Hyvinkään maistraatista, niin mua kiinnostaisi mm. millaset ne tilat siellä on ja että saako vihkimiseen lisätä jotain, esim. sisääntulomusiikin, hieman pidemmän puheen, runon tms. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka paljon aiemmin siviilivihkimisen voi varata?

Meillä kun on hääpaikka varattu ja kesälomani alkaa 2 päivää ennen juhlaa, niin pitäisi saada vihkiminen jommalle kummalle niistä(:

 

Pelottaa ettemme saa vihkimistä edes samalle viikolle! Toisaalta se olisi aika epätodennäköistäx) 

Ja jos ei onnistu, niin sitten pitää ottaa ylimääräinen päivä lomaa ja mennä silloin maistraattiin. Haluaisin sen kyllä kovasti edeltävälle päivälle.

Edited by tryffelipossu

Share this post


Link to post
Share on other sites

tryffelipossu, meillä ainakin TESsissä on, että vihkipäivä on palkallinen vapaa. Itse pääsin tästä myös "hyötymään", koska meidät vihittiin tiistaina, joka omalla alalla on normaali työpäivä :)

Ei varmaan siis kaikissa TESseissä ole, mutta kannattaa varmistaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now